Przyjęcie spadku, a długi jednego z rodziców

Dzień dobry.
Mama brała kredyty na siebie, Tata zmarł. Nie mieli rozdzielności majątkowej. Czy jako ich dziecko dziedziczę w tym przypadku długi po przyjęciu części spadku po zmarłym Ojcu dopóki Mama żyje ?
anonim cytuj
16-03-2024
W przypadku braku rozdzielności majątkowej, majątek i zobowiązania finansowe małżonków są wspólne. Śmierć jednego z małżonków powoduje, że majątek wspólny zostaje podzielony na pół – połowa należy do zmarłego, a połowa do żyjącego małżonka.

Po śmierci ojca dziedziczysz jego majątek, co oznacza, że dziedziczysz także połowę majątku wspólnego, która należała do ojca. Zgodnie z przepisami Kodeksu cywilnego (art. 922), spadkobierca dziedziczy nie tylko aktywa, ale również pasywa, czyli długi spadkowe.

W związku z tym, jeśli przyjmiesz spadek po ojcu, dziedziczysz zarówno aktywa, jak i długi związane z jego częścią majątku. Natomiast długi, które powstały na skutek zobowiązań zaciągniętych przez matkę po śmierci ojca, nie przechodzą na Ciebie w chwili obecnej. Te długi mogą jednak obciążyć Ciebie w przyszłości, jeżeli matka również zmarłaby, a Ty zdecydowałbyś się przyjąć spadek po niej.

Aby uniknąć dziedziczenia długów, istnieje możliwość przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza, co oznacza, że odpowiadasz za długi spadkowe tylko do wysokości wartości odziedziczonego majątku.

Podsumowując, dziedziczysz długi po ojcu w zakresie jego części majątku wspólnego, natomiast długi matki będą podlegały dziedziczeniu dopiero po jej śmierci, jeśli zdecydujesz się przyjąć spadek po niej.

anonim cytuj
03-09-2024

Sugerowane Tematy

Testament
Witam. Proszę o informację jeśli ktoś się orientuję jaki jest koszt spisania testamentu u notariusza. Co jeśli umrę a nie mam męża-żony ani dzieci, kto "przejmuje" moje np. mieszkanie, które jest moją własnością, ewentualne kredyty, auto, bez spisania testamentu....
monitoring przy domu
Mam dom przy ulicy, część domu jest od strony ulicy, plus brama, pod oknem własnym, na trawniku nasze auto. Chcę zamontować z rodziną kamerę z okna brata (1 piętro, jego okno wychodzi na ulicę), skierowane na auto i na bramę, gdyż kretynow na świecie nie brakuje. Chcę się zabezpieczyć jakby ktoś drażnił psy, lub mieć dowody jak komuś wpadnie do głowy truc psy, niszczyć auto itp. Nie interesuje mnie kto przechodzi ulica itp, tylko te dwie kwestie ...
Nękający klient.
Witam. Doprowadzałem u klienta przewód zasilający pod transformator w kuchni. Od tego transformatora Pan od ścian regipsowych wyprowadził tylko 2 żyły pod ledy rgb. Klient wydzwania do mnie i straszy mnie sądem, że jest to moja wina. Klient oczywiście zapłacił po wykonanym zleceniu i otrzymał fakturę. Powiedzcie mi czy faktycznie jest to moja wina jeżeli tego nie robiłem? Ja tutaj nie widzę oczywiście swojej winy bo jak mogę odpowiadać za coś cze...
Uzupełnienie wniosku o nabycie spadku.
Witam. Dostałem z sądu odpowiedź o uzupełnienie wniosku odnośnie nabycia spadku. 1. Muszę podać adres zamieszkania, ponieważ jeden spadkobierca mieszka za granicą i specjalnie nie odebrał listu. W skrócie osoba, która nie ma kontaktu całe życie z rodziną, nikt nic nie wie. Próbowałem napisać na fb do niego to dostałem odpowiedz przez jego znajomego, że mam nie pisać do niego, bo wyciągnie konsekwencje prawne i nie chce żadnego kontaktu ze strony...

Wyszukiwarka