Wyrok z uzasadnieniem.

Jaki czas ma sąd na wydanie wyroku z uzasadnieniem?
anonim cytuj
07-11-2023
Sąd nie wydaje z urzędu wyroku z uzasadnieniem. Strona, która jest niezadowolona z wydanego orzeczenia może zaskarżyć go np. wnosząc apelację.
W tym celu w ciągu tygodnia od dnia ogłoszenia wyroku należy złożyć do sądu, który wydał wyrok wniosek o sporządzenie i doręczenie orzeczenia z uzasadnieniem. Opłata od wniosku wynosi 100 zł.

anonim cytuj
07-11-2023
Sąd nie wydaje z urzędu wyroku z uzasadnieniem. Strona, która jest niezadowolona z wydanego orzeczenia może zaskarżyć go np. wnosząc apelację.
W tym celu w ciągu tygodnia od dnia ogłoszenia wyroku należy złożyć do sądu, który wydał wyrok wniosek o sporządzenie i doręczenie orzeczenia z uzasadnieniem. Opłata od wniosku wynosi 100 zł.

anonim cytuj
07-11-2023
Zgodnie z art. 329 par. 2 Kodeksu postępowania cywilnego pisemne uzasadnienie wyroku sporządza się w terminie dwóch tygodni od dnia wpływu do właściwego sądu wniosku o doręczenie wyroku z uzasadnieniem, a jeżeli wniosek był dotknięty brakami - od dnia usunięcia tych braków.

Z par. 4 powyższego artykułu wynika, że w przypadku niemożności sporządzenia pisemnego uzasadnienia wyroku w terminie prezes sądu może przedłużyć ten termin na czas oznaczony.

W sytuacji podanej w pytaniu można zadzwonić do sekretariatu danego wydziału sądu i zapytać.

anonim cytuj
07-11-2023
Jaki czas ma sąd na wydanie wyroku z uzasadnieniem?

Zgodnie z art. 328 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego (k.p.c.), sąd ma obowiązek ogłosić wyrok wraz z jego uzasadnieniem na rozprawie albo w terminie 7 dni od dnia zakończenia rozprawy. Jeśli strona zgłosi wniosek o sporządzenie pisemnego uzasadnienia wyroku, wówczas stosuje się art. 329 § 2 k.p.c., który mówi, że uzasadnienie należy sporządzić w ciągu 2 tygodni od dnia wpływu do sądu prawidłowo sporządzonego wniosku. Termin ten może być wydłużony przez prezesa sądu, o czym mowa w art. 329 § 4 k.p.c., jeśli z jakiegoś powodu niemożliwe jest sporządzenie uzasadnienia w wyznaczonym czasie.

To nie do końca jest zgodne z prawdą. Sąd ma obowiązek ogłosić wyrok z uzasadnieniem, jeśli wyrok ten jest ogłaszany na rozprawie. Natomiast jeżeli strona chce uzyskać pisemne uzasadnienie wyroku, to w takim przypadku musi złożyć wniosek, o którym mowa w art. 328 § 2 k.p.c. Opłata od wniosku o sporządzenie uzasadnienia wynosi 100 zł, jak wynika z ustawy o kosztach sądowych w sprawach cywilnych.

Zgodnie z art. 329 par. 2 Kodeksu postępowania cywilnego pisemne uzasadnienie wyroku sporządza się w terminie dwóch tygodni od dnia wpływu do właściwego sądu wniosku o doręczenie wyroku z uzasadnieniem, a jeżeli wniosek był dotknięty brakami - od dnia usunięcia tych braków.

Dokładnie tak, post 4 precyzyjnie wskazuje na odpowiednie przepisy regulujące termin sporządzenia pisemnego uzasadnienia. Termin ten jest obligatoryjny, chyba że zaistnieją szczególne okoliczności wymagające wydłużenia tego czasu przez prezesa sądu. Warto dodać, że strona może także wystąpić o przyspieszenie terminu, jeżeli uzasadnienie wyroku jest jej pilnie potrzebne, np. w celu przygotowania środka odwoławczego. Jednak ostateczna decyzja o przyspieszeniu należy do sądu.

anonim cytuj
08-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy jak wygram sprawę, to mogę się starać o zwrot kosztów, które poniosłam?
Czy jak wygram sprawę, to mogę się starać o zwrot kosztów, które poniosłam, czyli adwokata? Jaka jest szansa? Czy to ciężko odzyskać? Ciemna jestem w tych sprawach....
Odebranie władzy rodzicielskiej matce
Dzień dobry, jestem ojcem dwóch corek, które bardzo kocham. Kilka lat po rozwodzie i opiece naprzemiennej jedna z moich córek zaczęła mieć problemy z matką i jej byłym partnerem. Córka podcięła sobie żyły będąc pod opieka matki. W czasie mojej opieki, zauwazylem to od razu, rozpocząłem z córką terapie u lekarza psychiatry. Najpierw farmakologiczna, która miała przygotowac córkę do terapii z psychologiem. Córka zaczęła być nastawiana przeciwko mni...
Zrzeczenie się dziedziczenia.
Witam! Potrzebuje porady, a mianowicie Wychowuje się bez ojca, matka parę lat temu utraciła prawa rodzicielskie nade mną - ojciec również jest ich pozbawiony. Ja jestem pełnoletna. Nie wiem co z matką się dzieje i nie chce wiedzieć, ale jak to jest z dziedziczeniem spadku? Czy ja muszę sama napisać pismo do sądu odnośnie zrzeczenia się spadku czy dostanę pismo czy chce spadek czy odrzucam? Jak to wygląda w praktyce? Jedni mi mówią, żebym ...
Alimenty na dziecko.
Witam, proszę o poradę. Urodziłam parę dni dziecko, ojciec ma firmy (które nie są na niego). Jaka kwotę alimentów można uzyskać ? Ojciec chce płacić 500 zł ja się z tym nie zgadzam gdyż koszty są dużo większe chociażby ze względu na to ze 90% mojego wynagrodzenia teraz pójdzie na opłatę mieszkania....

Wyszukiwarka