Czy pasierb może dziedziczyć?

Sytuacja przedstawia się następująco : jestem jedynakiem, rodzice nie żyją , dzieci nie mam. Kilka lat temu ożeniłem się, żona ma córkę z poprzedniego małżeństwa, pełnoletnią , samodzielną. Do naszego małżeństwa praktycznie majątek wniosłem ja sam, głównie nieruchomości. I tu moje pytanie, czy w przypadku śmierci mojej małżonki, pasierbica będzie uprawniona do spadku po żonie ? Jeśli tak, to jak można tego uniknąć, nie uśmiecha mi się tracić części majątku z którego korzystam.
anonim cytuj
23-02-2024
Tak, córka dziedziczy po matce ustawowo.
Żona może sporządzić testament, w którym córkę pominie, ale nawet wówczas będzie się jej należał zachowek (50% tego, co odziedziczyłaby ustawowo).
Rozumiem, że dla Ciebie głównym problemem jest to, że do spadku po żonie wchodził by majątek, który ty wniosłeś do małżeństwa?
W takiej sytuacji rozwiązaniem może być wprowadzenie rozdzielności majątkowej. Twój majątek osobisty nie będzie wchodził do spadku po Twojej żonie.

anonim cytuj
23-02-2024
Majątek osobisty, czyli sprzed zawarcia związku małżeńskiego nie wchodzi do masy spadkowej po jego żonie.
Taki majątek wchodziłby do masy spadkowej po żonie tylko w sytuacji, kiedy zmarłaby ona przed Pytającym i tym samym majątek ten stałby się w części lub całości jej własnością.

anonim cytuj
23-02-2024
Tak, o to chodzi. Rozumiem że taką rozdzielność możemy wprowadzić w każdej chwili i określić w niej co jest czyje ?

anonim cytuj
23-02-2024
No właśnie tu jest problem , gdyby zmarła przede mną nie chciałbym się dzielić z obcą w sumie osobą.

anonim cytuj
23-02-2024
Tak, o to chodzi. Rozumiem że taką rozdzielność możemy wprowadzić w każdej chwili i określić w niej co jest czyje ?

Tak, w dowolnym momencie.
No właśnie tu jest problem , gdyby zmarła przede mną nie chciałbym się dzielić z obcą w sumie osobą.

Jeśli ustanowicie rozdzielność majątkową,a żona umrze przed Tobą wówczas do spadku po niej wejdzie wyłącznie jej majątek osobisty.
Bez rozdzielności majątkowej do spadku wejdzie zarówno majątek osobisty (nabyty przed ślubem, otrzymany w darowiźnie i odziedziczony w trakcie małżeństwa) jak i 50% udziałów w majątku wspólnym małżonków.
Nie ma natomiast sposobu aby całkowicie wykluczyć córkę z dziedziczenia majątku osobistego po śmierci matki. Nawet gdyby została pominięta w testamencie ma prawo do zachowku.

anonim cytuj
23-02-2024

Sugerowane Tematy

Nie otwarty testament
Dzień dobry. Sytuacja wygląda następująco: po zmarłej 2 lata temu osobie pozostał testament. Jedna z osób, która możliwe, że jest ujęta w testamencie (dziecko zmarłego) kilkukrotnie nie stawiła się na sprawę, przez co testament do tej pory nie został otwarty. Wie o terminach spraw, ale celowo się na nie nie stawia. Osoba ta zajęła jedną z nieruchomości, zmieniła zamki mówiąc do pozostałych osób (też dzieci) że to jej sie należy i rzekomo jest je...
Kupiłem samochód powypadkowy, delikatnie uszkodzony o czym wiedziałem. Czy może mi sprzedawca odmówić zwrotu? Co w takim przypadku?
Dzień dobry. Mam problem z zakupionym samochodem. Kupiłem samochód powypadkowy, delikatnie uszkodzony o czym wiedziałem po oględzinach pojazdu. Teraz gdy chciałem go naprawić okazało się, że te uszkodzenia, o których byłem poinformowany nie są jedyne, bo samochód był w taki sposób zabezpieczony do sprzedaży, żeby nie było ich widać. Dopiero po odkręceniu kilku części zobaczyłem, co było ukryte. Chciałbym zwrócić sprzedawcy ten samochód. Po pierw...
Darowizna między małżonkami.
Cześć. Jestem po ślubie 12 lat. Sprzedałam nieruchomość, która była moim majątkiem osobistym (darowizna od rodziców) i chciałabym teraz te pieniądze przeznaczyć na zakup domu. Z różnych powodów jedynym właścicielem i kredytobiorcą będzie mój mąż. Czy mogę mu zrobić przelew z mojego konta na jego bez konsekwencji? I wtedy on może tymi pieniędzmi rozporządzać? Czy - jeśli to jakiś problem, to mogę po prostu wziąć kredyt razem z mężem? W zasadzie pl...
Umowa o dożywocie.
Sytuacja dotyczy aktu notarialnego "umowa o dożywocie". Zgodnie z art 908 kc" nabywca" nieruchomości jest zobowiązany do wytrzymania "zbywcy", aż do śmierci. Sprawa jasna. Jak wygląda sytuacja w przypadku gdy "zbywca" osoba w bardzo podeszłym wieku wyraża chęć umieszczenia w DPS z uwagi na stan zdrowia, czy jest taka możliwość, czy musi do końca mieszkać w swojej nieruchomości? Drugie pytanie: czy "na...

Wyszukiwarka