Kiedy właściciel mieszkania może podnieść czynsz ?

Razem z nażeczoną wynajmujemy mieszkanie i ostatnio dostaliśmy wiadomość od Właściciela że podnosi nam czynsz. Uzasadniając to kosztami. Dodał ze teraz to my będziemy płacić za czynsz mieszkania a kwoty są dość wysokie.
To już druga tak sytuacja. Ponadto wszystkie naprawy typu uszkodzony zamek w drzwiach ponosimy my choć ich awaria to wada fabryczna.
Nie wiem co mam robić , szukać nowego mieszkania konfrontować to z nim. Czy można tak z dnia na dzień podnieść komuś opłaty. Nie rozumie tego.
anonim cytuj
31-08-2023
Szukaj nowego mieszkania, nie masz za bardzo innego wyjścia, tak czy siak podniesie w końcu. Masz dwa wyjścia, jeśli masz umowę to nie może Ci zmienić z dnia na dzień i masz okres wypowiedzenia umowy - czyli czas na znalezienie czegoś innego. Jeśli nie masz umowy to zmieniasz zamki, wybierasz odpowiednią kwotę z bankomatu i jak przyjdzie to i nie będzie chciał się dogadać ze np. w ciągu 3 miesięcy się wyprowadzisz to ładnie zostawiasz pieniądze w swojej kieszeni, wyrzucasz dziada, zmieniasz zamki, montujesz kamerki i twierdzisz że zapłaciłeś - niech udowodni że nie, jednocześnie wynajmując na czarno, a w banku wychodzi ze dokładnie taka sumę danego dnia wybrałeś, z historii lokalizacji telefonu również był u Ciebie, wejść nie może pod Twoja nie obecność bo będzie włamanie, szukasz mieszkania i zostawiasz dziada, a na odzyskanie kaucji nie masz co liczyć. Wszystko zależy od człowieka, jak normalny to się dogadasz, jak debil to tylko kłopotu sobie narobi i będzie szukał nowego lokatora.

anonim cytuj
31-08-2023
W trakcie najmu obowiązuje umowa najmu. Wszelkie zmiany muszą być zgodnie z ustawą o ochronie lokatorów. Jak nie ma umowy najmu to teoretycznie wszystko można, bo nie ma się do czego odnieść. Zmiany umowy powinny być aneksem (za porozumieniem lub z terminem określonym w ustawie). Wynajmujący nie może zmieniać warunków wg swojej woli. Jak nowe warunki Wam nie odpowiadają i są gorsze niż rynkowe, to po prostu szukajcie czegoś innego i wezwijcie właściciela do zmiany warunków zgodnie z prawem. Zyskacie czas, ale i na tak nie warto w takie układy wchodzić, bo jak wynajmujący nie działa zgodnie z prawem to dalej nie będzie.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Zaległy podatek.
Burmistrza Miasta .... postanowił wszcząć postępowanie w przedmiocie zakresu odpowiedzialności spadkobierców z tytułu zaległości podatkowej po zmarłej wpisanej jako płatnik w sprawie łącznego zobowiązania pieniężnego za okres od 2016 do 2023. Uzasadnienie z postanowienia sądu rejonowego wynika, że spadek po zmarłej nabyli dzieci spadkodawca pozostawił niezapłacone zaległości podatkowe. Stosownie do art. 97 ust 1 ustawy ordynacja podatkowa spadkob...
Ustalenie kontaktów.
Dzień dobry. Napiszę w skrócie. Syn we wrześniu będzie miał 3 latka. Jego ojciec zostawił Nas gdy mały miał 1.5 roku. Od tamtej pory odwiedza syna 2 -3 razy w miesiącu na 2-3 godziny w weekendy. Odkąd ojciec synka ma nowa dziewczynę są między nami spiny. Piszę za niego wiadomości do mnie udając że to tatuś. Wywołuje kłótnie. Ostatnio powiedziałam że nie będę odpisywała na jego wiadomości. Do sedna. Czy Sad może wydać pozwolenie aby ojciec zabiera...
Darowizna
Witam, mam takie pytanie. Babcia około 10 lat temu przepisała w darowiźnie i z umową dożywotnią mieszkanie na swojego syna, syn ten nigdy się babcią nie zajmował, nie pomagał. Przez jego niedopilnowanie babcia zażywała przeterminowane leki i była parę razy w szpitalu, ostatni raz w listopadzie 2019 roku, w tym również roku postanowiłam razem z mamą i moim mężem wziąć babcie do siebie. Od tego czasu babcia mieszka z nami, a jedyny telefon od syna ...
Upadłość najemcy a długi na lokalu.
Witam, chciałem zapytać jak jest z zadłużeniem lokalu komunalnego? Główny najemca ( tata ) ogłosił upadłość konsumencką z całkowitym umorzeniem długów również za najem mieszkania. Ja teraz dostałem pismo, że mam do spłaty 10tys, tzn. wcześniej dostaliśmy takie pismo obydwoje lecz ze względu na prowadzone postępowanie napisaliśmy sprzeciw i sąd go uznał, a po ogłoszeniu upadłości taty cała kwotę żądają teraz ode mnie? Czy to jest zgodne z prawem s...

Wyszukiwarka