Sprawa dotyczy kontaktów z dziadkami.

Sprawa dotyczy kontaktów z dziadkami. Matka zrzeka się praw do dzieci. Ojciec wychowuje je samotnie, poślubia inną kobietę, która przysposabia dzieci. Jednak rodzice matki biologicznej chcą mieć kontakt z wnukami. Czy mają do tego prawo? Proszę o podstawę prawna.
anonim cytuj
22-10-2021
Art 121 i 121(1) mówi o przysposobieniu pełnym - wtedy nie będzie możliwości ustalenia kontaktów dla dziadków - wtedy prawa i obowiązki ustają.

anonim cytuj
22-10-2021
Sprawa dotyczy kontaktów z dziadkami. Matka zrzeka się praw do dzieci. Ojciec wychowuje je samotnie, poślubia inną kobietę, która przysposabia dzieci. Jednak rodzice matki biologicznej chcą mieć kontakt z wnukami. Czy mają do tego prawo? Proszę o podstawę prawna.

Zgodnie z Kodeksem Rodzinnym i Opiekuńczym, przysposobienie, czyli adopcja, może być pełne lub niepełne. W przypadku przysposobienia pełnego, zgodnie z art. 121 § 1 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego, ustają prawa i obowiązki rodzinne między przysposabianym a jego rodziną dotychczasową. Oznacza to, że jeżeli dojdzie do przysposobienia pełnego dzieci przez nową małżonkę ojca, wówczas w świetle prawa relacje między dziadkami ze strony matki a dziećmi zostają przerwane.

Jednakże, w świetle art. 149 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego, sąd może na wniosek bliskich ustalić kontakty z dzieckiem, jeżeli służy to dobru dziecka. W tym przypadku dziadkowie mogą wnioskować o kontakty z wnukami, ale muszą wykazać, że będzie to służyło dobru dzieci.

Art 121 i 121(1) mówi o przysposobieniu pełnym - wtedy nie będzie możliwości ustalenia kontaktów dla dziadków - wtedy prawa i obowiązki ustają.

Dokładnie, art. 121 § 1 KRO wskazuje, że po przysposobieniu pełnym ustają prawa i obowiązki rodzinne między przysposabianym a jego rodziną dotychczasową. Jednakże, jak wcześniej wskazałem, sąd może, na podstawie art. 149 KRO, ustalić kontakty między bliskimi a dzieckiem, jeśli służy to dobru dziecka.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy jest możliwość zawnioskowania o większą ilość telefonów dla osób osadzonych oraz na dzieci jedno widzenie więcej?
Witam. Kobieta z którą żyje w konkubinacie została osadzona w ZK. Zanim poznałem swoją konkubinę byłem w związku małżeńskim gdzie mam córkę która ma 3 lata. Do dnia dzisiejszego nie mam rozwodu ani ja ani matka mojej córki nie złożyliśmy pozwu o rozwód. Moja córka bardzo jest przywiązana do mojej obecnej partnerki która niestety przebywa obecnie w zakładzie karnym. W związku z tym iż bohaterka postu ma do odsiedzenia 3 lata i została zakwalifikow...
Kiedy jest możliwość pierwokupu?
Witam. Sprawa dotyczy pierwokupu działki. Moi rodzice od 30 lat dzierżawili działki od urzedu miasta. Umowa dzierzawy byla co 3 lata przedłużana. Dzisiaj dostaliśmy pismo z informacja o wypowiedzeniu umowy dzierżawy z okresem 1miesiac. W ciągu najbliższych miesięcy Urząd Miasta wystawi działki na przetarg. Urząd twierdzi, że nie mamy możliwość skorzystania z pierwokupu, czy mają rację?...
Po Decyzji o zmianie imienia
Witam, posiadałem dwa imiona używałem tego drugiego i złożyłem wniosek do urzędu stanu cywilnego o zmianę na te drugie imię jako jedyne i otrzymałem już decyzję o zmianie imienia w profilu zaufanym zaktualizowały mi się dane i mam tylko drugie imię byłem także wyrobić sobie nowy dowód osobisty i co powinienem jeszcze zaaktualizować i ile mam na to czasu? Czy powinienem prawo jazdy? nabycie samochodu? ubezpieczenie OC samochodu? czy jakieś dane zm...
Zakłócanie ciszy nocnej, zo robić?
Wczoraj wprowadziłam się wraz z mężem do świeżo kupionego mieszkania i okazało się, że nad nami od niedawna mieszka patologia.. Całą noc nie spałam przez ich libację alkoholową, myślałam, że może w końcu pójdą spać, ale nie. Około 10 tak zaczęli się drzeć, ktoś tam krzyczał „ałaaaa”, czymś zaczęli rzucać. Zadzwoniłam na policję i zgłosiłam jako przemoc domowa. Przyjechali, byli z 10 minut, pojechali i powtórka z rozrywki.. Dodatkowo przed wprowad...

Wyszukiwarka