Dzień dobry.
Rok temu pożyczyliśmy z mężem sporą kwotę pieniędzy pewnej bliskiej osobie (z mojej rodziny). W tej pożyczce chodziło o spłacenie długu komorniczego, dlatego ta kwota nie została przekazana "do rąk" tej osoby - zrobiliśmy przelew bezpośrednio na konto komornika, w tytule był nr sprawy komorniczej.
Do rzeczy: teraz ta osoba chce nam oddać nasze pieniądze (na razie połowę kwoty) i jak się okazało, nie zgłosiła tej pożyczki do US. Czy my, jako pożyczkodawcy, możemy teraz ponieść z tego tytułu jakieś przykre konsekwencje? Czy ma znaczenie, czy dostaniemy 1 duży przelew, czy np. kilka mniejszych i czy US z jakiegoś powodu może się doszukiwać u nas jakichś nieprawidłowości? To były ciężko zarobione przez nas przez kilka lat pieniądze, oczywiście legalnie (umowy o pracę/JDG). Czy ma dla nas (mnie i męża) znaczenie jaki tytuł będą mieć te przelewy?
Konsekwencje niezgłoszenia pożyczki do US:
Po stronie pożyczkobiorcy:
Narażenie się na postępowanie karne skarbowe za zatajenie informacji o pożyczce.
Obowiązek zapłaty podatku od czynności cywilnoprawnych (PCC) wraz z odsetkami.
Po stronie pożyczkodawcy:
Brak bezpośrednich konsekwencji.
Teoretycznie US może wszcząć postępowanie wyjaśniające w celu ustalenia źródła pochodzenia środków na spłatę długu.
Znaczenie wielkości przelewu:
Nie ma znaczenia, czy kwota zostanie zwrócona w jednym dużym przelewie, czy kilku mniejszych.
Istotne jest, aby móc udokumentować pochodzenie tych środków (np. poprzez umowę pożyczki, potwierdzenie przelewu).
Tytuł przelewu:
Zaleca się, aby tytuł przelewu zawierał informację, że jest to zwrot pożyczki.
Dokładny tytuł nie ma jednak znaczenia prawnego.
Legalność źródła pochodzenia:
Jeżeli pieniądze pochodzą z legalnych źródeł (umowy o pracę/JDG), nie ma powodu do obaw.
US może jedynie sprawdzić, czy pożyczone środki nie pochodzą z działalności przestępczej.
Zachęcam do zgłoszenia pożyczki do US w celu uniknięcia potencjalnych problemów w przyszłości.
Można to zrobić dobrowolnie, nawet po upływie terminu.
Dowiedziałam się że jestem w ciąży a pracuje na umowę na okres próbny (zostałam zatrudniona na 2 miesiące) umowę mam do końca tego miesiąca. Co teraz? Zostaję na lodzie czy pracodawca musi przedłużyć?...
Jesteśmy razem z mężem współwłaścicielami samochodu, który jest zarejestrowany na nas obydwoje i podobnie jest z ubezpieczeniem. Czy mąż może sprzedać samochód bez mojego udziału?...
Dzień dobry! Prowadzę mały żłobek. Zatrudniam dwóch opiekunów i sama również pełnię funkcję opiekuna. Jeden pracownik na umowie na czas nieokreślony poszedł na długie L4 (będzie minimum 2,5m-ca), więc aby zapewnić prawidłową opiekę dzieciom byłam zmuszona zatrudnić dodatkowego pracownika. Ze względu na brak informacji na temat terminu planowanego powrotu nie jest to umowa na zastępstwo, a na czas określony. Wiem, że pracownik przebywający na l4 s...
Kochani, jak wygląda możliwość ustalenia wobec pracownika/sprzedawcy kar umownych za celowe nienabicie klientowi paragonu?
Czy/jak może w regulaminie lub aneksie do umowy mieć w skuteczny sposób karę (np 1000zł lub wartość paragonu x20) za taki manewr?
Sprzedawca na umowie o pracę - pełny etat - wynagrodzenie to tzw minimalna krajowa....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: