Jak napisać testament?

Zaczynam myśleć o spisaniu testamentu.
Sytuacja jest taka:
1. Żyję w związku nieformalnym;
2. Mam dorosłe dziecko
3. Mam nieletnie dziecko.
Majątek jakiś jest, mieszkanie póki co na hipotekę.
Chciałbym aby żadne z nich nie było pokrzywdzone (zwłaszcza partnerka) a po mojej śmierci wszelkie decyzje na tematy związane z np. pochówkiem czy decyzjami co dalej podejmowała partnerka.
Jak to ogarnąć? Z tego co wiem to tak czy owak dzieciom należy się spadek (zachowek?).
anonim cytuj
15-08-2023
a po mojej śmierci wszelkie decyzje na tematy związane z np. pochówkiem czy decyzjami co dalej podejmowała partnerka.

Takie kwestie jak pochówek mogą być objęte poleceniem testamentowym.
Z tego co wiem to tak czy owak dzieciom należy się spadek (zachowek?).

Spadkobiercy ustawowi, którzy w danej sytuacji dziedziczyliby po spadkodawcy mogą się domagać zachowku od spadkobiercy testamentowego. Gdyby przeniósł Pan na partnerkę własność nieruchomości umową dożywocia a następnie umowa ta była wykonywana to roszczenie dzieci wobec niej o zapłatę zachowku by nie powstało - testament mógłby wtedy zawierać jedynie polecenia np. odnośnie pochówku - umowa dożywocia wiąże się jednak z przekazaniem własności już za życia.

anonim cytuj
15-08-2023
Chcę aby po śmierci partnerka miała prawo do mieszkania a dzieci do spadku bez uszczerbku.

Zatem testament notarialny z zapisem windykacyjnym obejmującym mieszkanie. Jeżeli dzieci miałyby otrzymać pozostałe składniki majątku to dobrze byłoby o tym zamieścić w testamencie wyraźną wzmiankę.

anonim cytuj
15-08-2023
Rozumiejąc Pańskie zmartwienie i chęć ochrony wszystkich bliskich, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych kwestii związanych z polskim prawem spadkowym:

W związku z faktem, że jest Pan w związku nieformalnym, partnerka nie jest automatycznie uznawana za spadkobiercę ustawowego w Polsce. Oznacza to, że bez spisanego testamentu, w przypadku Pańskiej śmierci, nie dziedziczyłaby ona po Panu.

Zachowek to roszczenie przysługujące spadkobiercom ustawowym (w tym przypadku obu dzieciom), które zostały pominięte w testamencie lub otrzymały mniej niż wynikałoby to z ustawowego dziedziczenia. Dla dorosłego dziecka zachowek wynosi połowę tego, co by otrzymało jako spadkobierca ustawowy, natomiast dla dziecka nieletniego - całą wartość.

Aby osiągnąć swój cel, możesz:

Spisać testament, w którym określi Pan partnerkę jako główną spadkobierczynię. Jednak warto pamiętać, że dzieci będą miały prawo do zachowku.

W testamencie można również określić polecenie testamentowe dotyczące pochówku.

Do posta 3:

Jeśli chce Pan, aby partnerka miała prawo do mieszkania, a dzieci dziedziczyły resztę majątku bez uszczerbku, może Pan postąpić w następujący sposób:

W testamencie dokonać zapisu windykacyjnego, który umożliwi partnerce uzyskanie prawa do mieszkania. Dzięki temu mieszkanie wróci do masy spadku po śmierci partnerki, a następnie przejdzie na dzieci.

Wyraźnie w testamencie zaznaczyć, że pozostała część majątku (bez mieszkania) ma przypaść dzieciom. Dzięki temu uniknie Pan sytuacji, w której mogłyby powstać niejasności co do interpretacji Pańskiej woli.

Zawsze warto skonsultować się z notariuszem przy sporządzaniu testamentu, aby upewnić się, że wszystkie klauzule są sformułowane w sposób jednoznaczny i zgodny z obowiązującym prawem.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Palenie gałęzi na swojej posesji, czy jest to legalne?
Pytanie, czy jest ktos w stanie podac podstawe prawna, ze nie wolno sobie spalac galezi, drewna itd na swój posesji? Sąsiedzi na za duzo i zbyt czesto sobie pozwalaja na frywolne palenie resztek po porzadkach w ogródkach i przestaje mi sie to podobac ? smrod i dym nie do zniesienia ? prosze tylko o podstawe prawna....
Czy pracodawca ma prawo wliczyć 500+ do wyliczenia wczasów pod gruszą?
Witam. Czy pracodawca ma prawo wliczyć 500+ do wyliczenia wczasów pod gruszą tłumacząc że muszę podać swoją sytuację finansową wszystkich domowników? Jest jakaś podstawa prawna mimo że 500+ nie jest opodatkowane?...
Reklama
Witam. Mam produkt z rysunkami zwariowanych melodii. Czy w reklamie mogę użyć nazwy diabła tasmańskiego albo zwariowane melodie?...
prawo do odstąpienia od umowy zawartej na odległość.
Sprzedawca nie zwrócił pieniędzy w ciągu ustawowych 14 dni od daty odebrania przesyłki. Co mogę w takiej sytuacji zrobić? Chodzi o prawo do odstąpienia od umowy zawartej na odległość....

Wyszukiwarka