pytanie odnośnie najmu lokalu

Witam. Mam pytanie odnośnie najmu lokalu. Sytuacja przedstawia się następująco. Dwie osoby mieszkają razem w jednym mieszkaniu. Jedna z nich decyduje się wyprowadzić i za ostatni miesiąc zapłacić kaucją. Na drugą osobę jest umowa najmu, która wygasła kilka miesięcy wcześniej i ci ludzie mieszkają tam bez umowy. Druga osoba, na którą była ta umowa też postanawia się wyprowadzić, bojąc się o brak zwrotu kaucji . Jednak jest początek miesiąca. Moje pytania są następujące: czy umowa ulegla automatycznemu przedłużeniu i okres wypowiedzenia liczony jest od nowego miesiąca? Czy ta osoba która nie miała umowy może się wyprowadzić i bez żadnych konsekwencji "opłacić" ostatni miesiąc z kaucji? Osoba na którą była umowa w żaden sposób nie zarabiała na podnajmie, jedynie była pośrednikiem w przekazywaniu pieniędzy
anonim cytuj
06-10-2020
Tak, zgodnie z art. 674 k.c. umowa najmu została przedłużona na czas nieoznaczony ale pod warunkiem, ze umowa najmu nie zawierała odmiennego ustalenia (nie wyłączała działania art. 674 k.c.).
Nie za bardzo rozumiem kto jak i komu wpłacił kaucję. Czy ta druga osoba była w końcu stroną umowy? Czy wpłaciła kaucję?

anonim cytuj
06-10-2020
Dwie osoby wpłaciły po połowie kaucję jednak umowa była na jedną z nich

anonim cytuj
06-10-2020
No to nie wiem. Można by próbować udowodnić, że oboje są najemcami względem wynajmującego, ale z papierów wynika co innego. Z nich wynika, że jedno jest najemcą, a drugie tylko sobie mieszkało albo podnajmował, to w zależności od okoliczności. Jeżeli podnajmowało to też powinno prawidłowo wypowiedzieć swój najem i płacić należną część.

anonim cytuj
06-10-2020

Sugerowane Tematy

Czy można nie stawić się na przesłuchanie?
Mój tata dostał wezwanie do Sądu w charakterze świadka. Sąd oddalony jest o około 150 km od miejsca zamieszkania. Wiek mojego taty to około 70 lat. Sprawa toczy się około 6 lat. W tym czasie już raz był wezwany przez Sąd i zeznawał. Nie chce tego robić po raz drugi. Czy można w jakiś sposób zrezygnować i nie pojechać do sądu? Np złozyc odpowiedni wniosek lub zaświadczenie od lekarza? Jeśli tak, to jak to miałoby wyglądać? Jakich użyć argumentów?...
Brak wypłaty za zaległy urlop
Potrzebuje pomocy, 4 lata pracowałam w żabce, z czego pierwszy rok w sumie na czarno, bo szefowa stwierdziła, że nie potrzebuje spisywać ze mną umowy. Jeżeli chodzi o wynagrodzenie zawsze je dostawałam, więc nie bałam się o problem z wypłaceniem go przez nią. Jak zaczęłam tam pracować miałam 18 lat i byłam w ciężkiej sytuacji finansowej, w sumie to ta praca na tamten moment bardzo mnie uratowała. Grafik mieliśmy wypisywany w zeszycie, w drugim si...
Wspólne konto z narzeczoną.
Czy mogę mieć wspólne konto z narzeczoną, żeby skarbówka się nie czepiała i jak to ewentualnie zrobić i gdzie zgłosić? Chcieliśmy razem dysponować jednym kontem żeby po prostu było prościej....
Odwołanie darowizny.
Moja mama przepisała w darowiźnie działkę na mojego brata, jej syna. Działka została podzielona na dwie części. Jedna jest jego druga jej. Na jej działce stoi dom, w którym mieszka też brat z żoną. Mieszkają tam, nie płacą za nic, nie kupują jedzenia, a wręcz wysługują się moimi rodzicami i tak jakby ograniczają ich funkcjonowanie w tym domu. "Rządzą się". W związku z tym moja mama chciałaby "odwołać" tą darowiznę. Dostali od ...

Wyszukiwarka