Pracuje w Zakładzie Pielęgnacyjnym i zaraziłam się, czy leki powinnam zakupić za swoje pieniądze??

Witam.
Sprawa wygląda następująco: Jeśli pracuje w Zakładzie Pielęgnacyjnym i zaraziłem się świerzbem, ale nie tylko i ja bo i reszta kadry też to czy leki powinnam zakupić za swoje pieniądze?? Pytam ponieważ wszystkich jednocześnie pracowników proszono o zakup lekòw związanych z tą chorobą o kupno na swój koszt. Dziękuje za wszelkie odpowiedzi
anonim cytuj
24-11-2022
Nie. Natomiast, powinna zostać przeprowadzona procedura uznania tego zakażenia za chorobę zawodową. Jeśli są zakażenia wśród pacjentów oraz jednocześnie zakażeniu uległo wielu pracowników, to udowodnienie, że do zakażenia doszło wskutek ekspozycji wynikającej z warunków pracy nie powinno być trudne. W takich sytuacjach, za chorobę zawodową uznaje się nawet covid, mimo, że ryzyko zakażenia poza miejscem pracy jest w przypadku covid nieporównywalnie większe.

anonim cytuj
27-11-2022

Sugerowane Tematy

sprzedaż samochodu - zaliczka
Witam. Może ktoś z państwa mi podpowie jak prawnie to wygląda. Mianowicie: wystawiłam ogłoszenie w celu sprzedaży auta. Znalazł się kupiec który chciał te auto oczywiście zakupić. Niestety facet był zagranicą, więc poprosił mnie o "rezerwacje" samochodu do czasu jego powrotu do Polski. W tym celu wysłał zaliczkę 500zl abym napewno nie podejmowała żadnych czynności ze sprzedażą auta, tym samym miałam pewność, że facet z pewnością je k...
Odszkodowanie po potrąceniu
Hej mam pytanie wczoraj na pasach starszy pan potrącił moja bratowa bo jak stwierdził zagapił się gdyby nie kierowca który jechał za nim by uciekł ale wezwali policję i karetkę. Dziś się okazuje że na mocne stłuczenie barku i naderwane coś tam.... Zwolnienie na 18 dni z pracy. Co dalej odszkodowanie z starszego pana OC??? A jakieś zadość uczynienie za ból i wypadek się należy i gdzie z tym się udać. Proszę o pomoc...
Ile osoba niepełnoletnia może mieć przy sobie alkoholu i czy w ogóle może go posiadać??
Dobry wieczór wszystkim, jestem ciekaw ile osoba niepełnoletnia może mieć przy sobie alkoholu i czy w ogóle może go posiadać, nie pytam o bycie pod wpływem, bo tutaj jest wszystko jasne. ...
Wykonywanie pracy niezgodnej ze stanowiskiem.
Sklep wielkopowierzchniowy i należąca do sklepu ( jedna firma ) hurtownia spożywcza , pracownicy zatrudnieni na etatach sprzedawcy , magazynierów . Dotychczas , sklep jak i hurtownia obsługiwane były w kwestiach porządku , czystości w obu obiektach jak również w toaletach dla pracowników oraz klientów , a także szatniach i stołówkach przez zewnętrzną firmę sprzątającą. Na dzień dzisiejszy z powodu braku firmy sprzątającej , pracodawca nakazuje c...

Wyszukiwarka