Jak napisać testament?

Zaczynam myśleć o spisaniu testamentu.
Sytuacja jest taka:
1. Żyję w związku nieformalnym;
2. Mam dorosłe dziecko
3. Mam nieletnie dziecko.
Majątek jakiś jest, mieszkanie póki co na hipotekę.
Chciałbym aby żadne z nich nie było pokrzywdzone (zwłaszcza partnerka) a po mojej śmierci wszelkie decyzje na tematy związane z np. pochówkiem czy decyzjami co dalej podejmowała partnerka.
Jak to ogarnąć? Z tego co wiem to tak czy owak dzieciom należy się spadek (zachowek?).
anonim cytuj
15-08-2023
a po mojej śmierci wszelkie decyzje na tematy związane z np. pochówkiem czy decyzjami co dalej podejmowała partnerka.

Takie kwestie jak pochówek mogą być objęte poleceniem testamentowym.
Z tego co wiem to tak czy owak dzieciom należy się spadek (zachowek?).

Spadkobiercy ustawowi, którzy w danej sytuacji dziedziczyliby po spadkodawcy mogą się domagać zachowku od spadkobiercy testamentowego. Gdyby przeniósł Pan na partnerkę własność nieruchomości umową dożywocia a następnie umowa ta była wykonywana to roszczenie dzieci wobec niej o zapłatę zachowku by nie powstało - testament mógłby wtedy zawierać jedynie polecenia np. odnośnie pochówku - umowa dożywocia wiąże się jednak z przekazaniem własności już za życia.

anonim cytuj
15-08-2023
Chcę aby po śmierci partnerka miała prawo do mieszkania a dzieci do spadku bez uszczerbku.

Zatem testament notarialny z zapisem windykacyjnym obejmującym mieszkanie. Jeżeli dzieci miałyby otrzymać pozostałe składniki majątku to dobrze byłoby o tym zamieścić w testamencie wyraźną wzmiankę.

anonim cytuj
15-08-2023
Rozumiejąc Pańskie zmartwienie i chęć ochrony wszystkich bliskich, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych kwestii związanych z polskim prawem spadkowym:

W związku z faktem, że jest Pan w związku nieformalnym, partnerka nie jest automatycznie uznawana za spadkobiercę ustawowego w Polsce. Oznacza to, że bez spisanego testamentu, w przypadku Pańskiej śmierci, nie dziedziczyłaby ona po Panu.

Zachowek to roszczenie przysługujące spadkobiercom ustawowym (w tym przypadku obu dzieciom), które zostały pominięte w testamencie lub otrzymały mniej niż wynikałoby to z ustawowego dziedziczenia. Dla dorosłego dziecka zachowek wynosi połowę tego, co by otrzymało jako spadkobierca ustawowy, natomiast dla dziecka nieletniego - całą wartość.

Aby osiągnąć swój cel, możesz:

Spisać testament, w którym określi Pan partnerkę jako główną spadkobierczynię. Jednak warto pamiętać, że dzieci będą miały prawo do zachowku.

W testamencie można również określić polecenie testamentowe dotyczące pochówku.

Do posta 3:

Jeśli chce Pan, aby partnerka miała prawo do mieszkania, a dzieci dziedziczyły resztę majątku bez uszczerbku, może Pan postąpić w następujący sposób:

W testamencie dokonać zapisu windykacyjnego, który umożliwi partnerce uzyskanie prawa do mieszkania. Dzięki temu mieszkanie wróci do masy spadku po śmierci partnerki, a następnie przejdzie na dzieci.

Wyraźnie w testamencie zaznaczyć, że pozostała część majątku (bez mieszkania) ma przypaść dzieciom. Dzięki temu uniknie Pan sytuacji, w której mogłyby powstać niejasności co do interpretacji Pańskiej woli.

Zawsze warto skonsultować się z notariuszem przy sporządzaniu testamentu, aby upewnić się, że wszystkie klauzule są sformułowane w sposób jednoznaczny i zgodny z obowiązującym prawem.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Od kiedy należą się alimenty.
Dostałam wyrok zasądzający alimenty w kwocie 1200 złotych płatnych z góry do dnia 10 każdego miesiąca. Z rygorem natychmiastowej wykonalności. Są one od dnia złożenia wniosku czyli 28 sierpnia 2023 roku. Czy za sierpień liczy się cała kwota 1200 złotych czy nie?...
Użytkowanie wieczyste przedawnienie długu.
Witam, czy jeżeli mam mieszkanie po zmarłym ojcu i otwarcie spadku było w 2012 roku, a teraz w 2023 było dopiero stwierdzenie nabycia spadku to jak mieszkanie po ojcu było na umowie użytkowania wieczystego, to ten dług się przedawnił, czy nie, jeżeli dalej mam, to mieszkanie w posiadaniu i byłem dopiero wpisany w księdze wieczystej w 2023 ?...
Koszty komornicze.
Witam, mam komornika, który odciąga mi dług z pensji. Dziś przyszła informacja, że komornik oprócz długu potrąci sobie dodatkowe 200zł za pismo, które wysłał. Czy to normalne i zgodne z prawem? Czy komornik może zażądać sobie aż takiej kwoty za list? Pierwszy raz spotykam się z czymś takim. Proszę o odpowiedź i pozdrawiam....
Wysokie alimenty.
Szukam orzecznictwa dot. alimentów, ale zasądzających wysokie kwoty. Wszystko co znajduję, to max 2-2,5 tys. Czytałam na tym forum wiele postów, napisałam nawet do jednego z autorów z prośbą o dokończenie swojego wątku o informację jakie alimenty zostały zasądzone, ale cisza. Interesują mnie okoliczności zasądzania alimentów w okolicach 5-10 tys zł i więcej na jedno dziecko. Jeśli ktoś zna takie orzeczenia lub wie w jaki sposób i gdzie szukać,...

Wyszukiwarka