Dzień dobry.
Rok temu pożyczyliśmy z mężem sporą kwotę pieniędzy pewnej bliskiej osobie (z mojej rodziny). W tej pożyczce chodziło o spłacenie długu komorniczego, dlatego ta kwota nie została przekazana "do rąk" tej osoby - zrobiliśmy przelew bezpośrednio na konto komornika, w tytule był nr sprawy komorniczej.
Do rzeczy: teraz ta osoba chce nam oddać nasze pieniądze (na razie połowę kwoty) i jak się okazało, nie zgłosiła tej pożyczki do US. Czy my, jako pożyczkodawcy, możemy teraz ponieść z tego tytułu jakieś przykre konsekwencje? Czy ma znaczenie, czy dostaniemy 1 duży przelew, czy np. kilka mniejszych i czy US z jakiegoś powodu może się doszukiwać u nas jakichś nieprawidłowości? To były ciężko zarobione przez nas przez kilka lat pieniądze, oczywiście legalnie (umowy o pracę/JDG). Czy ma dla nas (mnie i męża) znaczenie jaki tytuł będą mieć te przelewy?
Konsekwencje niezgłoszenia pożyczki do US:
Po stronie pożyczkobiorcy:
Narażenie się na postępowanie karne skarbowe za zatajenie informacji o pożyczce.
Obowiązek zapłaty podatku od czynności cywilnoprawnych (PCC) wraz z odsetkami.
Po stronie pożyczkodawcy:
Brak bezpośrednich konsekwencji.
Teoretycznie US może wszcząć postępowanie wyjaśniające w celu ustalenia źródła pochodzenia środków na spłatę długu.
Znaczenie wielkości przelewu:
Nie ma znaczenia, czy kwota zostanie zwrócona w jednym dużym przelewie, czy kilku mniejszych.
Istotne jest, aby móc udokumentować pochodzenie tych środków (np. poprzez umowę pożyczki, potwierdzenie przelewu).
Tytuł przelewu:
Zaleca się, aby tytuł przelewu zawierał informację, że jest to zwrot pożyczki.
Dokładny tytuł nie ma jednak znaczenia prawnego.
Legalność źródła pochodzenia:
Jeżeli pieniądze pochodzą z legalnych źródeł (umowy o pracę/JDG), nie ma powodu do obaw.
US może jedynie sprawdzić, czy pożyczone środki nie pochodzą z działalności przestępczej.
Zachęcam do zgłoszenia pożyczki do US w celu uniknięcia potencjalnych problemów w przyszłości.
Można to zrobić dobrowolnie, nawet po upływie terminu.
Dałem zadatek na zakup działki w kwocie 20 tys. złotych, w międzyczasie dowiedziałem się że dom można postawić 12m od granicy sąsiadującego lasu. Pani, z którą podpisałem umowę przedwstępną udzieliła mi błędnej informacji, że można się budować 4m od granic. Niestety w tym przypadku nie mam możliwości postawienia budynku wg. swojej koncepcji. Zwracam się z prośbą do państwa, czy jest możliwość odzyskania zadatku? Pani, od której chciałem kupić dzi...
Firma wzieła w leasing samochód dla jednego ze swoich pracowników. Podpisali miedzy sobą umowę wynajmu z pozniejszym wykupem, w której dany pracownik zobowiązany jest do wszelkich opłat, przeglądów itd. Po jakimś czasie, przed końcem leasingu firma się rozpada, co dzieje się z tym leasingiem? Czy umowa podpisana z pracownikiem nadal obowiązuje? Czy jest jakaś możliwość przepisania go na tego pracownika? Jak to wygląda ze strony prawnej?...
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, iż w pełni poczuwam się do odpowiedzialności za wyrządzoną przeze mnie szkodą (zalanie mieszkania sąsiadce mieszkającej poniżej) - jednak nie zgadzam się z kwotą, która ode mnie chce. Mianowicie, dostałem dziś przedsądowe wezwanie do zapłaty z opisem kosztów, które opiewa na kwotę 1000 PLN - jednak wydaje mi się to kwota zdecydowanie za duża (zalanie rogu pokoju, kilkanaście cm2 powierzchni). Skontaktowałem się z s...
Jak mam złożyć reklamację na biurko zakupione na firmę przez internet, blat po 3 miesiącach zagiął się na środku ,chyba za cienki jest. Sprzedajacy ma poniższy zapis w regulminie:
1. Sprzedający na podstawie art. 558§1 Kodeksu cywilnego całkowicie wyłącza odpowiedzialność
wobec Klientów z tytułu wad fizycznych i prawnych (rękojmia)...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: