L4

Dzień dobry.
Czy pracodawca może zmienić harmonogram pracy pracownikowi po zwolnieniu lekarskim?.
Zmiana została naniesiona w trakcie L4.
Proszę o pomoc
anonim cytuj
18-03-2023
W myśl Kodeksu pracy w Polsce, pracodawca może zmienić harmonogram pracy pracownikowi po zwolnienie lekarskim, jednak musi przy tym przestrzegać określonych zasad.

1. Powiadomienie o zmianie: Pracodawca powinien poinformować pracownika o zmianie harmonogramu pracy, z wyprzedzeniem wynikającym z przepisów prawa pracy oraz obowiązującego zakładowego regulaminu pracy. Zazwyczaj wynosi to co najmniej kilka dni przed wprowadzeniem zmian.

2. Uzasadnienie zmiany: Pracodawca powinien przedstawić uzasadnienie, dlaczego zmiana jest konieczna. Pracodawca może zmienić harmonogram pracy z przyczyn dotyczących funkcjonowania przedsiębiorstwa lub z innych ważnych powodów, które nie są związane z pracownikiem.

3. Wsparcie pracownika: Jeśli zmiana harmonogramu pracy jest trudna dla pracownika, warto porozmawiać z pracodawcą o możliwości dostosowania zmian do indywidualnych potrzeb i możliwości.

4. Zgodność z umową o pracę: Zmiana harmonogramu pracy nie może naruszać postanowień umowy o pracę, np. nie może spowodować przekroczenia dozwolonej liczby godzin pracy czy naruszyć przepisów dotyczących czasu pracy i odpoczynku.

W sytuacji gdy pracodawca zmienił harmonogram pracy w trakcie zwolnienia lekarskiego, warto przypomnieć o obowiązku przestrzegania przepisów prawa pracy.

Jeżeli uważasz, że Twoje prawa zostały naruszone, warto skonsultować się z prawnikiem lub zwrócić się do Państwowej Inspekcji Pracy, która może udzielić informacji i wsparcia.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

Umowa zlecenie a komornik.
Proszę o poradę. Okazało się na miejscu że mam umowę zlecenie na 3 dni kwota 1500 netto. Mam 2 komorników jestem zarejestrowana jako bezrobotna. To moje jedyne źródło dochodu na obecną chwilę. Podałam nr konta którego jestem właścicielem jaki nazwa konta widnieje imię nazwisko mojej mamy ale nie jest współwłaścicielem. Na nim nie mam zajęcia tylko na 2 rachunku. Czy komornicy jeśli jest zgłoszone do ZUS widzą to? Czy mogą zabrać jeśli do n...
Błąd sprzedawcy. była zła cena podana i anulował zamówienie, czy może tak zrobić? co w takiej sytuacji?
Dzień dobry, bardzo proszę o poradę. Mój brat z przyszłą bratową chcieli zamówić zaproszenia ślubne. weszli na stronę internetową która ich interesowała i wybrali sobie zaproszenia . Na stronie głównej zaproszenie kosztowało 14 zł, ale po tym jak kliknęło się w dane zaproszenie pokazała się cena około 7 zł lub 7 zł z groszami. Moja bratowa postanowiła zamówić, ponieważ była to duża różnica cenowa i doszła do wniosku, że może jest jakaś Promoc...
Co dalej z egzekucją?
Dowiedziałem się, że mój dłużnik zmarł. Ostatnia egzekucja komornicza była bezskuteczna ok. 2 lata temu. Oprócz mnie miał jeszcze długi u innych osób. Dłużnik miał intercyzę z żoną i nie był ściągalny. Miał dwoje dzieci pełnoletnich. Nie wiem czy zostawił testament, czy dzieci były świadome długów ojca. Czy mogę coś w tej sprawie nadal zrobić aby odzyskać swoje pieniądze?...
kurnik graniczący z moją działką
Mieszkam na wsi. Sąsiedzi, którzy nigdy nie mieli zwierząt hodowlanych nagle postawili kurnik tuż przy płocie graniczących z moją działką. Na działce mieści się dom, który w odległości ponad 4 metrów od tego płotu ma schody i drzwi wejściowe oraz okna. Mimo pozamykanych okien śmierdzi w całym domu (nie wspominając już o odcinku który trzeba przejść aby do niego wejść, a to jest nie do wytrzymania). Roi się od robactwa, muchy "gnojówy" t...

Wyszukiwarka