Dłużnik wykorzystał adres najmu.

Witajcie,
dawny najemca mojego mieszkania okazał się dłużnikiem, na którego przychodzą listy od firm windykacyjnych itd. Podanie informacji u źródła w tych firmach nie działa. Chcę pozwać z KK dawnego najemcę, podpowiecie jakie paragrafy mogę wykorzystać? Doprowadzenie do naruszenia miru domowego, który postrzegam także jak czystość skrzynki pocztowej?
anonim cytuj
06-11-2023
Żadne paragrafy nie mają tu miejsca, wszak to nie Twój dawny najemca spamuje pismami tylko wierzyciel.

anonim cytuj
06-11-2023
Najemca ma obowiązek powiadomienia o zmianie miejsca zamieszkania swoich dłużników, czy nie ma?

anonim cytuj
06-11-2023
Ale to jest sprawa na styku dłużnik - wierzyciel. Ty nie masz tutaj niestety za dużo do gadania i administrowania tymi danymi. Dodatkowo, składając wnioski pożyczkowe, Twój ex-najemca musiał podawać dane zgodne ze stanem faktycznym w tym dane związane z miejscem zamieszkania. Skoro miał z Tobą umowę, płacił, to dlaczego miał wypisywać, że mieszka w X jak mieszkał w Y?

anonim cytuj
06-11-2023
Mam na myśli okres po zakończeniu najmu, powinien dokonać aktualizacji adresu na inny po zakończeniu najmu, nie wykonał tej czynności, więc naruszył na pewno jakąś ustawę.

anonim cytuj
06-11-2023
Na jakiej podstawie twierdzi Pan, że ex-najemca nie dokonał aktualizacji adresu?

anonim cytuj
06-11-2023
Ponieważ po zakończeniu najmu, pojawiały się listy na jego dane i na mój adres.

anonim cytuj
06-11-2023
To, że się pojawiały listy na jego dane i Pana adres wynika tylko z faktu, że windykacja podchodzi do danych osobowych dłużnika bez jakiejkolwiek refleksji (o czym Pan już wie, bo zgłaszał w owej firmie fakt, że dłużnik już pod omawianym adresem nie przebywa). Jeśli w swoim systemie mieli by telefon stacjonarny klienta i adres zamieszkania, który oświadczał w 1996 roku, zapewne też by z tych danych korzystali i dzwonili do upadłego lub słali pisma. Takie realia.

anonim cytuj
06-11-2023
Rozumiem, czyli należy załatwić sprawę u źródła a kwestia pozwu nieodpowiedzialnego ex najemcy to kwestia otwarta, nie znana jeszcze orzecznictwu w Polsce. Działam, dziękuję.

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy można zawiesić alimenty na dziecko?
Witajcie mam takie pytanie czy jeśli alimenty zostały zasądzone około dwa tygodnie temu na mojego synka to czy można z nich kiedyś zrezygnować? Zawiesić ? Czy jak to jest ? Dziękuję za odpowiedzi...
czy zasadne jest pokrywanie urlopem wypoczynkowym niedoboru godzin?
Witam. Zastanawia mnie, czy zasadne jest pokrywanie urlopem wypoczynkowym niedoboru godzin, ktore są w danym miesiacu do przepracowania. Mam umowę o pracę na czas nieokreślony, na cały etat, pracuję 7,5godziny dziennie, 5 dni w tygodniu, a reszta pokrywana jest z urlopu wypoczynkowego. Czyli tak ok 1-2 dni miesięcznie. Czy pracodawca ma takie prawo? Czy pracodawca jest zobowiązany do zapewnienia 8 godzin pracy dziennie i 40 godzin w tygodniu?...
Problem z kaucją.
Witam, niedługo mija miesiąc od momentu zdania mieszkania. Przy zdawaniu wszystko ok, teraz nagle właściciel mi pisze, że potrąca mi ok 1/3 kaucji na poczet zaległych rachunków (to ok) oraz 1/3 za koszty sprzątania mieszkania, a dokładniej kamień w toalecie, na blacie w kuchni oraz w kabinie prysznicowej. Zapytałem skad ta cena, odpisał, że tyle kosztowały go srodki czystości, poprosiłem o rachunek i na razie cisza Moje pytania 1. Na protokole ...
Jak uniknąć płacenia alimentów na nie swoje dziecko?
Czy mam obowiązek łożenia alimentów na syna mojej żony z poprzedniego związku, po tym jak porzuciła mnie dla innego faceta? Nie adoptowałem tego dziecka, nie przysposobiłem, nie ma mojego nazwiska....

Wyszukiwarka