Wypowiedzenie czy L4

Pracodawca rano chce wręczyć pracownikowi wypowiedzenie a ten oświadczył że był u lekarza i dostał L4. Co w takiej sytuacji ?
anonim cytuj
10-03-2023
W takiej sytuacji pracodawca nie może dokonać wypowiedzenia umowy o pracę pracownikowi, który przedstawił zwolnienie lekarskie (L4), chyba że istnieją inne ważne przyczyny uzasadniające wypowiedzenie zgodnie z przepisami prawa pracy.

Zgodnie z art. 52 § 1 Kodeksu pracy, pracodawca może rozwiązać umowę o pracę bez wskazywania przyczyny za wypowiedzeniem z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Jednakże, zgodnie z art. 52 § 2 Kodeksu pracy, wypowiedzenie umowy o pracę nie może być dokonane w okresie czasowego unieważnienia umowy o pracę w przypadku choroby pracownika lub urlopu wychowawczego.

Jeśli pracownik przedstawił zwolnienie lekarskie, to wypowiedzenie umowy o pracę przez pracodawcę jest bezskuteczne. W takiej sytuacji pracodawca może dokonać wypowiedzenia umowy o pracę po wygaśnięciu zwolnienia lekarskiego i upływie okresu czasowego unieważnienia umowy o pracę.

Warto jednak zauważyć, że pracodawca może rozwiązać umowę o pracę z pracownikiem w przypadku wystąpienia ważnych przyczyn, które uzasadniają natychmiastowe rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia. Przykładem takiej przyczyny może być np. popełnienie przez pracownika ciężkiego naruszenia obowiązków wynikających z umowy o pracę.

anonim cytuj
15-03-2023

Sugerowane Tematy

Pozew o nakaz zapłaty.
Witam. Złożyłem pozew o nakaz zapłaty. Po jakimś czasie otrzymałem ze sądu zobowiązanie na dostarczenie korespondencji powodowi przez komornika. Złożyłem wniosek do komornika i po jakimś czasie otrzymałem zawiadomienie od komornika o ustaleniu adresu ale braku możliwości dostarczenia korespondencji. Komornik powiadomił mnie o przekroczeniu czasu na zobowiązanie, dlatego napisałem wniosek o przedłużenie terminu zobowiązania, po dwóch tygodniach ...
Ubezwłasnowolnienie a długi.
Brat mojej znajomej jest alkoholikiem z długami. jego długi sięgają ponad 200 tysięcy złotych przez pożyczki, a banki nadal mu ich udzielają. znajoma była w urzędzie, by spytać co może zrobić, by mu pomóc. poradzili, żeby go ubezwłasnowolniła. zaczęła kompletować papiery, by do tego doprowadzić, ale wtedy zaczęły być silniejsze przymrozki i zaczęło być jej po prostu szkoda, że on śpi na ławce. poszła na policję, żeby dopytać się, czy na pewno nie...
Spadek po dziadku.
Dziadek zmarł 3 lata temu. Odziedziczyłam po nim z drugim spadkobiercą dom z działką. Dom wiekowy, do remontu. Uzgodniliśmy słownie, aby partnerka dziadka(obca dla nas osoba) została w nim bezpłatnie do chwili, aż nie zdecydujemy o losie nieruchomości. Kobieta ta jest ok. 80tki, nie utrzymuje kontaktu z rodziną, jest uboga. Gminna opieka społeczna przydzieliła jej opiekuna. Podjęliśmy decyzję o sprzedaży nieruchomości. Jakie kroki prawne mogę p...
Zatrudnianie pracowników młodocianych.
Dzień dobry, będę mieć pytanie dotyczące umowy młodocianej czyli umowa o prace w celu przygotowania zawodowego. Dziewczyna jest na drugim roku szkoły zawodowej i odbywa praktykę we wtorki i środy, pozostałe dni to nauka w szkole. Szefowa każe jej obowiązkowo przychodzić w każdą sobotę i pracować całe wakacje czyli lipiec i sierpień jako praktykę, odbyła tez praktykę dwa tygodnie , codziennie przez ferie zimowe. Czy to jest zgodne z przepisami? Wy...

Wyszukiwarka