Przyjęcie spadku, a długi jednego z rodziców

Dzień dobry.
Mama brała kredyty na siebie, Tata zmarł. Nie mieli rozdzielności majątkowej. Czy jako ich dziecko dziedziczę w tym przypadku długi po przyjęciu części spadku po zmarłym Ojcu dopóki Mama żyje ?
anonim cytuj
16-03-2024
W przypadku braku rozdzielności majątkowej, majątek i zobowiązania finansowe małżonków są wspólne. Śmierć jednego z małżonków powoduje, że majątek wspólny zostaje podzielony na pół – połowa należy do zmarłego, a połowa do żyjącego małżonka.

Po śmierci ojca dziedziczysz jego majątek, co oznacza, że dziedziczysz także połowę majątku wspólnego, która należała do ojca. Zgodnie z przepisami Kodeksu cywilnego (art. 922), spadkobierca dziedziczy nie tylko aktywa, ale również pasywa, czyli długi spadkowe.

W związku z tym, jeśli przyjmiesz spadek po ojcu, dziedziczysz zarówno aktywa, jak i długi związane z jego częścią majątku. Natomiast długi, które powstały na skutek zobowiązań zaciągniętych przez matkę po śmierci ojca, nie przechodzą na Ciebie w chwili obecnej. Te długi mogą jednak obciążyć Ciebie w przyszłości, jeżeli matka również zmarłaby, a Ty zdecydowałbyś się przyjąć spadek po niej.

Aby uniknąć dziedziczenia długów, istnieje możliwość przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza, co oznacza, że odpowiadasz za długi spadkowe tylko do wysokości wartości odziedziczonego majątku.

Podsumowując, dziedziczysz długi po ojcu w zakresie jego części majątku wspólnego, natomiast długi matki będą podlegały dziedziczeniu dopiero po jej śmierci, jeśli zdecydujesz się przyjąć spadek po niej.

anonim cytuj
03-09-2024

Sugerowane Tematy

Testy DNA na ojcostwo.
Czy dla sądu testy na ojcostwo DNA potrzebna jest zgoda matki, jak dokładnie wygląda to prawnie??...
Spłata kredytu hipotecznego po rozwodzie.
Od roku jestem po rozwodzie, wyprowadziłem się ze wspólnego mieszkania, które cały czas jest w wspólnym kredycie, obecnie ten kredyt spłaca była małżonka, która tam mieszka z dziećmi i nowym partnerem. Moja ex żąda ode mnie spłaty połowy tego co zapłaciła po rozwodzie, grożąc sądem i komornikiem. Z racji obecnej słabej sytuacji finansowej, zaproponowałem że spłacę jej to gdy sprzedamy mieszkanie bo jest taki wspólny plan ale ona nie chce czekać. ...
Sąsiad nie sprząta części wspólnych.
Jesteśmy małą wspólnotą - 4 mieszkania, zarządzaną wspólnie. Jeden z sąsiadów od wielu lat uchyla się od prac porządkowych. Np. sprzątanie klatki schodowej. podwórka, chodnika przylegającego do naszej działki, itp.. Jak wyegzekwować by zaczął brać w tych i innych pracach udział? Co stanowią najnowsze przepisy dotyczące głosowania w sprawach wykraczających poza zarząd zwykły, we wspólnocie takiej jak nasza? Czy obowiązuje jednomyślność w głosowan...
Pozbawienie praw rodzicielskich.
Mam pytanie odnośnie pozbawienia władzy rodzicielskiej co w wypadku jeśli kilka lat temu miałem sprawę o pozbawienie władzy rodzicielskiej, ponieważ miałem konflikt z prawem - 6 miesięcy w areszcie , oczywiście dziecko wtedy wróciło do mnie a teraz po raz drugi trafiłem do więzienia i znów będę miał sprawę o pozbawienie władzy ? Dziecko jest z rodzina ale sąd lub kuratorzy nie chcą aby dziecko wróciło do mnie ponieważ musze jeszcze odsiedzieć ok...

Wyszukiwarka