Podział spadku.

Sąd wydał postanowienie i spadek po zmarłym podzielił następująco:
1/2 majątku należy się córce
1/4 należy się wnukowi A
1/4 należy się wnukowi B
Nie chce za bardzo komplikować postu pisząc o faktycznych składnikach i wartościach majątku, kwotach darowizn itd, więc zadam pytanie dość ogólnikowo.
Uznajmy, że majątek osoby zmarłej wynosił 100 000 zł czyli 50 000 zł ma otrzymać córka, a po 25 000 złotych wnuk A i wnuk B.
Wnuk A dostał za życia spadkodawcy darowiznę w wysokości powiedzmy 35 000 zł. Zgodnie z kc: Jeżeli wartość darowizny lub zapisu windykacyjnego podlegających zaliczeniu przewyższa wartość schedy spadkowej, spadkobierca nie jest obowiązany do zwrotu nadwyżki. W wypadku takim nie uwzględnia się przy dziale spadku ani darowizny lub zapisu windykacyjnego, ani spadkobiercy zobowiązanego do ich zaliczenia.
Rozumiem to tak, że zostaje te 100 000 zł do podziału na córkę i wnuka B. Tylko jak teraz będą się prezentowały nowe udziały spadkobierców i jakie kwoty powinni oni otrzymać?
anonim cytuj
23-02-2024
Nie, scheda spadkowa to 100.000 plus 35.000,czyli 135/3 czyli córka dostaje połowę 67.5, wnuk A 33.75 wnuk B resztę, ale w tum przypadku fizycznie spadku brakuje, wiec spadek wnuka B zaspokaja otrzymana darowizna, a pozostali dzielą się proporcjonalne. Brakujące składniki mogą w formie zachowku uzupełniającego żądać od wnuka B tego co otrzymał darowiznę.

anonim cytuj
23-02-2024
100 000 + 35 000= 135 000
135 000/4= 33 750
Skoro wnuk A otrzymał 35 000 zł to wynosi to więcej niż 33 750 zł, które teoretycznie powinien dostać.
Jeżeli darowizna wynosi więcej niż scheda spadkowa to nie uwzględniania się przy dziale spadku tej darowizny i osoby, która ją otrzymała.

anonim cytuj
23-02-2024
Skąd nagle pojawia się zachowek skoro wszystkie osoby uprawnione do dziedziczenia są uwzględnione w postanowieniu sądu o nabyciu spadku?

anonim cytuj
23-02-2024
Zachowek uzupełniający, to nie to samo co zachowek przy pominięciu np. w testamencie.

anonim cytuj
23-02-2024
Faktycznie, wyczytałam teraz. W sytuacji faktycznej kwota darowizn otrzymanych przez wnuka A niewiele przewyższa wartość schedy spadkowej, która by mu przysługiwała (tak jak w przykładzie).
Jak faktycznie będzie wyglądał dział spadku, jeśli wnuk A nie zostanie.

anonim cytuj
23-02-2024
Uwzględniony będzie, przy podziale może być pominięty.

anonim cytuj
23-02-2024
Ale uwzględnienie go jest sprzeczne z art. 1040 kc.

anonim cytuj
23-02-2024
Tak, nie uwzględnia się przy dziale spadku, bo darowizna wyczerpuje jego część spadku, jednak do nabycia spadku jest uwzględniany, nabycie i dział to dwie różne sprawy, czyli do wyliczenia będzie brany pod uwagę tak samo jak darowizna która otrzymał.

anonim cytuj
23-02-2024

Sugerowane Tematy

Czy mogę zostać oskarżony o zniesławienie za opinię wyrażoną na forach internetowych?
Mam pewien problem związany z wypowiedzią, którą umieściłem na jednym z forów internetowych. Otóż, jakiś czas temu wziąłem udział w dyskusji na temat pewnej firmy, która moim zdaniem nieuczciwie traktowała swoich klientów. Byłem bardzo niezadowolony z usług, które otrzymałem od tej firmy i chciałem podzielić się swoją opinią z innymi. W moim poście użyłem dość mocnych słów i wyraziłem swoje rozczarowanie jakośćią usług, którą otrzymałem. Może ...
Właściciel mieszknia nie oddał kaucji
Witam. Z dniem 30sierpnia brat wyprowadził się z mieszkania wynajmowanego gdzie miał umowę najmu podpisana do 30.09. Właściciel mieszkania pobrał wcześniej kaucję do tej pory jej nie oddał i domaga się od brata aby ten jemu zapłacił czynsz za wrzesień i grozi że podejmie odpowiednie kroki. Czy właściciel może tak zrobić?...
Urlop wychowawczy.
Byłam zatrudniona w firmie A na umowę o pracę na czas nieokreślony i korzystałam z urlopu wychowawczego. Rozwiązałam umowę z firmą A za porozumieniem stron z końcem września. Z początkiem października zatrudniłam się w firmie B. Mam tam przepracowane 5 m-cy, jednak potrzebuję wrócić na urlop wychowawczy. Czy mogę to zrobić, czy pomimo zachowania ciągłości musi być jakiś odstęp między urlopami....
Rozwiązanie umowy o pracę z dnia na dzień
Witam. Podpisałam umowę na okres próbny trwający 4 miesiące . Ale po 3 dniach stwierdziłam, że kompletnie nie nadaje się do tej pracy. Jest szansa rozwiązania umowy z dnia na dzień?...

Wyszukiwarka