pytanie odnośnie najmu lokalu

Witam. Mam pytanie odnośnie najmu lokalu. Sytuacja przedstawia się następująco. Dwie osoby mieszkają razem w jednym mieszkaniu. Jedna z nich decyduje się wyprowadzić i za ostatni miesiąc zapłacić kaucją. Na drugą osobę jest umowa najmu, która wygasła kilka miesięcy wcześniej i ci ludzie mieszkają tam bez umowy. Druga osoba, na którą była ta umowa też postanawia się wyprowadzić, bojąc się o brak zwrotu kaucji . Jednak jest początek miesiąca. Moje pytania są następujące: czy umowa ulegla automatycznemu przedłużeniu i okres wypowiedzenia liczony jest od nowego miesiąca? Czy ta osoba która nie miała umowy może się wyprowadzić i bez żadnych konsekwencji "opłacić" ostatni miesiąc z kaucji? Osoba na którą była umowa w żaden sposób nie zarabiała na podnajmie, jedynie była pośrednikiem w przekazywaniu pieniędzy
anonim cytuj
06-10-2020
Tak, zgodnie z art. 674 k.c. umowa najmu została przedłużona na czas nieoznaczony ale pod warunkiem, ze umowa najmu nie zawierała odmiennego ustalenia (nie wyłączała działania art. 674 k.c.).
Nie za bardzo rozumiem kto jak i komu wpłacił kaucję. Czy ta druga osoba była w końcu stroną umowy? Czy wpłaciła kaucję?

anonim cytuj
06-10-2020
Dwie osoby wpłaciły po połowie kaucję jednak umowa była na jedną z nich

anonim cytuj
06-10-2020
No to nie wiem. Można by próbować udowodnić, że oboje są najemcami względem wynajmującego, ale z papierów wynika co innego. Z nich wynika, że jedno jest najemcą, a drugie tylko sobie mieszkało albo podnajmował, to w zależności od okoliczności. Jeżeli podnajmowało to też powinno prawidłowo wypowiedzieć swój najem i płacić należną część.

anonim cytuj
06-10-2020

Sugerowane Tematy

Alimenty po 25 roku życia
Dzień dobry, chciałam się dowiedzieć jak wygląda sprawa płacenia alimentów na dziecko, które ukończyło 25 rok życia i nadal się uczy? Mój ojciec jakiś czas przed moimi urodzinami wysłał pismo, w którym poinformował, że po ukończeniu przeze mnie 25 lat przestaje płacić na mnie alimenty, przy czym nie podał żadnej podstawy prawnej, tylko napisał, że taką wiadomość uzyskał w ZUSie. Znalazłam w internecie informacje z zeszłego roku, że w sejmie trwał...
Wydziedziczenie dziecka.
Witam. Sytuacja wygląda następująco. Są rodzice i dwie córki. Rodzice chcą wydziedziczyć córkę A notarialnie, jednocześnie dokonując zapisu że po śmierci dziedziczą oni po sobie. (Umiera matka- dziedziczy wszystko ojciec). Czy córka B jak umrze ostatni rodzic będzie dziedziczyła majątek?...
Czy mogę zerwać umowę najmu?
Czy mogę zerwać umowę najmu jeśli właściciel mieszkania bez mojej wiedzy zamontował kamery przed drzwiami mieszkania? Przy podpisywaniu umowy nie było mowy o takich praktykach oraz o tym, ze kamery maja zostać zamontowane. Są one przed drzwiami mieszkania (3 piętro) i przy drzwiach wejściowych do klatki (parter). Właściciel argumentuje decyzje kłopotliwym sąsiadem który często robił imprezy i dewastował klatkę ale mieszka on na 1 piętrze gdzie ka...
zasiłek macierzyński
Żona urodziła 22 lipca córkę - 3 sierpnia pracodawca otrzymał wszystkie dokumenty wraz z wnioskiem o urlop macierzyński. Przez 2 miesiące żona nie otrzymała żadnych świadczeń, zaś w dniu dzisiejszym pracodawca poinformował ją, iż wysłał wszystko do ZUS 9 września (?). Moje pytanie brzmi, czy ZUS zapłaci należne świadczenie od 22 lipca, czy jednak pracodawca nie dopilnował terminu? Jest jakiś przepis, regulujący te terminy: pracownik -> pracoda...

Wyszukiwarka