Odpowiedzialność pracownika za uszkodzenie mienia.
Praca jako kierowca.
Samochód nie jest na stałe przypisany do kierowcy. Zdarzają się sytuacje że poruszają się pracownicy różnymi samochodami należącymi do pracodawcy.
W przypadku spowodowania wypadku zniszczenia samochodu przez pracownika pracodawca może żądać zwrócenia kosztów takiej naprawy od pracownika? Czy jest to wszystko zależne od tego czy samochód miał AC ale jak ma pracownik sprawdzić czy takie AC ma samochód którego ma pracownik przejąć a często dopiero po przyjściu do pracy pracownik dostaje jakim samochodem w danym dniu będzie się poruszał....
PRZEPIS PRAWNY:
Art. 119. Odszkodowanie ustala się w wysokości wyrządzonej szkody, jednak nie może ono przewyższać kwoty trzymiesięcznego wynagrodzenia przysługującego pracownikowi w dniu wyrządzenia szkody.
anonim cytuj
15-02-2024
1. Mowa o kwocie wynagrodzenia brutto czy netto?
2. Zawsze przy winie nieumyślnej są 3x wypłaty max.
Pracownik np. może spowodować wypadek i zniszczyć samochód za kilkaset tysięcy złotych a szef nie zadbał o AC na taki samochód.
3. Firma która zajmuje się no transportem i posiada flotę samochodów by codziennie dostarczać do swoich klientów towar to wiadome jest że wypadki stłuczki są wliczone w ryzyko tej działalności więc statystyki są nieubłagane i na każdemu kierowcy przynajmniej raz na kilka lat musi się trafić jakaś stłuczka wypadek.... Czy w takim przypadku za stłuczki zawsze koszty będą ponosić pracownicy a pracodawca z tego tytułu nigdy nie będzie miał kosztów (tj. ryzyko wypadków stłuczek firmy zajmującej się na co dzień transportem jest wliczone w ryzyko tej działalności)? (Mam tutaj na uwadze np. 117 § 2).
Cześć,
Skazany został zobowiązany przez sąd do zwrotu mi, czyli pokrzywdzonemu, kosztów pełnomocnika. Wyrok jest prawomocny. Jak dochodzić zwrotu takich kosztów? Czy mam samemu wystosować wezwanie do zapłaty?...
Witam serdecznie potrzebuje porady prawnej . Mój tata dostał w spadku ziemie(dzialkę) ale na tej działce są budynki podzielone na dwoje w spadku kto ma do tego prawo ?? Mój tata cały czas opiekował się swoim ojcem aż do śmierci i z obór zrobił pokoje i teraz tam mieszka od co najmniej 10 lat jego siostra która dostała pół tych budynków nie dokładała do niczego i nie pomagała w opiece swojego ojca . Dzwoniła ostatnio i groziła że jej się to należ...
Posiadam mieszkanie zakupione przed ślubem wzięte na kredyt, na moim prywatnym koncie gdzie przelewana jest wypłata. Od 2015 roku jestem po ślubie, a teraz żona chce się rozwieść i zapowiada że będzie żądać spłaty za opłacany kredyt w tym czasie. Dodam że dopiero od dwóch lat ma stałą pracę, a wcześniej tylko stypendium 1600 zł. Przez większość czasu miałem dwa razy większe dochody, i oprócz spłaty kredytu ze swojego konta i często jeszcze czynsz...
Witam, czy ktoś się orientuje jak to jest z emeryturą po zmarłym rodzicu? Moja mama zmarła 21 stycznia, a 24 stycznia przyszła cała emerytura, która zaraz przelałam na moje konto z powodu wydatku na pogrzeb, bo niestety te 4 tys. z ZUS nie wystarczyło. Czy tak może być czy będę musiała zwrócić tą emeryturę ?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: