Jak mogę złożyć załącznik do protokołu nie mając pełnomocnika?

Jeśli nie mam pełnomocnika, czekamy na wyrok w rozwodzie, to jak teraz mogę złożyć załącznik do protokołu?
anonim cytuj
23-07-2022
Nie możesz już nic złożyć, bo przewód sądowy jest zamknięty.
Jeśli nie będziesz się zgadzał z wyrokiem, to wówczas możesz dołączyć do ewentualnej apelacji argumentując, że wszedłeś w posiadanie materiału dowodowego już po zamknięciu przewodu sądowego.

anonim cytuj
23-07-2022
Tylko że w sumie przewód sądowy jest zamknięty tak dobitnie dopiero w momencie uprawomocnienia się wyroku po to właśnie istnieje coś takiego jak wyrok nieprawomocny wyrok prawomocny aby w momencie między jednym a drugim móc jeszcze coś złożyć chociażby apelację zażalenie cokolwiek. Nie można było nic złożyć to ten wyrok już byłby siłą rzeczy prawomocny a sprawa zamknięta bo nie dałoby się już nic zmienić. Tak na chłopski rozum przynajmniej

anonim cytuj
23-07-2022
Nie. Mylisz się. Jeśli czeka autor na wyrok i sąd na tej ostatniej rozprawię sądowej powiedział, że przewód sądowy zamknięty termin ogłoszenia wyroku jest .....( Tu pada data) to przewód jest zamknięty i nic już nie można składać do tej sprawy. Ewentualnie na apelację, jeśli autor ma dowód a wszedł w jego posiadanie po zamknięciu przewodu.

anonim cytuj
23-07-2022
Jeśli nie mam pełnomocnika, czekamy na wyrok w rozwodzie, to jak teraz mogę złożyć załącznik do protokołu?

Chciałbym wyjaśnić kwestie związane z postępowaniem sądowym w Polsce oraz możliwością składania dowodów po zamknięciu przewodu sądowego.

Po pierwsze, istotne jest, aby rozróżnić między zamknięciem przewodu sądowego a uprawomocnieniem się wyroku. Zamknięcie przewodu sądowego to moment, kiedy sąd uznaje, że zbadał już wszystkie dowody i argumenty i jest gotów do wydania wyroku. W tym momencie nie można już składać nowych dowodów w pierwszej instancji.

Tylko że w sumie przewód sądowy jest zamknięty tak dobitnie dopiero w momencie uprawomocnienia się wyroku

Nie do końca. Uprawomocnienie się wyroku to moment, kiedy nie można już wnieść odwołania od danego wyroku i staje się on ostateczny. Między zamknięciem przewodu sądowego a uprawomocnieniem się wyroku jest pewien okres czasu, który pozwala stronie na przygotowanie i złożenie odwołania od wyroku.

Nie. Mylisz się. Jeśli czeka autor na wyrok i sąd na tej ostatniej rozprawię sądowej powiedział, że przewód sądowy zamknięty termin ogłoszenia wyroku jest .....( Tu pada data) to przewód jest zamknięty i nic już nie można składać do tej sprawy.

Zgadza się z tym, co napisał autor Postu 4. Po zamknięciu przewodu sądowego w pierwszej instancji nie można już składać nowych dowodów ani pism. Jeśli jednak strona uważa, że ma istotny materiał dowodowy, który nie mógł zostać przedstawiony wcześniej, powinna wnieść odwołanie (apelację) od wyroku, argumentując, dlaczego ten nowy materiał dowodowy powinien zostać uwzględniony.

Jeśli chodzi o składanie załącznika do protokołu bez posiadania pełnomocnika, można to uczynić osobiście, wnosząc odpowiednie pismo do sądu. Jednakże, jeśli przewód sądowy został zamknięty, wnoszenie nowych dowodów będzie możliwe dopiero w ramach ewentualnej apelacji.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Podatek od sprzedaży nieruchomości.
2 lata temu dostałem od ojca w darowiźnie działkę 80a. Znalazłem teraz kupca i mam szanse sprzedać ja za 600tys. 1.Czy ominął bym płacenie podatku od wzbogacenia jeżeli za te 600 tysięcy "kupiłbym" od ojca kolejna działkę? 2. Jeżeli nie od ojca to od np. teścia? 3. Jakiś inny pomysł żeby nie oddawać dla państwa pieniędzy za darmo?...
Testament ustny zmarłego.
Witam, sprawa którą chcę poruszyć tak pod koniec 2021 roku zmarł mój dziadek, ostatnią jego wolą ustną było to by w razie jego śmierci przelać środki które miał na koncie na konto wnuka, zgodnie z art. 952kc istnieje taka szansa lecz musi być jednocześnie 3 świadków, co z powodu ówczesnej pandemii nie miało racji bytu i każdy niestety oddzielnie dostał takie informacje. Bank po 1 miesiącu od śmierci mojego dziadka wysłał mi pismo (nie wiem swoją ...
Po raz pierwszy chciałabym wynająć mieszkanie. O czym powinnam pamiętać?
Dzień dobry, Po raz pierwszy chciałabym wynająć mieszkanie. Mieszkać mają w nim trzy studentki. Czy umowę podpisuję z wszystkimi trzema dziewczynami, czy z rodzicami ? Czy jest to uregulowane jakoś prawnie? O czym powinnam pamiętać przy wynajmie, aby jak najbardziej zabezpieczyć swój interes jako właściciela mieszkania. Wiem, że istnieje takie coś jak najem okazjonalny, aby taką umowę zawrzeć to kto powinien iść ze mną do notariusza?...
Jak mogę być współwłaścicielem samochodu, aby liczyły mi się już zniżki
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie dopisania mnie jako współwłaściciela samochodu. Auto w tej chwili jest zarejestrowane na mamę, chciałabym dopisać siebie jako współwłaściciel, aby liczyły mi się już zniżki. W takiej sytuacji musiałaby być spisana umowa darowizny, a następnie zgłoszenie tej umowy do wydziału komunikacji i wydanie nowego dowodu rejestracyjnego? Czy muszę zgłaszać darowiznę do skarbówki, gdzie wartość auta wynosi ok 4/5 tyś z...

Wyszukiwarka