Sprawa dotyczy kontaktów z dziadkami.

Sprawa dotyczy kontaktów z dziadkami. Matka zrzeka się praw do dzieci. Ojciec wychowuje je samotnie, poślubia inną kobietę, która przysposabia dzieci. Jednak rodzice matki biologicznej chcą mieć kontakt z wnukami. Czy mają do tego prawo? Proszę o podstawę prawna.
anonim cytuj
22-10-2021
Art 121 i 121(1) mówi o przysposobieniu pełnym - wtedy nie będzie możliwości ustalenia kontaktów dla dziadków - wtedy prawa i obowiązki ustają.

anonim cytuj
22-10-2021
Sprawa dotyczy kontaktów z dziadkami. Matka zrzeka się praw do dzieci. Ojciec wychowuje je samotnie, poślubia inną kobietę, która przysposabia dzieci. Jednak rodzice matki biologicznej chcą mieć kontakt z wnukami. Czy mają do tego prawo? Proszę o podstawę prawna.

Zgodnie z Kodeksem Rodzinnym i Opiekuńczym, przysposobienie, czyli adopcja, może być pełne lub niepełne. W przypadku przysposobienia pełnego, zgodnie z art. 121 § 1 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego, ustają prawa i obowiązki rodzinne między przysposabianym a jego rodziną dotychczasową. Oznacza to, że jeżeli dojdzie do przysposobienia pełnego dzieci przez nową małżonkę ojca, wówczas w świetle prawa relacje między dziadkami ze strony matki a dziećmi zostają przerwane.

Jednakże, w świetle art. 149 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego, sąd może na wniosek bliskich ustalić kontakty z dzieckiem, jeżeli służy to dobru dziecka. W tym przypadku dziadkowie mogą wnioskować o kontakty z wnukami, ale muszą wykazać, że będzie to służyło dobru dzieci.

Art 121 i 121(1) mówi o przysposobieniu pełnym - wtedy nie będzie możliwości ustalenia kontaktów dla dziadków - wtedy prawa i obowiązki ustają.

Dokładnie, art. 121 § 1 KRO wskazuje, że po przysposobieniu pełnym ustają prawa i obowiązki rodzinne między przysposabianym a jego rodziną dotychczasową. Jednakże, jak wcześniej wskazałem, sąd może, na podstawie art. 149 KRO, ustalić kontakty między bliskimi a dzieckiem, jeśli służy to dobru dziecka.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

odrzucenie spadku
Dzień dobry, Potrzebuje informacji na temat nabycia bądź odrzucenia spadku. Niedawno zmarła siostra męża, która nie założyła nigdy swojej rodziny. Osoby, które dziedzicza to ojciec oraz brat. My tego spadku nie chcemy i mąż chce spadek odrzucić, mamy też 2 dzieci i wiemy, że będzie trzeba w ich imieniu też to zrobić. Moje pytanie brzmi, czy mąż może się zrzec spadku przed notariuszem na rzecz ojca i wtedy nie będziemy musieli się już zrzekac s...
Kiedy ma miejsce zasiedzenie udziału w nieruchomości?
Nieruchomość leśna stanowi współwłasność kilkudziesięciu osób. Część osób jest właścicielami, a część posiadaczami samoistnymi tej nieruchomości. Każda z tych osób posiada określoną część ułamkową w całej nieruchomości. Zmarł jeden z posiadaczy samoistnych tej nieruchomości, pozostawiając kilku spadkobierców. Czy jest możliwość aby jeden ze spadkobierców zasiedział udziały pozostałych spadkobierców tego samoistnego posiadacza ? Wiedząc, że nie mo...
Przecięcie bransoletki SDE.
Witam, mam taką dziwną sytuację. Jestem na SDE od 9 miesięcy odbywam karę 1 roku i 5 miesięcy. Ostatnio w pracy coś mi strzeliło w plecach i ledwo co chodzę, poszedłem do lekarza i dostałem skierowanie na badania rezonansem, RTG i badanie serca. Wiem ,że nie mogę zrobić tych badań z bransoletka więc poszedłem do swojej kurator i kazała mi przeciąć osobiście bransoletkę w poniedziałek rano przed wyjściem na badania. Badania mam rozłożone w poniedz...
Umowa deweloperska na lokal mieszkalny
Będąc panną podpisałam umowę deweloperską na lokal mieszkalny, byłam wskazana jedynym nabywcą. Oddanie miało nastąpić do połowy 2021r. Do tego czasu wpłaciłam 100% kwoty za mieszkanie na rachunek powierniczy, wpłaty szły z mojego osobistego konta, nie brałam kredytu. Do tej pory deweloper opóźnia się z oddaniem. Co w przypadku jeśli wezmę teraz ślub i będę miała z mężem ustrój wspólności majątkowej? Czy jeżeli po ślubie deweloper przeniesie na ...

Wyszukiwarka