Dłużnik wykorzystał adres najmu.

Witajcie,
dawny najemca mojego mieszkania okazał się dłużnikiem, na którego przychodzą listy od firm windykacyjnych itd. Podanie informacji u źródła w tych firmach nie działa. Chcę pozwać z KK dawnego najemcę, podpowiecie jakie paragrafy mogę wykorzystać? Doprowadzenie do naruszenia miru domowego, który postrzegam także jak czystość skrzynki pocztowej?
anonim cytuj
06-11-2023
Żadne paragrafy nie mają tu miejsca, wszak to nie Twój dawny najemca spamuje pismami tylko wierzyciel.

anonim cytuj
06-11-2023
Najemca ma obowiązek powiadomienia o zmianie miejsca zamieszkania swoich dłużników, czy nie ma?

anonim cytuj
06-11-2023
Ale to jest sprawa na styku dłużnik - wierzyciel. Ty nie masz tutaj niestety za dużo do gadania i administrowania tymi danymi. Dodatkowo, składając wnioski pożyczkowe, Twój ex-najemca musiał podawać dane zgodne ze stanem faktycznym w tym dane związane z miejscem zamieszkania. Skoro miał z Tobą umowę, płacił, to dlaczego miał wypisywać, że mieszka w X jak mieszkał w Y?

anonim cytuj
06-11-2023
Mam na myśli okres po zakończeniu najmu, powinien dokonać aktualizacji adresu na inny po zakończeniu najmu, nie wykonał tej czynności, więc naruszył na pewno jakąś ustawę.

anonim cytuj
06-11-2023
Na jakiej podstawie twierdzi Pan, że ex-najemca nie dokonał aktualizacji adresu?

anonim cytuj
06-11-2023
Ponieważ po zakończeniu najmu, pojawiały się listy na jego dane i na mój adres.

anonim cytuj
06-11-2023
To, że się pojawiały listy na jego dane i Pana adres wynika tylko z faktu, że windykacja podchodzi do danych osobowych dłużnika bez jakiejkolwiek refleksji (o czym Pan już wie, bo zgłaszał w owej firmie fakt, że dłużnik już pod omawianym adresem nie przebywa). Jeśli w swoim systemie mieli by telefon stacjonarny klienta i adres zamieszkania, który oświadczał w 1996 roku, zapewne też by z tych danych korzystali i dzwonili do upadłego lub słali pisma. Takie realia.

anonim cytuj
06-11-2023
Rozumiem, czyli należy załatwić sprawę u źródła a kwestia pozwu nieodpowiedzialnego ex najemcy to kwestia otwarta, nie znana jeszcze orzecznictwu w Polsce. Działam, dziękuję.

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy najemca musi się wyprowadzić w ciągu miesiąca?
Dzień dobry, Właściciel wynajmowanego przez moją mamę mieszkania poinformował ją, że ma się w ciągu miesiąca (do 20.10) wyprowadzić. Faktycznie w umowie jest miesięczny okres wypowiedzenia. Ale czy faktycznie tak to działa? Czy można jakoś walczyć z właścicielem?...
L4 po ustaniu zatrudnienia
Witam. Rozwiązałam umowę o pracę z pracodawcą. 5 dni po ustaniu zatrudnienia złapałam przeziębienie i miałam L4 przez 10 dni. Po tym czasie poszłam do psychiatry, który wystawił mi zwolnienie na trzy tygodnie tj 21 dni Zwolnienia czasowo się zazębily.Czy w tej sytuacji przyznany zostanie mi zasiłek? dokument związane z zasiłkiem, ale zastanawiam się (bo nie znalazłam żadnego zapisu w ustawach), czy zwolnienie musi dotyczyć tej samej jedn...
Wniosek o ubezwłasnowolnienie.
W wezwaniu do uzupełnienia braków formalnych wniosku o ubezwłasnowolnienie (mojej Mamy), sąd cywilny wzywa m. innymi do przedłożenia odpisu skróconego aktu małżeństwa. Mama jest rozwiedziona od roku 1978 i od kilkudziesięciu lat nie utrzymujemy kontaktu z ojcem (jego wola), ma on drugą żonę i nową rodzinę. Ze względu na obecny stan zdrowia Mamy (brak logicznego kontaktu po ciężkim udarze) nie może ona samodzielnie wystąpić o żadne zaświadczenia...
Wynajem mieszkania
Hej! Chcemy z chłopakiem wynająć mieszkanie. Znaleźliśmy ogłoszenie, które nam bardzo odpowiada jej chodzi o metraż, warunki i lokalizację. W ogłoszeniu jest informacja, że nie płacimy stawki co miesiąc, a jednorazowo opłatę 10 000 zł na okres 6 miesięcy (ze wszystkim), potem możliwe przedłużenie umowy ( te 6 miesięcy nam odpowiada, bo akurat tyle tam będziemy).Czy spotkaliście się kiedyś z taką ofertą? Jak się zabezpieczyć, by właściciel nie wzi...

Wyszukiwarka