Wypowiedzenie czy L4

Pracodawca rano chce wręczyć pracownikowi wypowiedzenie a ten oświadczył że był u lekarza i dostał L4. Co w takiej sytuacji ?
anonim cytuj
10-03-2023
W takiej sytuacji pracodawca nie może dokonać wypowiedzenia umowy o pracę pracownikowi, który przedstawił zwolnienie lekarskie (L4), chyba że istnieją inne ważne przyczyny uzasadniające wypowiedzenie zgodnie z przepisami prawa pracy.

Zgodnie z art. 52 § 1 Kodeksu pracy, pracodawca może rozwiązać umowę o pracę bez wskazywania przyczyny za wypowiedzeniem z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Jednakże, zgodnie z art. 52 § 2 Kodeksu pracy, wypowiedzenie umowy o pracę nie może być dokonane w okresie czasowego unieważnienia umowy o pracę w przypadku choroby pracownika lub urlopu wychowawczego.

Jeśli pracownik przedstawił zwolnienie lekarskie, to wypowiedzenie umowy o pracę przez pracodawcę jest bezskuteczne. W takiej sytuacji pracodawca może dokonać wypowiedzenia umowy o pracę po wygaśnięciu zwolnienia lekarskiego i upływie okresu czasowego unieważnienia umowy o pracę.

Warto jednak zauważyć, że pracodawca może rozwiązać umowę o pracę z pracownikiem w przypadku wystąpienia ważnych przyczyn, które uzasadniają natychmiastowe rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia. Przykładem takiej przyczyny może być np. popełnienie przez pracownika ciężkiego naruszenia obowiązków wynikających z umowy o pracę.

anonim cytuj
15-03-2023

Sugerowane Tematy

Książeczka mieszkaniowa a rozszerzenie wspólności.
Chodzi o prawo do wykorzystania środków z książeczki mieszkaniowej. Przeczytałam dużo informacji, ale dalej nie jestem pewna czy dobrze rozumiem. 1) Ustawa o pomocy państwa w spłacie niektórych kredytów mieszkaniowych, udzielaniu premii gwarancyjnych oraz refundacji bankom wypłaconych premii gwarancyjnych reguluje dużo spraw związanych z wypłatą premii gwarancyjnej i jakie należy spełniać warunki by móc ją dostać. A co ze zgromadzonymi na książe...
kto moze przejrzec akta w prokuraturze?
Moja siostra jest podejrzana o popelnienie przestępstwa. Nie ma jej aktualnie w kraju, ale rozmawialem z nią przez WhatsApp, i ona nie wie czego oni w ogole moga od niej chciec z tej prokuratury. W zwiazku z tym moje pytanie. Czy moge ja pojsc do prokuratury i czy udostepnia mi akta sprawy do przejrzenia?...
Czy pracodawca ma prawo żądać ode mnie oświadczenia, że nie będę korzystać do końca stażu ze zwolnień lekarskich?
Czy pracodawca ma prawo żądać ode mnie oświadczenia, że nie będę korzystać do końca stażu ze zwolnień lekarskich? Odbywam staż organizowany przez urząd pracy. Staż zaczęłam w lipcu. Jestem na drugim zwolnieniu lekarskim, pierwsze zwolnienie miałam 3tygodnie ze względu na zapalenie płuc. Wróciłam po nim do pracy na tydzień i niestety znowu musiałam iść na zwolnienie 2tygodniowe. W poniedziałek wracam do pracy. Dzisiaj dzwoniła do mnie pani z urz...
Czy nauczycielowi przysługuje prawo do stawiania ocen ze sprawdzianu gdy uczeń był nieobecny
Szanowni Państwo, Mam pytania dotyczące zachowań nauczycieli w szkole. 1.Proszę o informację, czy nauczyciel w szkole ma prawo postawić uczniowi ocenę niedostateczną, za to że był nieobecny w szkole na sprawdzianie? Niezależnie od tego, czy jednego dnia nie było ucznia w szkole, czy przez dłuższy okres czasu. 2. Czy nauczycielowi przysługuje prawo do stawiania ocen za próbne matury i za testy diagnostyczne?...

Wyszukiwarka