Przyjęcie spadku, a długi jednego z rodziców

Dzień dobry.
Mama brała kredyty na siebie, Tata zmarł. Nie mieli rozdzielności majątkowej. Czy jako ich dziecko dziedziczę w tym przypadku długi po przyjęciu części spadku po zmarłym Ojcu dopóki Mama żyje ?
anonim cytuj
16-03-2024
W przypadku braku rozdzielności majątkowej, majątek i zobowiązania finansowe małżonków są wspólne. Śmierć jednego z małżonków powoduje, że majątek wspólny zostaje podzielony na pół – połowa należy do zmarłego, a połowa do żyjącego małżonka.

Po śmierci ojca dziedziczysz jego majątek, co oznacza, że dziedziczysz także połowę majątku wspólnego, która należała do ojca. Zgodnie z przepisami Kodeksu cywilnego (art. 922), spadkobierca dziedziczy nie tylko aktywa, ale również pasywa, czyli długi spadkowe.

W związku z tym, jeśli przyjmiesz spadek po ojcu, dziedziczysz zarówno aktywa, jak i długi związane z jego częścią majątku. Natomiast długi, które powstały na skutek zobowiązań zaciągniętych przez matkę po śmierci ojca, nie przechodzą na Ciebie w chwili obecnej. Te długi mogą jednak obciążyć Ciebie w przyszłości, jeżeli matka również zmarłaby, a Ty zdecydowałbyś się przyjąć spadek po niej.

Aby uniknąć dziedziczenia długów, istnieje możliwość przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza, co oznacza, że odpowiadasz za długi spadkowe tylko do wysokości wartości odziedziczonego majątku.

Podsumowując, dziedziczysz długi po ojcu w zakresie jego części majątku wspólnego, natomiast długi matki będą podlegały dziedziczeniu dopiero po jej śmierci, jeśli zdecydujesz się przyjąć spadek po niej.

anonim cytuj
03-09-2024

Sugerowane Tematy

Wypadek przy pracy.
Witam 3 dni temu miałem wypadek w pracy, co powinienem zrobić, mam złamany mały palec, poszedłem do chirurga który wystawił mi zwolnienie lekarskie, jakie kolejne kroki powinienem podjąć, ponieważ wiem, że zakład pracy ma 14 dni na sporządzenie protokołu wypadkowego, ale oni chyba za bardzo się tą sprawą nie chcą zajmować, czy zwolnienie lekarskie będzie płatne, nawet bez tego protokołu?, ogólnie co powinienem zrobić bo ja pierwszy raz miałem wyp...
Rozwiązanie umowy o pracę z dnia na dzień
Witam. Podpisałam umowę na okres próbny trwający 4 miesiące . Ale po 3 dniach stwierdziłam, że kompletnie nie nadaje się do tej pracy. Jest szansa rozwiązania umowy z dnia na dzień?...
Wniosek o zasiedzenie.
Mam pytania o zasiedzenie części nieruchomości sąsiada. Ponad 32 lata temu zakupiłem niewielką działkę (około 20arów), posiadam na nią akt własności, wpisana jest do księgi wieczystej. W tym roku z inicjatywy sąsiada, nowego właściciela nieruchomości, wszczęte zostało rozgraniczenie podczas którego dowiedziałem się że przez ten cały czas użytkowałem część nie swojej nieruchomości. Jest to pas ziemi przy granicy naszych działek. Będąc nie świadomy...
Pobicie brak ubezpieczenia.
Dobry wieczór, zdarzenie miało miejsce w czwartek. Zostałem pobity, policja zrobiła notatkę, zabrała mnie karetka, byłem w 2 szpitalach. Mówiłem że nie jestem ubezpieczony bo pracuje w innym kraju. Zarówno policjant jak i lekarka z uśmiechem powiedzieli że dostanę rachunek a sprawca na koniec zapłaci-czy faktycznie tak jest? Co należy robić krok po kroku aby sprawca został obciążony za przyjazd karetki itd? Druga sprawa-boli mnie ząb, jedynka. J...

Wyszukiwarka