Witam potrzebuje porady sprawa wygląda tak mamy dom który stoi pusty nikt z nas nie mieszka tam tata zmarł 9 lat temu. Mama po śmierci taty nie zrobiła rozpisu ani nic bo po tacie każdemu z nas się jakaś tam część należy.
Teraz chcemy to sprzedać i pytanie teraz takie czy jeśli dom stoi na mamę (po śmierci taty) byli małżeństwem nie mieli rozdzielności, czy możemy u notariusza spisać się nowemu właścicielowi czy sądownie to trzeba?
Szczerze nie znam się na tych sprawach nigdy się nie zastanawiałam nawet nad tym jak to zrobić teraz? Może ktoś pomoże i powie jak krok po kroku wyjść z tej sytuacji.
Z góry dziękuję
anonim cytuj
17-11-2020
A czy po śmierci Taty przeprowadzili Państwo postępowanie spadkowe? Czy Tata pozostawił testament?
anonim cytuj
17-11-2020
Nie, nie było testamentu ani sprawy spadkowej
anonim cytuj
17-11-2020
To może warto byłoby udać się do notariusza w celu spisania aktu dziedziczenia. Wtedy zarówno Mama , Pani i Pani Rodzeństwo staniecie się właścicielami, następnie możecie Państwo zrzec się swojej części spadku na rzecz Mamy. Wtedy Mama zostanie jedynym i pełnym właścicielem. Możecie też Państwo nie zrzekac się spadku i jako współwłaściciele zarządzać razem z Mamą swoim majątkiem wedle woli.
anonim cytuj
17-11-2020
Jako, że po zmarłym nie ( jak rozumiem ) przeprowadzono postępowania o stwierdzenie nabycia prawa do spadku przedmiot postu, tj, nieruchomość nie może być przedmiotem rozporządzania ( sprzedaży, wynajmu itp. ) przez spadkobierców. Należy zatem najpierw przed sądem lub notariuszem przeprowadzić tzw. sprawę spadkową i po prawomocnym postanowieniu o nabyciu prawa do spadku lub poświadczeniu dziedziczenia przed notariuszem ewentualnie sprzedać nieruchomość wspólnie ( lub przez instytucję pełnomocnictwa ). Jeśli zgody na np. cenę sprzedaży nie będzie - pozostaje dział spadku przed sądem czyli inaczej podział poszczególnych składników spadku wśród spadkobierców. Takie rozwiązanie jest najmniej korzystne, bo w przypadku braku konsensusu sąd postanowi o sprzedaży nieruchomości w drodze licytacji.
Zwracam się z uprzejmą prośbą o informację, czy pracodawca może odmówić pracownikowi, będącemu na wypowiedzeniu bez świadczenia pracy, wstępu na teren zakładu pracy w celu odebrania swoich prywatnych rzeczy z szafki? Czy jeżeli tak to jest zobowiązany do przekazania zawartości pracownikowi? Co jeżeli odmówi?
...
Czy posiedzenie sądu w kwestii warunkowego umorzenia postępowania odbywa się w posiedzeniu jawnym? Na posiedzeniu będzie rozpatrywany wniosek o warunkowe umorzenie postępowania, sprawca wypadku przyznał się do zarzucanego czynu i czyn nie budzi wątpliwości, sama poszkodowana nie może wziąć udziału w posiedzeniu ze względu na stan zdrowia, czy jako publiczność w posiedzeniu mogą wziąć udział osoby bliskie? Czy posiedzenie jest z urzędu rozpatrywan...
Witam
Mam pytanie dostałam wezwanie o wstawienie się do sądu pomimo że spadek odrzuciłam miesiąc po śmierci mamy wraz z dziećmi minęły już trzy lata.
Czy mam się czegoś obawiać wiem że rodzeństwo moje też odrzuciło spadek wraz ze swoim dziećmi w terminie zostaliśmy wezwani wszyscy przez firmę która skupuje długi....
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie dopisania mnie jako współwłaściciela samochodu.
Auto w tej chwili jest zarejestrowane na mamę, chciałabym dopisać siebie jako współwłaściciel, aby liczyły mi się już zniżki.
W takiej sytuacji musiałaby być spisana umowa darowizny, a następnie zgłoszenie tej umowy do wydziału komunikacji i wydanie nowego dowodu rejestracyjnego?
Czy muszę zgłaszać darowiznę do skarbówki, gdzie wartość auta wynosi ok 4/5 tyś z...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: