L4

Dzień dobry.
Czy pracodawca może zmienić harmonogram pracy pracownikowi po zwolnieniu lekarskim?.
Zmiana została naniesiona w trakcie L4.
Proszę o pomoc
anonim cytuj
18-03-2023
W myśl Kodeksu pracy w Polsce, pracodawca może zmienić harmonogram pracy pracownikowi po zwolnienie lekarskim, jednak musi przy tym przestrzegać określonych zasad.

1. Powiadomienie o zmianie: Pracodawca powinien poinformować pracownika o zmianie harmonogramu pracy, z wyprzedzeniem wynikającym z przepisów prawa pracy oraz obowiązującego zakładowego regulaminu pracy. Zazwyczaj wynosi to co najmniej kilka dni przed wprowadzeniem zmian.

2. Uzasadnienie zmiany: Pracodawca powinien przedstawić uzasadnienie, dlaczego zmiana jest konieczna. Pracodawca może zmienić harmonogram pracy z przyczyn dotyczących funkcjonowania przedsiębiorstwa lub z innych ważnych powodów, które nie są związane z pracownikiem.

3. Wsparcie pracownika: Jeśli zmiana harmonogramu pracy jest trudna dla pracownika, warto porozmawiać z pracodawcą o możliwości dostosowania zmian do indywidualnych potrzeb i możliwości.

4. Zgodność z umową o pracę: Zmiana harmonogramu pracy nie może naruszać postanowień umowy o pracę, np. nie może spowodować przekroczenia dozwolonej liczby godzin pracy czy naruszyć przepisów dotyczących czasu pracy i odpoczynku.

W sytuacji gdy pracodawca zmienił harmonogram pracy w trakcie zwolnienia lekarskiego, warto przypomnieć o obowiązku przestrzegania przepisów prawa pracy.

Jeżeli uważasz, że Twoje prawa zostały naruszone, warto skonsultować się z prawnikiem lub zwrócić się do Państwowej Inspekcji Pracy, która może udzielić informacji i wsparcia.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

Powrót do pracy po macierzyńskim.
Witam 22 września kończy mi się urlop macierzyński i rodzicielski , i dziś się dowiedziałam że moje stanowisko jest zajęte przez nowo zatrudnionego pracownika . Pani w kadrach zaproponowała mi pracę 12 godz dziennie ewentualnie bym sama się zwolniła . Umowę o pracę mam do listopada 2022 , jest to praca Państwa w szpitalu . Czy mogą przenieś mnie na oddział gdzie praca jest po 12 godz i czy oni mogą mnie zwolnić . I czy muszę wykorzystać urlop wyp...
Czy jest szansa na spotkania ojca z dzieckiem jeśli dziecko nie chce kontaktu z ojcem.
Czy jest szansa na spotkania ojca z dzieckiem jeśli dziecko nie chce kontaktu z ojcem. Dziecko ma 15 lat więc ma już ograniczoną zdolność do czynności prawnych. Czy jeśli ojciec dziecka zlozy wniosek o kontakty z dzieckiem z tym dzieckiem ma szansę je uzyskać? Czy gdy dziecko nie chce spotkań z ojcem to sąd odmówi ojcu tych spotkań? Jeśli to istotne to ojciec dziecka ma odebrane prawa rodzicielskiej....
zwrot pieniędzy w szkole
Witam, jak mogę rozwiązać spór o zwrot pieniędzy w szkole. W marcu b.r. zapłaciłam za dwójkę dzieci 180 zł za wyżywienie w szkole. Po tygodniu wybuchła pandemia więc szkoły zamknięto. Od września moje dzieci zmieniły szkołę, więc zaczęłam się domagać zwrotu pieniędzy za wyżywienie z marca lub przeniesienie tej opłaty do bieżącej szkoły. Dyrektor szkoły odmówiła mi zwrotu, gdyż twierdzi, że przenosząc dzieci do innej szkoły tracę ten zwrot. Natomi...
Zniesienie współwłasności nieruchomości
Dzień dobry. Chciałam dopytać o pewne informacje związane ze zniesieniem współwłasności nieruchomości. Współwłasność zostanie zniesiona u notariusza, nie w sądzie. Notariusz wyliczył całościowe koszty, wliczając w to podatek od 1/2 wartości nieruchomości, który musi zapłacić strona przejmująca nieruchomość. Może to głupie pytanie, ale chciałabym się upewnić- pozostałe koszty ponoszą obie strony solidarnie, po połowie? Czy całość kosztów p...

Wyszukiwarka