Czy w obecnej sytuacji mogę bezpiecznie kupić samochód od Ukraińca / albo uchodzcy ?

Kiedyś słyszałam że nie można żądać od nich pieniędzy za udzielanie pomocy więc może w innych sytuacjach podobnie?
Czy jeśli kupie ten samochód to nie będę musiała go oddać że niby wykorzystałam trudna sytuację albo pozbawiłam narzędzia zarobku? I będę miała problem z odzyskaniem zapłaconej kwoty?
Jest to normalna transakcja, ogłoszenie znalazłam na fb, samochód za 10 tyś.
anonim cytuj
20-07-2022
Nie ma zakazu zawierania umów sprzedaży z obywatelami Ukrainy.

anonim cytuj
20-07-2022
Kiedyś słyszałam że nie można żądać od nich pieniędzy za udzielanie pomocy więc może w innych sytuacjach podobnie?

Nie istnieje przepis prawny zabraniający zawierania umów cywilnoprawnych z obywatelami Ukrainy lub uchodźcami. Prawo cywilne traktuje każdego podmiotu równo, niezależnie od jego pochodzenia czy statusu. Sprzedaż samochodu jest jednym z przykładów takiej umowy cywilnoprawnej.

Czy jeśli kupie ten samochód to nie będę musiała go oddać że niby wykorzystałam trudna sytuację albo pozbawiłam narzędzia zarobku? I będę miała problem z odzyskaniem zapłaconej kwoty?

Nie będziesz musiała oddać zakupionego samochodu, jeżeli:

Transakcja została przeprowadzona zgodnie z prawem, tj. została zawarta ważna umowa kupna-sprzedaży.
Nie istnieją okoliczności wskazujące na to, że doszło do zawarcia umowy pod wpływem błędu, groźby czy też oszustwa.
Aby zabezpieczyć się przed potencjalnymi problemami, warto pamiętać o kilku kwestiach:

Sporządź pisemną umowę kupna-sprzedaży, w której będą zawarte wszystkie istotne postanowienia (cena, opis pojazdu, dane stron, termin i forma płatności itd.).
Upewnij się, że sprzedający jest faktycznym właścicielem pojazdu – może to potwierdzić dowód rejestracyjny oraz karta pojazdu.
Jeśli to możliwe, dokonaj płatności przelewem bankowym. To umożliwi Ci posiadanie dowodu zapłaty.
Z prawnego punktu widzenia nie ma przeszkód do dokonania zakupu samochodu od obywatela Ukrainy czy uchodźcy. Ważne jest jedynie, aby przestrzegać ogólnych zasad dotyczących zawierania umów i dbać o właściwą ich dokumentację.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty (znajomy za granicą)
Witam, piszę w sprawie znajomego. Nie dawno dowiedział się że ma przyznane już alimenty od jakiegoś roku (on mieszka za granicą ) nic mu nie przyszło na adres w Niemczech. Kontakt z była żona ma nie za bardzo tylko z córką przez cały czas wysyłał pieniądze western union i paczki dla małej teraz się okazuje że ma duży dlug a na sprawie nie był i o niej nie wiedział. Więc to już ponad rok a to 600zl miesięcznie. Wie że musi się skontaktować jak...
Odszkodowanie/Odprawa.
Witam, Miałam umowę o pracę na czas określony od 17-02-2022 do 31-10-2022 oraz następna umowa u tego samego pracodawcy od 1-11-2022 już na czas nieokreślony. Rozwiązałam w dniu dzisiejszym 25.09.2923r. umowę o pracę bez okresu wypowiedzenia z winy pracodawcy. Czy należy mi jakieś odszkodowanie albo odprawa? Jeśli tak to za ile miesięcy odszkodowanie albo odprawa?...
Jak odzyskać pożyczone pieniądze?
Witam. Mam pytanie jak odzyskać dług. Otóż Rok temu moja partnerka pożyczyła ode mnie pewną kwotę pieniędzy. Krótko po tym rozstaliśmy się, a ona dała mi na piśmie oświadczenie, że będzie oddawała dług w ratach. Niestety przestała oddawać, zmieniła numer telefonu i nie wiem nawet gdzie teraz mieszka. W jaki sposób mogę odzyskać swoje pieniądze? Nie wiem jak się do tego zabrać. Jedyne co mam to odręcznie napisane oświadczenie z numerem dowodu i nu...
Zwolnienie lekarskie
Witam. Mam pytanie odnośnie długoterminowych zwolnień lekarskich. A mianowicie, jeżeli pracownik przebywa na zwolnieniu lekarskim dłużej niż 30 dni, pracodawca ma obowiązek wystawić skierowanie na badania kontrolne (przed dopuszczeniem pracownika ponownie do pracy). Problem polega na tym, że ostatnia wizyta u lekarza specjalisty odbędzie się 27 grudnia, a w okresie od 21 grudnia do 1 stycznia firma będzie zamknięta (przerwa świąteczna, wszyscy ma...

Wyszukiwarka