Kupno nieruchomości podczas rozwodu.

Sprawa wygląda następująco i w zasadzie jest dosyć pilna dlatego proszę o poradę, przyjaciółka chce zakupić mieszkanie natomiast jest w trakcie rozwodu (w zasadzie to dopiero początek bo dostała tylko pismo) nie chce brać tego mieszkania na siebie ponieważ w razie podziału majątku zapewne część będzie należała się jej jeszcze obecnemu mężowi, chciała zakupić je (za gotówkę) do czasu zakończenia procesu na jednego z rodziców, i tutaj zaczynają się schody, czy w tej sytuacji skarbówka może doczepić się skąd starsza osoba miała tyle gotówki? Czy odprowadza jej za to podatek jakiś? Dałam jej propozycję, że mogę je wziąć na siebie do tego czasu, ale zakładam, że sytuacja mogłaby być podobna z racji moich dochodów czy całej historii, że tak powiem ‚materialnej’.
Jak można to dobrze obejść lub załatwić żeby na tym nie stracić? Czy po zakupie takiego mieszkania jest też jakiś okres w którym nie można go przepisać na kogoś innego?
anonim cytuj
23-02-2024
Niech podpisze u notariusza rozdzielność majątkowa z mężem i kupuje mieszkanie na siebie.

anonim cytuj
23-02-2024
Za środki ze wspólnego majątku? Taka bardzo średnia ta rada. Natomiast, jeśli kupi za środki z majątku osobistego, to mieszkanie i tak będzie jej i nie potrzeba do tego rozdzielności majątkowej.

anonim cytuj
23-02-2024
Są to jej pieniądze zarobione przez swoją działalność, ale jak wiadomo są małżeństwem więc tak czy siak jest podział majątku, bardziej chodzi o sytuację w której to na umowie kupna mieszkania będzie albo jej rodzic albo ja (tylko oczywiście do czasu rozwodu i podziału majątku) tylko pytanie czy wtedy US nie doczepi się skąd ja lub rodzic mieliśmy tak dużą kwotę na zakup mieszkania i nie trzeba będzie odprowadzić z tego podatku, przykładowo to ja płacę gotówką za mieszkanie, ja jestem na umowie kupna i za pół roku czy rok przepisuje to mieszkanie na nią jako jej własność.

anonim cytuj
23-02-2024
Środki zarobione w trakcie trwania małżeństwa nie "są jej". Zasilają małżeńską wspólność majątkową.

anonim cytuj
23-02-2024
A rozwiązanie, o którym Pan mówi, to niezgłoszona darowizna na rzecz rodzica z majątku wspólnego bez wiedzy męża. Będzie musiała zwrócić połowę mężowi nie mając z czego.

anonim cytuj
23-02-2024
Zwracam uwagę, że środki za które zamierza ona kupić owe mieszkanie najpewniej są składnikiem wspólnego majątku. W ten sposób zostanie z mieszkaniem i nie będzie miała z czego spłacić męża. Natomiast fikcyjny zakup na inną osobę, jako działanie mające na celu uszczuplenie wspólnego majątku bez wiedzy męża może zakończyć się sprawą karną.

anonim cytuj
23-02-2024

Sugerowane Tematy

Czy mogę zostać oskarżony o zniesławienie za opinię wyrażoną na forach internetowych?
Mam pewien problem związany z wypowiedzią, którą umieściłem na jednym z forów internetowych. Otóż, jakiś czas temu wziąłem udział w dyskusji na temat pewnej firmy, która moim zdaniem nieuczciwie traktowała swoich klientów. Byłem bardzo niezadowolony z usług, które otrzymałem od tej firmy i chciałem podzielić się swoją opinią z innymi. W moim poście użyłem dość mocnych słów i wyraziłem swoje rozczarowanie jakośćią usług, którą otrzymałem. Może ...
odzyskanie wynagrodzenia
Pracownik jest zatrudniony od marca tego roku w Spolce Z o.o . Na prośbę pracodawcy wynagrodzenie na umówie wpisano w kwocie 5200 brutto . Faktycznie (potwierdzone przelewami ) miesięczne wynagrodzenie to ponad 6 000 netto. W zeszłym miesiącu pracownik otrzymał przelew około 3500 (netto z kwoty na umówie) W tym miesiącu nie otrzymał wynagrodzenia . Tydzień temu poczta przyszło wypowiedzenie ze ze względu na Covid spółka utraciła płynność finans...
Zmiana danych i adnotacje w dowodzie rejestracyjnym.
Witam, jakieś 2 lata temu zmieniłem adres zameldowania. Dziś się zorientowałem, że w dowodzie rejestracyjnym auta widnieje stary adres. Nie wiedziałem o tym, że trzeba to zgłosić w ciągu 30 dni. Co teraz? Auto zamierzam sprzedać w przeciągu kilku miesięcy. Nie będzie z tym problemu w takim wypadku? Czy muszę to teraz jeszcze gdzieś zgłaszać? Na nowym dowodzie osobistym nie ma miejsca zamieszkania/zameldowania. Jeśli tak, to gdzie się udać z w...
Wyłudzanie na Vinted co zrobic?
Sprzedałam na Vinted perfumy, osobiście przeze mnie kupione we Francji. Perfumy były zdekodowane (odklejona naklejka z kodem), o czym kupująca została dokładnie poinformowana. Dostała wszystkie zdjęcia, łącznie ze zdjęciami butelki itd. Dostała towar. Napisała do Vinted ze się nie zgadza. Vinted uznało jej rację. Nie mam paragonu (kupione były na użytek własny). Osoba dostała dokładnie te perfumy, po czym wysłała zdj ze ma swój oryginał, który ...

Wyszukiwarka