Sąsiad z naprzeciwka ma kamery na oknie wprost skierowane na moja okna (z licencja i naklejka na elewacji) jest to zgodne z prawem i czy mogę to gdzieś zgłosić?
To istotne naruszenie prywatności. Na podstawie art.222 § 2 kc w zw. z art.144 kc masz prawo do żądania zaprzestania immisji. W tym celu należy w pierwszej kolejności pisemnie wezwać sąsiada do zaprzestania działań naruszających Twoją prywatność, w przypadku braku reakcji przysługuje Ci złożenie pozwu do sądu. Ponadto wskazać należy że działanie sąsiada narusza także twoje dobra osobiste skodyfikowne w art.23 kc, może to być również podstawą do złożenie pozwu o zadośćuczynienie.
anonim cytuj
30-01-2023
Dziękuje pięknie za odpowiedz!
anonim cytuj
30-01-2023
Sąsiad niekonieczne nagrywa cokolwiek poza własną posesją. Współczesne kamery są zakładane w ten sposób, że teren którego nie wolno nagrywać jest maskowany. Monter oznacza niedozwolone tereny i rejestrowany obraz jest pozbawiony obcych obiektów. Jeśli sąsiad nie zakładał tego samemu, to wątpię, żeby posesja była nagrywana i żeby jakiekolwiek prawa były tutaj naruszane. Niemniej jednak warto zwrócić się z zapytaniem w pierwszej kolejności i zorientowaniem się co ten monitoring obejmuje.
anonim cytuj
30-01-2023
Zgadzam się. Dlatego też w swoim poście zasugerowałem w pierwszej kolejności wezwanie sąsiada do zaprzestania naruszeń. W odpowiedzi ma on możliwość udowodnienia faktu że do takiego naruszenia nie dochodzi. Dopiero kolejnym krokiem jest droga sądowa.
anonim cytuj
30-01-2023
Nie ma to znaczenia. W myśl orzecznictwa do naruszenia dóbr osobistych dochodzi wskutek samego skierowania kamery w ten sposób, że może ono wywoływać poczucie bycia rejestrowanym przez kamerę.
anonim cytuj
30-01-2023
Może tłumaczyć się, że monitoruje tylko swoją posesję, więc lepiej mieć dowody.
Czesc, chciałbym wyjasnic pewna niepewna dla mnie kwestie. Obecne przebywam na L4 z powodow zaburzen psychicznych, nie zdradzajac szczegolow, okres zwolnienia lekarskiego bedzie trwal 24 dni wliczajac weekendy natomiast moja praca jest 5dni w tyg, potem mam juz zaplanowane 2 dni wolne. Szaanse sa dosc wysokie ze po tych 2 dniach urlopu ponownie otrzymam zwolnienie, tym razem na 27 dni. Czy w takim wypadku wyplacenie wynagrodziena pozostaje po str...
Partner jest głównym najemcą mieszkania komunalnego, przez około 10 lat nie przebywał w mieszkaniu, partnerka opłacała wszelkie opłaty, ale na jego nazwisko. Partner po latach wrócił, chce mieszkać bez ponoszenia kosztów, uczucie wygasło co w tej sytuacji partnerka ma zrobić?...
Zajmuje się rodzicami jeżdżę z nimi wszędzie do lekarzy do tego opiekuje się nimi cały czas jak to się mówi dochowuje mam jeszcze 4 braci i żaden się nie poczuwa do obowiązku zajęcia się rodzicami . Chciałbym żeby rodzice zapisali mi połowę domu żebym był współwłaścicielem tego domu za to że się tylko ja zajmuję nimi. Po śmierci rodziców byłbym współwłaścicielem i spadkobierca w jednym moje pytanie czy mając połowę domu zapisana na siebie resztę ...
Hej,
Mam taką sytuację, nie wiem co robić... Przez ostatnie 2 tygodnie byłem na zwolnieniu lekarskim, z powodu wypadku. Niestety, mimo że jestem oficjalnie na zwolnieniu, mój szef dzwoni do mnie co chwile, zawsze coś chce, zadaje pytania o robotę, kiedy wrócę itd.
Czy to jest w ogóle legalne? Przecież jestem na zwolnieniu, powinienem mieć spokój. Czy mogę coś z tym zrobić? Jakie są moje prawa w tej sytuacji?
Może ktoś z was, użytkowników f...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: