kto, w prawie polskim jest samotna matka?

Witam,
nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi, wiec postanowiłam zadać pytanie tutaj:
kto, w prawie polskim jestem samotna matka? Tylko osoba, która w akcie urodzenia dziecka ma wpisane ojciec nieznany, czy również osoba, która samotnie wychowuje dziecko, nie ma slubu z ojcem dziecka, nie mieszka razem z ojcem dziecka?
anonim cytuj
03-12-2021
Zależy w jakim celu potrzebna jest definicja samotnego rodzica. Inna jest jeśli chodzi o świadczenia rodzinne (art 3 17a ustawy o świadczeniach rodzinnych) inna jest do urzędu skarbowego itp

anonim cytuj
03-12-2021
art 3, ust 17a ustawy o świadczeniach rodzinnych:
Ilekroć w ustawie jest mowa o:
(...) 17a)
osobie samotnie wychowującej dziecko - oznacza to pannę, kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną, chyba że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem;

anonim cytuj
03-12-2021
kto, w prawie polskim jestem samotna matka? Tylko osoba, która w akcie urodzenia dziecka ma wpisane ojciec nieznany, czy również osoba, która samotnie wychowuje dziecko, nie ma slubu z ojcem dziecka, nie mieszka razem z ojcem dziecka?

Po pierwsze, w polskim prawie pojęcie "osoby samotnie wychowującej dziecko" jest zdefiniowane różnie w zależności od kontekstu i potrzeb. Jak zostało zauważone w jednym z postów, dla celów świadczeń rodzinnych pojęcie to jest precyzyjnie określone w art. 3 ust. 17a ustawy o świadczeniach rodzinnych.

Po drugie, zgodnie z tym przepisem, osoba samotnie wychowująca dziecko to panna, kawaler, wdowa, wdowiec, osoba pozostająca w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osoba rozwiedziona. Istotne jest, aby osoba ta nie wychowywała wspólnie co najmniej jednego dziecka z jego rodzicem. Zatem, jeżeli osoba nie jest w małżeństwie z ojcem dziecka, nie mieszka z nim i samotnie wychowuje dziecko, to może być uznana za osobę samotnie wychowującą dziecko w kontekście tej ustawy.

Warto zwrócić uwagę, że różne organy administracyjne mogą korzystać z innych definicji "samotnego rodzica" w zależności od konkretnych przepisów i celów, do których się odnoszą. Wskazane jest zatem dokładne zapoznanie się z konkretnymi przepisami w kontekście, w którym pojęcie to ma być stosowane.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Wypłata na L4
Witam piszę w sprawie wypłaty na L4 Od 31 grudnia jestem na L4 ze względu na zagrożona ciążę pierwsze l4 od 31grudnia do 20 stycznia i od 20 przedłużone do 17 lutego . Umowa na pół etatu czyli 1070 zł na rękę , a dostałam wypłatę 740 zł .. kierowniczka nie potrafi mi tego wylumaczyc .. a z tego co się zorientowałam to L4 jest 100 procent płatne , co mam zrobić w takiej sytuacji?...
Rozwiązanie umowy o pracę a zaległy urlop.
Chciałbym zapytać czy pracodawca może mnie zmusić do wykorzystania pozostałego urlopu w pracy? Umowa o pracę wygasa z zakończeniem listopada, zostałem poinformowany o tym, że nie otrzymam nowej umowy. Nie dostałem w tym przypadku wypowiedzenia, gdyż umowa samoistnie się zakończy. Zdaję sobie sprawę z istnienia artykułu 167(1) kp, ale on nakłada obowiązek wykorzystania narzuconego urlopu w trakcie wypowiedzenia umowy o pracę. W jaki sposób mam int...
Zapadł wyrok (alimenty). Czy jest szansa się odwołać bądź zawiesić?
Witam, Zapadł wyrok, dostałem 4 miesiące do odsiadki za alimenty, czy jest jakaś szansa, żeby się od tego odwołać bądź warunkowo zawiesić? Do jakiego prawnika mogę się udać i czy to coś pomoże? co mogę w tej sytuacji zrobić?...
Spadek
Witam, Miesiąc temu zmarł mój tata, nie zostawił po sobie żadnego testamentu. Rozwiódł się z mamą kilkanaście lat temu, podział majątku był taki, że on mieszka z mieszkaniu (które cały czas jest ich współwłasnością) , ona bierze auto itd a tata ja dodatkowo spłaca, ale to umowa była między nimi, nie sądownie. Czy po jego śmierci, jeśli oni oboje są właścicielami mieszkania i działki wszystko przechodzi na nią, czy jego część na dzieci? Ona twier...

Wyszukiwarka