Pośrednictwo w najmie.

Chciałam wynająć mieszkanie, znalazłam jedno, które mnie zaciekawiło z biura nieruchomości, przed obejrzeniem była wymagana umowa pośrednictwa w najmie, którą chyba niepotrzebnie podpisałam, ale tak: koniec końców mieszkania tego wynajmować nie będę, a cały czas dostaję telefony z tego biura z ofertami innych mieszkań, którymi też nie jestem zainteresowana na ten moment(tzn, inne mieszkania z tego biura w ogóle mnie interesują, patrzyłam wcześniej na ich ofertę, a dodatkowo plany mi się trochę pozmieniały i przeprowadzka opóźni się o kilka miesięcy). Ale trochę nie rozumiem... wynagrodzenie dla pośrednika miałoby być ewentualnie wypłacane podczas podpisania umowy o wynajem - więc do tego momentu nie muszę płacić nic, tak? Ale co w sytuacji, kiedy nie chcę już widnieć jako osoba zainteresowana wynajmem w tym biurze, przynajmniej nie na razie? Jeżeli wypowiem umowę, będą rościli ode mnie jakichś pieniędzy za rozwiązanie umowy? Umowa pośrednictwa była umową zlecenie, a jak wspominałam, jedyną wzmianką o zapłacie jest w przypadku podpisywania już umowy o najem.
anonim cytuj
03-11-2023
Możesz odwołać zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych, w tym numeru telefonu.

anonim cytuj
03-11-2023
Dziękuje za odpowiedź, ale jeszcze kilka rzeczy mnie trapi, bo w ogóle nie widzę sensu tej umowy… podpisałam ją, zobaczyłam mieszkanie, stwierdziłam, że nie chce go wynajmować, i tyle? Umowa sobie jest i ona jest ważna tylko w przypadku, gdybym jednak zdecydowała się na wynajem tego konkretnego mieszkania? Przepraszam za pewnie totalnie głupie pytania, ale kompletnie nie rozumiem po co ta umowa jest.

anonim cytuj
03-11-2023
Bez znajomości treści tej umowy nikt Ci nie odpowie na tak postawione pytanie.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy musze zgodzic sie na test Covid
Mój syn i cała jego klasa zostali objęci kwarantanną, ponieważ ktoś tam w szkole miał dodatni wynik testu. Otrzymałam telefon z sanepidu, że zapraszają na test na Covid. Dopytałam czy jest to zaproszenie czy wymóg, pani odpowiedziała, że bardzo zachęcają. Ok, za zaproszenie podziękowałam. Dzisiaj dostałam drugi telefon z sanepidu, z informacją, że u kogoś następnego wyszedł pozytywny wynik testu, w związku z czym kwarantanna zostaje przedłużona,...
Pozew przeciwny egzekucyjny.
Witam, potrzebuje porady kogoś kto się zna w temacie ściągania komorniczego za długi mieszkaniowe. Moja żona była zameldowana w mieszkaniu u rodziców mimo że mieszkała ze mną . Moi teściowie nie płacili czynszu( moja żona nie miała o tym pojęcia) Teściowie dostali eksmisję ale dług jaki narobili na ok. 90 tys. Komornik ściga moja żonę, bo była zameldowana tam. Dodam że chodzi o lata 07 - 12. Jak da się wyjść z tej sytuacji?? Może to już jest prze...
Reklamacja sprzętu elektronicznego.
Witam, prowadzę serwis komputerowy, klient przyniósł na wymianę baterii swój laptop ponieważ szybko się rozładowywała. Bateria została szybko wymieniona, przetestowana, ładowała się i działo wszystko. Po dwóch dniach klient do mnie pisze że laptop umarł w czasie pracy, odebrałem od sprzęt i rzeczywiście nie uruchamiał się, uszkodził się chip na płycie głównej, z powodu braku sprzętu do takiej naprawy oddałem sprzęt do serwisu który takie wymiany ...
Czy jestem odpowiedzialny za szkodę wyrządzoną przez mojego dziecka?
Witam, Mam pewien problem prawny i nie jestem pewien, jak powinienem się zachować w tej sytuacji. Kilka dni temu moje dziecko, które ma 8 lat, bawiło się w naszym ogrodzie z kolegami. Podczas zabawy ich piłka wystrzeliła i uderzyła w sąsiadujące ogrodzenie sąsiada, powodując uszkodzenia. Sąsiad poinformował mnie o tym zajściu i zażądał, żebym naprawił zniszczone ogrodzenie, a także zapłacił za koszty naprawy. Niestety, nie mam ubezpieczenia...

Wyszukiwarka