Witam potrzebuje porady sprawa wygląda tak mamy dom który stoi pusty nikt z nas nie mieszka tam tata zmarł 9 lat temu. Mama po śmierci taty nie zrobiła rozpisu ani nic bo po tacie każdemu z nas się jakaś tam część należy.
Teraz chcemy to sprzedać i pytanie teraz takie czy jeśli dom stoi na mamę (po śmierci taty) byli małżeństwem nie mieli rozdzielności, czy możemy u notariusza spisać się nowemu właścicielowi czy sądownie to trzeba?
Szczerze nie znam się na tych sprawach nigdy się nie zastanawiałam nawet nad tym jak to zrobić teraz? Może ktoś pomoże i powie jak krok po kroku wyjść z tej sytuacji.
Z góry dziękuję
anonim cytuj
17-11-2020
A czy po śmierci Taty przeprowadzili Państwo postępowanie spadkowe? Czy Tata pozostawił testament?
anonim cytuj
17-11-2020
Nie, nie było testamentu ani sprawy spadkowej
anonim cytuj
17-11-2020
To może warto byłoby udać się do notariusza w celu spisania aktu dziedziczenia. Wtedy zarówno Mama , Pani i Pani Rodzeństwo staniecie się właścicielami, następnie możecie Państwo zrzec się swojej części spadku na rzecz Mamy. Wtedy Mama zostanie jedynym i pełnym właścicielem. Możecie też Państwo nie zrzekac się spadku i jako współwłaściciele zarządzać razem z Mamą swoim majątkiem wedle woli.
anonim cytuj
17-11-2020
Jako, że po zmarłym nie ( jak rozumiem ) przeprowadzono postępowania o stwierdzenie nabycia prawa do spadku przedmiot postu, tj, nieruchomość nie może być przedmiotem rozporządzania ( sprzedaży, wynajmu itp. ) przez spadkobierców. Należy zatem najpierw przed sądem lub notariuszem przeprowadzić tzw. sprawę spadkową i po prawomocnym postanowieniu o nabyciu prawa do spadku lub poświadczeniu dziedziczenia przed notariuszem ewentualnie sprzedać nieruchomość wspólnie ( lub przez instytucję pełnomocnictwa ). Jeśli zgody na np. cenę sprzedaży nie będzie - pozostaje dział spadku przed sądem czyli inaczej podział poszczególnych składników spadku wśród spadkobierców. Takie rozwiązanie jest najmniej korzystne, bo w przypadku braku konsensusu sąd postanowi o sprzedaży nieruchomości w drodze licytacji.
Witam,
mam pytanie, znalazłem się w sytuacji w której mam do czynienia z działką, która ma wielu dziedziczących w różnych stosunkach udziałów i potrzebuje dostać informację na temat tego co w przypadku gdy jeden z spadkobierców nie żyje. Czy jego udziały dzielone są wśród pozostałych spadkobierców czy po zmarłej osobie dziedziczą jej dzieci? Jak to jest. Z góry dziękuje za odpowiedź....
No więc mam zapis w umowie zlecenie : "każda ze stron może niniejszą umowę wypowiedzieć za dwutygodniowym okresem wypowiedzenia."
Pracodawca przyszedł i mnie zwolnił natychmiastowo, przyprowadził od razu osobę na moje miejsce i kazał iść do domu. Zapytałam co z okresem wypowiedzenia? Odpowiedział że jest jednostronny. Natomiast zapis w umowie jest jak powyżej. Zadzwoniłam jeszcze tego samego dnia do niego przypominając o tym zapisie, m...
Została zawarta umowa ustna między inwestorem a wykonawcą. Wykonawca miał poprawić i dokończyć pracę po kimś. Istotne było to by zrobić to szybko ze względu na pogodę. Praca i materiały zostały wycenione na 2250 zł i inwestor zgodził się na podaną kwotę. Ze względu na pogodę praca została wykonana od razu w ciągu weekendu. Zakończenie pracy zostało zgłoszone inwestorowi po czym inwestor poprosił o numer konta celem przelania ustalonej kwoty za wy...
Czy ma znaczenie przy orzekaniu o winie rozpadu związku, kto składa pozew o rozwód? Czy nie ma to zadnego znaczenia?
W małżeństwie była zdrada (zona ma dowody na zdradę przez męża), ale zona w związku tez robiła mężowi piekło nie zdrada ale innymi rzeczami (tu brak dowodów do sądu).
Czy jeśli po zdradzie, to mąż wystąpi pierwszy o rozwód, to czy są większe szanse ze rozwód nie będzie z jego winy mimo ze to on zdradził, czy nie ma to komplet...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: