Jestem w małej wspólnocie mieszkaniowej liczącej 6 mieszkań. Z kratki wentylacyjnej w moim mieszkaniu wydostają się różne zapachy (łazienkowe i kuchenne). Po wymuszonym przeglądzie kominiarskim okazało się ,że mieszkanie poniżej jest wpięte w moją kratkę wentylacyjną kuchenną z łazienką(zrobili przebudowę zamiana kuchni na łazienkę) i mieszkanie powyżej jest również wpięte z łazienką i kuchnią. Kominiarz dał w zaleceniach aby te dwa mieszkania przełączyły się do innych kratek które im wytyczył. Nadmienię ,że ja w tej kratce jestem od początku, a te dwa mieszkania miały swoje szyby wentylacyjne i przy modernizacji mieszkań podpięły się "w mój szyb" bez żadnych zgód i pozwoleń bo tak było najprościej. Teraz odbyło się zebranie wspólnoty, zarządca jest po stronie tych dwóch lokatorów ponieważ są w zarządzie, powiedział że nie muszą nic robić a ja tylko biję pianę i powinienem iść na kompromis i sam się przekuć tylko nie rozumiem dlaczego? skoro to oni zajęli mój szyb. Mam ekspertyzę kominiarską z 2013 r. i 2012 r., że w tej kratce byłem ja (a właściwie moja mama) a oni byli w innych szybach. Proszę o poradę co mam zrobić? aby został przywrócony pierwotny stan budynku.
Wezwać (pisemnie, poleconym) właścieli tych lokali do przywrócenia stanu zgodnego z projektem.
Jeśli wentylacja nie jest wymuszona i nie ma zaworów zwrotnych (w starszych budynkach na ogół tak jest) to każdy lokal miał zaprojektowaną własną wentylację grawitacyjną.
Administracja (bo nie ma Zarządcy skoro jest Zarząd) jest dla Pani i za Pani pieniądze, niech się nie ośmiesza. Wyznaczyć im termin i tyle. Jak nie - informacja do nadzoru budowlanego wraz z ekspertyzą kominiarską.
Jeszcze po przywróceniu stanu, pozwałbym do sądu na zasadach cywilnych - o koszta poniesione w celu uzyskania ekspertyzy.
Administracja powininna co roku zatrudnić kominarza na przegląd - ten kominiarz nie powinien podpisać przeglądu - wskazać dlaczego "NIE". Zarządca powinien udostępnić protokoły rok po roku z przeglądów kominiarskich.
BTW: zmieniłbym zarząd i firmę administrującą, tak dla zasady, a co na to inni współwłaściciele na zebraniu?
anonim cytuj
02-03-2024
Samowoli dopuścili się członkowie Zarządu. Zarządca jest, udostępnił przeglądy kominiarskie, tylko przez kilka lat nie wszyscy lokatorzy udostępniali mieszkania do przeglądu i kominiarz przepisywał wersję z poprzedniego roku. Lokatorzy nie zamierzają się przepiąć ,Zarządca nic nie zamierza zrobić ,nie odpisuje na e-maile, więc zostaje mi tylko nadzór budowlany. Ps. inni lokatorzy nawet nie przychodzą na zebrania i nic ich nie interesuje (wszyscy wynajmują i zamieszkują w innym miejscu) ,więc nie mam siły przebicia.
anonim cytuj
02-03-2024
Nie może istnieć w ramach jednej Wspólnoty Mieszkaniowej - w tym samym czasie:
Zarząd i Zarządca
Zarząd - jedna lub więcej osób fizycznych
Zarządca - podmiot profesjonalny (np. osoba wykonująca jednoosobową działalność gospodarczą czy spółka prawa handlowego ) sprawujący zarząd nad nieruchomością wspólną.
Zarząd (bądź Zarządcę) nie wykonujący swoich obowiązków (a przegląd kominiarski takim jest - mówi o tym wprost art. 62 ustawy prawo budowlane.) Co ciekawe od września 2023 - weszło w życie rozporządzenie o rozszerzeniu protokołu kominiarskiego o inwentaryzację źródeł ciepła. I te przeglądy znacząco przez to podrożały (bo i ich zakres się zwiększył).
Ważne jest aby wiedzieć czy jest formalnie Zarząd czy Zarządca - gdyż aby zmienić formę - tego drugiego potrzeba notariusza do protokołowania, a ten pierwszy - zwykłe zbieranie głosów - przy 6 mieszkaniach - na ogół wystarczy jedno mieszkanie aby mieć 1/10 udziałów w nieruchomości wspólnej (udziały są nie równe, na ogół proporcjonalnie do metrażu) i rozpocząć zbieranie głosów - zaczynamy od wniosku aby dołączyć do Zarządu (jeśli to faktycznie Zarząd) potem wnioskujemy aby odwołać "zasiedziały" Zarząd.
Tu Administracja i Zarząd albo Zarządca "łaski nie robią" - dokumenty z przeglądów do wglądu, protokół z zebrania WM - również, a dla zasady pozwałbym jeszcze (zwykły pozew o zapłatę) WM - o koszta wykonania własnych opinii kominiarskich (dla zasady, w postępowaniu uproszczonym), już po przywróceniu przez nadzór budowalny do stanu pierwotnego.
BTW: to nie będzie ani szybkie, ani łatwe, i tak - właściciele innych lokali "się obrażą" - cóż.
Dziewczyna podlega pod urząd gminy (mieszka na wsi),ja mieszkam w mieście
Urodzi się nam dziecko które będzie zameldowane u matki
Czy zasiłek 500 + można składać w mieście w opiece społecznej?...
Proszę o rady, adwokaci się głowią nad tym zagadnieniem, a ja nie wiem, na czym stoję.
Dziadek wydziedziczył w testamencie swojego syna, a mojego ojca. Dziadek zmarł. Po dziadku majątek odziedziczyła babcia.
Dodam, ze dziadkowie mieli tylko jedno dziecko - mojego ojca. I mają tylko jedną wnuczkę - mnie.
Babcia sporządziła ze mną u notariusza umowę dożywocia.
Po pewnym czasie babcia otrzymała pozew o zachowek od swojego syna, a mojego ojca opi...
Dziś chciałem zwrócić zegarek 12 dzień po zakupie. Nie został przyjęty A jako powód podano mi, ze zwroty tylko do 7dni.
Czy sprzedawca ma takie prawo?...
Dzień dobry. Chciałabym zrobić córce darowiznę 10% wkładu własnego na mieszkanie, czy muszę załatwić to u notariusza, czy wystarczy przelew na konto?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: