Czy w obecnej sytuacji mogę bezpiecznie kupić samochód od Ukraińca / albo uchodzcy ?

Kiedyś słyszałam że nie można żądać od nich pieniędzy za udzielanie pomocy więc może w innych sytuacjach podobnie?
Czy jeśli kupie ten samochód to nie będę musiała go oddać że niby wykorzystałam trudna sytuację albo pozbawiłam narzędzia zarobku? I będę miała problem z odzyskaniem zapłaconej kwoty?
Jest to normalna transakcja, ogłoszenie znalazłam na fb, samochód za 10 tyś.
anonim cytuj
20-07-2022
Nie ma zakazu zawierania umów sprzedaży z obywatelami Ukrainy.

anonim cytuj
20-07-2022
Kiedyś słyszałam że nie można żądać od nich pieniędzy za udzielanie pomocy więc może w innych sytuacjach podobnie?

Nie istnieje przepis prawny zabraniający zawierania umów cywilnoprawnych z obywatelami Ukrainy lub uchodźcami. Prawo cywilne traktuje każdego podmiotu równo, niezależnie od jego pochodzenia czy statusu. Sprzedaż samochodu jest jednym z przykładów takiej umowy cywilnoprawnej.

Czy jeśli kupie ten samochód to nie będę musiała go oddać że niby wykorzystałam trudna sytuację albo pozbawiłam narzędzia zarobku? I będę miała problem z odzyskaniem zapłaconej kwoty?

Nie będziesz musiała oddać zakupionego samochodu, jeżeli:

Transakcja została przeprowadzona zgodnie z prawem, tj. została zawarta ważna umowa kupna-sprzedaży.
Nie istnieją okoliczności wskazujące na to, że doszło do zawarcia umowy pod wpływem błędu, groźby czy też oszustwa.
Aby zabezpieczyć się przed potencjalnymi problemami, warto pamiętać o kilku kwestiach:

Sporządź pisemną umowę kupna-sprzedaży, w której będą zawarte wszystkie istotne postanowienia (cena, opis pojazdu, dane stron, termin i forma płatności itd.).
Upewnij się, że sprzedający jest faktycznym właścicielem pojazdu – może to potwierdzić dowód rejestracyjny oraz karta pojazdu.
Jeśli to możliwe, dokonaj płatności przelewem bankowym. To umożliwi Ci posiadanie dowodu zapłaty.
Z prawnego punktu widzenia nie ma przeszkód do dokonania zakupu samochodu od obywatela Ukrainy czy uchodźcy. Ważne jest jedynie, aby przestrzegać ogólnych zasad dotyczących zawierania umów i dbać o właściwą ich dokumentację.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy to znaczy, że pójdę do więzienia?
Witam wszystkich. Bardzo proszę Was o pomoc, gdyż ja nie mam pojęcia co to dla mnie znaczy. Kilka dni temu odebrałem list w którym było orzeczenie z wyrokiem nakazowym. Na podstawie art. 85& 1 k.k. art. 86& 1 k.k. kary jednostkowe orzeczone w punkcie pierwszym wobec ,łączy i wymierza oskarżonemu karę dwóch lat ograniczenia wolności, z obowiązkiem wykonywania nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na cel społeczny w wymiarze 30h miesięczni...
UMOWA ZLECENIE I UMOWA NAJMU
Czy skan podpisanej umowy zlecenia zawartej między firmą zleceniodawcą a osobą fizyczną zleceniobiorcą jest ważny? To samo pytanie dotyczy umowy najmu lokalu na biuro zawartej między firmą najemcą a osobą fizyczną wynajmującą. Czy również skany podpisanych rachunków wystawionych odpowiednio przez zleceniobiorcę i wynajmującego w takiej formie też są ważne? ...
Podpisano umowę przedwstępna kupna sprzedaży mieszkania. Kontakt z kupującym urwał się, mijają kolejne miesiące, a z kupującym nie można się skontaktować
Witam. Bardzo proszę o radę Sytuacja wygląda następująco. Podpisano umowę przedwstępna kupna sprzedaży mieszkania (nie była to umowa notarialna) z zadatkiem bez podania terminu podpisania aktu notarialnego i kontakt z kupującym urwał się, po miesiącu kupujący wpłacił dodatkowa kwotę (zaliczkę) na prywatne konto w celu uspokojenie sprzedającego stosując wymówki (urlop wyjazd) ale mijają kolejne miesiące, płacony jest czynsz a z kupującym nie mo...
Zabezpieczenie alimentacyjne na byłego małżonka.
Pisze w imieniu koleżanki, która poszukuje wniosku o zabezpieczenie alimentacyjne dla siebie. Złożyła wniosek o rozwód pięć miesięcy temu i niestety mąż przeciąga sprawę nie odbierając korespondencji, a ona teraz po takim czasie dopiero chce złożyć o zabezpieczenie na siebie, tylko czy można to zrobić z datą wstecz?...

Wyszukiwarka