Pośrednictwo w najmie.

Chciałam wynająć mieszkanie, znalazłam jedno, które mnie zaciekawiło z biura nieruchomości, przed obejrzeniem była wymagana umowa pośrednictwa w najmie, którą chyba niepotrzebnie podpisałam, ale tak: koniec końców mieszkania tego wynajmować nie będę, a cały czas dostaję telefony z tego biura z ofertami innych mieszkań, którymi też nie jestem zainteresowana na ten moment(tzn, inne mieszkania z tego biura w ogóle mnie interesują, patrzyłam wcześniej na ich ofertę, a dodatkowo plany mi się trochę pozmieniały i przeprowadzka opóźni się o kilka miesięcy). Ale trochę nie rozumiem... wynagrodzenie dla pośrednika miałoby być ewentualnie wypłacane podczas podpisania umowy o wynajem - więc do tego momentu nie muszę płacić nic, tak? Ale co w sytuacji, kiedy nie chcę już widnieć jako osoba zainteresowana wynajmem w tym biurze, przynajmniej nie na razie? Jeżeli wypowiem umowę, będą rościli ode mnie jakichś pieniędzy za rozwiązanie umowy? Umowa pośrednictwa była umową zlecenie, a jak wspominałam, jedyną wzmianką o zapłacie jest w przypadku podpisywania już umowy o najem.
anonim cytuj
03-11-2023
Możesz odwołać zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych, w tym numeru telefonu.

anonim cytuj
03-11-2023
Dziękuje za odpowiedź, ale jeszcze kilka rzeczy mnie trapi, bo w ogóle nie widzę sensu tej umowy… podpisałam ją, zobaczyłam mieszkanie, stwierdziłam, że nie chce go wynajmować, i tyle? Umowa sobie jest i ona jest ważna tylko w przypadku, gdybym jednak zdecydowała się na wynajem tego konkretnego mieszkania? Przepraszam za pewnie totalnie głupie pytania, ale kompletnie nie rozumiem po co ta umowa jest.

anonim cytuj
03-11-2023
Bez znajomości treści tej umowy nikt Ci nie odpowie na tak postawione pytanie.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy o pracę.
Złożyłem kilka dni temu wypowiedzenie umowy o pracę z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. Właściciel w dniu dzisiejszym kazał się spakować, oddać sprzęt i opuścić firmę. Nie dostałem żadnego dokumentu do podpisania ani informacji czy mam iść na urlop który mi pozostał itd. Co mam zrobić żeby było dobrze? Nie chce dostać dyscyplinarki bo np. na drugi dzień nie stawiłem się z pracy. Czy mogę się domagać jakiegoś papieru do podpisania żeby się zabe...
Przekształcenie działki z rolnej na budowlaną.
Teściowe będą przepisywać na nas dom, ale dopiero za rok, jak zostaną przekształcone działki z rolnych na budowlane, aby równo podzielić dom. My z mężem chcemy zacząć już w ten dom inwestować. I tutaj pytanie, co możemy zrobić aby jakoś się zabezpieczyć, gdyby teściowie jednak zmienili zdanie, a pieniążki już zainwestujemy. Może jakaś umowa? Czy ona może być wiążąca? Nadmienie, że nie mieszkamy z teściami....
Orzeczenie lekarskie po badaniach kontrolnych.
Pracownik dostarczył orzeczenie po badaniach kontrolnych, zauważyłam, że lekarz zaznaczył, że jest pracownik jest gotów do „podjęcia”, a nie „wykonywania” pracy - można było zaznaczyć jedno z dwóch. Czy myślicie, że pracownik powinien zgłosić się do lekarza po poprawkę czy to nie ma znaczenia?...
Umowa dożywocia.
Hej, Dostałem od wujka propozycję przepisania na mnie mieszkania w formie umowy dożywocia. Wujek chciałby chyba jakąś kwotę i mieszkać tam do śmierci, a potem ja bym to przejął. Tak to zrozumiałem. Wujek ma 88 lat. Ale ma też syna. Nie wiem do końca jak są sformułowane te umowy dożywocia, nie mam doświadczenia w tego typu sprawach. Ogólnie wujek ma kiepski kontakt z synem, dlatego chce przepisać to mieszkanie na mnie. Pytanie, co w takiej umowi...

Wyszukiwarka