Przyjęcie spadku, a długi jednego z rodziców

Dzień dobry.
Mama brała kredyty na siebie, Tata zmarł. Nie mieli rozdzielności majątkowej. Czy jako ich dziecko dziedziczę w tym przypadku długi po przyjęciu części spadku po zmarłym Ojcu dopóki Mama żyje ?
anonim cytuj
16-03-2024
W przypadku braku rozdzielności majątkowej, majątek i zobowiązania finansowe małżonków są wspólne. Śmierć jednego z małżonków powoduje, że majątek wspólny zostaje podzielony na pół – połowa należy do zmarłego, a połowa do żyjącego małżonka.

Po śmierci ojca dziedziczysz jego majątek, co oznacza, że dziedziczysz także połowę majątku wspólnego, która należała do ojca. Zgodnie z przepisami Kodeksu cywilnego (art. 922), spadkobierca dziedziczy nie tylko aktywa, ale również pasywa, czyli długi spadkowe.

W związku z tym, jeśli przyjmiesz spadek po ojcu, dziedziczysz zarówno aktywa, jak i długi związane z jego częścią majątku. Natomiast długi, które powstały na skutek zobowiązań zaciągniętych przez matkę po śmierci ojca, nie przechodzą na Ciebie w chwili obecnej. Te długi mogą jednak obciążyć Ciebie w przyszłości, jeżeli matka również zmarłaby, a Ty zdecydowałbyś się przyjąć spadek po niej.

Aby uniknąć dziedziczenia długów, istnieje możliwość przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza, co oznacza, że odpowiadasz za długi spadkowe tylko do wysokości wartości odziedziczonego majątku.

Podsumowując, dziedziczysz długi po ojcu w zakresie jego części majątku wspólnego, natomiast długi matki będą podlegały dziedziczeniu dopiero po jej śmierci, jeśli zdecydujesz się przyjąć spadek po niej.

anonim cytuj
03-09-2024

Sugerowane Tematy

Czy wypowiedzenie umowy pożyczki musi być napisane przez prawnika czy tylko i wyłącznie przez osobę która pożyczyła dane pieniądze??
Czy wypowiedzenie umowy pożyczki musi być napisane przez prawnika czy tylko i wyłącznie przez osobę która pożyczyła dane pieniądze... Chcę na adres zameldowania dłużniczki napisać pismo ze za 3 dni jeżeli nie otrzymam długu to złożę wniosek o rozpoczęcie sprawy cywilnej? Jestem na etapie dowiadywania się adresu dłużniczki, proszę doradzić jak działać dalej... ...
sprzedaż samochodu - zaliczka
Witam. Może ktoś z państwa mi podpowie jak prawnie to wygląda. Mianowicie: wystawiłam ogłoszenie w celu sprzedaży auta. Znalazł się kupiec który chciał te auto oczywiście zakupić. Niestety facet był zagranicą, więc poprosił mnie o "rezerwacje" samochodu do czasu jego powrotu do Polski. W tym celu wysłał zaliczkę 500zl abym napewno nie podejmowała żadnych czynności ze sprzedażą auta, tym samym miałam pewność, że facet z pewnością je k...
Zajęcie komornicze
Witam. Mam zajęcie na pensji w pracy i cześć mojej wypłaty jest przekazywana do komornika. Czy mimo tego wszystkie nagrody premie i talony mają być również w całości przekazywane na konto komornika ?...
Czy to znaczy, że pójdę do więzienia?
Witam wszystkich. Bardzo proszę Was o pomoc, gdyż ja nie mam pojęcia co to dla mnie znaczy. Kilka dni temu odebrałem list w którym było orzeczenie z wyrokiem nakazowym. Na podstawie art. 85& 1 k.k. art. 86& 1 k.k. kary jednostkowe orzeczone w punkcie pierwszym wobec ,łączy i wymierza oskarżonemu karę dwóch lat ograniczenia wolności, z obowiązkiem wykonywania nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na cel społeczny w wymiarze 30h miesięczni...

Wyszukiwarka