Czy pasierb może dziedziczyć?

Sytuacja przedstawia się następująco : jestem jedynakiem, rodzice nie żyją , dzieci nie mam. Kilka lat temu ożeniłem się, żona ma córkę z poprzedniego małżeństwa, pełnoletnią , samodzielną. Do naszego małżeństwa praktycznie majątek wniosłem ja sam, głównie nieruchomości. I tu moje pytanie, czy w przypadku śmierci mojej małżonki, pasierbica będzie uprawniona do spadku po żonie ? Jeśli tak, to jak można tego uniknąć, nie uśmiecha mi się tracić części majątku z którego korzystam.
anonim cytuj
23-02-2024
Tak, córka dziedziczy po matce ustawowo.
Żona może sporządzić testament, w którym córkę pominie, ale nawet wówczas będzie się jej należał zachowek (50% tego, co odziedziczyłaby ustawowo).
Rozumiem, że dla Ciebie głównym problemem jest to, że do spadku po żonie wchodził by majątek, który ty wniosłeś do małżeństwa?
W takiej sytuacji rozwiązaniem może być wprowadzenie rozdzielności majątkowej. Twój majątek osobisty nie będzie wchodził do spadku po Twojej żonie.

anonim cytuj
23-02-2024
Majątek osobisty, czyli sprzed zawarcia związku małżeńskiego nie wchodzi do masy spadkowej po jego żonie.
Taki majątek wchodziłby do masy spadkowej po żonie tylko w sytuacji, kiedy zmarłaby ona przed Pytającym i tym samym majątek ten stałby się w części lub całości jej własnością.

anonim cytuj
23-02-2024
Tak, o to chodzi. Rozumiem że taką rozdzielność możemy wprowadzić w każdej chwili i określić w niej co jest czyje ?

anonim cytuj
23-02-2024
No właśnie tu jest problem , gdyby zmarła przede mną nie chciałbym się dzielić z obcą w sumie osobą.

anonim cytuj
23-02-2024
Tak, o to chodzi. Rozumiem że taką rozdzielność możemy wprowadzić w każdej chwili i określić w niej co jest czyje ?

Tak, w dowolnym momencie.
No właśnie tu jest problem , gdyby zmarła przede mną nie chciałbym się dzielić z obcą w sumie osobą.

Jeśli ustanowicie rozdzielność majątkową,a żona umrze przed Tobą wówczas do spadku po niej wejdzie wyłącznie jej majątek osobisty.
Bez rozdzielności majątkowej do spadku wejdzie zarówno majątek osobisty (nabyty przed ślubem, otrzymany w darowiźnie i odziedziczony w trakcie małżeństwa) jak i 50% udziałów w majątku wspólnym małżonków.
Nie ma natomiast sposobu aby całkowicie wykluczyć córkę z dziedziczenia majątku osobistego po śmierci matki. Nawet gdyby została pominięta w testamencie ma prawo do zachowku.

anonim cytuj
23-02-2024

Sugerowane Tematy

Nieusprawiedliwiona nieobecność w pracy.
Witam.. Nie było mnie w pracy 8 dni i dzisiaj byłem pierwszy raz po tej przerwie i dowiedziałem się, że kierownik kazał wpisać kadrowej "Nieusprawiedliwiona nieobecność w pracy " . Pytanie teraz mam takie trochę o tym czytam i co portal to nowe wiadomości... Pracodawca mnie nie zwolnił dziś byłem pierwszy dzień i nurtuje mnie jedno czy np.. jak popracuje z tydzień kolejny i np. będę miał l4 to może mnie zwolnić cofając to że nie miałem ...
Bank nie uznał reklamacji.
Dzień dobry , zostałem oszukany na blika , dostałem email od olx z fałszywym likiem i potwierdzeniem danych , zalogowałem się do banku zostałem poproszony o numer blik , podałem go i w tej samej chwili pobrało mi 3tys ,zgłosiłem sprawę na policję i olx , bank nie uznał mi reklamacji , napisali że ja wszystko potwierdziłem a oni w niczym nie zawinili . Czy mogę się jakoś odwołać i jest szansa na to ze bank odda mi stracone pieniądze ? Blik został...
Nieopłacony semestr za studia
Dzień dobry, problem jaki chcę przedstawić to nieopłacony semestr za studia. Problem dotyczy obcokrajowca. Pomiędzy 2018-2019 zaliczył pierwszym semestr studiów, które miały trwać 3 lata. W 2020 zaprzestał uczęszczać na zajęcia bez wypowiedzenia umowy. Po 6 miesiącach został powiadomiony, że musi opłacić semestr, nawet jeśli na niego nie uczęszczał i powinien zostać wyrzucony z braku egzaminów? Windykacja uczelni upomina się o płatność ponad 3...
kaucja przy rozwiązaniu umowy
Witam wszystkich. Czy wynajmujacy ma prawo zabrać kaucję za mieszkanie przy rozwiązaniu umowy najmu okazjonalnego przed końcem trwania umowy? W umowie są zawarte tylko sytuacje opisane w k.c oraz za porozumieniem stron. My doszliśmy do porozumienia ale w ramach kary zabrano nam kaucję. Czy jest sens walczyć o kaucję w sądzie? Dodam, że wynajmujący na piśmie zaznaczył, że nie wnosi uwag do stanu mieszkania a na poczet wcześniejszego rozwiązania u...

Wyszukiwarka