Zmiana godzin a wolne

Mam pytanie. Pracuje na cały etat, szef zmniejszył godz pracy na 7 dziennie 6 dni w tygodniu. Czy w tym przypadku nie mamy prawa do wolnego za sobotę z racji zmniejszenia godzin pracy ?
anonim cytuj
09-02-2024
standardowy wymiar czasu pracy wynosi 8 godzin na dobę i średnio 40 godzin w przeciętnie pięciodniowym tygodniu pracy w okresie rozliczeniowym, który nie może przekraczać 4 miesięcy, chyba że przepisy lub układy zbiorowe pracy stanowią inaczej.

Jeżeli pracodawca zmniejszył wymiar czasu pracy do 7 godzin dziennie, należy sprawdzić, czy zostało to dokonane zgodnie z odpowiednią procedurą, czyli czy pracownicy zostali poinformowani o zmianie warunków pracy w wymaganym terminie i czy zmiana ta została dokonana w oparciu o postanowienia umowy o pracę, układu zbiorowego lub innych przepisów prawa pracy.

Co do zasady, jeśli pracuje się 6 dni w tygodniu po 7 godzin, nadal realizowany jest pełny wymiar czasu pracy, ponieważ łączna liczba godzin pracy w tygodniu wynosi 42 godziny, co jest zbliżone do standardowego pełnego wymiaru czasu pracy. W takim przypadku dzień wolny od pracy (sobota) nie jest standardowo przewidziany, chyba że w umowie o pracę, przepisach wewnętrznych pracodawcy lub układzie zbiorowym zawarto inne postanowienia dotyczące dni wolnych od pracy.

anonim cytuj
09-02-2024
A co w sytuacji, kiedy potrzebuje wolnego na osobiste sprawy, ale w tygodniu pracuje po 7 godzin i nie mam wolnych sobót? Czy musze brać urlop na żądanie czy jak to jest?

anonim cytuj
09-02-2024

Sugerowane Tematy

Anulowanie umowy zlecenia i brak wynagrodzenia.
Dzień dobry, Bardzo proszę o pomoc w takiej sprawie: wykonywałem pracę dla pewnej firmy (czynności związane z archiwizacją i dokumentacją), z którą podpisałem w styczniu 2022 roku umowę zlecenia. Umowa została zawarta na 6 miesięcy. 26 kwietnia otrzymałem informację, że z przyczyn finansowych i gospodarczych umowa została anulowana. W związku z tym nie dostanę żadnego wynagrodzenia. Wykonana została przeze mnie zlecona praca, nie skończona jeszc...
Ślub a próg podatkowy
Moja narzeczona nie pracuje więc nie ma dochodu. Mój dochód roczny przekracza 120 tys. Znajomy doradził mi że jeśli wezmę ślub cywilny w styczniu 2023 to od stycznia 2024 będziemy mieli większy próg podatkowy. Mam pytanie czy jeśli wezmę ślub cywilny w grudniu 2022 to w styczniu 2023 będę miał już większy próg?...
Wychowawczyni domaga się ode mnie zaświadczenia od lekarza o chorobie.
Proszę o poradę, bo już mi ręce opadają. Córka chodzi do 2 klasy SP. Często choruje co wiąże się z częstymi nieobecnościami w szkole. Wychowawczyni domaga się ode mnie zaświadczenia od lekarza o chorobie. Lekarz zaświadczenia nie chce wypisać, bo jak twierdzi nie ma takiego obowiązku. Proszę mi powiedzieć jak to jest w świetle prawa? Czy moje usprawiedliwienie pisemne i poświadczenie że córka była chora liczy się mniej od zaświadczenia leka...
Nadpalenie mojego pojazdu.
Mam dość nietypowy problem. Moje auto zostało opalone od strony kierowcy przez auto które jak na razie wiem zostało podpalone, tak twierdzi biegły sądowy. Uszkodzonych są 3 pojazdy. Środkowy który został podpalony. Mój po prawej do niego opalony, "kogoś" po lewej także został opalony. Środkowy oraz ten po lewej stoją już jakiś czas, nie ruszane wyglądały na opuszczone. Obawiam się że środkowy nie ma obowiązkowego OC ..... Problem ma...

Wyszukiwarka