kto, w prawie polskim jest samotna matka?

Witam,
nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi, wiec postanowiłam zadać pytanie tutaj:
kto, w prawie polskim jestem samotna matka? Tylko osoba, która w akcie urodzenia dziecka ma wpisane ojciec nieznany, czy również osoba, która samotnie wychowuje dziecko, nie ma slubu z ojcem dziecka, nie mieszka razem z ojcem dziecka?
anonim cytuj
03-12-2021
Zależy w jakim celu potrzebna jest definicja samotnego rodzica. Inna jest jeśli chodzi o świadczenia rodzinne (art 3 17a ustawy o świadczeniach rodzinnych) inna jest do urzędu skarbowego itp

anonim cytuj
03-12-2021
art 3, ust 17a ustawy o świadczeniach rodzinnych:
Ilekroć w ustawie jest mowa o:
(...) 17a)
osobie samotnie wychowującej dziecko - oznacza to pannę, kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną, chyba że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem;

anonim cytuj
03-12-2021
kto, w prawie polskim jestem samotna matka? Tylko osoba, która w akcie urodzenia dziecka ma wpisane ojciec nieznany, czy również osoba, która samotnie wychowuje dziecko, nie ma slubu z ojcem dziecka, nie mieszka razem z ojcem dziecka?

Po pierwsze, w polskim prawie pojęcie "osoby samotnie wychowującej dziecko" jest zdefiniowane różnie w zależności od kontekstu i potrzeb. Jak zostało zauważone w jednym z postów, dla celów świadczeń rodzinnych pojęcie to jest precyzyjnie określone w art. 3 ust. 17a ustawy o świadczeniach rodzinnych.

Po drugie, zgodnie z tym przepisem, osoba samotnie wychowująca dziecko to panna, kawaler, wdowa, wdowiec, osoba pozostająca w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osoba rozwiedziona. Istotne jest, aby osoba ta nie wychowywała wspólnie co najmniej jednego dziecka z jego rodzicem. Zatem, jeżeli osoba nie jest w małżeństwie z ojcem dziecka, nie mieszka z nim i samotnie wychowuje dziecko, to może być uznana za osobę samotnie wychowującą dziecko w kontekście tej ustawy.

Warto zwrócić uwagę, że różne organy administracyjne mogą korzystać z innych definicji "samotnego rodzica" w zależności od konkretnych przepisów i celów, do których się odnoszą. Wskazane jest zatem dokładne zapoznanie się z konkretnymi przepisami w kontekście, w którym pojęcie to ma być stosowane.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Pracodawca każe codziennie przychodzić do pracy 15 minut przed otwarciem.Czy pracodawca może tak robić? Jeżeli nie to co powiedzieć pracodawcy?
Umowa o pracę, pełny etat. Pracodawca każe codziennie przychodzić do pracy 15 minut przed otwarciem sklepu. Sprawdza na kamerach, czy każdy pracownik przyszedł punktualnie, minuta spóźnienia oznacza karę 100zł. Nieważne, że sklep został otwarty punktualnie. Z tego względu każdy pracownik codziennie pracuje 8h 15min. 15min nie są dodatkowo płatne. Czy pracodawca może tak robić? Jeżeli nie to co powiedzieć pracodawcy? ...
Odrzucenie spadku po ojcu.
Powiedzcie mi jak napisać wniosek o odrzucenie spadku po ojcu . Mama już to zrobiła jestem ja moje siostry i nasze dzieci. Nie ma testamentu .....
Kontakt ojca z córką
Witam. Corka ma ustalone kontakty z ojcem na sali zabaw 3 razy w miesiacu i przy odpowiedniej pogodzie moze zabierac ja na spacer. Corka nie widziala swojego ojca 2 lata gdyz siedzial w wiezieniu za grozby do mnie i ma rowniez zakaz zblizania sie do mnie.corka nie chce isc do ojca a sala zabaw jest zamknieta z powodu pandemi. Moje pytanie, czy cos mi grozi jesli nie dowoze corki na widzenia gdyz sala zabaw jest zamknieta a corka nie chce isc?...
Rozliczenie PIT.
Dzień dobry mam bardzo ważne pytanie odnośnie rozliczenia pit na dzieci. Jestem po rozwodzie 2 lata Ale mieszkamy z byłym mężem i dziećmi w jednym mieszkaniu ponieważ ja nie mam gdzie iść on też. Płaci mi na dzieci alimenty w kwiecie 900zl i tylko tyle,ja gotuje osobno on osobno każdy robi sobie zakupy itp Ja robię wszystkie rachunki itp opłaty w szkołach,ubrania on tylko 900zl nic więcej go nie interesuje Ale chodzi mi o to jak będzie z roz...

Wyszukiwarka