Czy w obecnej sytuacji mogę bezpiecznie kupić samochód od Ukraińca / albo uchodzcy ?

Kiedyś słyszałam że nie można żądać od nich pieniędzy za udzielanie pomocy więc może w innych sytuacjach podobnie?
Czy jeśli kupie ten samochód to nie będę musiała go oddać że niby wykorzystałam trudna sytuację albo pozbawiłam narzędzia zarobku? I będę miała problem z odzyskaniem zapłaconej kwoty?
Jest to normalna transakcja, ogłoszenie znalazłam na fb, samochód za 10 tyś.
anonim cytuj
20-07-2022
Nie ma zakazu zawierania umów sprzedaży z obywatelami Ukrainy.

anonim cytuj
20-07-2022
Kiedyś słyszałam że nie można żądać od nich pieniędzy za udzielanie pomocy więc może w innych sytuacjach podobnie?

Nie istnieje przepis prawny zabraniający zawierania umów cywilnoprawnych z obywatelami Ukrainy lub uchodźcami. Prawo cywilne traktuje każdego podmiotu równo, niezależnie od jego pochodzenia czy statusu. Sprzedaż samochodu jest jednym z przykładów takiej umowy cywilnoprawnej.

Czy jeśli kupie ten samochód to nie będę musiała go oddać że niby wykorzystałam trudna sytuację albo pozbawiłam narzędzia zarobku? I będę miała problem z odzyskaniem zapłaconej kwoty?

Nie będziesz musiała oddać zakupionego samochodu, jeżeli:

Transakcja została przeprowadzona zgodnie z prawem, tj. została zawarta ważna umowa kupna-sprzedaży.
Nie istnieją okoliczności wskazujące na to, że doszło do zawarcia umowy pod wpływem błędu, groźby czy też oszustwa.
Aby zabezpieczyć się przed potencjalnymi problemami, warto pamiętać o kilku kwestiach:

Sporządź pisemną umowę kupna-sprzedaży, w której będą zawarte wszystkie istotne postanowienia (cena, opis pojazdu, dane stron, termin i forma płatności itd.).
Upewnij się, że sprzedający jest faktycznym właścicielem pojazdu – może to potwierdzić dowód rejestracyjny oraz karta pojazdu.
Jeśli to możliwe, dokonaj płatności przelewem bankowym. To umożliwi Ci posiadanie dowodu zapłaty.
Z prawnego punktu widzenia nie ma przeszkód do dokonania zakupu samochodu od obywatela Ukrainy czy uchodźcy. Ważne jest jedynie, aby przestrzegać ogólnych zasad dotyczących zawierania umów i dbać o właściwą ich dokumentację.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Dożywotnia nieodpłatna służebność.
Witam serdecznie. Nurtuje mnie pytanie - czy w przypadku DOŻYWOTNIEJ NIEODPŁATNEJ SŁUŻEBNOŚCI, należy się zachowek po śmierci darczyńcy? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi....
Zarejestrowanie pojazdu na inną osobę niż osoba widniejąca w umowie.
Mam takie pytanie, czy istnieje możliwość zarejestrowania pojazdu na inną osobę niż osoba widniejąca (jako kupujący) w umowie kupna-sprzedaży pojazdu? Sytuacja taka że mój tata nie mógł ze mną pojechać po samochód więc umowa została sporządzona na mnie, ale w rzeczywistości pojazd miałby być zarejestrowany na niego a ja byłabym jedynie współwłaścicielem pojazdu. Jak to najłatwiej zrobić?...
Sąd nie chce wprowadzić drugiego wyroku
Dzień dobry, szukam informacji w internecie ale niestety nie mogę znaleźć. Spotkanie z adwokatem mam dopiero 20 kwietnia. Chciałabym zapytać czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć czemu sad nie wprowadza wyroku. Mój partner odsiaduje jeden wyrok 6 miesięcy a 2 wyrok również 6 miesięcy wisi w zawieszeniu. Sąd nie chce teraz wprowadzić go do odbywania, poinformował nas iż nie musi robić tego teraz tylko poczeka aż tamten będzie się kończył. Nie możemy otr...
zwrot pieniędzy w szkole
Witam, jak mogę rozwiązać spór o zwrot pieniędzy w szkole. W marcu b.r. zapłaciłam za dwójkę dzieci 180 zł za wyżywienie w szkole. Po tygodniu wybuchła pandemia więc szkoły zamknięto. Od września moje dzieci zmieniły szkołę, więc zaczęłam się domagać zwrotu pieniędzy za wyżywienie z marca lub przeniesienie tej opłaty do bieżącej szkoły. Dyrektor szkoły odmówiła mi zwrotu, gdyż twierdzi, że przenosząc dzieci do innej szkoły tracę ten zwrot. Natomi...

Wyszukiwarka