Darowizna od babci.

Babcia chce mi zrobić darowiznę pieniężną. Wiem, że kwota 36tys jest wolna od podatku i nie muszę tego zgłaszać do US. Jak to zrobić aby wszystko było zgodnie z prawem... Jeśli babcia jest osobą nie chodząca i nie wychodzi z domu. Ja dostanę tą kwotę do ręki ale nie chcę tych pieniędzy trzymać w domu tylko chcę je wpłacić na swoje konto. I tu jest pytanie... Czy jak sama sobie wpłacę tą kwotę i nadam tytuł "darowizna od babci" będzie w porządku wedle US? Czy zrobić to w jakiś inny sposób?
anonim cytuj
22-03-2024
Jeśli dostanie Pani pieniądze do ręki, nie będzie zwolnienia z podatku. Tylko przelewem, który identyfikuje obie strony.

anonim cytuj
22-03-2024
No tak ale babcia od lat nie wychodzi z domu. Jest osobą niepełnosprawną. Nie ma możliwości aby babcia poszła do banku i zrobiła przelew.

anonim cytuj
22-03-2024
No to zapłaci Pani podatek bo nie ma innego wyjścia chyba ze jednak skorzysta Pani z rady powyżej.

anonim cytuj
22-03-2024
Należy się skontaktować z bankiem, powinien świadczyć usługę obsługi klientów niepełnosprawnych poza placówką. Tu są informacje co jeszcze można zrobić. Jedyny warunek to taki, że babcia jest w pełni świadoma i sprawna intelektualnie. Jest jeszcze sposób, który teoretycznie jest niezgodny z prawem. Jeśli babcia ma elektroniczną obsługę konta bankowego, zakładam, że ktoś bliski mógłby na jej polecenie i przy jej kontroli wykonać przelew darowizny.

anonim cytuj
22-03-2024
A pełnomocnictwo notarialne do jednej, konkretnej czynności bankowej, dokładnie opisanej ?

anonim cytuj
22-03-2024
To nie są wysokie koszty, pewnie domowa wizyta notariusza zależy od miasta, w Łodzi około 200-300 zł, a samo pełnomocnictwo nie jest przecież drogie.

anonim cytuj
22-03-2024

Sugerowane Tematy

Jak odwołać zrzeczenie się dziedziczenia?
Moi rodzice postanowili, że przekażą w darowiźnie dom mojej siostrze. Nie miałam nic przeciwko. Rodzice byli na konsultacjach u notariusza w tej sprawie i dowiedzieli się że ja muszę zrzec się spadku, żeby mogła być darowizna tylko dla siostrę. W piątek podpisałam z rodzicami akt notarialny zrzeczenia się spadku a teraz jestem przerażona, moja mama tak samo ciągle tylko płacze, bo ja się zrzekłam spadku po rodzicach i gdyby mojej siostrze coś by ...
Wydziedziczenie dziecka w testamencie.
Będę sporządzać testament, w którym musze wydziedziczyć syna. Jakich argumentów użyć aby później sąd tego nie podważył....
Zawieszenie postępowania.
W sprawie o zapłatę przeciwko spółce z o.o. sąd zawiesił mi postępowanie, bo wykreślono jedynego członka zarządu pozwanej spółki. W sumie bym się nie przejął, no bo można powołać kuratora itp. Ale sprawdziłem wniosek o wykreślenie, który złożyła ta spółka do KRS i dopatrzyłem się, że powołano nowego członka zarządu, którego nie ujęto we wniosku o wpis do rejestru przedsiębiorców. Czyli formalnie spółka ma zarząd, ale nie został on ujawniony w KRS...
Regularne niszczenie samochodu.
Od kilku miesięcy regularnie na osiedlu miałam rysowany samochód jakimś ostrym narzędziem. Po trzecim razie zainstalowałam w samochodzie kamerki na czujnik ruchu i sprawca za czwartym razem się nagrał. Dodatkowo policja u niego zabezpieczyła śrubokręt z moim lakierem samochodu. Niestety sprawca odpowie tylko za to ostatnie porysowanie według policji. Czy jest jakaś szansa że mógłby odpowiedzieć za wcześniejsze porysowania. Dodam że wcześniej spra...

Wyszukiwarka