Przywrócenie terminu w postępowaniu egzekucyjnym.

Witam, chciałbym złożyć wniosek o przywrócenie terminu w postepowaniu egzekucyjnym w administracji. Dowiedziałem się że mam zajęty rachunek bankowy, informację ta otrzymałem dopiero w placówce bankowej podczas wizyty. Okazało się, że na adres pod którym od wielu lat nie mieszkam został wysłany tytuł wykonawczy, który odebrał ktoś z rodziny z 2 miesiące temu i zapomniał mi powiedzieć. Nie jestem w stanie złożyć zarzutu, bo od momentu doręczenia jest 7 dni, zatem, czy jest instytucja przywrócenia terminu analogicznie do postępowania cywilnego ?
anonim cytuj
31-10-2023
Możesz złożyć zarzuty tylko nie zawieszą one postępowania.
Do zarzutów dołącz wniosek o przywrócenie terminu. Może się przychylą może nie. Zarzuty i tak będą podlegały rozpatrzeniu. Pozostaje kwestia skuteczności doręczenia, ale trudno coś powiedzieć bo za mało danych.

anonim cytuj
31-10-2023
Generalnie jest, 58 KPA. Ale: termin na złożenie zarzutu to 30 dni liczone od dnia wyegzekwowania całości zobowiązania. Jeżeli wyegzekwowane nie zostało, termin do złożenia zarzutu nie biegnie i wniosek o jego przywrócenie jest bezprzedmiotowy.

anonim cytuj
31-10-2023
PRZEPIS PRAWNY:
§ 5. Zarzut w sprawie egzekucji administracyjnej wnosi się nie później niż:
1)w terminie 30 dni od dnia wyegzekwowania w całości obowiązku, kosztów upomnienia i kosztów egzekucyjnych;
2)do dnia wykonania w całości obowiązku o charakterze niepieniężnym lub zapłaty w całości należności pieniężnej, odsetek z tytułu niezapłacenia jej w terminie, kosztów upomnienia i kosztów egzekucyjnych;
3)w terminie 7 dni od dnia doręczenia zobowiązanemu postanowienia o umorzeniu postępowania egzekucyjnego w całości albo w części.

anonim cytuj
31-10-2023

Sugerowane Tematy

zasiłek dla bezrobotnych
Witam, w przypadku gdy rozwiązanie umowy o pracę nastąpiło ze strony pracownika (przeprowadzka do innego miasta oddalonego o 300km), to czy istnieje możliwość uzyskania natychmiastowo zasiłku dla bezrobotnych po rejestracji jako osoba bezrobotna? Przeczytałam, że gdyby to było porozumienie stron i na świadectwie pracy byłaby wzmianka o przeprowadzce to zasiłek by przysługiwał. A jak jest w przypadku wypowiedzenia ze strony pracownika?...
Brak ciągłości umów przy zakupie auta.
Mam takie luźne pytanie, jakie przepisy wymagają, żeby przy rejestracji auta mieć ciągłość umów, jeżeli ostatni właściciel nie jest wpisany w dowód? Przecież w WK powinna być informacja, kto był dotychczasowym właścicielem, bo jest obowiązek zgłoszenia. Dodatkowo sprzedawca oświadcza, że jest właścicielem sprzedawanego pojazdu i że pojazd jest wolny od wad prawnych....
Wniosek o podwyższenie alimentów.
1.wniosek o podwyższenie alimentów napisałam i złożyłam samodzielnie. 2. jest już odp. pozwanego, którą uzyskałam z czytelni. Sąd nie podjął jeszcze kroków w naszej sprawie. 3. pozwany ma pełnomocnika, w odpowiedzi kłamstwa, oczernianie mojej osoby i twierdzenia, że żyję w dostatku, mam wątpliwości co do zarobków, które są podane w odpowiedzi. Nie wspomnę już o podważanie moich kosztów, które na prawdę uczciwie policzyłam. moje pytanie: Czy m...
Utrudnianie kontaktów z dzieckiem.
Witam jestem po rozwodzie moja ex utrudnienia mi kontakty z dziećmi. Wszystkie decyzje podejmuje sama nie licząc się z moim zdaniem odnośnie szkoły leczenia oto nawet imię naszej młodszej córki zmieniła w ostatniej chwili żeby mi dopiec co mogę z tym zrobić . Nie mam ograniczonych praw place regularnie alimenty uczestniczę w wychowaniu dzieci a jednocześnie jestem odsunięty od wszystkich decyzji i informacji odnośnie dzieci jak to zmienić....

Wyszukiwarka