Zmiana godzin a wolne

Mam pytanie. Pracuje na cały etat, szef zmniejszył godz pracy na 7 dziennie 6 dni w tygodniu. Czy w tym przypadku nie mamy prawa do wolnego za sobotę z racji zmniejszenia godzin pracy ?
anonim cytuj
09-02-2024
standardowy wymiar czasu pracy wynosi 8 godzin na dobę i średnio 40 godzin w przeciętnie pięciodniowym tygodniu pracy w okresie rozliczeniowym, który nie może przekraczać 4 miesięcy, chyba że przepisy lub układy zbiorowe pracy stanowią inaczej.

Jeżeli pracodawca zmniejszył wymiar czasu pracy do 7 godzin dziennie, należy sprawdzić, czy zostało to dokonane zgodnie z odpowiednią procedurą, czyli czy pracownicy zostali poinformowani o zmianie warunków pracy w wymaganym terminie i czy zmiana ta została dokonana w oparciu o postanowienia umowy o pracę, układu zbiorowego lub innych przepisów prawa pracy.

Co do zasady, jeśli pracuje się 6 dni w tygodniu po 7 godzin, nadal realizowany jest pełny wymiar czasu pracy, ponieważ łączna liczba godzin pracy w tygodniu wynosi 42 godziny, co jest zbliżone do standardowego pełnego wymiaru czasu pracy. W takim przypadku dzień wolny od pracy (sobota) nie jest standardowo przewidziany, chyba że w umowie o pracę, przepisach wewnętrznych pracodawcy lub układzie zbiorowym zawarto inne postanowienia dotyczące dni wolnych od pracy.

anonim cytuj
09-02-2024
A co w sytuacji, kiedy potrzebuje wolnego na osobiste sprawy, ale w tygodniu pracuje po 7 godzin i nie mam wolnych sobót? Czy musze brać urlop na żądanie czy jak to jest?

anonim cytuj
09-02-2024

Sugerowane Tematy

Zwolnienie natychmiastowe pomimo okresu wypowiedzenia.
No więc mam zapis w umowie zlecenie : "każda ze stron może niniejszą umowę wypowiedzieć za dwutygodniowym okresem wypowiedzenia." Pracodawca przyszedł i mnie zwolnił natychmiastowo, przyprowadził od razu osobę na moje miejsce i kazał iść do domu. Zapytałam co z okresem wypowiedzenia? Odpowiedział że jest jednostronny. Natomiast zapis w umowie jest jak powyżej. Zadzwoniłam jeszcze tego samego dnia do niego przypominając o tym zapisie, m...
Pozew rodzinny w sprawie nieruchomości.
Dzisiaj w wyniku kłótni padła groźba pozwu sądowego na mnie ze strony wujka, za trzymanie "nielegalnie" przez 9 lat narzędzi w jego garażu. Od zawsze garaż wykorzystywany był na cele wspólne i przechowywane były tam narzędzia ogrodowe i materiały budowlane. Wujek nie poruszał nigdy kwestii usuwania czegoś z tamtąd, zgadzał się na trzymanie tam rzeczy. Natomiast faktycznie garaż należał do niego. Dzisiaj kazał mi wynieść wszystkie moje ...
Podział majątku wspólnego.
Razem z partnerem wybudowaliśmy dom na moim gruncie. Kredyt na dom wzięliśmy razem i nadal go spłacamy. W KW widnieje tylko ja jako jedyny właściciel. Rozstaliśmy się i planujemy sprzedaż domu żeby spłacić zaciągnięty kredyt. Reszta pieniędzy chcemy podzielić się po równo a były partner swoją część przeznaczy na zakup mieszkania. Jak to zrobić prawnie by uniknąć opłat od spadków i darowizn....
Czy pracodawca ma prawo ujawnić chorobę pracownika?
Po kilkunastu latach pracy w charakterze kierownika zakładu, trafiłem do firmy dla której wyzysk i "zajeżdżanie" pracowników to norma. Po roku pracy znalazłem się na L4 - od psychiatry - wypalenie zawodowe. Dziś dowiedziałem się, że szef w/w firmy na spotkaniach przekazał pracownikom od jakiego lekarza mam zwolnienie. Już chyba nie ma osoby, która nie wie. Czy takie zachowanie nie jest poważnym naruszeniem moich praw? Pomimo, że nie pla...

Wyszukiwarka