kto, w prawie polskim jest samotna matka?

Witam,
nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi, wiec postanowiłam zadać pytanie tutaj:
kto, w prawie polskim jestem samotna matka? Tylko osoba, która w akcie urodzenia dziecka ma wpisane ojciec nieznany, czy również osoba, która samotnie wychowuje dziecko, nie ma slubu z ojcem dziecka, nie mieszka razem z ojcem dziecka?
anonim cytuj
03-12-2021
Zależy w jakim celu potrzebna jest definicja samotnego rodzica. Inna jest jeśli chodzi o świadczenia rodzinne (art 3 17a ustawy o świadczeniach rodzinnych) inna jest do urzędu skarbowego itp

anonim cytuj
03-12-2021
art 3, ust 17a ustawy o świadczeniach rodzinnych:
Ilekroć w ustawie jest mowa o:
(...) 17a)
osobie samotnie wychowującej dziecko - oznacza to pannę, kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną, chyba że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem;

anonim cytuj
03-12-2021
kto, w prawie polskim jestem samotna matka? Tylko osoba, która w akcie urodzenia dziecka ma wpisane ojciec nieznany, czy również osoba, która samotnie wychowuje dziecko, nie ma slubu z ojcem dziecka, nie mieszka razem z ojcem dziecka?

Po pierwsze, w polskim prawie pojęcie "osoby samotnie wychowującej dziecko" jest zdefiniowane różnie w zależności od kontekstu i potrzeb. Jak zostało zauważone w jednym z postów, dla celów świadczeń rodzinnych pojęcie to jest precyzyjnie określone w art. 3 ust. 17a ustawy o świadczeniach rodzinnych.

Po drugie, zgodnie z tym przepisem, osoba samotnie wychowująca dziecko to panna, kawaler, wdowa, wdowiec, osoba pozostająca w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osoba rozwiedziona. Istotne jest, aby osoba ta nie wychowywała wspólnie co najmniej jednego dziecka z jego rodzicem. Zatem, jeżeli osoba nie jest w małżeństwie z ojcem dziecka, nie mieszka z nim i samotnie wychowuje dziecko, to może być uznana za osobę samotnie wychowującą dziecko w kontekście tej ustawy.

Warto zwrócić uwagę, że różne organy administracyjne mogą korzystać z innych definicji "samotnego rodzica" w zależności od konkretnych przepisów i celów, do których się odnoszą. Wskazane jest zatem dokładne zapoznanie się z konkretnymi przepisami w kontekście, w którym pojęcie to ma być stosowane.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna dla rodziców.
Mam pytanie 3 lata temu otrzymałem od rodziców darowiznę na kwotę 37000zł. Zgłosiłem to do urzędu skarbowego z przelewem. Teraz mam sytuacje odwrotną, ze chce pomóc rodzicom bo mają problem i darować rodzicom kwotę około 40 000. Wiem, że będę musiał zgłosić to do US na druku SD Z2 z potwierdzeniem przelewu ale czy rodzice będą płacić od tego podatek? Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem urzędnika ale chyba nie....
Kontynuacja l4 po ustaniu jednej z umow o pracę
Witam, pracuję na dwa etaty, w kontroli na czas nieokreślony oraz na kasie również z umową o pracę na czas określony do 31 grudnia br. 24 października na cito miałam operację cieśni nadgarstka i przebywam aktualnie na zwolenieniu do 5 stycznia 2024. W wyniku kompikacji i dłuższej rehabilitacji ortopeda do pracy chce mnie dopuścić dopiero minimum pod koniec stycznia. Umowa o pracę na kasie wygaśnie w trakcie trwania l4, dlatego nie wiem jak ZUS kt...
Czy kwarantanna obowiązuje przed wyniakami testu na Covid
Dzien dobry.Mam pytanie .Bylam dzis u lekarza z kaszlem juz na wstepie nawet prrzed badanien uskyszalam ze trzeba zrobic testy covidowe ,po zbadaniu okazalo sie ze zapalenie oskrzeli i dostalam antybiotyk.Na testy mam isc jutro w sobote miedzy 14a 16 i Pani doktor powiedziala ,ze do jutra mam miec kwarantanne a w poniedzialek beda dzwonic z wynikami .i teraz pytania 1 czy musze robic ten test obowiazkowo? 2 czy wszyscy domownicy maja kwaranta...
Czy zgodne z prawem jest utrwalanie wizerunku pracownika przez kierownika?
Witam, Czy zgodne z prawem jest utrwalanie wizerunku pracownika przez kierownika (poprzez zrobienie zdjęcia pracownikowi ) ,by pokazać właścicielom firmy ,czy jest on właściwie umundurowany w miejscu pracy ? Właśnie taki (wg mnie żenujący ) sposób na kontrolę umundurowania wymyśliło sobie szefostwo. Ale ja też nie wiem co się dalej ze zdjęciem mojej osoby stanie , czy nikt go w jakikolwiek sposób nie wykorzysta ... Orientuje się ktoś w temaci...

Wyszukiwarka