Darowizna od babci.

Babcia chce mi zrobić darowiznę pieniężną. Wiem, że kwota 36tys jest wolna od podatku i nie muszę tego zgłaszać do US. Jak to zrobić aby wszystko było zgodnie z prawem... Jeśli babcia jest osobą nie chodząca i nie wychodzi z domu. Ja dostanę tą kwotę do ręki ale nie chcę tych pieniędzy trzymać w domu tylko chcę je wpłacić na swoje konto. I tu jest pytanie... Czy jak sama sobie wpłacę tą kwotę i nadam tytuł "darowizna od babci" będzie w porządku wedle US? Czy zrobić to w jakiś inny sposób?
anonim cytuj
22-03-2024
Jeśli dostanie Pani pieniądze do ręki, nie będzie zwolnienia z podatku. Tylko przelewem, który identyfikuje obie strony.

anonim cytuj
22-03-2024
No tak ale babcia od lat nie wychodzi z domu. Jest osobą niepełnosprawną. Nie ma możliwości aby babcia poszła do banku i zrobiła przelew.

anonim cytuj
22-03-2024
No to zapłaci Pani podatek bo nie ma innego wyjścia chyba ze jednak skorzysta Pani z rady powyżej.

anonim cytuj
22-03-2024
Należy się skontaktować z bankiem, powinien świadczyć usługę obsługi klientów niepełnosprawnych poza placówką. Tu są informacje co jeszcze można zrobić. Jedyny warunek to taki, że babcia jest w pełni świadoma i sprawna intelektualnie. Jest jeszcze sposób, który teoretycznie jest niezgodny z prawem. Jeśli babcia ma elektroniczną obsługę konta bankowego, zakładam, że ktoś bliski mógłby na jej polecenie i przy jej kontroli wykonać przelew darowizny.

anonim cytuj
22-03-2024
A pełnomocnictwo notarialne do jednej, konkretnej czynności bankowej, dokładnie opisanej ?

anonim cytuj
22-03-2024
To nie są wysokie koszty, pewnie domowa wizyta notariusza zależy od miasta, w Łodzi około 200-300 zł, a samo pełnomocnictwo nie jest przecież drogie.

anonim cytuj
22-03-2024

Sugerowane Tematy

Zachowek od darowizny.
Kilkanaście lat temu otrzymałam od ojca darowiznę bez testamentu. Ojciec nie żyje już około 15 lat. Chciałabym się dowiedzieć czy moje rodzeństwo może teraz wnioskować o zachowek po tak długim czasie? Chce zaznaczyć ze nie było testamentu, darowiznę otrzymałam za życia ojca. Sporo w internecie piszą o 5 latach przedawnienia ale od testamentu, a nic odnośnie darowizny bez testamentu - jak w tym przypadku wygląda przedawnienie?...
Oszustwo w internecie
Witam, Jakie powinnam podjąć kroki jesli nie dostałam zamówionego artykułu ze sklepu internetowego? Zamówienie nie jest duże bo na 36 zł tylko ale nie chce pozwolić na oszustwo i chce pociągnąć to dalej. Czy taka mała kwota kwalifikuje się do poniesienia konsekwencji? Sprzedawca twierdzi, że minęło ponad 100 dni od momentu w którym zgłosiłam brak dostarczonego towaru i nie należy mi się ani zwrot ani ponowna wysyłka. Oczywiscie jest to kłamstwo ...
oskarżenia o podrobienie podpisu
Zostałam oskarżona o podrobienie podpisu nie przyznaje się do tego w jaki sposób można się bronić ? Czy można kogoś oskarżyć o bezpodstawne zarzuty ?...
Podział majątku
witam. w 2005 roku zmarł mój ojciec i został dokonany podział majątku pomiędzy mnie, mamę, a moją siostrę. dwa lata temu mama związała się z wdowcem, który posiada dwóch synów. mama w tym roku z partnerem zamierzają się pobrać i w związku z tym mam pytanie jak wygląda podział majątku w sytuacji gdy umiera jedno z małżonków, konkretnie chodzi o to czy mój i siostry dom - z pierwszego małżeństwa matki wchodzi w masę spadkową do podziału z synami z ...

Wyszukiwarka