Sprawa dotyczy kontaktów z dziadkami.

Sprawa dotyczy kontaktów z dziadkami. Matka zrzeka się praw do dzieci. Ojciec wychowuje je samotnie, poślubia inną kobietę, która przysposabia dzieci. Jednak rodzice matki biologicznej chcą mieć kontakt z wnukami. Czy mają do tego prawo? Proszę o podstawę prawna.
anonim cytuj
22-10-2021
Art 121 i 121(1) mówi o przysposobieniu pełnym - wtedy nie będzie możliwości ustalenia kontaktów dla dziadków - wtedy prawa i obowiązki ustają.

anonim cytuj
22-10-2021
Sprawa dotyczy kontaktów z dziadkami. Matka zrzeka się praw do dzieci. Ojciec wychowuje je samotnie, poślubia inną kobietę, która przysposabia dzieci. Jednak rodzice matki biologicznej chcą mieć kontakt z wnukami. Czy mają do tego prawo? Proszę o podstawę prawna.

Zgodnie z Kodeksem Rodzinnym i Opiekuńczym, przysposobienie, czyli adopcja, może być pełne lub niepełne. W przypadku przysposobienia pełnego, zgodnie z art. 121 § 1 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego, ustają prawa i obowiązki rodzinne między przysposabianym a jego rodziną dotychczasową. Oznacza to, że jeżeli dojdzie do przysposobienia pełnego dzieci przez nową małżonkę ojca, wówczas w świetle prawa relacje między dziadkami ze strony matki a dziećmi zostają przerwane.

Jednakże, w świetle art. 149 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego, sąd może na wniosek bliskich ustalić kontakty z dzieckiem, jeżeli służy to dobru dziecka. W tym przypadku dziadkowie mogą wnioskować o kontakty z wnukami, ale muszą wykazać, że będzie to służyło dobru dzieci.

Art 121 i 121(1) mówi o przysposobieniu pełnym - wtedy nie będzie możliwości ustalenia kontaktów dla dziadków - wtedy prawa i obowiązki ustają.

Dokładnie, art. 121 § 1 KRO wskazuje, że po przysposobieniu pełnym ustają prawa i obowiązki rodzinne między przysposabianym a jego rodziną dotychczasową. Jednakże, jak wcześniej wskazałem, sąd może, na podstawie art. 149 KRO, ustalić kontakty między bliskimi a dzieckiem, jeśli służy to dobru dziecka.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak odrzucić spadek bez aktu zgonu??
Dzień dobry, Zmarła babcia byłego męża. Odrzucił on spadek teraz w kolejności powinny go odrzucić nasze dzieci. Wiadomo że do wniosku do sądu rodzinnego należy dołączyć odrzucenie spadku przez ojca oraz akt zgonu babci. Co mogę zrobić w przypadku gdy ojciec dzieci nie chcę dać mi ksero tych dokumentów? Spadek zawiera długi i nie chcę by były tym obarczone....
Czy należy mi się dzień wolny za święto w sobotę?
Witam, czy pracownik przebywający za zwolnieniu od 4 do 12 stycznia ma prawo do dnia wolnego za 6 stycznia? Znalazłam takie odpowiedzi: "Dodatkowy dzień wolny nie przysługuje jednak osobom, które są w tym dniu na zwolnieniu chorobowym, zasiłku macierzyńskim czy urlopie bezpłatnym." " Jeśli pracownik przebywa na zwolnieniu lekarskim, które obejmuje okresem swojego trwania również święto przypadające w sobotę, to nie traci on praw...
Zwolnienie na opiekę nad zdrowym dzieckiem.
Witam, jakis czas temu poruszalem temat apropo zwolnienia opiekuńczego i nie do konca sprawa się wyjaśniła.. Otóż partnerka (nie żona) przebywa w szpitalu mamy w domu male dziecko, jako ze nie ma możliwości zeby ktos inny zajmowal sie dzieckiem, ja siedze w domu. Chcialem w szpitalu zeby lekarz dal zwolnienie na opieke nad dzieckiem, lecz ten dal zaswiadczenie o pobycie partnerki w szpitalu i skierował do lekarza pierwszego kontaktu, po wizycie w...
Dziwny zapis w umowie wynajmu mieszkania.
Wynajmuje mieszkanie i w umowie mam zapis o tym, ze za kazdym razem gdy ktos u mnie nocuje mam obowiazek powiadamiac wlasciciela? Moim zdaniem to dosc dziwne, bo godzi w moja prywatnosc i wiadomo czasem nie da sie przewidziec czy ktos zostanie. Czy to ma moc prawna lub w ogóle jest legalne? A także czy w razie gdyby właściciel chciał skontrolować mieszkanie to czy może? Wejść kiedy chce i w ogóle?...

Wyszukiwarka