L4

Dzień dobry.
Czy pracodawca może zmienić harmonogram pracy pracownikowi po zwolnieniu lekarskim?.
Zmiana została naniesiona w trakcie L4.
Proszę o pomoc
anonim cytuj
18-03-2023
W myśl Kodeksu pracy w Polsce, pracodawca może zmienić harmonogram pracy pracownikowi po zwolnienie lekarskim, jednak musi przy tym przestrzegać określonych zasad.

1. Powiadomienie o zmianie: Pracodawca powinien poinformować pracownika o zmianie harmonogramu pracy, z wyprzedzeniem wynikającym z przepisów prawa pracy oraz obowiązującego zakładowego regulaminu pracy. Zazwyczaj wynosi to co najmniej kilka dni przed wprowadzeniem zmian.

2. Uzasadnienie zmiany: Pracodawca powinien przedstawić uzasadnienie, dlaczego zmiana jest konieczna. Pracodawca może zmienić harmonogram pracy z przyczyn dotyczących funkcjonowania przedsiębiorstwa lub z innych ważnych powodów, które nie są związane z pracownikiem.

3. Wsparcie pracownika: Jeśli zmiana harmonogramu pracy jest trudna dla pracownika, warto porozmawiać z pracodawcą o możliwości dostosowania zmian do indywidualnych potrzeb i możliwości.

4. Zgodność z umową o pracę: Zmiana harmonogramu pracy nie może naruszać postanowień umowy o pracę, np. nie może spowodować przekroczenia dozwolonej liczby godzin pracy czy naruszyć przepisów dotyczących czasu pracy i odpoczynku.

W sytuacji gdy pracodawca zmienił harmonogram pracy w trakcie zwolnienia lekarskiego, warto przypomnieć o obowiązku przestrzegania przepisów prawa pracy.

Jeżeli uważasz, że Twoje prawa zostały naruszone, warto skonsultować się z prawnikiem lub zwrócić się do Państwowej Inspekcji Pracy, która może udzielić informacji i wsparcia.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

Dostałam prezent urodzinowy o wartości ok 1000-2000 zł. Teraz ta osoba oczekuje jego zwrotu. Czy prawnie mam obowiązek go zwrócić?
Dostałam prezent urodzinowy o wartości ok 1000-2000 zł. Osoba potwierdzała ze jest to prezent na urodziny. Teraz oczekuje jego zwrotu. Czy prawnie mam obowiązek go zwrócić i czy osoba może wyciągnąć w stosunku do mnie jakieś prawne konsekwencje jeśli nie zwroce? W rozmowach naszych prywatnych również mam potwierdzenie że to prezent urodzinowy....
Jestem rozwiedziona, chcę wyprowadzić się z dziećmi. Co powinnam zrobić?
Dzień dobry, Zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc prawną. Jestem rozwiedziona, wynajęłam mieszkanie i chcę wyprowadzić się z dziećmi (przy rozwodzie zostają przy mnie). Co powinnam zrobić? - wystąpić o alimenty - wystąpić o podział majątku (nie był robiony przy rozwodzie), kto pokrywa kosztu kredytu do czasu podziału? - na co powinnam zwrócić uwagę, jak ustalić opiekę nad dziećmi. Czy mogę np.na tydzień zostawić je pod opieką ojca, jeśl...
Koniec umowy użyczenia.
Osoba, która mieszkała w mieszkaniu na podstawie umowy użyczenia dostała wypowiedzenie. Końcem miesiąca upływa termin wypowiedzenia, a osoba ta twierdzi, że nie ma zamiaru wyprowadzić się. Ja chciałabym się z rodziną wprowadzić do tego mieszkania w luty... Co mogę zrobić? Czy mogę np po prostu wprowadzić się? Zmienić zamek? Czy muszę starać się o nakaz eksmisji i dopiero czekać aż zakończy się procedura sądowa i komornicza? Dodam, że jeśli nie bę...
Dlaczego policjanyt prosił o moją date urodzenia?
Została mi doręczona przesyłka polecona z komendy policji przez policjanta. Podpisałam pełnym imieniem i nazwiskiem oraz datę doręczenia. Po przekazaniu mi przesyłki policjant polecił mi abym podała swoją datę urodzenia. Podałam i policjant odjechał a ja zastanawiam się, po co mu była potrzebna moja data urodzenia skoro wszystkie moje dane są w KMP jako świadka zdarzenia. Czy powinnam podawać tą datę czy mogłam odmówić. To było tak szybko że bez ...

Wyszukiwarka