Sprawa dotyczy kontaktów z dziadkami.

Sprawa dotyczy kontaktów z dziadkami. Matka zrzeka się praw do dzieci. Ojciec wychowuje je samotnie, poślubia inną kobietę, która przysposabia dzieci. Jednak rodzice matki biologicznej chcą mieć kontakt z wnukami. Czy mają do tego prawo? Proszę o podstawę prawna.
anonim cytuj
22-10-2021
Art 121 i 121(1) mówi o przysposobieniu pełnym - wtedy nie będzie możliwości ustalenia kontaktów dla dziadków - wtedy prawa i obowiązki ustają.

anonim cytuj
22-10-2021
Sprawa dotyczy kontaktów z dziadkami. Matka zrzeka się praw do dzieci. Ojciec wychowuje je samotnie, poślubia inną kobietę, która przysposabia dzieci. Jednak rodzice matki biologicznej chcą mieć kontakt z wnukami. Czy mają do tego prawo? Proszę o podstawę prawna.

Zgodnie z Kodeksem Rodzinnym i Opiekuńczym, przysposobienie, czyli adopcja, może być pełne lub niepełne. W przypadku przysposobienia pełnego, zgodnie z art. 121 § 1 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego, ustają prawa i obowiązki rodzinne między przysposabianym a jego rodziną dotychczasową. Oznacza to, że jeżeli dojdzie do przysposobienia pełnego dzieci przez nową małżonkę ojca, wówczas w świetle prawa relacje między dziadkami ze strony matki a dziećmi zostają przerwane.

Jednakże, w świetle art. 149 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego, sąd może na wniosek bliskich ustalić kontakty z dzieckiem, jeżeli służy to dobru dziecka. W tym przypadku dziadkowie mogą wnioskować o kontakty z wnukami, ale muszą wykazać, że będzie to służyło dobru dzieci.

Art 121 i 121(1) mówi o przysposobieniu pełnym - wtedy nie będzie możliwości ustalenia kontaktów dla dziadków - wtedy prawa i obowiązki ustają.

Dokładnie, art. 121 § 1 KRO wskazuje, że po przysposobieniu pełnym ustają prawa i obowiązki rodzinne między przysposabianym a jego rodziną dotychczasową. Jednakże, jak wcześniej wskazałem, sąd może, na podstawie art. 149 KRO, ustalić kontakty między bliskimi a dzieckiem, jeśli służy to dobru dziecka.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Samobójstwo fotografa, jak odzyskać pamiątki ślubne?
Proszę o poradę. Sprawa jest dosyć trudna, ponieważ dotyczy kwestii śmierci. Koleżanka skorzystała z usług fotografa, uprzednio płacąc za usługę wykonania zdjęć ŚLUBNYCH, niestety kilka dni po zdjęciach osoba popełniła samobójstwo. Nie bardzo wiemy co mamy w takiej sytuacji zrobić, czy jest szansa odzyskania jakkolwiek tych udokumentowanych wspomnień bądź chociaż pieniędzy? Jak to wygląda w kwestii prawnej?...
Były mąż nie płaci za prąd i wodę. Umowy prądu i wodociągów są na mnie. Co zrobić w takiej sytuacji?
W kwietniu wyprowadziłam się od męża z domu jego matki. W październiku dostaliśmy rozwód. Od kwietnia były już mąż nie płaci za prąd i wodę. Umowy prądu i wodociągów są na mnie. Długi urosły do 2 tys. Co mam zrobić ? Nie mogę się z nim dogadać w celu przepisania umowy i spłaty...... Da się coś zrobić ?????...
Zablokowanie konta.
Komornik zablokował konta dłużnikowi na poczet alimentów. Alimenty wysyła bezpośrednio pracodawca. Doszły mnie słuchy że były mąż już coś wymyśla byle by nie płacić wysokich alimentów. Pracuje w firmie i teraz chce się zwolnić, dogadać z komornikiem z wpłatami alimentów żeby sam płacił.. po czym ponownie chce się zatrudnić w tej samej firmie. Byle by pracodawca sam nie wpłacał komornikowi alimentów. Chwalił się że komornikowi będzie płacił tyle...
Windykator narusza prywatność.
Firma windykacyjna z Warszawy, do której oddano sprawę ściągnięcia długu z mojej firmy kontaktowała się z moją żoną (smsy) ws. wysokości tego długu i jego ściągania, mimo że żona nie jest członkiem firmy ani jej dane nie były podane mojemu Pożyczkodawcy tudzież Windykatorowi. Nie mam zielonego pojęcia, skąd Windykator pozyskał nr telefonu mojej żony. Czy ma sens dochodzić odszkodowania od Windykatora za tego typu zachowanie? Do kogo najlepiej si...

Wyszukiwarka