Sprawa dotyczy kontaktów z dziadkami.

Sprawa dotyczy kontaktów z dziadkami. Matka zrzeka się praw do dzieci. Ojciec wychowuje je samotnie, poślubia inną kobietę, która przysposabia dzieci. Jednak rodzice matki biologicznej chcą mieć kontakt z wnukami. Czy mają do tego prawo? Proszę o podstawę prawna.
anonim cytuj
22-10-2021
Art 121 i 121(1) mówi o przysposobieniu pełnym - wtedy nie będzie możliwości ustalenia kontaktów dla dziadków - wtedy prawa i obowiązki ustają.

anonim cytuj
22-10-2021
Sprawa dotyczy kontaktów z dziadkami. Matka zrzeka się praw do dzieci. Ojciec wychowuje je samotnie, poślubia inną kobietę, która przysposabia dzieci. Jednak rodzice matki biologicznej chcą mieć kontakt z wnukami. Czy mają do tego prawo? Proszę o podstawę prawna.

Zgodnie z Kodeksem Rodzinnym i Opiekuńczym, przysposobienie, czyli adopcja, może być pełne lub niepełne. W przypadku przysposobienia pełnego, zgodnie z art. 121 § 1 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego, ustają prawa i obowiązki rodzinne między przysposabianym a jego rodziną dotychczasową. Oznacza to, że jeżeli dojdzie do przysposobienia pełnego dzieci przez nową małżonkę ojca, wówczas w świetle prawa relacje między dziadkami ze strony matki a dziećmi zostają przerwane.

Jednakże, w świetle art. 149 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego, sąd może na wniosek bliskich ustalić kontakty z dzieckiem, jeżeli służy to dobru dziecka. W tym przypadku dziadkowie mogą wnioskować o kontakty z wnukami, ale muszą wykazać, że będzie to służyło dobru dzieci.

Art 121 i 121(1) mówi o przysposobieniu pełnym - wtedy nie będzie możliwości ustalenia kontaktów dla dziadków - wtedy prawa i obowiązki ustają.

Dokładnie, art. 121 § 1 KRO wskazuje, że po przysposobieniu pełnym ustają prawa i obowiązki rodzinne między przysposabianym a jego rodziną dotychczasową. Jednakże, jak wcześniej wskazałem, sąd może, na podstawie art. 149 KRO, ustalić kontakty między bliskimi a dzieckiem, jeśli służy to dobru dziecka.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy to jest zgodne z prawem, aby pobierać składkę zdrowotną podwójnie z emerytury?
Rodzice pracowali w Holandii przez 15 lat i nabyli prawo do emerytury holenderskiej. W Polsce również ją pobierają, mama z KRUS i ZUS(pełna emerytura), tato tylko z ZUSu. Obecnie mieszkają tylko w Polsce, nie mają holenderskiego adresu. Emerytura holenderska wpływa im na polskie konto w banku PKO. Dzisiaj otrzymali pismo, że z wpływów z emerytury holenderskiej oprócz podatku dodatkowo będzie pobierana składka zdrowotna. Czy to jest zgodne z prawe...
Zwrot kaucji po zdaniu wynajmowanego mieszkania
Czy właściciel mieszkania musi przedstawić faktury w przypadku gdy nie zwrócił kaucji z powodu np koniecznosci odmalowania? Czy może potrącić kwotę z tyt. Robocizny pracy własnej? ...
Meldunek
Dzień dobry, Piszę z takim pytaniem Jestem osobą pełnoletnią i nie mam własnego mieszkania wynajmuję po prostu i nie mieszkam z moją mamą a chciałabym żeby mnie zameldowała bo nie chcę widnieć jako osoba bezdomna i bez możliwości uczęszczania na wybory. Moja mama mieszka w btbs. Z tego co mi wiadomo zameldowanie kogoś nie wiąże się z dodatkowymi opłatami bo ilość używanych zasobów nie zmienia się. Mimo wszystko btbs chce aby moja mama płaciła dod...
Czy mąż który jest obcokrajowcem mieszkającym w Polsce ma prawo zarejestrować dziecko w Ambasadzie bez wiedzy i zgody matki??
Witam przychodzę z zapytaniem czy mąż który jest obcokrajowcem mieszkającym w Polsce od 3 lat ma prawo zarejestrować dziecko w Ambasadzie Nigeryjskiej w Warszawie Bez wiedzy i zgody matki? Zdaje mi się że musi zostać wyrażona zgoda matki i musi być podpis ,matka nie zgodziła się na rejestrację A jednak do niej doszło bez jej wiedzy i podpisu. Proszę bez hejtu. Dziękuję....

Wyszukiwarka