Witam potrzebuje porady sprawa wygląda tak mamy dom który stoi pusty nikt z nas nie mieszka tam tata zmarł 9 lat temu. Mama po śmierci taty nie zrobiła rozpisu ani nic bo po tacie każdemu z nas się jakaś tam część należy.
Teraz chcemy to sprzedać i pytanie teraz takie czy jeśli dom stoi na mamę (po śmierci taty) byli małżeństwem nie mieli rozdzielności, czy możemy u notariusza spisać się nowemu właścicielowi czy sądownie to trzeba?
Szczerze nie znam się na tych sprawach nigdy się nie zastanawiałam nawet nad tym jak to zrobić teraz? Może ktoś pomoże i powie jak krok po kroku wyjść z tej sytuacji.
Z góry dziękuję
anonim cytuj
17-11-2020
A czy po śmierci Taty przeprowadzili Państwo postępowanie spadkowe? Czy Tata pozostawił testament?
anonim cytuj
17-11-2020
Nie, nie było testamentu ani sprawy spadkowej
anonim cytuj
17-11-2020
To może warto byłoby udać się do notariusza w celu spisania aktu dziedziczenia. Wtedy zarówno Mama , Pani i Pani Rodzeństwo staniecie się właścicielami, następnie możecie Państwo zrzec się swojej części spadku na rzecz Mamy. Wtedy Mama zostanie jedynym i pełnym właścicielem. Możecie też Państwo nie zrzekac się spadku i jako współwłaściciele zarządzać razem z Mamą swoim majątkiem wedle woli.
anonim cytuj
17-11-2020
Jako, że po zmarłym nie ( jak rozumiem ) przeprowadzono postępowania o stwierdzenie nabycia prawa do spadku przedmiot postu, tj, nieruchomość nie może być przedmiotem rozporządzania ( sprzedaży, wynajmu itp. ) przez spadkobierców. Należy zatem najpierw przed sądem lub notariuszem przeprowadzić tzw. sprawę spadkową i po prawomocnym postanowieniu o nabyciu prawa do spadku lub poświadczeniu dziedziczenia przed notariuszem ewentualnie sprzedać nieruchomość wspólnie ( lub przez instytucję pełnomocnictwa ). Jeśli zgody na np. cenę sprzedaży nie będzie - pozostaje dział spadku przed sądem czyli inaczej podział poszczególnych składników spadku wśród spadkobierców. Takie rozwiązanie jest najmniej korzystne, bo w przypadku braku konsensusu sąd postanowi o sprzedaży nieruchomości w drodze licytacji.
[Prawo spadkowe] Witam, sytuacja wygląda tak, że miesiąc temu dowiedzieliśmy się wraz siostrą o śmierci dziadka i babci (rodzice ojca - który nie żyje - jedynak) nie utrzymywaliśmy z tą częścią rodziny kontaktu dlatego dowiedzieliśmy się o śmierci dziadka bardzo późno. Zaraz mija 6 miesięcy od jego śmierci w spadku mamy mieszkanie ale nie jesteśmy pewni czy kredyt był spłacany. Wiem że spadek uznaje się za przyjęty po 6 miesiącach od śmierci lub ...
Kwarantanna a L4.
Mąż dostał skierowanie na wymaz pod kątem covid, co skutkowało automatycznym zwolnieniem lekarskim. Wynik był negatywny, więc został z kwarantanny zwolniony. Jednak zakład pracy już w momencie, gdy mąż został skierowany na test, dostał od sanepidu informację, że pracownik przebywa przez kolejne 10 dni na kwarantannie. O tym że została ona skrócona, pracodawca nie dostał żadnej informacji.
Czy to oznacza, że przerwanie kwaranta...
Art. 212kk, mój ex partner w kolejnym piśmie do sądu pomawia mnie o zaburzenia psychiczne jako sposób na kontratak, wcześniej pomawiał o przemoc wobec dzieci (bicie i głodzenie) przez co miałam nadzór kuratora, sprawozdania wszystkie na moją korzyść, ani szkoła która widziała odwrotne działania z mojej strony ani przedszkole i kuratorka nie dopatrzyli się niczego złego, biegli również wykluczyli przemoc z mojej strony. Jednak występując do sądu z...
Witam, proszę o poradę. Urodziłam parę dni dziecko, ojciec ma firmy (które nie są na niego). Jaka kwotę alimentów można uzyskać ? Ojciec chce płacić 500 zł ja się z tym nie zgadzam gdyż koszty są dużo większe chociażby ze względu na to ze 90% mojego wynagrodzenia teraz pójdzie na opłatę mieszkania....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: