Czy pasierb może dziedziczyć?

Sytuacja przedstawia się następująco : jestem jedynakiem, rodzice nie żyją , dzieci nie mam. Kilka lat temu ożeniłem się, żona ma córkę z poprzedniego małżeństwa, pełnoletnią , samodzielną. Do naszego małżeństwa praktycznie majątek wniosłem ja sam, głównie nieruchomości. I tu moje pytanie, czy w przypadku śmierci mojej małżonki, pasierbica będzie uprawniona do spadku po żonie ? Jeśli tak, to jak można tego uniknąć, nie uśmiecha mi się tracić części majątku z którego korzystam.
anonim cytuj
23-02-2024
Tak, córka dziedziczy po matce ustawowo.
Żona może sporządzić testament, w którym córkę pominie, ale nawet wówczas będzie się jej należał zachowek (50% tego, co odziedziczyłaby ustawowo).
Rozumiem, że dla Ciebie głównym problemem jest to, że do spadku po żonie wchodził by majątek, który ty wniosłeś do małżeństwa?
W takiej sytuacji rozwiązaniem może być wprowadzenie rozdzielności majątkowej. Twój majątek osobisty nie będzie wchodził do spadku po Twojej żonie.

anonim cytuj
23-02-2024
Majątek osobisty, czyli sprzed zawarcia związku małżeńskiego nie wchodzi do masy spadkowej po jego żonie.
Taki majątek wchodziłby do masy spadkowej po żonie tylko w sytuacji, kiedy zmarłaby ona przed Pytającym i tym samym majątek ten stałby się w części lub całości jej własnością.

anonim cytuj
23-02-2024
Tak, o to chodzi. Rozumiem że taką rozdzielność możemy wprowadzić w każdej chwili i określić w niej co jest czyje ?

anonim cytuj
23-02-2024
No właśnie tu jest problem , gdyby zmarła przede mną nie chciałbym się dzielić z obcą w sumie osobą.

anonim cytuj
23-02-2024
Tak, o to chodzi. Rozumiem że taką rozdzielność możemy wprowadzić w każdej chwili i określić w niej co jest czyje ?

Tak, w dowolnym momencie.
No właśnie tu jest problem , gdyby zmarła przede mną nie chciałbym się dzielić z obcą w sumie osobą.

Jeśli ustanowicie rozdzielność majątkową,a żona umrze przed Tobą wówczas do spadku po niej wejdzie wyłącznie jej majątek osobisty.
Bez rozdzielności majątkowej do spadku wejdzie zarówno majątek osobisty (nabyty przed ślubem, otrzymany w darowiźnie i odziedziczony w trakcie małżeństwa) jak i 50% udziałów w majątku wspólnym małżonków.
Nie ma natomiast sposobu aby całkowicie wykluczyć córkę z dziedziczenia majątku osobistego po śmierci matki. Nawet gdyby została pominięta w testamencie ma prawo do zachowku.

anonim cytuj
23-02-2024

Sugerowane Tematy

Kradzież wizerunku na instagramie
Dzień dobry. Ktoś wykradł zdjęcia z Instagrama mojej córki i wstawił je pod fałszywym kontem na fotka.pl. . Córka pojechała z tyn ma policję gdzie usłyszała że nie zostanie przyjęte jej zgłoszenie o kradzieży jej wizerunku ponieważ nie ma w tym żadnej szkodliwości. Czy można z tyn problemem jakoś sobie poradzić skoro policja nic nie zrobi? ...
Wniosek o ubezwłasnowolnienie - jakie dokumenty?
Witam, Z gory przepraszam za brak znakow polskich (pisze z zagranicy). Jakie dokumenty musze zalaczyc do wniosku o ubezwlasnowolnienie mamy, z ktora nie ma kontaktu? Mama ma chorobe psychiczna i juz od paru lat przebywa w domu opieki. Na chwile obecna nie ma z nia kontaktu, nie poznaje nikogo i jast osoba lezaca. Uzyskalam informacje ze musze dolaczyc do wniosku nastepujace dokumenty: - skrocony akt urodzenia mamy, - moj skrocony akt urodz...
Pojazd niedopuszczonym do ruchu.
Zostałem zatrzymany na nie swoim skuterze, byłem bez kasku i karty motorowerowej, która posiadam lecz nie miałem jej przy sobie. Właściciel skutera znajdował się dosłownie 10 m ode mnie, poproszony zostałem o dokumenty pojazdu. Powiedziałem, że nie jest to mój skuter i zawołałem właściciela, wyszło, że pojazd był nie zarejestrowany, nie miał kompletnie nic żadnych dokumentów, zabrali nas na komisariat, skuter został na parkingu, ja dostałem wezwa...
Praca w trakcie zwolnienia lekarskiego.
Jestem zatrudniony w korporacji (powyżej 1tys. osób w fabryce) na umowę, na czas nieokreślony. W ostatnim czasie uległem wypadkowi - zerwałem ścięgno Achillesa. Moje pytania: 1. Czy za zwolnienie lekarskie wystawione przez szpital jest 100%? 2. Czy ciągłość zwolnienia lekarskiego, o ile zostanie przedłużone przez innego lekarza również jest płatne 100%? (czy zachowanie ciągłości zwolnienia daje 100% wynagrodzenia) 3. Czy podczas zwolnienia l...

Wyszukiwarka