Dzień dobry.
Rok temu pożyczyliśmy z mężem sporą kwotę pieniędzy pewnej bliskiej osobie (z mojej rodziny). W tej pożyczce chodziło o spłacenie długu komorniczego, dlatego ta kwota nie została przekazana "do rąk" tej osoby - zrobiliśmy przelew bezpośrednio na konto komornika, w tytule był nr sprawy komorniczej.
Do rzeczy: teraz ta osoba chce nam oddać nasze pieniądze (na razie połowę kwoty) i jak się okazało, nie zgłosiła tej pożyczki do US. Czy my, jako pożyczkodawcy, możemy teraz ponieść z tego tytułu jakieś przykre konsekwencje? Czy ma znaczenie, czy dostaniemy 1 duży przelew, czy np. kilka mniejszych i czy US z jakiegoś powodu może się doszukiwać u nas jakichś nieprawidłowości? To były ciężko zarobione przez nas przez kilka lat pieniądze, oczywiście legalnie (umowy o pracę/JDG). Czy ma dla nas (mnie i męża) znaczenie jaki tytuł będą mieć te przelewy?
Konsekwencje niezgłoszenia pożyczki do US:
Po stronie pożyczkobiorcy:
Narażenie się na postępowanie karne skarbowe za zatajenie informacji o pożyczce.
Obowiązek zapłaty podatku od czynności cywilnoprawnych (PCC) wraz z odsetkami.
Po stronie pożyczkodawcy:
Brak bezpośrednich konsekwencji.
Teoretycznie US może wszcząć postępowanie wyjaśniające w celu ustalenia źródła pochodzenia środków na spłatę długu.
Znaczenie wielkości przelewu:
Nie ma znaczenia, czy kwota zostanie zwrócona w jednym dużym przelewie, czy kilku mniejszych.
Istotne jest, aby móc udokumentować pochodzenie tych środków (np. poprzez umowę pożyczki, potwierdzenie przelewu).
Tytuł przelewu:
Zaleca się, aby tytuł przelewu zawierał informację, że jest to zwrot pożyczki.
Dokładny tytuł nie ma jednak znaczenia prawnego.
Legalność źródła pochodzenia:
Jeżeli pieniądze pochodzą z legalnych źródeł (umowy o pracę/JDG), nie ma powodu do obaw.
US może jedynie sprawdzić, czy pożyczone środki nie pochodzą z działalności przestępczej.
Zachęcam do zgłoszenia pożyczki do US w celu uniknięcia potencjalnych problemów w przyszłości.
Można to zrobić dobrowolnie, nawet po upływie terminu.
Cześć, mam takie pytanie, składając wniosek o ubezwłasnowolnienie, można wnioskować o wyłączenie ze sprawy osobę, której wniosek dotyczy? Nie chodzi o pominięcie biegłych, a brak konieczności bycia na sprawie, dla tej osoby będzie to bardzo duży stres, co potwierdza sam wniosek, nie chciałbym musieć targać tej osoby po sądach i tak nachodzi się po biegłych, z resztą już nie pierwszy raz....
Jestem spadkobierca ustawowym po ojcu, a obca osoba dostała w testamencie nieruchomość i ziemie.
Czy i jak mogę sprawdzić ,czy na koncie ojciec nie miał pieniędzy [prawdopodobnie za mieszkanie -sprzedaż]
Sprawa o nabycie spadku z wniosku tej obcej osoby w toku.
Ja występuje o spis inwentarza aby mieć większe rozeznanie i wycenę majątku do zachowku.
Czy mogę teraz sprawdzić konto czy nie mam takiej możliwości. Co robić?
Chodzi mi o sprawdzeni...
Witam.
Matka znajomej 02.11 dostała skierowanie na wymaz, dzisiaj je zrobiła (03.11) wyniki mają być w czwartek (05.11). Jak jest teraz z kwarantanna? Wiadomo, że jej matka musi odbyć kwarantanne do wyników a w razie pozytywnego wyniku bodajże jest teraz 10/14 dni od dnia skierowania (?). A jak z moją koleżanką? Może wychodzić z domu do wyników, czy od dnia skierowania razem z matką musi zostać w domu?...
Przeciez pani administrator nie ma uprawnienia jako prawnik konsumentow to musi ponieść konsekwencje czynów jeszcze takich rzeczy nigdy nie widział na oczy jak tam ogólnie tam kilka osób broni sprzedawców i pokazuje że dostarczone paczki i po co dalej wystawiać wizerunki i komentarze dodawać chyba kobieta nudne życie nic więcej do pracy do ochrony niech idą lub na odrobki które tam nie smacznie piszą ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: