pytanie odnośnie najmu lokalu

Witam. Mam pytanie odnośnie najmu lokalu. Sytuacja przedstawia się następująco. Dwie osoby mieszkają razem w jednym mieszkaniu. Jedna z nich decyduje się wyprowadzić i za ostatni miesiąc zapłacić kaucją. Na drugą osobę jest umowa najmu, która wygasła kilka miesięcy wcześniej i ci ludzie mieszkają tam bez umowy. Druga osoba, na którą była ta umowa też postanawia się wyprowadzić, bojąc się o brak zwrotu kaucji . Jednak jest początek miesiąca. Moje pytania są następujące: czy umowa ulegla automatycznemu przedłużeniu i okres wypowiedzenia liczony jest od nowego miesiąca? Czy ta osoba która nie miała umowy może się wyprowadzić i bez żadnych konsekwencji "opłacić" ostatni miesiąc z kaucji? Osoba na którą była umowa w żaden sposób nie zarabiała na podnajmie, jedynie była pośrednikiem w przekazywaniu pieniędzy
anonim cytuj
06-10-2020
Tak, zgodnie z art. 674 k.c. umowa najmu została przedłużona na czas nieoznaczony ale pod warunkiem, ze umowa najmu nie zawierała odmiennego ustalenia (nie wyłączała działania art. 674 k.c.).
Nie za bardzo rozumiem kto jak i komu wpłacił kaucję. Czy ta druga osoba była w końcu stroną umowy? Czy wpłaciła kaucję?

anonim cytuj
06-10-2020
Dwie osoby wpłaciły po połowie kaucję jednak umowa była na jedną z nich

anonim cytuj
06-10-2020
No to nie wiem. Można by próbować udowodnić, że oboje są najemcami względem wynajmującego, ale z papierów wynika co innego. Z nich wynika, że jedno jest najemcą, a drugie tylko sobie mieszkało albo podnajmował, to w zależności od okoliczności. Jeżeli podnajmowało to też powinno prawidłowo wypowiedzieć swój najem i płacić należną część.

anonim cytuj
06-10-2020

Sugerowane Tematy

braki formalne - brak adresu poczty elektronicznej powoda
Złożyłam pozew do sądu do wydziału gospodarczego, ale zapomniałam podać adresu poczty elektronicznej powoda. Mogę dosłać pismo procesowe uzupełniające adres e-mail ? Jak poprawnie je sformułować, żeby Sąd nie cofnął pozwu ?...
Budowa domu a zabezpieczenie na przyszłość.
Witam, jestem po ślubie, w planach mamy budowę domu, działka zakupiona przed ślubem, czyli jest na mnie. Wiec chciałbym aby dom też w pełni należał do mnie, jak się to mówi różnie w życiu bywa. Pieniądze na budowę oczywiście w pełni z mojej strony. Jak to wygląda z wzięciem kredytu w przyszłości chociażby na dokończenie budowy? Bo zapewne chcąc wziąć kredyt trzeba będzie dopisać żonę do własności jaka jest działka oraz dom? Jakieś rady, jak to ug...
Byli właściciele nie chcą wyprowadzić się z mieszkania.
Zostało kupione mieszkanie przez biuro nieruchomości. Pieniądze zostały przekazane w grudniu, a z godnie z aktem notarialnym do końca stycznia miało zostać wydane mieszkanie. Ludzie ani myślą wyprowadzić się w czasie bo przedłuża im się transakcja z zakupem nowego mieszkania. Nie obchodzi ich, że musimy opłacić dwa mieszkania. Straszą nas zerwaniem umowy. Pośrednik ani myśli pomoc, wręcz sam nas tym straszy. Co możemy zrobić w takiej sytuacji...
Ile należy się urlopu na pół etatu?
Ile należy się urlopu na pół etatu?...

Wyszukiwarka