Wyrok z uzasadnieniem.

Jaki czas ma sąd na wydanie wyroku z uzasadnieniem?
anonim cytuj
07-11-2023
Sąd nie wydaje z urzędu wyroku z uzasadnieniem. Strona, która jest niezadowolona z wydanego orzeczenia może zaskarżyć go np. wnosząc apelację.
W tym celu w ciągu tygodnia od dnia ogłoszenia wyroku należy złożyć do sądu, który wydał wyrok wniosek o sporządzenie i doręczenie orzeczenia z uzasadnieniem. Opłata od wniosku wynosi 100 zł.

anonim cytuj
07-11-2023
Sąd nie wydaje z urzędu wyroku z uzasadnieniem. Strona, która jest niezadowolona z wydanego orzeczenia może zaskarżyć go np. wnosząc apelację.
W tym celu w ciągu tygodnia od dnia ogłoszenia wyroku należy złożyć do sądu, który wydał wyrok wniosek o sporządzenie i doręczenie orzeczenia z uzasadnieniem. Opłata od wniosku wynosi 100 zł.

anonim cytuj
07-11-2023
Zgodnie z art. 329 par. 2 Kodeksu postępowania cywilnego pisemne uzasadnienie wyroku sporządza się w terminie dwóch tygodni od dnia wpływu do właściwego sądu wniosku o doręczenie wyroku z uzasadnieniem, a jeżeli wniosek był dotknięty brakami - od dnia usunięcia tych braków.

Z par. 4 powyższego artykułu wynika, że w przypadku niemożności sporządzenia pisemnego uzasadnienia wyroku w terminie prezes sądu może przedłużyć ten termin na czas oznaczony.

W sytuacji podanej w pytaniu można zadzwonić do sekretariatu danego wydziału sądu i zapytać.

anonim cytuj
07-11-2023
Jaki czas ma sąd na wydanie wyroku z uzasadnieniem?

Zgodnie z art. 328 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego (k.p.c.), sąd ma obowiązek ogłosić wyrok wraz z jego uzasadnieniem na rozprawie albo w terminie 7 dni od dnia zakończenia rozprawy. Jeśli strona zgłosi wniosek o sporządzenie pisemnego uzasadnienia wyroku, wówczas stosuje się art. 329 § 2 k.p.c., który mówi, że uzasadnienie należy sporządzić w ciągu 2 tygodni od dnia wpływu do sądu prawidłowo sporządzonego wniosku. Termin ten może być wydłużony przez prezesa sądu, o czym mowa w art. 329 § 4 k.p.c., jeśli z jakiegoś powodu niemożliwe jest sporządzenie uzasadnienia w wyznaczonym czasie.

To nie do końca jest zgodne z prawdą. Sąd ma obowiązek ogłosić wyrok z uzasadnieniem, jeśli wyrok ten jest ogłaszany na rozprawie. Natomiast jeżeli strona chce uzyskać pisemne uzasadnienie wyroku, to w takim przypadku musi złożyć wniosek, o którym mowa w art. 328 § 2 k.p.c. Opłata od wniosku o sporządzenie uzasadnienia wynosi 100 zł, jak wynika z ustawy o kosztach sądowych w sprawach cywilnych.

Zgodnie z art. 329 par. 2 Kodeksu postępowania cywilnego pisemne uzasadnienie wyroku sporządza się w terminie dwóch tygodni od dnia wpływu do właściwego sądu wniosku o doręczenie wyroku z uzasadnieniem, a jeżeli wniosek był dotknięty brakami - od dnia usunięcia tych braków.

Dokładnie tak, post 4 precyzyjnie wskazuje na odpowiednie przepisy regulujące termin sporządzenia pisemnego uzasadnienia. Termin ten jest obligatoryjny, chyba że zaistnieją szczególne okoliczności wymagające wydłużenia tego czasu przez prezesa sądu. Warto dodać, że strona może także wystąpić o przyspieszenie terminu, jeżeli uzasadnienie wyroku jest jej pilnie potrzebne, np. w celu przygotowania środka odwoławczego. Jednak ostateczna decyzja o przyspieszeniu należy do sądu.

anonim cytuj
08-11-2023

Sugerowane Tematy

Pan utracil prawo jazdy w polsce nigdy nie udal sie na psychotesty
Chodzi o utratę prawa jazdy, Pan utracil prawo jazdy w polsce nigdy nie udal sie na psychotesty i badanie a posiada prawo jazdy zdane w UE. Czy wystarczy przejsc testy aby cofniecie uprawnien zatarlo sie czy musi udac sie na egzamin w PL aby to zalatwic? Dziękuję ...
Kara z UFG.
Witam. Ostatnio zawierałem nową polisę OC zdalnie. Oczywiście jak większość nie przeczytałem OWU. W warunkach był wpis że jeśli do następnego dnia nie zostanie zaksięgowana kwota za ubezpieczenie to umowa nie wchodzi w życie. Każdy potrafi sobie wyobrazić moje zdziwienie po przeczytaniu maila z ubezpieczalni że jest ono nie ważne i odsyłają mi pieniądze. A więc do sedna. Zostałem bez OC i na dzisiejszy dzień grozi mi maksymalna kara z UFG. Na pew...
Niechciani lokatorzy
Dzień dobry. Nie wiem za bardzo co zrobić w sytuacji w jakiej znalazła się moja rodzina i pisze w prośba do osób, które znają się na tym temacie o pomoc. Moja babcia ma 80 lat, przez większość życia wychowywała mojego kuzyna, mieszkał u niej ponad 30 lat. Jego matka nie interesowała sie nim za bardzo. Dodam, ze w tym samym bloku, w którym mieszka babcia z kuzynem, piętro niżej mieszka jego druga babcia, matka jego ojca, która nie uznaje go za swo...
Jak wziąć urlop z powodu siły wyższej?
Mam pytanie odnośnie urlopu z tytułu siły wyższej. Wiem, że można go wziąć w godzinach i jest ich wtedy 16. Czy mogę zatem deklarując wybranie go właśnie w godzinach brać go 16 razy po jednej godzinie? Mój pracodawca twierdzi, że taki urlop mogę zgłosić tylko 2 razy w roku i jeżeli jednorazowo wezmę np. 3 godziny to za drugim razem jak nie wezmę reszty to przepadają pozostałe godziny.. w necie nie znalazłam info na ten temat....

Wyszukiwarka