Pośrednictwo w najmie.

Chciałam wynająć mieszkanie, znalazłam jedno, które mnie zaciekawiło z biura nieruchomości, przed obejrzeniem była wymagana umowa pośrednictwa w najmie, którą chyba niepotrzebnie podpisałam, ale tak: koniec końców mieszkania tego wynajmować nie będę, a cały czas dostaję telefony z tego biura z ofertami innych mieszkań, którymi też nie jestem zainteresowana na ten moment(tzn, inne mieszkania z tego biura w ogóle mnie interesują, patrzyłam wcześniej na ich ofertę, a dodatkowo plany mi się trochę pozmieniały i przeprowadzka opóźni się o kilka miesięcy). Ale trochę nie rozumiem... wynagrodzenie dla pośrednika miałoby być ewentualnie wypłacane podczas podpisania umowy o wynajem - więc do tego momentu nie muszę płacić nic, tak? Ale co w sytuacji, kiedy nie chcę już widnieć jako osoba zainteresowana wynajmem w tym biurze, przynajmniej nie na razie? Jeżeli wypowiem umowę, będą rościli ode mnie jakichś pieniędzy za rozwiązanie umowy? Umowa pośrednictwa była umową zlecenie, a jak wspominałam, jedyną wzmianką o zapłacie jest w przypadku podpisywania już umowy o najem.
anonim cytuj
03-11-2023
Możesz odwołać zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych, w tym numeru telefonu.

anonim cytuj
03-11-2023
Dziękuje za odpowiedź, ale jeszcze kilka rzeczy mnie trapi, bo w ogóle nie widzę sensu tej umowy… podpisałam ją, zobaczyłam mieszkanie, stwierdziłam, że nie chce go wynajmować, i tyle? Umowa sobie jest i ona jest ważna tylko w przypadku, gdybym jednak zdecydowała się na wynajem tego konkretnego mieszkania? Przepraszam za pewnie totalnie głupie pytania, ale kompletnie nie rozumiem po co ta umowa jest.

anonim cytuj
03-11-2023
Bez znajomości treści tej umowy nikt Ci nie odpowie na tak postawione pytanie.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

udzielenie pożyczki znajomej osobie
Witam. Sytuacja związana jest z udzieleniem pożyczki pieniężnej osobie, którą znam lecz nie spisywaliśmy żadnego dokumentu potwierdzającego, że pieniądze mu przekazałem. Jedyne co mam to rozmowy na aplikacji Messenger (kwota pożyczki, termin spłaty oraz kwotę jaką miał spłacić). Dłużnik ma już około 1.5 miesiąca spóźnienia i raczej nie kwapi się do oddania mimo, że często pisze o spłaceniu pożyczki tego samego dnia. Czy jest jakaś realna szansa n...
umowa zlecenie a zasiłek chorobowy
Dobry wieczór, proszę o pomoc. Pracowałam na UoP do 31.08, od 10.09 pracowałam na podstawie umowy zlecenia dla innej firmy (nowa praca), odprowadzałam dobrowolne składki chorobowe. Kilka dni temu lekarz stwierdził, że przyjmuje mnie na oddział w trybie pilnym, ponieważ niezbędna jest operacja. Umowa zlecenie została wypowiedziana przez zleceniodawcę zaraz po informacji przekazanej od lekarza. Moje pytania brzmią następująco: 1) czy należy mi si...
Czy mogę skorzystać z L4 na chore dziecko?
Pytanie brzmi: Kiedy mogę skorzystać ze zwolnienia lekarskiego na chore dziecko? Moja sytuacja: Umowa o pracę na czas nieokreślony Sytuacja żony: Jest w trakcie zmiany pracy/branży i ma otrzymać umowę - jednakże ma to być na zasadzie zlecenia - póki co jest zarejestrowana jako bezrobotna I teraz pojawia się pytanie - jak to zlecenie żony musi wyglądać abym ja, jako ojciec mógł skorzystać z L4 w momencie, gdy któreś z dzieci zachoruje? Czy m...
Mandat z fotoradaru.
Witam, Otrzymałem zdjęcie z fotoradaru z GITD za przekroczenie prędkości. Z racji sytuacji - chcę wskazać w odpowiedzi innego kierowcę jako sprawcę wykroczenia, jednak osoba ta nie posiada prawa jazdy. Proszę o informację jakie konsekwencje prawne poniesie wskazana osoba? Tj. czy dostanie mandat za popełnione wykroczenie przekroczenia prędkości, czy może też za brak prawa jazdy dodatkowo?...

Wyszukiwarka