Mam taki problem ponieważ kilka miesięcy temu wziąłem pożyczke dla kolegi. Nie spisalismy żadnej umowy. Pożyczka w wysokości 1000 zł do spłaty 1900 w prowidencie. po pewnym czasie przestał się odzywać i mnie unikał. Dał mi tylko na 1 ratę i mam takie pytanie chce iść zgłosić to zajście na policję. Czy np. Takie smsy mogą w czymś pomóc :
" JESTEŚ MOIM WAFLEM BO SPŁACIŁEŚ MI PROWIDENTA FAJO"... Lub " A TY JESTEŚ TAKI PUSTY ŻE ZA MNIE SPLACILES PROWIDENTA ODDAŁEŚ PANU. ANDRZEJOWI 100 ZL A JA CIEBIE WYRUCHALEM NA 2000 ZL " Posiadam takich sporo smsów, rozmowy na Facebooku które potwierdzają że ja mu wziąłem pożyczkę oraz nagranie rozmowy telefonicznej z jego mama oczywiście też z potwierdzeniem. Proszę o pilną i szybką pomoc. Nie chcę aby czuł się bez winy.
Co do tego ma Policja ?
Nic.
Co do sms-ów, jeśli będziesz w stanie udowodnić, że to on je wysłał, to jakiś dowód to jest.
anonim cytuj
14-01-2024
Jeden prokurator się uprze i postawi zarzut z art. 286 §1 k.k., inny odeśle z kwitkiem do wydziału cywilnego.
anonim cytuj
14-01-2024
Tak, już to widzę. Chyba, że Pożyczkobiorca wręcz sam się przyzna, że pożyczył bez zamiaru zwrotu. Jeśli się nie przyzna żaden prokurator nie bedzie się w to bawił. Pierwsze, jak udowodnić pożyczkę, drugie, nawet jeśli się udowodni, to jak udowodnić kiedy i na jakich zasadach została spłacona ?
Bez przyznania się pożyczkobiorcy bez szans.
anonim cytuj
14-01-2024
Postawienie zarzutu oznacza tyle, że sprawa toczy się dalej. Jeśli prokurator będzie uparty, to będzie liczył na złamanie ziomka. Nie jest powiedziane, że wobec widocznego całkowitego oporu sprawa trafi do sądu. Po prostu taka gra.
Mam pytanie czy mogę złożyć jakieś pismo do dyrektora firmy w sprawie dopłaty za dojazd (przejeżdżam codziennie przez 3 powiaty) oraz czy mogę również złożyć jakieś pismo o dofinansowanie do studiów zaocznych (skończyłam licencjat i pracowałam w firmie w połowie licencjatu, a teraz kontynuuje naukę i robię magistra)?...
Pewna kobieta przez 3 ostatnie lata robiła do mnie przez przypadek przelewy. Po 3 latach zorientowała się że przelewy szły do mnie a nie do właściwej osoby. Przez ten czas łączna suma to ponad 3000 zł. Kwoty były na tyle małe że nawet się nie zorientowałam. Dogadałam się z tą kobieta że będę jej odsyłać pieniądze na tyle ile jestem w stanie aby ją spłacić. Pani ta ciągle mnie ponagla i wmawia mi że to moja wina bo nie zobaczyłam że przychodzą mi ...
Mam takie pytanie, czy istnieje możliwość zarejestrowania pojazdu na inną osobę niż osoba widniejąca (jako kupujący) w umowie kupna-sprzedaży pojazdu? Sytuacja taka że mój tata nie mógł ze mną pojechać po samochód więc umowa została sporządzona na mnie, ale w rzeczywistości pojazd miałby być zarejestrowany na niego a ja byłabym jedynie współwłaścicielem pojazdu. Jak to najłatwiej zrobić?...
Wezwanie do zapłaty od komornika.
Zapłacone osobiście w kancelarii 3 dni później. Mimo tego i tak komornik ściągnął kwotę z mojego konta bankowego 2 dni po tym jak zapłaciłem w kancelarii .
W kancelarii próba wyjaśnienia sprawy. Rzeczywiście doszło do pomyłki. Ale pieniądze nie zostały zwrócone na moje konto. Pani w kancelarii pokazuje potwierdzenie przelewu na moje nazwisko (niby, że pieniądze zostały zwrócone) ale zupełnie inny nr konta, któr...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: