Pożyczka wzięta dla kogoś.

Mam taki problem ponieważ kilka miesięcy temu wziąłem pożyczke dla kolegi. Nie spisalismy żadnej umowy. Pożyczka w wysokości 1000 zł do spłaty 1900 w prowidencie. po pewnym czasie przestał się odzywać i mnie unikał. Dał mi tylko na 1 ratę i mam takie pytanie chce iść zgłosić to zajście na policję. Czy np. Takie smsy mogą w czymś pomóc :
" JESTEŚ MOIM WAFLEM BO SPŁACIŁEŚ MI PROWIDENTA FAJO"... Lub " A TY JESTEŚ TAKI PUSTY ŻE ZA MNIE SPLACILES PROWIDENTA ODDAŁEŚ PANU. ANDRZEJOWI 100 ZL A JA CIEBIE WYRUCHALEM NA 2000 ZL " Posiadam takich sporo smsów, rozmowy na Facebooku które potwierdzają że ja mu wziąłem pożyczkę oraz nagranie rozmowy telefonicznej z jego mama oczywiście też z potwierdzeniem. Proszę o pilną i szybką pomoc. Nie chcę aby czuł się bez winy.
anonim cytuj
14-01-2024
Co do tego ma Policja ?
Nic.
Co do sms-ów, jeśli będziesz w stanie udowodnić, że to on je wysłał, to jakiś dowód to jest.

anonim cytuj
14-01-2024
Jeden prokurator się uprze i postawi zarzut z art. 286 §1 k.k., inny odeśle z kwitkiem do wydziału cywilnego.

anonim cytuj
14-01-2024
Tak, już to widzę. Chyba, że Pożyczkobiorca wręcz sam się przyzna, że pożyczył bez zamiaru zwrotu. Jeśli się nie przyzna żaden prokurator nie bedzie się w to bawił. Pierwsze, jak udowodnić pożyczkę, drugie, nawet jeśli się udowodni, to jak udowodnić kiedy i na jakich zasadach została spłacona ?
Bez przyznania się pożyczkobiorcy bez szans.

anonim cytuj
14-01-2024
Postawienie zarzutu oznacza tyle, że sprawa toczy się dalej. Jeśli prokurator będzie uparty, to będzie liczył na złamanie ziomka. Nie jest powiedziane, że wobec widocznego całkowitego oporu sprawa trafi do sądu. Po prostu taka gra.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Nękanie pracownika na zwolnieniu chorobowym.
Od półtora tygodnia przybywam na L4 . Wydzwania do mnie przełożona z pytaniami na co jestem chora i czy zwolnienie będzie przedłużone . Ciągle powtarza jak to beze mnie sobie nie radzą . Czy jest to już nękanie pracownia ? Poszłam na L4 od psychiatry z tego tytułu , że zostałam obarczona nadmiernymi obowiązkami , cięgle niesłusznie słyszę pretensje w swoim kierunku , zmieniono mi godziny pracy ... Nie dość, że sama siebie mam doszkalać to jeszc...
Jak wziąć urlop z powodu siły wyższej?
Mam pytanie odnośnie urlopu z tytułu siły wyższej. Wiem, że można go wziąć w godzinach i jest ich wtedy 16. Czy mogę zatem deklarując wybranie go właśnie w godzinach brać go 16 razy po jednej godzinie? Mój pracodawca twierdzi, że taki urlop mogę zgłosić tylko 2 razy w roku i jeżeli jednorazowo wezmę np. 3 godziny to za drugim razem jak nie wezmę reszty to przepadają pozostałe godziny.. w necie nie znalazłam info na ten temat....
Komornik
Czy komornik może zabrać wynagrodzenie bez wcześniejszej informacji? ...
Przebywam na urlopie wychowawczym i chcę złożyć wypowiedzenie o pracę.
Witam, przebywam obecnie na urlopie wychowawczym, ale chcę złożyć wypowiedzenie o pracę. Czy składam tylko to wypowiedzenie i automatycznie urlop mi się kończy czy muszę jakieś osobne pismo w tej sprawie złożyć?...

Wyszukiwarka