Zmiana godzin a wolne

Mam pytanie. Pracuje na cały etat, szef zmniejszył godz pracy na 7 dziennie 6 dni w tygodniu. Czy w tym przypadku nie mamy prawa do wolnego za sobotę z racji zmniejszenia godzin pracy ?
anonim cytuj
09-02-2024
standardowy wymiar czasu pracy wynosi 8 godzin na dobę i średnio 40 godzin w przeciętnie pięciodniowym tygodniu pracy w okresie rozliczeniowym, który nie może przekraczać 4 miesięcy, chyba że przepisy lub układy zbiorowe pracy stanowią inaczej.

Jeżeli pracodawca zmniejszył wymiar czasu pracy do 7 godzin dziennie, należy sprawdzić, czy zostało to dokonane zgodnie z odpowiednią procedurą, czyli czy pracownicy zostali poinformowani o zmianie warunków pracy w wymaganym terminie i czy zmiana ta została dokonana w oparciu o postanowienia umowy o pracę, układu zbiorowego lub innych przepisów prawa pracy.

Co do zasady, jeśli pracuje się 6 dni w tygodniu po 7 godzin, nadal realizowany jest pełny wymiar czasu pracy, ponieważ łączna liczba godzin pracy w tygodniu wynosi 42 godziny, co jest zbliżone do standardowego pełnego wymiaru czasu pracy. W takim przypadku dzień wolny od pracy (sobota) nie jest standardowo przewidziany, chyba że w umowie o pracę, przepisach wewnętrznych pracodawcy lub układzie zbiorowym zawarto inne postanowienia dotyczące dni wolnych od pracy.

anonim cytuj
09-02-2024
A co w sytuacji, kiedy potrzebuje wolnego na osobiste sprawy, ale w tygodniu pracuje po 7 godzin i nie mam wolnych sobót? Czy musze brać urlop na żądanie czy jak to jest?

anonim cytuj
09-02-2024

Sugerowane Tematy

Darmowa wysyłka.
Witam. Zamówiłam w sklepie internetowym rzeczy za kwotę, która kwalifikowała się do darmowej wysyłki. Chce zwrócić część rzeczy (gdybym ich od razu nie zamówiła nie załapałam się na darmową wysyłkę). Sprzedawca chce potrącić mi że zwrotu kwotę za wysyłkę do mnie. Czy to jest zgodne z prawem? Zamawiając nie wiedziałam że będę zwracała część rzeczy, to ubrania musiałam je zmierzyć. Dodatkowo gdybym miała płacić wzięłabym najtańsza opcje, a sprzedaw...
Pomyłka kuriera, dostarczył paczkę pod zły adres? co mogę zrobić?
Witam mam pewną sprawę i nie za bardzo wiem jak mam ja ugryźć a więc: Zamówiłam buty internetowo ( sklep super wywiązał się z wysyłką) zaznaczyłam kuriera DPD , buty miały być w piątek, o godzinie 9.30 dostałam maila ze przesyłka doręczona ( oczywiście nie do mnie ) osoba odbierająca " A..A " nie moje inicjały, kilkukrotnie próbowałam skontaktować się z kurierem tego dnia bez skutku ( na smsy również nie odpowiadał ) , nie wiele myś...
Urlop wychowawczy.
Dzień dobry. Jestem teraz na urlopie macierzyńskim, syn będzie miał rok pod koniec maja. Jestem zatrudniona w przedszkolu. Nie planuje wychodzić do pracy, ponieważ nie mogę oddać syna tak wcześnie do żłobka, za mały jest. Jak muszę postąpić dalej? Mogę na spokojnie przyjść i zwolnić się z pracy? Czy muszę coś odpracować za to, co teraz dostaje wypłatę? I kiedy muszę zrezygnować z pracy, czyli na przykład na następny dzień po roku syna? Dziękuję....
Odrzucenie spadku po terminie.
Mam brata niepełnosprawnego chorego na autyzm nasi rodzice nie są razem od wielu lat i ojciec jest pozbawiony władzy rodzicielskiej . Nigdy nie płacił alimentów wypłacał mamie fundusz. Ostatnio dowiedziałam się że moja „babcia” której nie znam od strony ojca zmarła 2 lata temu a ojciec zrzekł się spadku i mama dostała pismo że brat ma spłacić dług za mieszkanie komunalne w którym mieszkała właśnie ta „babcia” . Ja mogę się zrzec spadku bo dopiero...

Wyszukiwarka