Odpowiedzialność pracownika za uszkodzenie mienia.

Praca jako kierowca.
Samochód nie jest na stałe przypisany do kierowcy. Zdarzają się sytuacje że poruszają się pracownicy różnymi samochodami należącymi do pracodawcy.
W przypadku spowodowania wypadku zniszczenia samochodu przez pracownika pracodawca może żądać zwrócenia kosztów takiej naprawy od pracownika? Czy jest to wszystko zależne od tego czy samochód miał AC ale jak ma pracownik sprawdzić czy takie AC ma samochód którego ma pracownik przejąć a często dopiero po przyjściu do pracy pracownik dostaje jakim samochodem w danym dniu będzie się poruszał....
anonim cytuj
15-02-2024
Może ,ale tylko do 3 krotności wypłaty.

PRZEPIS PRAWNY:
Art. 119. Odszkodowanie ustala się w wysokości wyrządzonej szkody, jednak nie może ono przewyższać kwoty trzymiesięcznego wynagrodzenia przysługującego pracownikowi w dniu wyrządzenia szkody.

anonim cytuj
15-02-2024
1. Mowa o kwocie wynagrodzenia brutto czy netto?
2. Zawsze przy winie nieumyślnej są 3x wypłaty max.
Pracownik np. może spowodować wypadek i zniszczyć samochód za kilkaset tysięcy złotych a szef nie zadbał o AC na taki samochód.
3. Firma która zajmuje się no transportem i posiada flotę samochodów by codziennie dostarczać do swoich klientów towar to wiadome jest że wypadki stłuczki są wliczone w ryzyko tej działalności więc statystyki są nieubłagane i na każdemu kierowcy przynajmniej raz na kilka lat musi się trafić jakaś stłuczka wypadek.... Czy w takim przypadku za stłuczki zawsze koszty będą ponosić pracownicy a pracodawca z tego tytułu nigdy nie będzie miał kosztów (tj. ryzyko wypadków stłuczek firmy zajmującej się na co dzień transportem jest wliczone w ryzyko tej działalności)? (Mam tutaj na uwadze np. 117 § 2).

anonim cytuj
15-02-2024

Sugerowane Tematy

Przerwanie zasiedzenia w złej wierze.
Mam w sąsiedztwie opuszczone gospodarstwo - dom i działkę rolną. Stało to wiele, wiele lat bo ostatni własiciel zmarł i brak spadkobierców. Jakiś cwaniaczek zarejestrował tam firmę i z tego co się dowiedziałem, chce sobie to przejąć. Ci ludzie mieszkają w innej części Polski, wyhaczyli jakoś tą nieruchomość. Dom oczywiście popada w ruinę, działka zarasta, nikt o to nie dba, nikt się tym nie interesuje. Pustostan i bałagan. Jak można przerwać c...
Odbieranie i czytanie cudzej korespondencji.
Co zrobić jak wyprowadziłam się z mieszkania i teraz zamieszkuje tam mój ex .Konkretnie chodzi o korespondencję ! Pozmieniałam już gdzie mogłam nowy adres zamieszkania. Mój ex nie informuje mnie, że coś jeszcze przychodzi tam do skrzynki sam sobie odbiera moje listy otwiera je, awizo czasem odbierze bo na poczcie nie wiedzą że jesteśmy po rozwodzie. Mój syn był świadkiem jak ex czyta i targa mija korespondencję. Co mogę zrobić w tej sprawie ? Nie...
Dodatek mieszkaniowy a darowizna.
Pod koniec lipca moja mama zakupiła mieszkanie i przekazała mi je jako darowiznę. Staram się teraz o dodatek mieszkaniowy do czynszu. Pani z mopsu powiedziała mi, że go nie dostanę, bo wlicza się to w mój dochód. Dopiero jak minie 3 miesiące, to mogę się o to starać. Z tego co przeczytałam - art. 8 ust. 4 u.p.s , nabycie mieszkania w drodze darowizny nie jest dochodem. Jaka jest prawda?...
Podwyższenie alimentów.
Mam pytanie odnośnie alimentów. Córka lat 15 obecnie uczy się w liceum potem wiadomo studia. Od 13 lat ma zasądzone alimenty w kwocie 400 zł. Ojciec pozbawiony władzy rodzicielskiej zero kontaktu od 13 lat . Nie płacił alimentów do pewnego czasu płacił fundusz alimentacyjny . Obecnie nie pobieram z funduszu bo przekracza dochód a od 4 miesięcy otrzymuje od komornika po 400 zł co miesiąc tak jakby w końcu komornik dobrał mu się do tyłka. I teraz m...

Wyszukiwarka