Pośrednictwo w najmie.

Chciałam wynająć mieszkanie, znalazłam jedno, które mnie zaciekawiło z biura nieruchomości, przed obejrzeniem była wymagana umowa pośrednictwa w najmie, którą chyba niepotrzebnie podpisałam, ale tak: koniec końców mieszkania tego wynajmować nie będę, a cały czas dostaję telefony z tego biura z ofertami innych mieszkań, którymi też nie jestem zainteresowana na ten moment(tzn, inne mieszkania z tego biura w ogóle mnie interesują, patrzyłam wcześniej na ich ofertę, a dodatkowo plany mi się trochę pozmieniały i przeprowadzka opóźni się o kilka miesięcy). Ale trochę nie rozumiem... wynagrodzenie dla pośrednika miałoby być ewentualnie wypłacane podczas podpisania umowy o wynajem - więc do tego momentu nie muszę płacić nic, tak? Ale co w sytuacji, kiedy nie chcę już widnieć jako osoba zainteresowana wynajmem w tym biurze, przynajmniej nie na razie? Jeżeli wypowiem umowę, będą rościli ode mnie jakichś pieniędzy za rozwiązanie umowy? Umowa pośrednictwa była umową zlecenie, a jak wspominałam, jedyną wzmianką o zapłacie jest w przypadku podpisywania już umowy o najem.
anonim cytuj
03-11-2023
Możesz odwołać zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych, w tym numeru telefonu.

anonim cytuj
03-11-2023
Dziękuje za odpowiedź, ale jeszcze kilka rzeczy mnie trapi, bo w ogóle nie widzę sensu tej umowy… podpisałam ją, zobaczyłam mieszkanie, stwierdziłam, że nie chce go wynajmować, i tyle? Umowa sobie jest i ona jest ważna tylko w przypadku, gdybym jednak zdecydowała się na wynajem tego konkretnego mieszkania? Przepraszam za pewnie totalnie głupie pytania, ale kompletnie nie rozumiem po co ta umowa jest.

anonim cytuj
03-11-2023
Bez znajomości treści tej umowy nikt Ci nie odpowie na tak postawione pytanie.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

różnica w wypłatach
Będąc na L4 płatnym 100% dostaje srednia kwotę wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy, te 12 miesięcy liczymy do dnia kiedy pracowałam ? Ta kwota podczas całego czasu trwania L4 powinna być stała ? Odkąd przebywam na L4 dostałam 2 wynagrodzenia i się różnią o kilkaset złotych, zastnawiam się z czego wynika różnica ? Wynagrodzenie wypłaca pracodawca....
Koszty sądowe dla ucznia.
Syn pobił się w szkole z innym uczniem. Nie będę opisywać całości sprawy, przyznał się do winy i sprawa poszła do sądu. Zawnioskował o warunkowe umorzenie. Najpierw dostał obrońcę z urzędu, po czym cofnięto mu go, bo 24 stycznia skończył 18 lat. Wyznaczono termin sprawy i przesłano wniosek prokuratora, obecność syna jest nieobowiązkowa. Prokurator również zawnioskował o warunkowe umorzenie sprawy, ale wnioskuje również o to, żeby syn poniósł k...
Czy starsze niepełnoletnie rodzeństwo może odebrać młodsze z przedszkola?
Problem może banalny ale nie wiem jak mogę go prawnie załatwić. Dziecko 5 latek chodzi do publicznego przedszkola ja z racji wykonywania swojej pracy (godziny pracy 6-18) nie jestem w stanie odebrać go o 16 z przedszkola i wysłałam 15 letnią córkę. Pani dyrektor(osoba stanowcza i bez chęci współpracy z rodzicami ) uświadomiła mnie ze jest to osoba nieletnia i nie może wydać jej malucha. Nawet nie mogę napisać oświadczenia ze na moją odpowiedzial...
Czy mogę zrzec się długu oraz spadku za życia mamy? (mama jeszcze żyję)
Dzień dobry bardzo proszę o poradę, otóż moja mama ma spore długi, czy jest szansa bym mogła teraz za życia bo mama żyje zrzec się jako córka długu oraz spadku? I czy ja jako matka mojej nieletniej córki (13lat) też mogę złożyć u notariusza dokument zrzekający się długów które przechodzą na nią w przyszłości?...

Wyszukiwarka