Kamery sąsiada a moja prywatność

Sąsiad z naprzeciwka ma kamery na oknie wprost skierowane na moja okna (z licencja i naklejka na elewacji) jest to zgodne z prawem i czy mogę to gdzieś zgłosić?
anonim cytuj
30-01-2023
To istotne naruszenie prywatności. Na podstawie art.222 § 2 kc w zw. z art.144 kc masz prawo do żądania zaprzestania immisji. W tym celu należy w pierwszej kolejności pisemnie wezwać sąsiada do zaprzestania działań naruszających Twoją prywatność, w przypadku braku reakcji przysługuje Ci złożenie pozwu do sądu. Ponadto wskazać należy że działanie sąsiada narusza także twoje dobra osobiste skodyfikowne w art.23 kc, może to być również podstawą do złożenie pozwu o zadośćuczynienie.

anonim cytuj
30-01-2023
Dziękuje pięknie za odpowiedz!

anonim cytuj
30-01-2023
Sąsiad niekonieczne nagrywa cokolwiek poza własną posesją. Współczesne kamery są zakładane w ten sposób, że teren którego nie wolno nagrywać jest maskowany. Monter oznacza niedozwolone tereny i rejestrowany obraz jest pozbawiony obcych obiektów. Jeśli sąsiad nie zakładał tego samemu, to wątpię, żeby posesja była nagrywana i żeby jakiekolwiek prawa były tutaj naruszane. Niemniej jednak warto zwrócić się z zapytaniem w pierwszej kolejności i zorientowaniem się co ten monitoring obejmuje.

anonim cytuj
30-01-2023
Zgadzam się. Dlatego też w swoim poście zasugerowałem w pierwszej kolejności wezwanie sąsiada do zaprzestania naruszeń. W odpowiedzi ma on możliwość udowodnienia faktu że do takiego naruszenia nie dochodzi. Dopiero kolejnym krokiem jest droga sądowa.

anonim cytuj
30-01-2023
Nie ma to znaczenia. W myśl orzecznictwa do naruszenia dóbr osobistych dochodzi wskutek samego skierowania kamery w ten sposób, że może ono wywoływać poczucie bycia rejestrowanym przez kamerę.

anonim cytuj
30-01-2023
Może tłumaczyć się, że monitoruje tylko swoją posesję, więc lepiej mieć dowody.

anonim cytuj
30-01-2023

Sugerowane Tematy

Został kupiony uszkodzony samochód, zapomniano zapisać tego w umowie czy teraz każda ze stron może dopisać tę uwagę na swojej umowie?
Witam. Został kupiony uszkodzony samochód niestety na umowie kupna zapomniano zapisać tego w umowie czy teraz każda ze stron może dopisać tę uwagę na swojej umowie? Pozdrawiam...
Kontakty z dzieckiem.
Witam, żyliśmy bez ślubu, mamy wspólne 3 letnie dziecko, po rozstaniu płacę regularnie alimenty które ustaliliśmy bez ingerencji sądu. Alimenty płacę jej większe niż ode mnie oczekiwała, w zamian robi problemy jeśli chodzi o spędzanie czasu z dzieckiem, a dokładnie z nocowaniem u mnie. Chciałbym zapytać czy warto jako ojciec zakładać sprawę sądową jeśli rozmowy nie doprowadzą do ugody....
Jaki jest maksymalny czas l4 po zakończeniu umowy?
Dzień dobry. Moja umowa o pracę na czas określony zakończyła się 11 lipca, a od 12 lipca mam l4 na dwa miesiące. Czy ja muszę to gdzieś do zusu zgłosić? Którego dnia ZUS wypłaci te 80%, czy w ten sam dzień miesiąca tak jak miałam w zakończonej pracy? Jaki jest maksymalny czas l4 po zakończeniu umowy?...
Postępowanie alimentacyjne.
Ojciec dziecka ma zaległość alimentów 28 miesięcy zgłosiłam do prokuratury przestępstwo niealimentacji. W czasie postępowania ojciec zapłacił za dwa bieżące miesiące, na poczet zaległości żadnej wpłaty. W zeznaniach ojciec potwierdza ze zarabia 10 razy tyle co rata alimentów. Prokuratura dziś umorzyła postepowanie. Miał ktoś podobnie? Jakieś rady? Oczywiście będę się odwoływać....

Wyszukiwarka