kto, w prawie polskim jest samotna matka?

Witam,
nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi, wiec postanowiłam zadać pytanie tutaj:
kto, w prawie polskim jestem samotna matka? Tylko osoba, która w akcie urodzenia dziecka ma wpisane ojciec nieznany, czy również osoba, która samotnie wychowuje dziecko, nie ma slubu z ojcem dziecka, nie mieszka razem z ojcem dziecka?
anonim cytuj
03-12-2021
Zależy w jakim celu potrzebna jest definicja samotnego rodzica. Inna jest jeśli chodzi o świadczenia rodzinne (art 3 17a ustawy o świadczeniach rodzinnych) inna jest do urzędu skarbowego itp

anonim cytuj
03-12-2021
art 3, ust 17a ustawy o świadczeniach rodzinnych:
Ilekroć w ustawie jest mowa o:
(...) 17a)
osobie samotnie wychowującej dziecko - oznacza to pannę, kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną, chyba że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem;

anonim cytuj
03-12-2021
kto, w prawie polskim jestem samotna matka? Tylko osoba, która w akcie urodzenia dziecka ma wpisane ojciec nieznany, czy również osoba, która samotnie wychowuje dziecko, nie ma slubu z ojcem dziecka, nie mieszka razem z ojcem dziecka?

Po pierwsze, w polskim prawie pojęcie "osoby samotnie wychowującej dziecko" jest zdefiniowane różnie w zależności od kontekstu i potrzeb. Jak zostało zauważone w jednym z postów, dla celów świadczeń rodzinnych pojęcie to jest precyzyjnie określone w art. 3 ust. 17a ustawy o świadczeniach rodzinnych.

Po drugie, zgodnie z tym przepisem, osoba samotnie wychowująca dziecko to panna, kawaler, wdowa, wdowiec, osoba pozostająca w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osoba rozwiedziona. Istotne jest, aby osoba ta nie wychowywała wspólnie co najmniej jednego dziecka z jego rodzicem. Zatem, jeżeli osoba nie jest w małżeństwie z ojcem dziecka, nie mieszka z nim i samotnie wychowuje dziecko, to może być uznana za osobę samotnie wychowującą dziecko w kontekście tej ustawy.

Warto zwrócić uwagę, że różne organy administracyjne mogą korzystać z innych definicji "samotnego rodzica" w zależności od konkretnych przepisów i celów, do których się odnoszą. Wskazane jest zatem dokładne zapoznanie się z konkretnymi przepisami w kontekście, w którym pojęcie to ma być stosowane.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy można wymeldować z domu osoby które w nim nie zamieszkują/nie łożą na utrzymanie?
Dzień dobry. Czy można wymeldować z domu osoby które w nim nie zamieszkują/nie łożą na utrzymanie, nie mają praw innych prócz meldunek stały, ale same wymeldować się nie chcą? Jeśli tak, w jaki sposób to uczynić?...
Rozwód z orzeczeniem o winie.
Żona złożyła pozew z orzeczeniem o mojej winie. Jestem w trakcie odpowiedzi na ten pozew, ale zupełnie nie zgadzam się z jej twierdzeniami. Posiadam liczne dowody o jej winie i co najważniejsze cała sprawa z rozwodem pojawiła się nagle. Od długiego czasu żona zarzuca mi liczne zdrady - choć to nigdy nie miało miejsca, wyzywa i stale obraża (w pozwie nawet o tym nie wspomniała). Doszedłem już do miejsca że jestem gotowy na rozwód. Zarzuca mi zn...
Alimenty na rodzica.
Dzień dobry. Szukam porady odnośnie alimentów na rodziców, a mianowicie jak ich uniknąć? Sytuacja wygląda następująco: dostałam w dniu dzisiejszym sms od siostry, że mama (wdowa) zgłasza mnie i moje 2 siostry o alimenty. Od około dwóch lat jestem w konflikcie rodzinnym. Mimo to do lutego 2023 roku własnowolnie płaciłam alimenty ustalone z góry przez siostry (również przekazane telefonicznie, płaciłam poprzez pocztę wiec mam potwierdzenia). W marc...
Wypłata art 18?
Dzień dobry razem z 4ma kolegami z pracy zaczęliśmy prace u tego samego pracodawcy jestesmy zatrudnieni na stanowisku młodszy specjalista od dwóch lat na umowę na czas nieokreślony, razem z kolegami zarabiamy równo lecz mniej niż starsi specjaliści którzy wykonują tą same prace te same obowiązki lub mniej oraz maja mniejsze często uprawnienia ale pracują we firmie dłużej, a dostają wieksza wypłatę czy to nie podchodzi pod art 18 kodeksu pracy? Do...

Wyszukiwarka