Czy w obecnej sytuacji mogę bezpiecznie kupić samochód od Ukraińca / albo uchodzcy ?

Kiedyś słyszałam że nie można żądać od nich pieniędzy za udzielanie pomocy więc może w innych sytuacjach podobnie?
Czy jeśli kupie ten samochód to nie będę musiała go oddać że niby wykorzystałam trudna sytuację albo pozbawiłam narzędzia zarobku? I będę miała problem z odzyskaniem zapłaconej kwoty?
Jest to normalna transakcja, ogłoszenie znalazłam na fb, samochód za 10 tyś.
anonim cytuj
20-07-2022
Nie ma zakazu zawierania umów sprzedaży z obywatelami Ukrainy.

anonim cytuj
20-07-2022
Kiedyś słyszałam że nie można żądać od nich pieniędzy za udzielanie pomocy więc może w innych sytuacjach podobnie?

Nie istnieje przepis prawny zabraniający zawierania umów cywilnoprawnych z obywatelami Ukrainy lub uchodźcami. Prawo cywilne traktuje każdego podmiotu równo, niezależnie od jego pochodzenia czy statusu. Sprzedaż samochodu jest jednym z przykładów takiej umowy cywilnoprawnej.

Czy jeśli kupie ten samochód to nie będę musiała go oddać że niby wykorzystałam trudna sytuację albo pozbawiłam narzędzia zarobku? I będę miała problem z odzyskaniem zapłaconej kwoty?

Nie będziesz musiała oddać zakupionego samochodu, jeżeli:

Transakcja została przeprowadzona zgodnie z prawem, tj. została zawarta ważna umowa kupna-sprzedaży.
Nie istnieją okoliczności wskazujące na to, że doszło do zawarcia umowy pod wpływem błędu, groźby czy też oszustwa.
Aby zabezpieczyć się przed potencjalnymi problemami, warto pamiętać o kilku kwestiach:

Sporządź pisemną umowę kupna-sprzedaży, w której będą zawarte wszystkie istotne postanowienia (cena, opis pojazdu, dane stron, termin i forma płatności itd.).
Upewnij się, że sprzedający jest faktycznym właścicielem pojazdu – może to potwierdzić dowód rejestracyjny oraz karta pojazdu.
Jeśli to możliwe, dokonaj płatności przelewem bankowym. To umożliwi Ci posiadanie dowodu zapłaty.
Z prawnego punktu widzenia nie ma przeszkód do dokonania zakupu samochodu od obywatela Ukrainy czy uchodźcy. Ważne jest jedynie, aby przestrzegać ogólnych zasad dotyczących zawierania umów i dbać o właściwą ich dokumentację.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak krok po kroku zostać rodziną zastępczą?
Czy ktoś krok po kroku może wytłumaczyć mi, jak zostać rodziną zastępczą? Są to dzieci z rodziny, w wieku 8 i 6 lat. Jakie kroki podjąć? Na jaką pomoc państwową mogę liczyć? Ich matka przebywa w ZK....
Czy moge starać się o alimenty od rodziców?
Za parę miesięcy kończę technikum. Moi rodzice postanowili, ze mam się wyprowadzić od razu po skończeniu nauki. Po technikum chciałabym jeszcze chodzić do szkoły zaocznej, aby zdobyć doświadczenie w innym zawodzie. Mimo to mam się wyprowadzić, znaleźć prace. Czy w takim przypadku jeśli zrobię tak jak moi rodzice chcą przysługują mi jakieś alimenty? Boje się, że sobie nie poradzę, a o pomoc nie mam co prosić stąd moje pytanie....
Oszustwo w ogłoszeniu.
Witam, zakupiłem mieszkanie, ogłoszenie było wystawione przez biuro nieruchomości. Po zakupie mieszkania i podpisania aktu notarialnego blok, w którym kupiłem mieszkanie okazał się o 30 lat starszy pośrednik nakłamał w ogłoszeniu, ponieważ podał rok wybudowania nieruchomości zupełnie inny czynsz również okazał się dużo wyższy we wtorek mam mu zapłacić wynagrodzenie za pośrednictwo uważam, że w tej sytuacji umowa z pośrednikiem powinna zostać zer...
Czy jeśli osoba nie zgłosiła kupna mieszkania i tym samym wniosku o płacenie podatków to grozi za to jakaś kara, odsetki?
Czy jeśli osoba nie zgłosiła kupna mieszkania i tym samym wniosku o płacenie podatków to grozi za to jakaś kara, odsetki? Niezgłoszenie wynikało z niewiedzy... Osoba myślała że miasto ma tą informacje z ksiąg wieczystych i sami zgłoszą się w sprawie podatków (czyli potocznie przyjdzie pismo od miasta w sprawie zapłaty podatku)...

Wyszukiwarka