Wypowiedzenie czy L4

Pracodawca rano chce wręczyć pracownikowi wypowiedzenie a ten oświadczył że był u lekarza i dostał L4. Co w takiej sytuacji ?
anonim cytuj
10-03-2023
W takiej sytuacji pracodawca nie może dokonać wypowiedzenia umowy o pracę pracownikowi, który przedstawił zwolnienie lekarskie (L4), chyba że istnieją inne ważne przyczyny uzasadniające wypowiedzenie zgodnie z przepisami prawa pracy.

Zgodnie z art. 52 § 1 Kodeksu pracy, pracodawca może rozwiązać umowę o pracę bez wskazywania przyczyny za wypowiedzeniem z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Jednakże, zgodnie z art. 52 § 2 Kodeksu pracy, wypowiedzenie umowy o pracę nie może być dokonane w okresie czasowego unieważnienia umowy o pracę w przypadku choroby pracownika lub urlopu wychowawczego.

Jeśli pracownik przedstawił zwolnienie lekarskie, to wypowiedzenie umowy o pracę przez pracodawcę jest bezskuteczne. W takiej sytuacji pracodawca może dokonać wypowiedzenia umowy o pracę po wygaśnięciu zwolnienia lekarskiego i upływie okresu czasowego unieważnienia umowy o pracę.

Warto jednak zauważyć, że pracodawca może rozwiązać umowę o pracę z pracownikiem w przypadku wystąpienia ważnych przyczyn, które uzasadniają natychmiastowe rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia. Przykładem takiej przyczyny może być np. popełnienie przez pracownika ciężkiego naruszenia obowiązków wynikających z umowy o pracę.

anonim cytuj
15-03-2023

Sugerowane Tematy

Czy mogę zerwać umowę bez okresu wypowiedzenia?
Hej, jestem zatrudniony na umowie zlecenie, w zleceniu mam zapisane 3 tygodnie wypowiedzenia. Czy na zleceniu jest to jakoś prawnie uzasadnione? Dostałem dziś dużo lepsza oferte pracy z tym ze praca jest od zaraz. Czy mogę zerwać ta umowę bez zachowania tego okresu czy grozi mi za to jakaś kara? Spróbuje się jutro dogadać z pracodawca ale pytam żeby w razie czego żeby wiedzieć co dalej....
Nie może naliczać mi stawki wg nowych wyliczeń bo nie podpisałam aneksu, Jestem na L4
Zrezygnowałam z urlopu wychowawczego ponieważ jestem w ciąży. Z dniem powrotu do pracy mam wystawione L4, od dziś do 30 grudnia. Księgowa najpierw mówiła, że nie muszę składać wniosku o rezygnację z urlopu.. a kiedy już ten wniosek złożyłam zadzwoniła do mnie z pretensjami, że nie może naliczać mi stawki wg nowych wyliczeń bo nie podpisałam aneksu (nie było mnie ani jeden dzień w pracy, z dniem powrotu l4) Czy jeśli po tych 30 dniach grudnia wr...
Scalanie gruntów.
Syn zakupił na licytacji dwie działki o pow.8 arów i 4 ary. Po między nimi znajduje się działka 4 ary należąca do innej osoby. Chciał tę działkę kupić ale właścicielka powiedziała że będzie scalanie więc w zamian dostanie w innym miejscu a tę scalą z tymi dwoma działkami. Na pierwszym okazaniu propozycji scaleniowych dokonano podziału tej działki na połowę i przyłączono do działki sąsiada. Na pytanie o logikę takiego podziału usłyszał odpowiedz ż...
Utrudnianie kontaktów z dzieckiem.
Czy matka może zablokować nr telefonu ojca? Dziecko ma 5 lat. Matka zablokowała nr ojca po tym, jak ten nie zgodził się na odwołanie kolejnego kontaktu z dzieckiem, matka dziecka zasłaniała się tym, że jej matka jest w szpitalu i nie ma teraz głowy do tego a ojciec ma nie przyjeżdżać bo dziecka nie dostanie i koniec. Ojciec się nie zgodził, bo według niego to żaden powód i mógł przyjechać po dziecko. Jeśli wydarzy się coś nieoczekiwanego i ojc...

Wyszukiwarka