Kamery sąsiada a moja prywatność

Sąsiad z naprzeciwka ma kamery na oknie wprost skierowane na moja okna (z licencja i naklejka na elewacji) jest to zgodne z prawem i czy mogę to gdzieś zgłosić?
anonim cytuj
30-01-2023
To istotne naruszenie prywatności. Na podstawie art.222 § 2 kc w zw. z art.144 kc masz prawo do żądania zaprzestania immisji. W tym celu należy w pierwszej kolejności pisemnie wezwać sąsiada do zaprzestania działań naruszających Twoją prywatność, w przypadku braku reakcji przysługuje Ci złożenie pozwu do sądu. Ponadto wskazać należy że działanie sąsiada narusza także twoje dobra osobiste skodyfikowne w art.23 kc, może to być również podstawą do złożenie pozwu o zadośćuczynienie.

anonim cytuj
30-01-2023
Dziękuje pięknie za odpowiedz!

anonim cytuj
30-01-2023
Sąsiad niekonieczne nagrywa cokolwiek poza własną posesją. Współczesne kamery są zakładane w ten sposób, że teren którego nie wolno nagrywać jest maskowany. Monter oznacza niedozwolone tereny i rejestrowany obraz jest pozbawiony obcych obiektów. Jeśli sąsiad nie zakładał tego samemu, to wątpię, żeby posesja była nagrywana i żeby jakiekolwiek prawa były tutaj naruszane. Niemniej jednak warto zwrócić się z zapytaniem w pierwszej kolejności i zorientowaniem się co ten monitoring obejmuje.

anonim cytuj
30-01-2023
Zgadzam się. Dlatego też w swoim poście zasugerowałem w pierwszej kolejności wezwanie sąsiada do zaprzestania naruszeń. W odpowiedzi ma on możliwość udowodnienia faktu że do takiego naruszenia nie dochodzi. Dopiero kolejnym krokiem jest droga sądowa.

anonim cytuj
30-01-2023
Nie ma to znaczenia. W myśl orzecznictwa do naruszenia dóbr osobistych dochodzi wskutek samego skierowania kamery w ten sposób, że może ono wywoływać poczucie bycia rejestrowanym przez kamerę.

anonim cytuj
30-01-2023
Może tłumaczyć się, że monitoruje tylko swoją posesję, więc lepiej mieć dowody.

anonim cytuj
30-01-2023

Sugerowane Tematy

Egzekucja komornicza.
Przychodzę z pytaniem odnośnie egzekucji komorniczej. Mąż miał dług alimentacyjny, który wynosił niecałe 5000 zł i został spłacony, od czerwca z wynagrodzenia komornik zabierał już tylko kwotę bieżących alimentów tj., 551 zł. zostawiając mężowi kwotę odpowiadającą najniższej krajowej. 8 stycznia mąż złożył wypowiedzenie w pracy z zaznaczeniem że pracuje do końca lutego tego roku. Wczoraj mąż dostał odcinek płacowy i tu pojawiła się "niespo...
Podatek od sprzedaży.
W 2016 otrzymałyśmy z siostra spadek, w 2020 była sprawa o zniesienie współwłasności i ja mam działkę 900 m , siostra 990. Teraz chce swoją sprzedać. Czy będę musiała zapłacić podatek od sprzedaży bo nie upłynęło 5 lat od podziały jeśli tak to w jakiej części ?...
Alimenty i ustalenie opieki nad dzieckiem.
Od 6 lat nie mieszkam z ojcem dziecka. Wtedy tez sad zasądził alimenty w wysokości 450 zł. Syn w tym roku skończy 8 lat. Dotychczas kontakty ojca z synem były przez nas ustalane na bierząco-w sumie pewnie z 97% z podawanych przez ojca terminów dochodziło do skutku-nigdy nie robiłam problemów, bo uważam ze ojciec jest tak samo ważny w życiu dziecka jak matka. Ostatnio niestety tworzą się problemy na zasadzie ciągłego udowadniania mi, że jestem p...
Odwieszenie kary w zawieszeniu.
Witam mam pytanie mąż miał karę w zawieszeniu za kradzież 2 na 5 lat minęły 4 lata i zostało skazany za pobicie na 10 miesięcy napisał o dozór elektroniczny i dzisiaj dostał zawiadomienie o posiedzeniu w sprawie wcześniejszej kary zawieszenia moje pytanie brzmi czy ma jakieś szanse ze mu nie odwiesza tamtej kary dodam że jest jedynym żywicielem rodziny a mamy syna małego....

Wyszukiwarka