Czy w obecnej sytuacji mogę bezpiecznie kupić samochód od Ukraińca / albo uchodzcy ?

Kiedyś słyszałam że nie można żądać od nich pieniędzy za udzielanie pomocy więc może w innych sytuacjach podobnie?
Czy jeśli kupie ten samochód to nie będę musiała go oddać że niby wykorzystałam trudna sytuację albo pozbawiłam narzędzia zarobku? I będę miała problem z odzyskaniem zapłaconej kwoty?
Jest to normalna transakcja, ogłoszenie znalazłam na fb, samochód za 10 tyś.
anonim cytuj
20-07-2022
Nie ma zakazu zawierania umów sprzedaży z obywatelami Ukrainy.

anonim cytuj
20-07-2022
Kiedyś słyszałam że nie można żądać od nich pieniędzy za udzielanie pomocy więc może w innych sytuacjach podobnie?

Nie istnieje przepis prawny zabraniający zawierania umów cywilnoprawnych z obywatelami Ukrainy lub uchodźcami. Prawo cywilne traktuje każdego podmiotu równo, niezależnie od jego pochodzenia czy statusu. Sprzedaż samochodu jest jednym z przykładów takiej umowy cywilnoprawnej.

Czy jeśli kupie ten samochód to nie będę musiała go oddać że niby wykorzystałam trudna sytuację albo pozbawiłam narzędzia zarobku? I będę miała problem z odzyskaniem zapłaconej kwoty?

Nie będziesz musiała oddać zakupionego samochodu, jeżeli:

Transakcja została przeprowadzona zgodnie z prawem, tj. została zawarta ważna umowa kupna-sprzedaży.
Nie istnieją okoliczności wskazujące na to, że doszło do zawarcia umowy pod wpływem błędu, groźby czy też oszustwa.
Aby zabezpieczyć się przed potencjalnymi problemami, warto pamiętać o kilku kwestiach:

Sporządź pisemną umowę kupna-sprzedaży, w której będą zawarte wszystkie istotne postanowienia (cena, opis pojazdu, dane stron, termin i forma płatności itd.).
Upewnij się, że sprzedający jest faktycznym właścicielem pojazdu – może to potwierdzić dowód rejestracyjny oraz karta pojazdu.
Jeśli to możliwe, dokonaj płatności przelewem bankowym. To umożliwi Ci posiadanie dowodu zapłaty.
Z prawnego punktu widzenia nie ma przeszkód do dokonania zakupu samochodu od obywatela Ukrainy czy uchodźcy. Ważne jest jedynie, aby przestrzegać ogólnych zasad dotyczących zawierania umów i dbać o właściwą ich dokumentację.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Znajoma dostała dziś w pracy zawiadomienie o zajęciu wynagrodzenia za pracę. Czy jest szansa żeby się z tego wybroniła?
Znajoma dostała dziś w pracy zawiadomienie o zajęciu wynagrodzenia za pracę. Wierzycielem jest firma xxx... Sprawa prowadzona na podstawie tytułu wykonawczego przez sąd w xxx z dn. 19-01-2011 zaopatrzonego w klauzule wykonalności z dn. 03-03-2011 Czy ten dług jest jeszcze ważny? Czy jest szansa żeby się z tego wybroniła?...
Ile czasu mam na zapłacenie zasądzonej nawiązki dla poszkodowanej osoby?
Dzień dobry, pisze do Państwa o poradę. W połowie października zakończyła się sprawa karna w której sąd orzekł nawiązkę dla poszkodowanej strony. Niedawno dostałem wezwanie do zapłaty tej nawiązki w terminie 5 dni od otrzymania listu od pełnomocnika poszkodowanych. Ile czasu mam na jej zapłacenie w internecie nie znalazłem dokładnego terminu a wysokość tej nawiązki to prawie 8tyś zł a ze mam 20 lat nadal się ucze i nie pracuje to jest to dość duż...
Spóźniłam się z opłatą najmu, dostałam wypowiedzenie umowy co teraz??
Mam podpisaną umowę najmu okazjonalnego do 31.08.2023r. Niestety z przyczyn zdrowotnych nie mogłam do końca uregulować płatności za 2 miesiące, które jutro właściwie będzie miał na koncie. Pozostałe rachunki są opłacone. Otrzymałam dwa dni temu na maila wypowiedzenie umowy, które chcą żebym podpisała. Czy mogą mi tak nagle z tego tytułu wypowiedzieć umowę? ...
Jak można udokumentować lata pracy, okresy składkowe i nieskładkowe dla pracodawcy, gdy nie posiada się świadectw pracy?
Jak można udokumentować lata pracy, okresy składkowe i nieskładkowe dla pracodawcy, gdy nie posiada się świadectw pracy? Zakłady już nie istnieją. Czy można uzyskać jakiś dokument np z ZUS czy innej instytucji?...

Wyszukiwarka