Jak mogę złożyć załącznik do protokołu nie mając pełnomocnika?

Jeśli nie mam pełnomocnika, czekamy na wyrok w rozwodzie, to jak teraz mogę złożyć załącznik do protokołu?
anonim cytuj
23-07-2022
Nie możesz już nic złożyć, bo przewód sądowy jest zamknięty.
Jeśli nie będziesz się zgadzał z wyrokiem, to wówczas możesz dołączyć do ewentualnej apelacji argumentując, że wszedłeś w posiadanie materiału dowodowego już po zamknięciu przewodu sądowego.

anonim cytuj
23-07-2022
Tylko że w sumie przewód sądowy jest zamknięty tak dobitnie dopiero w momencie uprawomocnienia się wyroku po to właśnie istnieje coś takiego jak wyrok nieprawomocny wyrok prawomocny aby w momencie między jednym a drugim móc jeszcze coś złożyć chociażby apelację zażalenie cokolwiek. Nie można było nic złożyć to ten wyrok już byłby siłą rzeczy prawomocny a sprawa zamknięta bo nie dałoby się już nic zmienić. Tak na chłopski rozum przynajmniej

anonim cytuj
23-07-2022
Nie. Mylisz się. Jeśli czeka autor na wyrok i sąd na tej ostatniej rozprawię sądowej powiedział, że przewód sądowy zamknięty termin ogłoszenia wyroku jest .....( Tu pada data) to przewód jest zamknięty i nic już nie można składać do tej sprawy. Ewentualnie na apelację, jeśli autor ma dowód a wszedł w jego posiadanie po zamknięciu przewodu.

anonim cytuj
23-07-2022
Jeśli nie mam pełnomocnika, czekamy na wyrok w rozwodzie, to jak teraz mogę złożyć załącznik do protokołu?

Chciałbym wyjaśnić kwestie związane z postępowaniem sądowym w Polsce oraz możliwością składania dowodów po zamknięciu przewodu sądowego.

Po pierwsze, istotne jest, aby rozróżnić między zamknięciem przewodu sądowego a uprawomocnieniem się wyroku. Zamknięcie przewodu sądowego to moment, kiedy sąd uznaje, że zbadał już wszystkie dowody i argumenty i jest gotów do wydania wyroku. W tym momencie nie można już składać nowych dowodów w pierwszej instancji.

Tylko że w sumie przewód sądowy jest zamknięty tak dobitnie dopiero w momencie uprawomocnienia się wyroku

Nie do końca. Uprawomocnienie się wyroku to moment, kiedy nie można już wnieść odwołania od danego wyroku i staje się on ostateczny. Między zamknięciem przewodu sądowego a uprawomocnieniem się wyroku jest pewien okres czasu, który pozwala stronie na przygotowanie i złożenie odwołania od wyroku.

Nie. Mylisz się. Jeśli czeka autor na wyrok i sąd na tej ostatniej rozprawię sądowej powiedział, że przewód sądowy zamknięty termin ogłoszenia wyroku jest .....( Tu pada data) to przewód jest zamknięty i nic już nie można składać do tej sprawy.

Zgadza się z tym, co napisał autor Postu 4. Po zamknięciu przewodu sądowego w pierwszej instancji nie można już składać nowych dowodów ani pism. Jeśli jednak strona uważa, że ma istotny materiał dowodowy, który nie mógł zostać przedstawiony wcześniej, powinna wnieść odwołanie (apelację) od wyroku, argumentując, dlaczego ten nowy materiał dowodowy powinien zostać uwzględniony.

Jeśli chodzi o składanie załącznika do protokołu bez posiadania pełnomocnika, można to uczynić osobiście, wnosząc odpowiednie pismo do sądu. Jednakże, jeśli przewód sądowy został zamknięty, wnoszenie nowych dowodów będzie możliwe dopiero w ramach ewentualnej apelacji.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy odrzucenie spadku można cofnąć?
Czy odrzucenie spadku można cofnąć? I co jeśli dostałam pismo że moja matka odrzuciła i ja jestem kolejna to co w sytuacji kiedy ona będzie chciała cofnąć swoje oświadczenie woli to co wtedy z moim terminem?...
weryfikacja AML
Witam Mam pytanie odnośnie weryfikacji AML. Moja sytuacja wygląda w taki sposób że handlowałem na giełdzie za pośrednictwem brokera. Nazwijmy go CTL. Kiedy dokonywałem wypłaty środków z giełdy zaszła konieczność opłaty podatków w Anglii. Zleciłem to dla mojego brokera. Okazało się wysłał on zafałszowaną deklarację przez co podatek zbyt mały. Na drugi dzień dostałem telefon żebym jak najszybciej opłacił podatek w prawidłowej wielkości 19% co ni...
Moje 5- letnie dziecko będąc w przedszkolu niechcący zniszczyło okulary nauczycielki. Pani dyrektor powiadomiła mnie, że mam pokryć koszty zakupu nowych okularów
Dzień dobry, Proszę o poradę - moje 5- letnie dziecko będąc w przedszkolu niechcący zniszczyło okulary nauczycielki. Dzisiaj pani dyrektor powiadomiła mnie, że mam pokryć koszty zakupu nowych okularów, twierdząc że jako rodzic ponoszę odpowiedzialność za szkody wyrządzone przez moje dziecko. Jednak dziecko było w tym czasie pod opieką szkoły, więc nie uważam abym to ja była temu winna. Trochę głupio mi w stosunku do Pani nauczycielki, ale dlacz...
Ul nad moim mieszkaniem. Brak działań ze strony właściciela kamienicy.
Wynajmuje mieszkanie w prywatnej kamienicy. Nad moim oknem pod dachem (mieszkam na poddaszu) osy zrobiły sobie gdzieś ul. Kiedy tylko otworze okno osy wlatują mi do mieszkania. Zadzwoniłam do administratora kamienicy, ale niestety minęło już 5 dni i nadal nikt nie przyjechał żeby owe gniazdo usunąć. Czy jest jakaś możliwość prawna zmusić administratora do szybszej interwencji bądź obciążenia administratora kosztami usunięcia tego gniazda po wezwa...

Wyszukiwarka