Czy pasierb może dziedziczyć?

Sytuacja przedstawia się następująco : jestem jedynakiem, rodzice nie żyją , dzieci nie mam. Kilka lat temu ożeniłem się, żona ma córkę z poprzedniego małżeństwa, pełnoletnią , samodzielną. Do naszego małżeństwa praktycznie majątek wniosłem ja sam, głównie nieruchomości. I tu moje pytanie, czy w przypadku śmierci mojej małżonki, pasierbica będzie uprawniona do spadku po żonie ? Jeśli tak, to jak można tego uniknąć, nie uśmiecha mi się tracić części majątku z którego korzystam.
anonim cytuj
23-02-2024
Tak, córka dziedziczy po matce ustawowo.
Żona może sporządzić testament, w którym córkę pominie, ale nawet wówczas będzie się jej należał zachowek (50% tego, co odziedziczyłaby ustawowo).
Rozumiem, że dla Ciebie głównym problemem jest to, że do spadku po żonie wchodził by majątek, który ty wniosłeś do małżeństwa?
W takiej sytuacji rozwiązaniem może być wprowadzenie rozdzielności majątkowej. Twój majątek osobisty nie będzie wchodził do spadku po Twojej żonie.

anonim cytuj
23-02-2024
Majątek osobisty, czyli sprzed zawarcia związku małżeńskiego nie wchodzi do masy spadkowej po jego żonie.
Taki majątek wchodziłby do masy spadkowej po żonie tylko w sytuacji, kiedy zmarłaby ona przed Pytającym i tym samym majątek ten stałby się w części lub całości jej własnością.

anonim cytuj
23-02-2024
Tak, o to chodzi. Rozumiem że taką rozdzielność możemy wprowadzić w każdej chwili i określić w niej co jest czyje ?

anonim cytuj
23-02-2024
No właśnie tu jest problem , gdyby zmarła przede mną nie chciałbym się dzielić z obcą w sumie osobą.

anonim cytuj
23-02-2024
Tak, o to chodzi. Rozumiem że taką rozdzielność możemy wprowadzić w każdej chwili i określić w niej co jest czyje ?

Tak, w dowolnym momencie.
No właśnie tu jest problem , gdyby zmarła przede mną nie chciałbym się dzielić z obcą w sumie osobą.

Jeśli ustanowicie rozdzielność majątkową,a żona umrze przed Tobą wówczas do spadku po niej wejdzie wyłącznie jej majątek osobisty.
Bez rozdzielności majątkowej do spadku wejdzie zarówno majątek osobisty (nabyty przed ślubem, otrzymany w darowiźnie i odziedziczony w trakcie małżeństwa) jak i 50% udziałów w majątku wspólnym małżonków.
Nie ma natomiast sposobu aby całkowicie wykluczyć córkę z dziedziczenia majątku osobistego po śmierci matki. Nawet gdyby została pominięta w testamencie ma prawo do zachowku.

anonim cytuj
23-02-2024

Sugerowane Tematy

list od sąsiadów
Dostałem od sąsiadów list do skrzynki (oczywiście anonimowy, bo nikogo nie staś na to by podejść i powiedzieć), że zbyt głośno robię jedzenie w nocy i zostanie powiadomiona straż miejska, czy jest się czego obawiać? Piszą, że zakłócam ciszę nocną, chociaż inni sąsiedzi regularnie odpalają muzyke na full i nie mam z tym najmniejszego problemu, a ktoś mi grozi strażą miejską, bo jest mu za głośno. Co w przypadku, gdy straz miejska przyjedzie? Czy m...
Wyprowadzka bez zachowania okresu wypowiedzenia
Moi drodzy. Potrzebuje porady. Razem z narzeczonym wynajmujemy mieszkanie. W mieszkaniu mamy stara instalację wodną, która przecieka. Trzech fachowców stwierdziło, że musi być ona cała wymieniona. Właściciele latają dziury zamiast ją wymienić. Codziennie zakręcamy wodę, aby nic się nie wydarzyło. Czy w związku z tą sytuacją możemy wyprowadzić się bez zachowania okresu wypowiedzenia? Mamy dość zastanawiania się, czy noc będzie spokojna, czy przyjd...
Czy dostaje swoje 80% wynagrodzenia za okres zwolnienia lekarskiego?
Zleceniobiorca jako osoba fizyczna z umową zlecenie od 27 września do 31 października, w dniu 22 października idzie na zwolnienie lekarskie opłacawszy dobrowolnie składkę na ubezpieczenie chorobowe i posiadając ciągłość ubezpieczenia chorobowego na dużo ponad 90 dni, ponieważ opłacał to wcześniej w ramach prowadzonej jednoosobowej działalności gospodarczej, zanim podjął się tej umowy zlecenie. Płacone ma za godzinę. Przepisy mówią, że podstawę do...
Uciążliwy hałas z sąsiedniej działki.
W odległości ok. 1km od mojego domu osoba prywatna kupiła działkę i urządza tam całonocne, plenerowe, komercyjne dyskoteki. Mimo, że jest to spora odległość w nocy słychać dudnienie i hałas. Dodatkowo działka położona jest w lesie i z pewnością negatywnie wpływa na mieszkające tam zwierzęta. Czy jest jakiś sposób, aby ograniczyć taką uciążliwą działalność?...

Wyszukiwarka