Witam. Mam pytanie odnośnie najmu lokalu. Sytuacja przedstawia się następująco. Dwie osoby mieszkają razem w jednym mieszkaniu. Jedna z nich decyduje się wyprowadzić i za ostatni miesiąc zapłacić kaucją. Na drugą osobę jest umowa najmu, która wygasła kilka miesięcy wcześniej i ci ludzie mieszkają tam bez umowy. Druga osoba, na którą była ta umowa też postanawia się wyprowadzić, bojąc się o brak zwrotu kaucji . Jednak jest początek miesiąca. Moje pytania są następujące: czy umowa ulegla automatycznemu przedłużeniu i okres wypowiedzenia liczony jest od nowego miesiąca? Czy ta osoba która nie miała umowy może się wyprowadzić i bez żadnych konsekwencji "opłacić" ostatni miesiąc z kaucji? Osoba na którą była umowa w żaden sposób nie zarabiała na podnajmie, jedynie była pośrednikiem w przekazywaniu pieniędzy
anonim cytuj
06-10-2020
Tak, zgodnie z art. 674 k.c. umowa najmu została przedłużona na czas nieoznaczony ale pod warunkiem, ze umowa najmu nie zawierała odmiennego ustalenia (nie wyłączała działania art. 674 k.c.).
Nie za bardzo rozumiem kto jak i komu wpłacił kaucję. Czy ta druga osoba była w końcu stroną umowy? Czy wpłaciła kaucję?
anonim cytuj
06-10-2020
Dwie osoby wpłaciły po połowie kaucję jednak umowa była na jedną z nich
anonim cytuj
06-10-2020
No to nie wiem. Można by próbować udowodnić, że oboje są najemcami względem wynajmującego, ale z papierów wynika co innego. Z nich wynika, że jedno jest najemcą, a drugie tylko sobie mieszkało albo podnajmował, to w zależności od okoliczności. Jeżeli podnajmowało to też powinno prawidłowo wypowiedzieć swój najem i płacić należną część.
Witajcie.
Właśnie za uchylanie się od płacenia alimentów otrzymałem wyrok karny, który tworzy problem i pytanie.
A mianowicie problem w tym, że wyroku otrzymałem nakaz płacenia bieżących alimentów ale do spłacenia mam też 2 lata zaległych alimentów dla byłej żony a także dwa lata zaległych alimentów z MOPS. Żona mówi, że jak zacznę jej płacić bieżące alimenty to ona i tak musi je przekazywać do MOPSU, według niej na poczet zaległości wobec fund...
Prowadzę działalność gospodarczą i skupuje elektronikę na OLX. Z oczywistych względów wszystko dzieje się na odległość. Zawsze dzwonię zawczasu do sprzedającego.
Do każdego zakupu sporządzam umowę kupna sprzedaży gdzie kupujący musi podać:
1) Imię i Nazwisko
2) Adres (miejscowość, ulicę nr domu)
3) Nr dowodu
4) na końcu musi się czytelnie podpisać
W umowie wyszczególniona jest nazwa przedmiotu, jej stan techniczny i cena za jaką kupuję. Dod...
Jestem udziałowcem w nieruchomości w której orzeczona jest współwłasność, a zarząd tymczasowy pełni bratanek. Wyliczył on wg mnie nieprawidłowy podział kosztów podatku na współwłaścicieli, natomiast w piśmie urzędowym o podatku, jest tylko nota, że są podatnicy opodatkowani w ramach konta, czyli współwłaściciele. Nie ma konkretnej kwoty na osobę. Dzwoniąc do urzędu pani powiedziała, cytuje: Urzędu nie interesuje kto ile zapłaci, a suma ma być opł...
Kochani mam pytanie
Czy wyjeżdżając na wakacje z dzieckiem muszę podać matce dokładny adres pobytu czy wystarczy nazwa miejscowości lub najbliższej okolicy.
Mam pełne prawo
Jesteśmy w trakcie rozwodu ok kilku lat
Matka lub ktoś na jej zlecenie hakuje mi mail
Szpieguje w necie, boję się że będę miał ogon cały czas za sobą, ma mnóstwo kasy i duże możliwości śledzenia mnie a ja chce z dzieckiem pobyć pouczyć się czegoś nowego tzn dziecko nauczy...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: