Czy pasierb może dziedziczyć?

Sytuacja przedstawia się następująco : jestem jedynakiem, rodzice nie żyją , dzieci nie mam. Kilka lat temu ożeniłem się, żona ma córkę z poprzedniego małżeństwa, pełnoletnią , samodzielną. Do naszego małżeństwa praktycznie majątek wniosłem ja sam, głównie nieruchomości. I tu moje pytanie, czy w przypadku śmierci mojej małżonki, pasierbica będzie uprawniona do spadku po żonie ? Jeśli tak, to jak można tego uniknąć, nie uśmiecha mi się tracić części majątku z którego korzystam.
anonim cytuj
23-02-2024
Tak, córka dziedziczy po matce ustawowo.
Żona może sporządzić testament, w którym córkę pominie, ale nawet wówczas będzie się jej należał zachowek (50% tego, co odziedziczyłaby ustawowo).
Rozumiem, że dla Ciebie głównym problemem jest to, że do spadku po żonie wchodził by majątek, który ty wniosłeś do małżeństwa?
W takiej sytuacji rozwiązaniem może być wprowadzenie rozdzielności majątkowej. Twój majątek osobisty nie będzie wchodził do spadku po Twojej żonie.

anonim cytuj
23-02-2024
Majątek osobisty, czyli sprzed zawarcia związku małżeńskiego nie wchodzi do masy spadkowej po jego żonie.
Taki majątek wchodziłby do masy spadkowej po żonie tylko w sytuacji, kiedy zmarłaby ona przed Pytającym i tym samym majątek ten stałby się w części lub całości jej własnością.

anonim cytuj
23-02-2024
Tak, o to chodzi. Rozumiem że taką rozdzielność możemy wprowadzić w każdej chwili i określić w niej co jest czyje ?

anonim cytuj
23-02-2024
No właśnie tu jest problem , gdyby zmarła przede mną nie chciałbym się dzielić z obcą w sumie osobą.

anonim cytuj
23-02-2024
Tak, o to chodzi. Rozumiem że taką rozdzielność możemy wprowadzić w każdej chwili i określić w niej co jest czyje ?

Tak, w dowolnym momencie.
No właśnie tu jest problem , gdyby zmarła przede mną nie chciałbym się dzielić z obcą w sumie osobą.

Jeśli ustanowicie rozdzielność majątkową,a żona umrze przed Tobą wówczas do spadku po niej wejdzie wyłącznie jej majątek osobisty.
Bez rozdzielności majątkowej do spadku wejdzie zarówno majątek osobisty (nabyty przed ślubem, otrzymany w darowiźnie i odziedziczony w trakcie małżeństwa) jak i 50% udziałów w majątku wspólnym małżonków.
Nie ma natomiast sposobu aby całkowicie wykluczyć córkę z dziedziczenia majątku osobistego po śmierci matki. Nawet gdyby została pominięta w testamencie ma prawo do zachowku.

anonim cytuj
23-02-2024

Sugerowane Tematy

Nękanie ze strony byłej partnerki o zwrot jej własności.
Sytuacja wygląda następująco, od kilku miesięcy była partnerka nęka mnie z domaganiem się oddania jej własności, ale nie chce po to przyjechać, bo ją to będzie kosztować ponad czterokrotnie, ani też nie odbiera wysyłek za pobraniem, bo ubzdurała sobie, że ma to być na mój koszt i ostatnio praktycznie co tydzień idzie na policję w tej sprawie, że ja mam jej rzecz i jej nie wysyłam, potem policjant do mnie dzwoni i muszę mu to samo cały czas mówić,...
Jak porozumieć się z komornikiem?
Witam , mam pytanie odnośnie długu pożyczki. Komornik ściąga dług przez mój dochód z pracy odd pracodawcy , gdzie pracodawca jest zobowiązany do wysłania mu długu z mojej wypłaty bo się boją że dostaną karę. I teraz pytanie brzmi, czy jako dłużnik mogę lub mam prawo wnioskować o to aby ściągana kwota egzekucyjna była mniejsza bo ja nie dam rady tak egzystować i mam też też inne zobowiązania mieszkaniowo- medialne .będę zmuszony zrezygnować z pra...
Kwarantanna
Dobry wieczór, bardzo proszę o pomoc. Niestety nigdzie nie umiem znaleźć odpowiedzi. Mieszkam z narzeczonym i teściami. Jest to dom dwurodzinny z klatką schodową i dwoma osobnymi mieszkaniami (parter i piętro) jednak adres jest jeden, nie prowadzimy wspólnie gospodarstwa domowego. Teściowa jest chora na covid (pozytywny wynik) została zgłoszona do sanepidu na izolację, mój partner został skierowany na kwarantanne, gdyż był przy mamie w trakcie j...
Złamanie zakazu ze znaku B-36 (zakaz zatrzymywania się). Czy Straż Miejska ma obowiązek udokumentować wykroczenie w postaci zdjęcia?
Szanowni Państwo, Dostałem pismo od Straży Miejskiej („SM”) za złamanie zakazu ze znaku B-36 (zakaz zatrzymywania się) z żądaniem wskazania kierującego pojazdem w dniu popełnienia wykroczenia. Ponieważ we wskazanym przez SM miejscu ciężko doszukać mi się miejsca w którym samochód mógłby zostać nieprawidłowo zaparkowany, chciałem zażądać przedstawienia jakiejś dokumentacji zdjęciowej dowodzącej nieprawidłowo zaparkowanego pojazdu. Pytania: a) c...

Wyszukiwarka