Sąsiad z naprzeciwka ma kamery na oknie wprost skierowane na moja okna (z licencja i naklejka na elewacji) jest to zgodne z prawem i czy mogę to gdzieś zgłosić?
To istotne naruszenie prywatności. Na podstawie art.222 § 2 kc w zw. z art.144 kc masz prawo do żądania zaprzestania immisji. W tym celu należy w pierwszej kolejności pisemnie wezwać sąsiada do zaprzestania działań naruszających Twoją prywatność, w przypadku braku reakcji przysługuje Ci złożenie pozwu do sądu. Ponadto wskazać należy że działanie sąsiada narusza także twoje dobra osobiste skodyfikowne w art.23 kc, może to być również podstawą do złożenie pozwu o zadośćuczynienie.
anonim cytuj
30-01-2023
Dziękuje pięknie za odpowiedz!
anonim cytuj
30-01-2023
Sąsiad niekonieczne nagrywa cokolwiek poza własną posesją. Współczesne kamery są zakładane w ten sposób, że teren którego nie wolno nagrywać jest maskowany. Monter oznacza niedozwolone tereny i rejestrowany obraz jest pozbawiony obcych obiektów. Jeśli sąsiad nie zakładał tego samemu, to wątpię, żeby posesja była nagrywana i żeby jakiekolwiek prawa były tutaj naruszane. Niemniej jednak warto zwrócić się z zapytaniem w pierwszej kolejności i zorientowaniem się co ten monitoring obejmuje.
anonim cytuj
30-01-2023
Zgadzam się. Dlatego też w swoim poście zasugerowałem w pierwszej kolejności wezwanie sąsiada do zaprzestania naruszeń. W odpowiedzi ma on możliwość udowodnienia faktu że do takiego naruszenia nie dochodzi. Dopiero kolejnym krokiem jest droga sądowa.
anonim cytuj
30-01-2023
Nie ma to znaczenia. W myśl orzecznictwa do naruszenia dóbr osobistych dochodzi wskutek samego skierowania kamery w ten sposób, że może ono wywoływać poczucie bycia rejestrowanym przez kamerę.
anonim cytuj
30-01-2023
Może tłumaczyć się, że monitoruje tylko swoją posesję, więc lepiej mieć dowody.
Dzień dobry.
Moje okresy zatrudnienia w obecnej pracy:
21.08.2021 - 30.09.2021 - umowa zlecenie
01.10.2021 - 31.12.2021 - umowa o pracę, okres próbny, pełny wymiar czasu pracy -
2 tygodniowy okres wypowiedzenia
31.12.2021 - obecnie - umowa o pracę, pełny wymiar pracy, czas nieokreślony - 2 tygodniowy okres wypowiedzenia
Moje pytania:
1. Wg. umowy na papierze mój okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie a wg. ustawy z tego co przeczytałam w...
Dobry wieczór mam pytanie. Konkubinat trwający ponad 5 lat, jedna ze stron mieszkała w mieszkaniu drugiej strony. Przez 5 lat dopłacała sie do rachunków oraz do mieszkania co pomagało drugiej stronie spłacić szybciej kredyt. Czy po wyprowadzce osoba która się wyprowadziła może zażądać zwrotu pieniędzy które były wpłacane na rzecz własności drugiej strony?...
Dzień dobry.
Moja mama jest właścicielem grobu w którym obecnie od 2008 spoczywa mój św. pamięci tata. Przedwczoraj zmarł mąż mojej siostry i mama chce wraz z siostra pochować męża właśnie w tym grobie( 2 kondygnacje ).
Pytanie:
Czy mama może pochować zięcia w tym grobie mimo iż moje rodzeństwo się na to nie zgadza?
Dodam że tata jest pochowany w trumnie a mama chce być skremowana i zięć też będzie....
Proszę o pomoc a raczej wyjaśnienie. 29.12.2023 bank nałożył mi blokadę na konto na ponad 700 zł. Było to w godzinach wieczornych. Od razu sprawdziłam maila, gdzie dostałam wiadomość, że 2 osoby dokonały zamówienia na niemieckim Amazonie z wykorzystaniem danych mojej karty. Od razu zadzwoniłam na infolinię, zgłosiłam sprawę, kartę zastrzegłam i zablokowałam dostęp do konta oraz aplikacji banku. Złożono reklamację, nie udało się wstrzymać pieniędz...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: