Pożyczka wzięta dla kogoś.

Mam taki problem ponieważ kilka miesięcy temu wziąłem pożyczke dla kolegi. Nie spisalismy żadnej umowy. Pożyczka w wysokości 1000 zł do spłaty 1900 w prowidencie. po pewnym czasie przestał się odzywać i mnie unikał. Dał mi tylko na 1 ratę i mam takie pytanie chce iść zgłosić to zajście na policję. Czy np. Takie smsy mogą w czymś pomóc :
" JESTEŚ MOIM WAFLEM BO SPŁACIŁEŚ MI PROWIDENTA FAJO"... Lub " A TY JESTEŚ TAKI PUSTY ŻE ZA MNIE SPLACILES PROWIDENTA ODDAŁEŚ PANU. ANDRZEJOWI 100 ZL A JA CIEBIE WYRUCHALEM NA 2000 ZL " Posiadam takich sporo smsów, rozmowy na Facebooku które potwierdzają że ja mu wziąłem pożyczkę oraz nagranie rozmowy telefonicznej z jego mama oczywiście też z potwierdzeniem. Proszę o pilną i szybką pomoc. Nie chcę aby czuł się bez winy.
anonim cytuj
14-01-2024
Co do tego ma Policja ?
Nic.
Co do sms-ów, jeśli będziesz w stanie udowodnić, że to on je wysłał, to jakiś dowód to jest.

anonim cytuj
14-01-2024
Jeden prokurator się uprze i postawi zarzut z art. 286 §1 k.k., inny odeśle z kwitkiem do wydziału cywilnego.

anonim cytuj
14-01-2024
Tak, już to widzę. Chyba, że Pożyczkobiorca wręcz sam się przyzna, że pożyczył bez zamiaru zwrotu. Jeśli się nie przyzna żaden prokurator nie bedzie się w to bawił. Pierwsze, jak udowodnić pożyczkę, drugie, nawet jeśli się udowodni, to jak udowodnić kiedy i na jakich zasadach została spłacona ?
Bez przyznania się pożyczkobiorcy bez szans.

anonim cytuj
14-01-2024
Postawienie zarzutu oznacza tyle, że sprawa toczy się dalej. Jeśli prokurator będzie uparty, to będzie liczył na złamanie ziomka. Nie jest powiedziane, że wobec widocznego całkowitego oporu sprawa trafi do sądu. Po prostu taka gra.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Pytanie odnośnie wypracowanych godzin.
Witam, pracuje w pewnej firmie na pół etatu. W umowie mam napisane praca od pon-pt. Godziny mam wypracowane, jak i nadliczbowe. Teraz moje pytanie jest następujące. Czy mogę zrobić sobie nieodpłatne wolne, jeśli mam godziny wyrobione ? Niby według k.p pracownik powinien wyrobić 20 godzin w tygodniu. Natomiast zastanawia mnie zapis w umowie, odnośnie pracy pon-pt. Proszę o szybką odpowiedź, najlepiej też z podanym artykułem....
Odmowa naprawy gwarancyjnej.
Szanowni Państwo piszę bo mam problem z serwisem oraz chciał bym przy okazji ostrzec przed zakupem urządzeń firmy ***. 22 marca 2023 roku kupiłem stację parową. W dniu 8 września 23 r. oddałem parownice do serwisu bo leci z niej woda. W dniu 12 września serwis poinformował mnie że owszem naprawi parownice ale za kwotę 400 zł. Serwis stwierdził że doszło do zakamienia urządzenia za co producent nie ponosi odpowiedzialności. W instrukcji obsługi...
Zapomniana działka.
Witam. Tata z Mama kupili kiedyś działkę własnościowa , mała działeczka około 2000m, działka została zapomniana i nie jest opłacana od wielu lat( nie płacony ten roczny podatek od działki, tak zwana danina roczna ). Pytanie czy mogę ja wystawić na sprzedaż w takiej postaci ? Ewentualny kupiec odliczy sobie to od kwoty która będzie chciał dać za nieruchomość i opłaty zostaną uregulowane przez niego po zakupie?...
Chcielibyśmy znieść ta rozdzielność majątkowa.
Witam. Mam z mężem rozdzielność majątkowa. Podczas rozdzielności majątkowej kupilismy dom. Wszystko jest na męża, on brak kredy i jest właścicielem domu. Chcielibyśmy znieść ta rozdzielność majątkowa. Pytanie moje jest czy mąż może mnie ustanowić współwłascicielem domu? Na dom był brany kredyt hipoteczny, kredyt jest tylko na męża. Czy w razie ustanowienia mnie współwłascicielem domu place jakiś podatek? Co z kredytem w takim wypadku ?...

Wyszukiwarka