Kamery sąsiada a moja prywatność

Sąsiad z naprzeciwka ma kamery na oknie wprost skierowane na moja okna (z licencja i naklejka na elewacji) jest to zgodne z prawem i czy mogę to gdzieś zgłosić?
anonim cytuj
30-01-2023
To istotne naruszenie prywatności. Na podstawie art.222 § 2 kc w zw. z art.144 kc masz prawo do żądania zaprzestania immisji. W tym celu należy w pierwszej kolejności pisemnie wezwać sąsiada do zaprzestania działań naruszających Twoją prywatność, w przypadku braku reakcji przysługuje Ci złożenie pozwu do sądu. Ponadto wskazać należy że działanie sąsiada narusza także twoje dobra osobiste skodyfikowne w art.23 kc, może to być również podstawą do złożenie pozwu o zadośćuczynienie.

anonim cytuj
30-01-2023
Dziękuje pięknie za odpowiedz!

anonim cytuj
30-01-2023
Sąsiad niekonieczne nagrywa cokolwiek poza własną posesją. Współczesne kamery są zakładane w ten sposób, że teren którego nie wolno nagrywać jest maskowany. Monter oznacza niedozwolone tereny i rejestrowany obraz jest pozbawiony obcych obiektów. Jeśli sąsiad nie zakładał tego samemu, to wątpię, żeby posesja była nagrywana i żeby jakiekolwiek prawa były tutaj naruszane. Niemniej jednak warto zwrócić się z zapytaniem w pierwszej kolejności i zorientowaniem się co ten monitoring obejmuje.

anonim cytuj
30-01-2023
Zgadzam się. Dlatego też w swoim poście zasugerowałem w pierwszej kolejności wezwanie sąsiada do zaprzestania naruszeń. W odpowiedzi ma on możliwość udowodnienia faktu że do takiego naruszenia nie dochodzi. Dopiero kolejnym krokiem jest droga sądowa.

anonim cytuj
30-01-2023
Nie ma to znaczenia. W myśl orzecznictwa do naruszenia dóbr osobistych dochodzi wskutek samego skierowania kamery w ten sposób, że może ono wywoływać poczucie bycia rejestrowanym przez kamerę.

anonim cytuj
30-01-2023
Może tłumaczyć się, że monitoruje tylko swoją posesję, więc lepiej mieć dowody.

anonim cytuj
30-01-2023

Sugerowane Tematy

Zwolnienie po ustaniu pracy
Dzień dobry. Byłam zatrudniona od 9 sierpnia do 18 sierpnia na umowę zlecenie i była mi odprowadzana na mój wniosek składka chorobowa. Od 21 sierpnia do 7 września byłam na umowie zastępstwo i że względu na mój stan psychiczny lekarz wystawił od dzisiaj l4 czyli od 8 września to czy ono będzie płatne? Czyli miałam odprowadzane 30 dni składkę chorobową? Czy okresy odprowadzania składki chorobowej w tej sytuacji się sumują z umowy zlecenie i um...
Nieważny dowód osobisty
Dobry wieczór Państwu. Mam pytanie Kolega dziś mi powiedział,że od 3 lat ma nieważny dowód osobisty! Chce teraz iść złożyć wniosek o nowy dowodem ,ale się boi ,że dostanie karę. Z tego co wiem co jest kara 5tys. Lub więzienie ,ale on nie korzystał z tego dowodu z powodu depresji. Będzie mu coś grozić ? ...
Zajęcie komornicze wspólnej nieruchomości.
Dostałem pismo od komornika że moja żona ma zadłużenie w swojej firmie , i że zostaje zajęta nasza wspólna nieruchomość ( dom) i będzie podjęta egzekucja z tej nieruchomości . W ciągu 3 dni złożyłem komornikowi sprzeciw , ponieważ nic nie wiedziałem o długach żony i nie podpisywałem żadnych dokumentów firmowych faktur itp. , komornik przyjął go i powiedział że wpis w księgach zostanie usunięty , wczoraj dostałem pismo z ksiąg wieczystych że wykre...
Powyzszenie alimentow
Witam. Miałem sprawe o podwyższenie alimentow z 500 zł podwyższono mi na 1400 zł i dodatkowo musze zwrócić koszty sadowe w wysokości 3000 zł co mam zrobić w takiej sytuacji odwołać się? Czy muszę zapłacić te koszty? Zarabiam miesięcznie Ok 5000 mam oprócz tego dziecka na które place alimenty jeszcze dwójkę z obecnego małżeństwa, których sad nie wziął pod uwagę ...

Wyszukiwarka