kto, w prawie polskim jest samotna matka?

Witam,
nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi, wiec postanowiłam zadać pytanie tutaj:
kto, w prawie polskim jestem samotna matka? Tylko osoba, która w akcie urodzenia dziecka ma wpisane ojciec nieznany, czy również osoba, która samotnie wychowuje dziecko, nie ma slubu z ojcem dziecka, nie mieszka razem z ojcem dziecka?
anonim cytuj
03-12-2021
Zależy w jakim celu potrzebna jest definicja samotnego rodzica. Inna jest jeśli chodzi o świadczenia rodzinne (art 3 17a ustawy o świadczeniach rodzinnych) inna jest do urzędu skarbowego itp

anonim cytuj
03-12-2021
art 3, ust 17a ustawy o świadczeniach rodzinnych:
Ilekroć w ustawie jest mowa o:
(...) 17a)
osobie samotnie wychowującej dziecko - oznacza to pannę, kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną, chyba że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem;

anonim cytuj
03-12-2021
kto, w prawie polskim jestem samotna matka? Tylko osoba, która w akcie urodzenia dziecka ma wpisane ojciec nieznany, czy również osoba, która samotnie wychowuje dziecko, nie ma slubu z ojcem dziecka, nie mieszka razem z ojcem dziecka?

Po pierwsze, w polskim prawie pojęcie "osoby samotnie wychowującej dziecko" jest zdefiniowane różnie w zależności od kontekstu i potrzeb. Jak zostało zauważone w jednym z postów, dla celów świadczeń rodzinnych pojęcie to jest precyzyjnie określone w art. 3 ust. 17a ustawy o świadczeniach rodzinnych.

Po drugie, zgodnie z tym przepisem, osoba samotnie wychowująca dziecko to panna, kawaler, wdowa, wdowiec, osoba pozostająca w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osoba rozwiedziona. Istotne jest, aby osoba ta nie wychowywała wspólnie co najmniej jednego dziecka z jego rodzicem. Zatem, jeżeli osoba nie jest w małżeństwie z ojcem dziecka, nie mieszka z nim i samotnie wychowuje dziecko, to może być uznana za osobę samotnie wychowującą dziecko w kontekście tej ustawy.

Warto zwrócić uwagę, że różne organy administracyjne mogą korzystać z innych definicji "samotnego rodzica" w zależności od konkretnych przepisów i celów, do których się odnoszą. Wskazane jest zatem dokładne zapoznanie się z konkretnymi przepisami w kontekście, w którym pojęcie to ma być stosowane.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Problem ze wspólnotą mieszkaniową.
Jestem w małej wspólnocie mieszkaniowej liczącej 6 mieszkań. Z kratki wentylacyjnej w moim mieszkaniu wydostają się różne zapachy (łazienkowe i kuchenne). Po wymuszonym przeglądzie kominiarskim okazało się ,że mieszkanie poniżej jest wpięte w moją kratkę wentylacyjną kuchenną z łazienką(zrobili przebudowę zamiana kuchni na łazienkę) i mieszkanie powyżej jest również wpięte z łazienką i kuchnią. Kominiarz dał w zaleceniach aby te dwa mieszkania pr...
wypadek w pracy, L4 i ubezpieczenie
Witam. Sytuacja jest dosc skomplikowana -mąż miał wypadek w pracy w sierpniu i od tej pory jest na L4 -We wrześniu skończyła mu się umowa dostał świadectwo pracy i nosił już L4 do ZUS -Ja nie pracuje i ja i dziecko byłyśmy dopisanie do jego ubezpieczenia -od sierpnia nie dostał jeszcze zadnych pieniędzy z ZUS Dziś w trójkę ja, on i dziecko byliśmy u lekarza ale okazało się że nie możemy być przyjęci bo nie mamy ubezpieczenia, a dziś mąż miał...
Czy mogę wycofać zawiadomienie o nękaniu?
Witam W tamtym tygodniu złożyłam zawiadomienie, że były facet mnie neka, akta sprawy zostały wysłane prokuraturze natomiast nikt nie postawił zarzutów. Pogodzilam się z tym chłopakiem i chciałbym wycofać zawiadomienie. Czy jest to możliwe?...
Umowa ustna na wynajem mieszkania,
Witam serdecznie, proszę o poradę co zrobić? Wynajmuje mieszkanie na umowę słowna, co miesiąc wysyłam koleżance rozliczenia pradu gazu, przelew wykonuje tytułem wpłata, jednak co miesiąc wysyłamy sobie rozliczenia, place również raz w roku ubezpieczenie mieszkania, również tytułem wpłata po otrzymaniu zdjecia rachunku polisy tak koleżanka sobie zażyczyła, gdyż oficjalnie nie chciała wynająć mieszkania, płace tylko opłaty czynszowe mediowe bez ods...

Wyszukiwarka