Dzień dobry.
Rok temu pożyczyliśmy z mężem sporą kwotę pieniędzy pewnej bliskiej osobie (z mojej rodziny). W tej pożyczce chodziło o spłacenie długu komorniczego, dlatego ta kwota nie została przekazana "do rąk" tej osoby - zrobiliśmy przelew bezpośrednio na konto komornika, w tytule był nr sprawy komorniczej.
Do rzeczy: teraz ta osoba chce nam oddać nasze pieniądze (na razie połowę kwoty) i jak się okazało, nie zgłosiła tej pożyczki do US. Czy my, jako pożyczkodawcy, możemy teraz ponieść z tego tytułu jakieś przykre konsekwencje? Czy ma znaczenie, czy dostaniemy 1 duży przelew, czy np. kilka mniejszych i czy US z jakiegoś powodu może się doszukiwać u nas jakichś nieprawidłowości? To były ciężko zarobione przez nas przez kilka lat pieniądze, oczywiście legalnie (umowy o pracę/JDG). Czy ma dla nas (mnie i męża) znaczenie jaki tytuł będą mieć te przelewy?
Konsekwencje niezgłoszenia pożyczki do US:
Po stronie pożyczkobiorcy:
Narażenie się na postępowanie karne skarbowe za zatajenie informacji o pożyczce.
Obowiązek zapłaty podatku od czynności cywilnoprawnych (PCC) wraz z odsetkami.
Po stronie pożyczkodawcy:
Brak bezpośrednich konsekwencji.
Teoretycznie US może wszcząć postępowanie wyjaśniające w celu ustalenia źródła pochodzenia środków na spłatę długu.
Znaczenie wielkości przelewu:
Nie ma znaczenia, czy kwota zostanie zwrócona w jednym dużym przelewie, czy kilku mniejszych.
Istotne jest, aby móc udokumentować pochodzenie tych środków (np. poprzez umowę pożyczki, potwierdzenie przelewu).
Tytuł przelewu:
Zaleca się, aby tytuł przelewu zawierał informację, że jest to zwrot pożyczki.
Dokładny tytuł nie ma jednak znaczenia prawnego.
Legalność źródła pochodzenia:
Jeżeli pieniądze pochodzą z legalnych źródeł (umowy o pracę/JDG), nie ma powodu do obaw.
US może jedynie sprawdzić, czy pożyczone środki nie pochodzą z działalności przestępczej.
Zachęcam do zgłoszenia pożyczki do US w celu uniknięcia potencjalnych problemów w przyszłości.
Można to zrobić dobrowolnie, nawet po upływie terminu.
W 2018 roku sąd wydał nakaz zapłaty z zasądzonymi odsetkami od dnia wymagalności faktury do dnia zapłaty. W tym samym roku sprawa poszła do komornika, który wobec bezskuteczności egzekucji ją umorzył w 2020 roku.
W przyszłym roku planuję ponownie złożyć wniosek o egzekucję aby sprawa się nie przedawniła.
I tutaj mam pytanie o odsetki za opóźnienie.
Proszę o informację czy dobrze rozumuję:
1. Odsetki zasądzone przez sąd do dnia uprawomocnienia...
Witam serdecznie. Jestem najemca mieszkania w którym sama przeprowadzałam gruntowne remonty. Sąsiad który wynajął mieszkanie za ścianą chce abym pozwoliła mu przekłuć się przez ścianę nośną do mojej łazienki w celu podłączenia się do mojego odpływu. Na tą chwilę sąsiad na odpływ ale chce zwiększyć średnicę rury i przenieść go w inne miejsce. Do odpływu chce podłączyć WC i prysznic. Mam obawy ze skutkowało by to zapychaniem się rury lub wybiciem d...
Dzień dobry, czy jest możliwe łączenie urlopu rodzicielskiego i wychowawczego? Przebywam obecnie na urlopie rodzicielskim (1/2 etatu), który łączę z wykonywaniem pracy (1/2 etatu), ale na tę drugą połowę wzięłam urlop wypoczynkowy (zaległy). Czy jest możliwe po wykorzystaniu całego zaległego urlopu i części bieżącego urlopu z tego roku, zawnioskowanie o urlop wychowawczy do końca okresu urlopu rodzicielskiego w wymiarze 1/2 etatu? A następnie po ...
We wrześniu ojcu dzieci zostały zasądzone alimenty, we wrześniu mi zapłacił ale w październiku już nie, kilka dni później został zatrzymany i obecnie przebywa w areszcie śledczym, w październiku złożone zostały papiery do komornika. Czy w czasie jego pobytu w areszcie jest możliwa egzekucja czy otrzymam jakieś pieniądze?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: