Odpowiedzialność pracownika za uszkodzenie mienia.

Praca jako kierowca.
Samochód nie jest na stałe przypisany do kierowcy. Zdarzają się sytuacje że poruszają się pracownicy różnymi samochodami należącymi do pracodawcy.
W przypadku spowodowania wypadku zniszczenia samochodu przez pracownika pracodawca może żądać zwrócenia kosztów takiej naprawy od pracownika? Czy jest to wszystko zależne od tego czy samochód miał AC ale jak ma pracownik sprawdzić czy takie AC ma samochód którego ma pracownik przejąć a często dopiero po przyjściu do pracy pracownik dostaje jakim samochodem w danym dniu będzie się poruszał....
anonim cytuj
15-02-2024
Może ,ale tylko do 3 krotności wypłaty.

PRZEPIS PRAWNY:
Art. 119. Odszkodowanie ustala się w wysokości wyrządzonej szkody, jednak nie może ono przewyższać kwoty trzymiesięcznego wynagrodzenia przysługującego pracownikowi w dniu wyrządzenia szkody.

anonim cytuj
15-02-2024
1. Mowa o kwocie wynagrodzenia brutto czy netto?
2. Zawsze przy winie nieumyślnej są 3x wypłaty max.
Pracownik np. może spowodować wypadek i zniszczyć samochód za kilkaset tysięcy złotych a szef nie zadbał o AC na taki samochód.
3. Firma która zajmuje się no transportem i posiada flotę samochodów by codziennie dostarczać do swoich klientów towar to wiadome jest że wypadki stłuczki są wliczone w ryzyko tej działalności więc statystyki są nieubłagane i na każdemu kierowcy przynajmniej raz na kilka lat musi się trafić jakaś stłuczka wypadek.... Czy w takim przypadku za stłuczki zawsze koszty będą ponosić pracownicy a pracodawca z tego tytułu nigdy nie będzie miał kosztów (tj. ryzyko wypadków stłuczek firmy zajmującej się na co dzień transportem jest wliczone w ryzyko tej działalności)? (Mam tutaj na uwadze np. 117 § 2).

anonim cytuj
15-02-2024

Sugerowane Tematy

Osoba prawnie nie powiązana
Dzień dobry. Proszę bardzo o poradę. Narzeczony ma córkę z inną kobietą. W niedługim czasie ma odbyć się sprawa sądowa z powodu alimentów. Narzeczony jest oskarżony o niepłacenie alimentów (nie dlatego, ze nie chciał zwyczajnie nie mial środków, ledwo starczało mu na życie). Niestety wszystko dzieje się przez komornika. Narzeczony pracuje za granica, lecz niestety nie może zjechać na rozprawę. Po wróceniu chce spłacić całość zaległych alim...
Windykacja komornicza.
Znajoma ma zajęcie komornicze środków na rachunkach bankowych. Podjęła legalne zatrudnienie, poprosiła mnie bym udostępniła jej swój rachunek bankowy na którym miałoby wpływać jej wynagrodzenie za pracę. Pomijając aspekt moralny, czy takie działanie jest zgodne z prawem? Jeślibym na to przyzwoliła, czy grożą mi jakieś konsekwencje prawne?...
Wypowiedzenie umowy najmu.
Witam. Wynajmuję mieszkanie na czas określony. Umowa była na rok(była podpisywana co rok nowa przez 3 lata) i kończy się 28 lutego. W okolicach 10 lutego znaleźliśmy mieszkanie bliżej pracy i od razu zgłosiliśmy to do właściciela mieszkania. Powiedzieliśmy, że chcemy się wyprowadzić w ciągu miesiąca na co właściciel zgodził się. Odbyło się bez problemów, miło i w zgodzie dogadaliśmy się. Jednak od razu po rozmowie właściciel, wbrew temu co ustali...
Rewizja pokoju
Czy policja ma prawo zrobić rewizje w pokoju, który wynajmuje podczas mojej nieobecności, kiedy ja nie byłem zatrzymany do sprawy?...

Wyszukiwarka