Pracuje w Zakładzie Pielęgnacyjnym i zaraziłam się, czy leki powinnam zakupić za swoje pieniądze??

Witam.
Sprawa wygląda następująco: Jeśli pracuje w Zakładzie Pielęgnacyjnym i zaraziłem się świerzbem, ale nie tylko i ja bo i reszta kadry też to czy leki powinnam zakupić za swoje pieniądze?? Pytam ponieważ wszystkich jednocześnie pracowników proszono o zakup lekòw związanych z tą chorobą o kupno na swój koszt. Dziękuje za wszelkie odpowiedzi
anonim cytuj
24-11-2022
Nie. Natomiast, powinna zostać przeprowadzona procedura uznania tego zakażenia za chorobę zawodową. Jeśli są zakażenia wśród pacjentów oraz jednocześnie zakażeniu uległo wielu pracowników, to udowodnienie, że do zakażenia doszło wskutek ekspozycji wynikającej z warunków pracy nie powinno być trudne. W takich sytuacjach, za chorobę zawodową uznaje się nawet covid, mimo, że ryzyko zakażenia poza miejscem pracy jest w przypadku covid nieporównywalnie większe.

anonim cytuj
27-11-2022

Sugerowane Tematy

Ograniczenie praw rodzicielskich.
Witam czy miał ktoś ostatnio sprawę o ograniczenie praw ? Chciałam podpytać jakie sąd zadaje pytania, czego się mniej więcej spodziewać . Przemoc psychiczna , zaniedbywanie ,wyzywanie córki czy warto wchodzić w szczegóły ?...
Przejęcie zakładu pracy, niższe wynagrodzenie.
Witam, Bardzo bym prosił o szybką poradę w zakresie prawa pracy. Zakład pracy tworzył razem z innymi spółkami grupę. Następnie ta grupa została podzielona i sprzedana do innych firm. Okazało się, że nowy inwestor/właściciel (nie pracodawca, gdyż nie było podpisywanych nowych umów z firmą, która przejęła spółkę) postanowiła przejąć kilku pracowników. Jednak zaoferowano tym pracownikom mniejszą podstawę wynagrodzenia brutto niż mieli dotychczas ...
Stawkę niższa niż najniższa krajowa.
Witam. Chciałbym się zapytać, czy można coś zrobić w sytuacji, gdy na umowie mam stawkę niższą niż najniższa krajowa. W tej sytuacji jest większość pracowników. Związki próbują się się umówić na rozmowy z prezesem, ale on to normalnie olewa. Nie odpisuje na pisma. Każdy gra głupiego, że nie wie o co chodzi jak pytamy o aneksy do umowy. Dodam, że to firma państwowa. Co możemy zrobić w takiej sytuacji?...
Jak porozumieć się z komornikiem?
Witam , mam pytanie odnośnie długu pożyczki. Komornik ściąga dług przez mój dochód z pracy odd pracodawcy , gdzie pracodawca jest zobowiązany do wysłania mu długu z mojej wypłaty bo się boją że dostaną karę. I teraz pytanie brzmi, czy jako dłużnik mogę lub mam prawo wnioskować o to aby ściągana kwota egzekucyjna była mniejsza bo ja nie dam rady tak egzystować i mam też też inne zobowiązania mieszkaniowo- medialne .będę zmuszony zrezygnować z pra...

Wyszukiwarka