umowa na czas nieokreślony / własna działalność

Jestem zatrudniony w firmie na podstawie umowy o prace na czas nieokreślony. Czy jeżeli bym otworzył własna działalność to muszę zgłaszać ten fakt pracodawcy wymagana jest jakaś zmiana umowy ? Co z płatnością ZUS jeżeli została by umowa o prace to płaci ja dalej pracodawca?
anonim cytuj
24-11-2020
jeśli nie masz w umowie o prace klauzuli o zakazie konkurencji (i jednocześnie podejmujesz podobna działalność) to nie musisz firmy która Cię zatrudnia informować.
ZUS jest obowiązkowy od umowy o pracę i nie można go w żaden sposób nie płacić, jednak mają umowę o pracę na co najmniej minimalne wynagrodzenie to z działalności płacisz tylko składkę zdrowotną (społecznych nie musisz)

anonim cytuj
24-11-2020

Sugerowane Tematy

Czy mogę zostać oskarżony o zniesławienie za opinię wyrażoną na forach internetowych?
Mam pewien problem związany z wypowiedzią, którą umieściłem na jednym z forów internetowych. Otóż, jakiś czas temu wziąłem udział w dyskusji na temat pewnej firmy, która moim zdaniem nieuczciwie traktowała swoich klientów. Byłem bardzo niezadowolony z usług, które otrzymałem od tej firmy i chciałem podzielić się swoją opinią z innymi. W moim poście użyłem dość mocnych słów i wyraziłem swoje rozczarowanie jakośćią usług, którą otrzymałem. Może ...
Uszkodzona paczka kurierska.
Dzień dobry. Zamawiałem od osoby prywatnej używaną część blacharska. Niestety została do mnie dostarczona uszkodzona. Został spisany protokół uszkodzenia z kurierem i złożona reklamacja, która nie została uznana, ponieważ według firmy kurierskiej towar nie został poprawnie zapakowany. Przesyłka za pobraniem. Co mogę dalej w tej sytuacji zrobić?...
Czy służebność osobista jest dziedziczona?
Moja mama ma siostrę, ta siostra przepisała jej mieszkanie. Jest zapis że ta siostra może mieszkać tam dożywotnio. Sprawa wygląda tak że mama zmarła i ja jestem jedyną osobą jako spadkobiercą. Rodzina naciska że teraz to mieszkanie przejdzie na mnie I że mam się ciotką opiekować, w zamian za to że mieszkanie będzie moje a ja nie chce tego mieszkania i całego spadku. Gdzie to formalnie mogę załatwić aby odrzucić spadek ?...
Alimenty (znajomy za granicą)
Witam, piszę w sprawie znajomego. Nie dawno dowiedział się że ma przyznane już alimenty od jakiegoś roku (on mieszka za granicą ) nic mu nie przyszło na adres w Niemczech. Kontakt z była żona ma nie za bardzo tylko z córką przez cały czas wysyłał pieniądze western union i paczki dla małej teraz się okazuje że ma duży dlug a na sprawie nie był i o niej nie wiedział. Więc to już ponad rok a to 600zl miesięcznie. Wie że musi się skontaktować jak...

Wyszukiwarka