Mam taki problem ponieważ kilka miesięcy temu wziąłem pożyczke dla kolegi. Nie spisalismy żadnej umowy. Pożyczka w wysokości 1000 zł do spłaty 1900 w prowidencie. po pewnym czasie przestał się odzywać i mnie unikał. Dał mi tylko na 1 ratę i mam takie pytanie chce iść zgłosić to zajście na policję. Czy np. Takie smsy mogą w czymś pomóc :
" JESTEŚ MOIM WAFLEM BO SPŁACIŁEŚ MI PROWIDENTA FAJO"... Lub " A TY JESTEŚ TAKI PUSTY ŻE ZA MNIE SPLACILES PROWIDENTA ODDAŁEŚ PANU. ANDRZEJOWI 100 ZL A JA CIEBIE WYRUCHALEM NA 2000 ZL " Posiadam takich sporo smsów, rozmowy na Facebooku które potwierdzają że ja mu wziąłem pożyczkę oraz nagranie rozmowy telefonicznej z jego mama oczywiście też z potwierdzeniem. Proszę o pilną i szybką pomoc. Nie chcę aby czuł się bez winy.
Co do tego ma Policja ?
Nic.
Co do sms-ów, jeśli będziesz w stanie udowodnić, że to on je wysłał, to jakiś dowód to jest.
anonim cytuj
14-01-2024
Jeden prokurator się uprze i postawi zarzut z art. 286 §1 k.k., inny odeśle z kwitkiem do wydziału cywilnego.
anonim cytuj
14-01-2024
Tak, już to widzę. Chyba, że Pożyczkobiorca wręcz sam się przyzna, że pożyczył bez zamiaru zwrotu. Jeśli się nie przyzna żaden prokurator nie bedzie się w to bawił. Pierwsze, jak udowodnić pożyczkę, drugie, nawet jeśli się udowodni, to jak udowodnić kiedy i na jakich zasadach została spłacona ?
Bez przyznania się pożyczkobiorcy bez szans.
anonim cytuj
14-01-2024
Postawienie zarzutu oznacza tyle, że sprawa toczy się dalej. Jeśli prokurator będzie uparty, to będzie liczył na złamanie ziomka. Nie jest powiedziane, że wobec widocznego całkowitego oporu sprawa trafi do sądu. Po prostu taka gra.
Dzień dobry,
W wczorajszym dniu męża rozbolał ząb, z racji weekendu i niestety brak pogotowia stomatologicznego, umówiłam go na wizytę prywatna. Pani rejestratorka dodała ze za wizytę z racji soboty dodatkowo 150 zł. Wizyta umówiona na 10 rano , o 9 pani dzwoni czy można wcześniej bo pacjent zrezygnował. Jak najszybciej pojechaliśmy, na miejscu w poczekalni okazało się wg cennika, ze za sobotę dodatkowo 150 zł, jednorazową wizytę 500 zł, plus ...
Mój mąż i jego brat po śmierci matki zostali najemcami lokalu komunalnego, obydwaj są tam zameldowani. Mąż mieszka wraz ze mną u mojej matki, natomiast w lokalu komunalnym został jego brat. Brat męża jest typem człowieka, który większość swojego życia spędzał w areszcie śledczym lub więzieniu, towarzystwo swoje te, dobiera niefortunnie. Po raz kolejny trafił do Aresztu, klucze do mieszkania uzyskaliśmy przez Policję. Do mieszkania zag...
Pracodawca chcąc zmienić warunki umowy podsunął do podpisania porozumienie zmieniające warunki pracy i płacy (z całego etatu na 1/2). Pracownik napisał że nie wyraża zgody na zmianę warunków i oddał pismo pracodawcy. Ten twierdzi że jest to równoznaczne z rozpoczęciem okresu wypowiedzenia. Pytanie czy pracodawca nie powinien wręczyć pracownikowi dokumentu - wypowiedzenia. Czy brak zgody na porozumienie zmieniające jest równoznaczne z wypowiedzeni...
Witam. Dostałem rozwód bez orzekania o winie. Alimenty po 800 zł na dziecko i opiekę naprzemienna tydzień w tydzien.
Trójka dzieci. Do tego ex małżonka dostała 400 zł alimentów na 5 lat bo nigdy nie pracowala i sąd powiedział że trzeba ją wesprzeć aby rozpoczęła karierę. Chce poznać waszą opinię na ten temat. Dodam że ex się z kimś spotyka od pół roku. Nasz rozwód trwał dwa lata. Mieszkamy w tej samej miejscowości. Ona ma 32 lata. Ja mam 39 la...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: