Wypowiedzenie czy L4

Pracodawca rano chce wręczyć pracownikowi wypowiedzenie a ten oświadczył że był u lekarza i dostał L4. Co w takiej sytuacji ?
anonim cytuj
10-03-2023
W takiej sytuacji pracodawca nie może dokonać wypowiedzenia umowy o pracę pracownikowi, który przedstawił zwolnienie lekarskie (L4), chyba że istnieją inne ważne przyczyny uzasadniające wypowiedzenie zgodnie z przepisami prawa pracy.

Zgodnie z art. 52 § 1 Kodeksu pracy, pracodawca może rozwiązać umowę o pracę bez wskazywania przyczyny za wypowiedzeniem z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Jednakże, zgodnie z art. 52 § 2 Kodeksu pracy, wypowiedzenie umowy o pracę nie może być dokonane w okresie czasowego unieważnienia umowy o pracę w przypadku choroby pracownika lub urlopu wychowawczego.

Jeśli pracownik przedstawił zwolnienie lekarskie, to wypowiedzenie umowy o pracę przez pracodawcę jest bezskuteczne. W takiej sytuacji pracodawca może dokonać wypowiedzenia umowy o pracę po wygaśnięciu zwolnienia lekarskiego i upływie okresu czasowego unieważnienia umowy o pracę.

Warto jednak zauważyć, że pracodawca może rozwiązać umowę o pracę z pracownikiem w przypadku wystąpienia ważnych przyczyn, które uzasadniają natychmiastowe rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia. Przykładem takiej przyczyny może być np. popełnienie przez pracownika ciężkiego naruszenia obowiązków wynikających z umowy o pracę.

anonim cytuj
15-03-2023

Sugerowane Tematy

Pojazd niedopuszczonym do ruchu.
Zostałem zatrzymany na nie swoim skuterze, byłem bez kasku i karty motorowerowej, która posiadam lecz nie miałem jej przy sobie. Właściciel skutera znajdował się dosłownie 10 m ode mnie, poproszony zostałem o dokumenty pojazdu. Powiedziałem, że nie jest to mój skuter i zawołałem właściciela, wyszło, że pojazd był nie zarejestrowany, nie miał kompletnie nic żadnych dokumentów, zabrali nas na komisariat, skuter został na parkingu, ja dostałem wezwa...
Przekroczenie prędkości a błąd pomiarowy fotoradaru.
Może ktoś poradzi - dostałem mandat za przekroczenie prędkości o 16km/h (dozwolone 50, fotoradar wskazał 66). Kara za przekroczenie o11-15km/h wynosi 100zł a od 16km/h - 200zł. Uwzględniając błąd pomiaru urządzenia, powinienem otrzymać mandat 100-złotowy. Nie uchylam się przed karą, ale chcę być traktowany sprawiedliwie. Czy jedyna droga odwołania się od kwoty mandatu to sąd? Nie można odwołać się do Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego,...
procesowałam się z byłym pracodawcą o pieniądze przed sądem pracy
Witam. Proszę o poradę. Przed sądem pracy procesowałam się z byłym pracodawcą o pieniądze (zasiłek chorobowy, urlop itd). Sporządzono ugodę, którą podpisaliśmy (ja i adwokat pracodawcy) w obecności Sądu. Pracodawca sam zaproponował 7 dni. 7 dni już minęło... Więc myślę że jednak mi nie zapłaci tych pieniędzy. Nie odpisuje na SMS Nie odbiera telefonu Jeżeli moje obawy się potwierdzą, to co mogę/muszę/powinnam zrobić: 1. Zwrócić się o pomoc d...
zakup samochodu
witam, kupiłem samochód na poczatku maja i nie zgłaszałem kupna pojazdu, sprzedałem go we wrześniu koledze który także nie zgłosił zakupu, teraz odkupiłem ten samochód od kolegi i pojawia się problem, chciałbym zgłosić zakup i w sumie mógłbym pominąć ta umowę z kolegą ale wtedy mija ponad 180dni od zakupu, a jak jednak nie pominę to będzie problem w urzędzie jak dostarczę im 3 umowy?...

Wyszukiwarka