L4

Dzień dobry.
Czy pracodawca może zmienić harmonogram pracy pracownikowi po zwolnieniu lekarskim?.
Zmiana została naniesiona w trakcie L4.
Proszę o pomoc
anonim cytuj
18-03-2023
W myśl Kodeksu pracy w Polsce, pracodawca może zmienić harmonogram pracy pracownikowi po zwolnienie lekarskim, jednak musi przy tym przestrzegać określonych zasad.

1. Powiadomienie o zmianie: Pracodawca powinien poinformować pracownika o zmianie harmonogramu pracy, z wyprzedzeniem wynikającym z przepisów prawa pracy oraz obowiązującego zakładowego regulaminu pracy. Zazwyczaj wynosi to co najmniej kilka dni przed wprowadzeniem zmian.

2. Uzasadnienie zmiany: Pracodawca powinien przedstawić uzasadnienie, dlaczego zmiana jest konieczna. Pracodawca może zmienić harmonogram pracy z przyczyn dotyczących funkcjonowania przedsiębiorstwa lub z innych ważnych powodów, które nie są związane z pracownikiem.

3. Wsparcie pracownika: Jeśli zmiana harmonogramu pracy jest trudna dla pracownika, warto porozmawiać z pracodawcą o możliwości dostosowania zmian do indywidualnych potrzeb i możliwości.

4. Zgodność z umową o pracę: Zmiana harmonogramu pracy nie może naruszać postanowień umowy o pracę, np. nie może spowodować przekroczenia dozwolonej liczby godzin pracy czy naruszyć przepisów dotyczących czasu pracy i odpoczynku.

W sytuacji gdy pracodawca zmienił harmonogram pracy w trakcie zwolnienia lekarskiego, warto przypomnieć o obowiązku przestrzegania przepisów prawa pracy.

Jeżeli uważasz, że Twoje prawa zostały naruszone, warto skonsultować się z prawnikiem lub zwrócić się do Państwowej Inspekcji Pracy, która może udzielić informacji i wsparcia.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

Czy wypowiedzenie umowy pożyczki musi być napisane przez prawnika czy tylko i wyłącznie przez osobę która pożyczyła dane pieniądze??
Czy wypowiedzenie umowy pożyczki musi być napisane przez prawnika czy tylko i wyłącznie przez osobę która pożyczyła dane pieniądze... Chcę na adres zameldowania dłużniczki napisać pismo ze za 3 dni jeżeli nie otrzymam długu to złożę wniosek o rozpoczęcie sprawy cywilnej? Jestem na etapie dowiadywania się adresu dłużniczki, proszę doradzić jak działać dalej... ...
Niewywiązanie się z umowy.
Usługobiorca nie wywiązał się z umowy, nie wykonał mebli w terminie, długo zbywał tłumacząc opóźnieniami w transporcie. Pobrał zaliczki i nie chce oddać pieniędzy (oczywiście obiecuje, ale nic z tego nie wynika). Czy w takiej sytuacji przedsądowe wezwanie do zapłaty do niego, a później pozew do sądu? Czy trzeba coś na policję zgłosić lub jeszcze inna procedura?...
Ukrywanie grafiku / Ukrywanie premii uznaniowej
Witam pisze do was z porada pomocą gdyż Pracuje jako kierowca w firmie produkcyjnej która ma swój transport. Mamy grupę kierowców 10 osób i mieliśmy wspólny grafik gdzie każdy widział co ma dają osoba ewidentnie dało się dostrzec że pewni kierowcy otrzymują lepsze roboty jednodniowe roboty a Ci którzy mają własne zdanie i czasem coś zakwestionują dostają z gola inne roboty. Po zgłoszeniu zauważonego problemu w postaci rozmowy gościowi któr...
Jak policzyć alimenty wstecz?
Mam problem z ustaleniem kwot za alimenty. Złożyłam w sierpniu 2021 pozew o podniesienie alimentów z zabezpieczeniem. Dostałam zabezpieczenie w październiku na kwotę 700 zł płatne od. dnia złożenia. Wyliczyłam i dostałam po jakimś czasie to wyrównanie. W listopadzie sąd przyznał mi 1000 zł na takich samych zasadach jak poprzednio: płatne od dnia złożenia pozwu. Wyliczyłam na listopad i nie dostałam tego wyrównania. Dłużnik się odwołał i sąd zmn...

Wyszukiwarka