L4

Dzień dobry.
Czy pracodawca może zmienić harmonogram pracy pracownikowi po zwolnieniu lekarskim?.
Zmiana została naniesiona w trakcie L4.
Proszę o pomoc
anonim cytuj
18-03-2023
W myśl Kodeksu pracy w Polsce, pracodawca może zmienić harmonogram pracy pracownikowi po zwolnienie lekarskim, jednak musi przy tym przestrzegać określonych zasad.

1. Powiadomienie o zmianie: Pracodawca powinien poinformować pracownika o zmianie harmonogramu pracy, z wyprzedzeniem wynikającym z przepisów prawa pracy oraz obowiązującego zakładowego regulaminu pracy. Zazwyczaj wynosi to co najmniej kilka dni przed wprowadzeniem zmian.

2. Uzasadnienie zmiany: Pracodawca powinien przedstawić uzasadnienie, dlaczego zmiana jest konieczna. Pracodawca może zmienić harmonogram pracy z przyczyn dotyczących funkcjonowania przedsiębiorstwa lub z innych ważnych powodów, które nie są związane z pracownikiem.

3. Wsparcie pracownika: Jeśli zmiana harmonogramu pracy jest trudna dla pracownika, warto porozmawiać z pracodawcą o możliwości dostosowania zmian do indywidualnych potrzeb i możliwości.

4. Zgodność z umową o pracę: Zmiana harmonogramu pracy nie może naruszać postanowień umowy o pracę, np. nie może spowodować przekroczenia dozwolonej liczby godzin pracy czy naruszyć przepisów dotyczących czasu pracy i odpoczynku.

W sytuacji gdy pracodawca zmienił harmonogram pracy w trakcie zwolnienia lekarskiego, warto przypomnieć o obowiązku przestrzegania przepisów prawa pracy.

Jeżeli uważasz, że Twoje prawa zostały naruszone, warto skonsultować się z prawnikiem lub zwrócić się do Państwowej Inspekcji Pracy, która może udzielić informacji i wsparcia.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

Niewypłacone wynagrodzenie.
W skrócie, 3 miesięczne niezapłacone wynagrodzenie. Z uwagi na zaległości poszłam na urlop - ustaliliśmy z szefem że rozliczy się do końca mojego urlopu i wtedy rozwiążemy umowę za porozumieniem stron. Obie strony nie chciały już razem pracować. Rozliczenie jednak nie nastąpiło, na początku szef odbierał Tel i mówił że rozliczy się wkrótce, a teraz nie odbiera Tel, zmienił tez adres biura firmy, ale firma nadal pracuje. Z uwagi na to że nie odbi...
Mieszkanie z licytacji komorniczej.
Witam, jakiś czas temu wylicytowałam mieszkanie na licytacji komorniczej. Po wygranej licytacji dłużnicy zapytali się mnie czy mogli by to mieszkanie wynajmować (są to starsze, schorowane osoby, a ja aktualnie mieszkam za granicą, więc mieszkanie jest zakupione póki co jako inwestycja). Zgodziłam się na to i zostało to zapisane w protokole. Aktualnie 2 tygodnie temu zapłaciłam za mieszkanie i czekam na pismo w sprawie przysądzenia własności, aby...
stłuczka
Niecały miesiąc temu uczestniczyłam w stłuczce. Dziewczyna wjechała w tył mojego auta. Była policja, dostała mandat, podała mi swoje dane, polisę itp Próbowaliśmy zgłosić szkodę, ubezpieczyciel mówił, że wyglada jakby ona nie opłaciła raty i jest problem ale postara się coś zrobić i oddzwoni. Dziś wyszło, że jej polisa w ogóle nie jest ważna, a to co mi podała to jest propozycja polisy. zdzwoniliśmy się, jej facet zobowiązał się spłacić na...
Mąż zadłuża siebie/nas. Co robić?
Dzień dobry. Jestem emerytką. Mój mąż z którym faktycznie już tylko mieszkamy w jednym domu, tzw. pożycie dawno ustało, gospodarstwa też prowadzimy osobne chociaż pod jednym dachem ma problem alkoholowy i to duży co było jedną z przyczyn naszego rozstania. Formalnie jednak pozostajemy małżeństwem i mamy wspólnotę majątkową. Mąż też jest emerytem. Ostatnio dowiedziałam się, że mąż trafił w dziwne towarzystwo z którym pije i pod jego wpływem zaczą...

Wyszukiwarka