Wypowiedzenie czy L4

Pracodawca rano chce wręczyć pracownikowi wypowiedzenie a ten oświadczył że był u lekarza i dostał L4. Co w takiej sytuacji ?
anonim cytuj
10-03-2023
W takiej sytuacji pracodawca nie może dokonać wypowiedzenia umowy o pracę pracownikowi, który przedstawił zwolnienie lekarskie (L4), chyba że istnieją inne ważne przyczyny uzasadniające wypowiedzenie zgodnie z przepisami prawa pracy.

Zgodnie z art. 52 § 1 Kodeksu pracy, pracodawca może rozwiązać umowę o pracę bez wskazywania przyczyny za wypowiedzeniem z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Jednakże, zgodnie z art. 52 § 2 Kodeksu pracy, wypowiedzenie umowy o pracę nie może być dokonane w okresie czasowego unieważnienia umowy o pracę w przypadku choroby pracownika lub urlopu wychowawczego.

Jeśli pracownik przedstawił zwolnienie lekarskie, to wypowiedzenie umowy o pracę przez pracodawcę jest bezskuteczne. W takiej sytuacji pracodawca może dokonać wypowiedzenia umowy o pracę po wygaśnięciu zwolnienia lekarskiego i upływie okresu czasowego unieważnienia umowy o pracę.

Warto jednak zauważyć, że pracodawca może rozwiązać umowę o pracę z pracownikiem w przypadku wystąpienia ważnych przyczyn, które uzasadniają natychmiastowe rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia. Przykładem takiej przyczyny może być np. popełnienie przez pracownika ciężkiego naruszenia obowiązków wynikających z umowy o pracę.

anonim cytuj
15-03-2023

Sugerowane Tematy

Zmiana danych i adnotacje w dowodzie rejestracyjnym.
Witam, jakieś 2 lata temu zmieniłem adres zameldowania. Dziś się zorientowałem, że w dowodzie rejestracyjnym auta widnieje stary adres. Nie wiedziałem o tym, że trzeba to zgłosić w ciągu 30 dni. Co teraz? Auto zamierzam sprzedać w przeciągu kilku miesięcy. Nie będzie z tym problemu w takim wypadku? Czy muszę to teraz jeszcze gdzieś zgłaszać? Na nowym dowodzie osobistym nie ma miejsca zamieszkania/zameldowania. Jeśli tak, to gdzie się udać z w...
Jazda pod wpływem narkotyków, posiadanie narkotyków i brak uprawnień do kierowania pojazdem. Co za to grozi??
Witam. Kilka dni temu moją bliską osobę zatrzymała policja, był pod wpływem narkotyków oraz miał je przy sobie... Około 3 lat temu był ten sam incydent i stracił prawo jazdy miał zakaz robienia uprawnień na 5 lat. Teraz twierdzi że po nocy na dołku nie miał rozmowy z prokuratorem i nie wie co mu grozi ale w to nie wierzę. A więc pytanie co może grozić za jazdę pod wpływem narkotyków, posiadanie ich przy sobie, jazdę bez uprawnień jeśli osoba by...
Wypowiedzenie najmu mieszkania komunalnego.
Żona wyprowadza się do kochanka i zrywa umowę najmu mieszkania komunalnego. Głównym najemca mieszkania z którego zrezygnowała zostaje jej mąż. W owym mieszkaniu zostały meble i sprzęty łazienkowe i kuchenne których nie zabrała przez wypowiedzeniem umowy. Przedmioty te były kupione z pieniędzy które żona miała po sprzedaży mieszkania otrzymanego w spadku. Teraz po wypowiedzeniu umowy żona oskarża męża o kradzież i żąda zwrotu owych rzeczy oraz ...
Zwolnienie lekarskie.
Witam, jeżeli mam zwolnienie lekarskie wypadkowe od dnia 11.08 do 30.09, i mam umówioną wizytę dopiero na 11.09, a lekarz chirurg może wystawić takie zwolnienie tylko 3 dni wstecz, to czy zwolnienie wypadkowe jest traktowane tak jak przepracowane 33 czy tam 30 dni w pracy i mogę np, wziąć zwykłe zwolnienie od jakiegoś lekarza na okres do 11.09?...

Wyszukiwarka