Witajcie,
dawny najemca mojego mieszkania okazał się dłużnikiem, na którego przychodzą listy od firm windykacyjnych itd. Podanie informacji u źródła w tych firmach nie działa. Chcę pozwać z KK dawnego najemcę, podpowiecie jakie paragrafy mogę wykorzystać? Doprowadzenie do naruszenia miru domowego, który postrzegam także jak czystość skrzynki pocztowej?
Żadne paragrafy nie mają tu miejsca, wszak to nie Twój dawny najemca spamuje pismami tylko wierzyciel.
anonim cytuj
06-11-2023
Najemca ma obowiązek powiadomienia o zmianie miejsca zamieszkania swoich dłużników, czy nie ma?
anonim cytuj
06-11-2023
Ale to jest sprawa na styku dłużnik - wierzyciel. Ty nie masz tutaj niestety za dużo do gadania i administrowania tymi danymi. Dodatkowo, składając wnioski pożyczkowe, Twój ex-najemca musiał podawać dane zgodne ze stanem faktycznym w tym dane związane z miejscem zamieszkania. Skoro miał z Tobą umowę, płacił, to dlaczego miał wypisywać, że mieszka w X jak mieszkał w Y?
anonim cytuj
06-11-2023
Mam na myśli okres po zakończeniu najmu, powinien dokonać aktualizacji adresu na inny po zakończeniu najmu, nie wykonał tej czynności, więc naruszył na pewno jakąś ustawę.
anonim cytuj
06-11-2023
Na jakiej podstawie twierdzi Pan, że ex-najemca nie dokonał aktualizacji adresu?
anonim cytuj
06-11-2023
Ponieważ po zakończeniu najmu, pojawiały się listy na jego dane i na mój adres.
anonim cytuj
06-11-2023
To, że się pojawiały listy na jego dane i Pana adres wynika tylko z faktu, że windykacja podchodzi do danych osobowych dłużnika bez jakiejkolwiek refleksji (o czym Pan już wie, bo zgłaszał w owej firmie fakt, że dłużnik już pod omawianym adresem nie przebywa). Jeśli w swoim systemie mieli by telefon stacjonarny klienta i adres zamieszkania, który oświadczał w 1996 roku, zapewne też by z tych danych korzystali i dzwonili do upadłego lub słali pisma. Takie realia.
anonim cytuj
06-11-2023
Rozumiem, czyli należy załatwić sprawę u źródła a kwestia pozwu nieodpowiedzialnego ex najemcy to kwestia otwarta, nie znana jeszcze orzecznictwu w Polsce. Działam, dziękuję.
Moja mama dostała w testamencie mieszkanie po rodzicach. Teraz chce przepisać na mnie. Mieszkam tam już 28 lat. Jakie są koszta takiego przepisania? Co dokładnie będzie potrzebne i czy w takim wypadku ktoś może się o coś ubiegać....
Witam serdecznie.
Otrzymałem w darowiźnie działkę rolno-budowlaną, która niestety jest dość wąska. Właścicielem przyegajacej obok działki równie wąskiej jest mój brat.
Mamy plan aby scalić je razem tak żeby można było coś sensownego wybudować lub sprzedać jako całość. Jeśli ja kupię od brata to współwłaścicielką będzie moja żona. Czy to nie będzie problem przy wniosku o scalenie działek? Może formą darowizny...
Tylko jak to można zrobić w pros...
Posiadam działkę, którą dzierżawie już prawie 40 lat. Umowa dzierżawy została zawarta bez udziału gminy. Podatek początkowo płaciła osoba, od której dzierżawiły ale umarła 17 lat temu i od tego czasu ja opłacam podatek. Osoba od której dzierżawiłem pole nie posiadała dzieci, miała 2 siostry i jedna z tych sióstr posiada dzieci. Chciałem założyć sprawę o przeniesienie własności, czy mam taką możliwość. Czy mógłbym utracić tą działkę?...
Jesteśmy razem z mężem współwłaścicielami samochodu, który jest zarejestrowany na nas obydwoje i podobnie jest z ubezpieczeniem. Czy mąż może sprzedać samochód bez mojego udziału?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: