Witam. Mam pytanie odnośnie praw rodzicielskich.
Ojciec dziecka wyprowadził się z domu z powodu przypuszczan i przyznania się żony do zdrady, jeszcze nie ma rozwodu, zamieszkał po prawie pół roku z nową partnerką zrobił pokój dla syna by mógł do nich spokojnie przychodzić i by miał swoj pokój i kącik.
Matka dziecka ogranicza mu spotkania, ciągle wymyśla różne powody by się nie widzieli, ogranicza mu widzenia z synem co skutkuje że nie widzą się przez dwa tygodnie lub dłużej....
Jej odpowiedzi są typu "jak będę chciała do dostaniesz syna jak nie to nie".
Co może w tej sytuacji zrobić ojciec dziecka ?? Proszę o pomoc.
anonim cytuj
17-11-2020
Kontakty, nie widzenia.
Pozew o rozwód już złożony?
anonim cytuj
17-11-2020
Jeszcze nie. Wystąpiły po drodze inne sytuacje rodzinne i nie miał głowy i finansów do złożenia pozwu.
anonim cytuj
17-11-2020
Na ten moment może złożyć wniosek o kontakty wraz z zabezpieczeniem, ale myślę, że to nie ma sensu i najlepiej złożyć pozew o rozwód wraz z zabezpieczeniem.
anonim cytuj
17-11-2020
Ale jest możliwość złożenia takiego wniosku o kontakty przed pozwem rozwodowym?
anonim cytuj
17-11-2020
Tak, ale doradzam od razu pozew. Jeżeli nie stać go na opłatę, zawsze może wnosić o zwolnienie od kosztów sądowych.
20 grudnia 2023 r. zmarła moja mama.
6 dni przed śmiercią skończyła 65 lat tj. 14.12.
Ojciec nie żyje, jestem jedynym dzieckiem.
Chciałabym odzyskać jej składki z OFE. Mama nikogo nie uposażyła.
W ZUSIE kazali mi załatwić poświadczenie dziedziczenia.
Mama poza tym nie zostawiła żadnego spadku.
Czy wystarczy to załatwić u notariusza? Jakie to są koszty?
Czy mogę od razu zrzec się tego na rzecz mojej córki czyli wnuczki mamy? Czy robi różnic...
Jestem zatrudniony w korporacji (powyżej 1tys. osób w fabryce) na umowę, na czas nieokreślony.
W ostatnim czasie uległem wypadkowi - zerwałem ścięgno Achillesa.
Moje pytania:
1. Czy za zwolnienie lekarskie wystawione przez szpital jest 100%?
2. Czy ciągłość zwolnienia lekarskiego, o ile zostanie przedłużone przez innego lekarza również jest płatne 100%? (czy zachowanie ciągłości zwolnienia daje 100% wynagrodzenia)
3. Czy podczas zwolnienia l...
Witam,
Wynajmujemy mieszkanie, cały czas wynajem z czynszem opłacaliśmy na czas. Regularnie wysyłaliśmy właścicielce stan liczników za gaz czy prąd ale nigdy nie dostaliśmy informacji zwrotnej ile mamy do zapłacenia. Niedługo będziemy szukać innego mieszkania, czy w takiej sytuacji przy rozliczeniu właścicielka będzie mogła nas podliczyć właśnie za prąd i gaz za cały okres jak mieszkaliśmy czy to jej strata, że nie wysyłała nam rozliczenia na bi...