Przyjęcie spadku, a długi jednego z rodziców

Dzień dobry.
Mama brała kredyty na siebie, Tata zmarł. Nie mieli rozdzielności majątkowej. Czy jako ich dziecko dziedziczę w tym przypadku długi po przyjęciu części spadku po zmarłym Ojcu dopóki Mama żyje ?
anonim cytuj
16-03-2024
W przypadku braku rozdzielności majątkowej, majątek i zobowiązania finansowe małżonków są wspólne. Śmierć jednego z małżonków powoduje, że majątek wspólny zostaje podzielony na pół – połowa należy do zmarłego, a połowa do żyjącego małżonka.

Po śmierci ojca dziedziczysz jego majątek, co oznacza, że dziedziczysz także połowę majątku wspólnego, która należała do ojca. Zgodnie z przepisami Kodeksu cywilnego (art. 922), spadkobierca dziedziczy nie tylko aktywa, ale również pasywa, czyli długi spadkowe.

W związku z tym, jeśli przyjmiesz spadek po ojcu, dziedziczysz zarówno aktywa, jak i długi związane z jego częścią majątku. Natomiast długi, które powstały na skutek zobowiązań zaciągniętych przez matkę po śmierci ojca, nie przechodzą na Ciebie w chwili obecnej. Te długi mogą jednak obciążyć Ciebie w przyszłości, jeżeli matka również zmarłaby, a Ty zdecydowałbyś się przyjąć spadek po niej.

Aby uniknąć dziedziczenia długów, istnieje możliwość przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza, co oznacza, że odpowiadasz za długi spadkowe tylko do wysokości wartości odziedziczonego majątku.

Podsumowując, dziedziczysz długi po ojcu w zakresie jego części majątku wspólnego, natomiast długi matki będą podlegały dziedziczeniu dopiero po jej śmierci, jeśli zdecydujesz się przyjąć spadek po niej.

anonim cytuj
03-09-2024

Sugerowane Tematy

Co grozi za nie poinformowanie pracodawcy o ciąży?
Jestem w dosyć trudnej sytuacji, aktualnie poszukuje pracy, jednocześnie dowiedziałam się ze jestem w ciąży. Potrzebuje pracy, aktywności zawodowej, zdaje sobie sprawę z tego ze jestem zdolna do pracy i nie chce się bawić z zatrudnienie dla zwolnienia lekarskiego tylko normalnie pracować. Czy wobec tego mogę normalnie podjąć zatrudnienie na jakakolwiek umowę? Zdaje sobie sprawę ze jeśli podczas rozmowy rekrutacyjnej powiem o ciąży to tej pracy ni...
Pożyczka dla znajomego.
Rok temu pożyczyłam pieniądze znajomemu napisał mi kartkę i się podpisał. Dzwonię do niego i dowiaduje się od jego żony że jest chory i nie wiadomo czy wyjdzie z tego. Dodam że żona nie ma pojęcia że pożyczał pieniądze. Co w takiej sytuacji zrobić? Jak w przypadku śmierci można odzyskać pieniądze od rodziny?...
Przyznanie sądownie alimentów na matkę i dziecko,
Witam. Mam pytanie, mam znajomego który jest z żoną po separacji, dostał pozew o rozwód. Ma z kobietą dziecko w wieku przedszkolnym. Przesyłał jej pieniądze dobrowolnie na dziecko- alimenty. 400 zł. Ona podniosła ta kwotę przez adwokata i ma jej wysyłać 300 zł na nią i resztę na dziecko wychodzi ok. Tysiąca złotych. Z tym że sąd przyznał jej tą kwotę od września , a dokumenty mu przyszły w październiku. Kobieta chce aby zapłacił jej zaległe pien...
Córka z zięciem wynajęli mieszkanie w którym nie zamieszkali bo zięć zmarł. Czy w przypadku śmierci właścicielka powinna oddać kaucję? (zapis w umowie że przez pół roku nie musi tego robić)
Witam moja córka z zięciem wynajęli mieszkanie w którym nie zamieszkali bo zięć zmarł umowa była na niego w umowie miała właścicielka zapis że przez pół roku nie musi oddawać kaucji. Czy w przypadku śmierci nie powinna postąpić uczciwe i oddać te pieniądze?...

Wyszukiwarka