Witam. Mam pytanie odnośnie najmu lokalu. Sytuacja przedstawia się następująco. Dwie osoby mieszkają razem w jednym mieszkaniu. Jedna z nich decyduje się wyprowadzić i za ostatni miesiąc zapłacić kaucją. Na drugą osobę jest umowa najmu, która wygasła kilka miesięcy wcześniej i ci ludzie mieszkają tam bez umowy. Druga osoba, na którą była ta umowa też postanawia się wyprowadzić, bojąc się o brak zwrotu kaucji . Jednak jest początek miesiąca. Moje pytania są następujące: czy umowa ulegla automatycznemu przedłużeniu i okres wypowiedzenia liczony jest od nowego miesiąca? Czy ta osoba która nie miała umowy może się wyprowadzić i bez żadnych konsekwencji "opłacić" ostatni miesiąc z kaucji? Osoba na którą była umowa w żaden sposób nie zarabiała na podnajmie, jedynie była pośrednikiem w przekazywaniu pieniędzy
anonim cytuj
06-10-2020
Tak, zgodnie z art. 674 k.c. umowa najmu została przedłużona na czas nieoznaczony ale pod warunkiem, ze umowa najmu nie zawierała odmiennego ustalenia (nie wyłączała działania art. 674 k.c.).
Nie za bardzo rozumiem kto jak i komu wpłacił kaucję. Czy ta druga osoba była w końcu stroną umowy? Czy wpłaciła kaucję?
anonim cytuj
06-10-2020
Dwie osoby wpłaciły po połowie kaucję jednak umowa była na jedną z nich
anonim cytuj
06-10-2020
No to nie wiem. Można by próbować udowodnić, że oboje są najemcami względem wynajmującego, ale z papierów wynika co innego. Z nich wynika, że jedno jest najemcą, a drugie tylko sobie mieszkało albo podnajmował, to w zależności od okoliczności. Jeżeli podnajmowało to też powinno prawidłowo wypowiedzieć swój najem i płacić należną część.
Dzień dobry. Chciałabym sprzedać mój dom. W dokumentach mam wpisaną służebność dla cioci. Ciocia przebywa w zakładzie opieki stałej (nie ma z nią kontaktu: ma 95 lat). Czy jest szansa zniesienia służebność? Jak to zrobić?...
Potrzebuje porady/pomocy prawnej pro bona
29 kwietnia 2025 bylem w Londynskim konsulacie odnowic paszport , boten mi wygasa 7 go Maja 2025.
Tam sie dowiedzialem ze decyzja sadu rejonowego lublin wschod zostalem uznany za zmarlego, mimo ze zyje
10 lat temu tez w tym konsulacie wyrabialem biometryczny paszport, ten ktory obecnie posiadam, ktory wyrabialem na podstawie paszportu wyrobionego w konsulacie wieden w 2004.
W konsulacie otrzymalem sig...
Dzień dobry.
Mego męża babki brat był kawalerem, zmarł w wieku 97 lat. Na własność posiadał dom i ok. 1,5 ha pola, które wydzierzawiał. Jego nieżyjąca siostra miała 3 dzieci. L(córka- 3 dzieci)A (syn po udarze -2 dzieci) J.( już nie żyje - troje dzieci B, M/zakonnica, S- mój mąż ).
Jeżeli wujek nie zostawił testamentu, a za życia twierdził, że dom z polem będzie dla osoby B, to jak to ma się do pozostałych członków rodziny.? Czy będzie sprawa...
Witam. Mój brat dostał dofinansowanie unijne 60 tys. na otwarcie firmy i pierwsza transzę dostał 42 tys. kupił wszystko co miał w biznesplanie ale warunkiem przyznania tej dotacji jest to że musi mieć wkład własny 18 tys. za który kupi resztę sprzętów które miał w planie i oni mu to zwrócą. Problem w tym że praca mu nie wypaliła za którą miał sporo zarobić i przeznaczyć na ten wkład ale nie ma teraz skąd wziąć tych pieniędzy i co mu grozi? Wiem ż...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: