Dłużnik wykorzystał adres najmu.

Witajcie,
dawny najemca mojego mieszkania okazał się dłużnikiem, na którego przychodzą listy od firm windykacyjnych itd. Podanie informacji u źródła w tych firmach nie działa. Chcę pozwać z KK dawnego najemcę, podpowiecie jakie paragrafy mogę wykorzystać? Doprowadzenie do naruszenia miru domowego, który postrzegam także jak czystość skrzynki pocztowej?
anonim cytuj
06-11-2023
Żadne paragrafy nie mają tu miejsca, wszak to nie Twój dawny najemca spamuje pismami tylko wierzyciel.

anonim cytuj
06-11-2023
Najemca ma obowiązek powiadomienia o zmianie miejsca zamieszkania swoich dłużników, czy nie ma?

anonim cytuj
06-11-2023
Ale to jest sprawa na styku dłużnik - wierzyciel. Ty nie masz tutaj niestety za dużo do gadania i administrowania tymi danymi. Dodatkowo, składając wnioski pożyczkowe, Twój ex-najemca musiał podawać dane zgodne ze stanem faktycznym w tym dane związane z miejscem zamieszkania. Skoro miał z Tobą umowę, płacił, to dlaczego miał wypisywać, że mieszka w X jak mieszkał w Y?

anonim cytuj
06-11-2023
Mam na myśli okres po zakończeniu najmu, powinien dokonać aktualizacji adresu na inny po zakończeniu najmu, nie wykonał tej czynności, więc naruszył na pewno jakąś ustawę.

anonim cytuj
06-11-2023
Na jakiej podstawie twierdzi Pan, że ex-najemca nie dokonał aktualizacji adresu?

anonim cytuj
06-11-2023
Ponieważ po zakończeniu najmu, pojawiały się listy na jego dane i na mój adres.

anonim cytuj
06-11-2023
To, że się pojawiały listy na jego dane i Pana adres wynika tylko z faktu, że windykacja podchodzi do danych osobowych dłużnika bez jakiejkolwiek refleksji (o czym Pan już wie, bo zgłaszał w owej firmie fakt, że dłużnik już pod omawianym adresem nie przebywa). Jeśli w swoim systemie mieli by telefon stacjonarny klienta i adres zamieszkania, który oświadczał w 1996 roku, zapewne też by z tych danych korzystali i dzwonili do upadłego lub słali pisma. Takie realia.

anonim cytuj
06-11-2023
Rozumiem, czyli należy załatwić sprawę u źródła a kwestia pozwu nieodpowiedzialnego ex najemcy to kwestia otwarta, nie znana jeszcze orzecznictwu w Polsce. Działam, dziękuję.

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Świadek
Czy na świadka do sądu na rozprawę można sobie wziąć każdego, nie pytając danej osoby o zgodę?...
Przedsądowe wezwanie do zapłaty.
Witam, otóż parę dni temu moja mama otrzymała list z firmy Centrum Badan Opinii Publicznej z działu windykacji z wezwaniem do zapłaty za materac którego nie mamy. Sprawa jest z 31.08.2015 czyli prawie 10 lat, czytałem o tej firmy w Internecie i słyszałem ze to są naciągacze, ale nie wiem jak się ustosunkować do tego. Pan z windykacji wysłał mi na maila umowę kupna tego materaca z podpisem mojej mamy na kwotę 118 zł, a w liście dostałem 118 zł+ 6 ...
sprzedaż mieszkania bez opodatkowania
Witam mieszkanie kupione czerwiec 2016 z rynku wtórnego, kiedy można sprzedać nie płacąc 19% podatku?....
Właścicielka chce nam podnieść czynsz z powodu wymiany instalacji elektrycznej o drugie tyle co płacimy. Czy może tak zrobić?
Dzień dobry. Jestem najemcą mieszkania. Konieczna jest wymiana instalacji elektrycznej z aluminiowej na miedzianą. Właścicielka chce nam podnieść czynsz z tego powodu o drugie tyle co płacimy. Czy może tak zrobić?...

Wyszukiwarka