Babcia chce mi zrobić darowiznę pieniężną. Wiem, że kwota 36tys jest wolna od podatku i nie muszę tego zgłaszać do US. Jak to zrobić aby wszystko było zgodnie z prawem... Jeśli babcia jest osobą nie chodząca i nie wychodzi z domu. Ja dostanę tą kwotę do ręki ale nie chcę tych pieniędzy trzymać w domu tylko chcę je wpłacić na swoje konto. I tu jest pytanie... Czy jak sama sobie wpłacę tą kwotę i nadam tytuł "darowizna od babci" będzie w porządku wedle US? Czy zrobić to w jakiś inny sposób?
Jeśli dostanie Pani pieniądze do ręki, nie będzie zwolnienia z podatku. Tylko przelewem, który identyfikuje obie strony.
anonim cytuj
22-03-2024
No tak ale babcia od lat nie wychodzi z domu. Jest osobą niepełnosprawną. Nie ma możliwości aby babcia poszła do banku i zrobiła przelew.
anonim cytuj
22-03-2024
No to zapłaci Pani podatek bo nie ma innego wyjścia chyba ze jednak skorzysta Pani z rady powyżej.
anonim cytuj
22-03-2024
Należy się skontaktować z bankiem, powinien świadczyć usługę obsługi klientów niepełnosprawnych poza placówką. Tu są informacje co jeszcze można zrobić. Jedyny warunek to taki, że babcia jest w pełni świadoma i sprawna intelektualnie. Jest jeszcze sposób, który teoretycznie jest niezgodny z prawem. Jeśli babcia ma elektroniczną obsługę konta bankowego, zakładam, że ktoś bliski mógłby na jej polecenie i przy jej kontroli wykonać przelew darowizny.
anonim cytuj
22-03-2024
A pełnomocnictwo notarialne do jednej, konkretnej czynności bankowej, dokładnie opisanej ?
anonim cytuj
22-03-2024
To nie są wysokie koszty, pewnie domowa wizyta notariusza zależy od miasta, w Łodzi około 200-300 zł, a samo pełnomocnictwo nie jest przecież drogie.
Witam, jest małżeństwo X i Y, nie mają dzieci, oboje mają żyjące rodzeństwo. X umiera. W takiej sytuacji wszystko dziedziczy Y? Czy rodzeństwu X należy się coś ze spadku lub zachowek?...
Witam. Został kupiony garaż jakiś czas temu. W akcie notarialnym nie ma napisane nic o służebności drogi dojazdowej. Teraz administracja każe zapłacić. Twierdzą, że poprzedni właściciel miał w akcie notarialnym napisane o służebności drogi dojazdowej i nowy właściciel garażu to przejmuje.
Pytanie brzmi: co teraz zrobić? Czy trzeba to płacić, skoro aktualny właściciel nie ma nic ma ten temat napisanego w akcie notarialnym?...
Witam chciałabym się upewnić w jednej sprawie a mianowicie;
Mam stała umowę o pracę, złożyłam wypowiedzenie kierowniczka kazała odpracować 1.5 miesiąca z 3miesiecy.
Ok konczy się czas odpracowania a ja wylądowałam na l4 od początku października i raczej juz do końca odpracowania na nim zostanę (termin mija 10.11.2021).
Moje pytanie czy jeśli będę tego 10tego na l4 to moja umowa wygasnie? Czy muszę być tego dnia w pracy zeby umowa dobiegła końc...
Zostało kupione mieszkanie przez biuro nieruchomości. Pieniądze zostały przekazane w grudniu, a z godnie z aktem notarialnym do końca stycznia miało zostać wydane mieszkanie. Ludzie ani myślą wyprowadzić się w czasie bo przedłuża im się transakcja z zakupem nowego mieszkania.
Nie obchodzi ich, że musimy opłacić dwa mieszkania. Straszą nas zerwaniem umowy. Pośrednik ani myśli pomoc, wręcz sam nas tym straszy.
Co możemy zrobić w takiej sytuacji...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: