Witam potrzebuje porady sprawa wygląda tak mamy dom który stoi pusty nikt z nas nie mieszka tam tata zmarł 9 lat temu. Mama po śmierci taty nie zrobiła rozpisu ani nic bo po tacie każdemu z nas się jakaś tam część należy.
Teraz chcemy to sprzedać i pytanie teraz takie czy jeśli dom stoi na mamę (po śmierci taty) byli małżeństwem nie mieli rozdzielności, czy możemy u notariusza spisać się nowemu właścicielowi czy sądownie to trzeba?
Szczerze nie znam się na tych sprawach nigdy się nie zastanawiałam nawet nad tym jak to zrobić teraz? Może ktoś pomoże i powie jak krok po kroku wyjść z tej sytuacji.
Z góry dziękuję
anonim cytuj
17-11-2020
A czy po śmierci Taty przeprowadzili Państwo postępowanie spadkowe? Czy Tata pozostawił testament?
anonim cytuj
17-11-2020
Nie, nie było testamentu ani sprawy spadkowej
anonim cytuj
17-11-2020
To może warto byłoby udać się do notariusza w celu spisania aktu dziedziczenia. Wtedy zarówno Mama , Pani i Pani Rodzeństwo staniecie się właścicielami, następnie możecie Państwo zrzec się swojej części spadku na rzecz Mamy. Wtedy Mama zostanie jedynym i pełnym właścicielem. Możecie też Państwo nie zrzekac się spadku i jako współwłaściciele zarządzać razem z Mamą swoim majątkiem wedle woli.
anonim cytuj
17-11-2020
Jako, że po zmarłym nie ( jak rozumiem ) przeprowadzono postępowania o stwierdzenie nabycia prawa do spadku przedmiot postu, tj, nieruchomość nie może być przedmiotem rozporządzania ( sprzedaży, wynajmu itp. ) przez spadkobierców. Należy zatem najpierw przed sądem lub notariuszem przeprowadzić tzw. sprawę spadkową i po prawomocnym postanowieniu o nabyciu prawa do spadku lub poświadczeniu dziedziczenia przed notariuszem ewentualnie sprzedać nieruchomość wspólnie ( lub przez instytucję pełnomocnictwa ). Jeśli zgody na np. cenę sprzedaży nie będzie - pozostaje dział spadku przed sądem czyli inaczej podział poszczególnych składników spadku wśród spadkobierców. Takie rozwiązanie jest najmniej korzystne, bo w przypadku braku konsensusu sąd postanowi o sprzedaży nieruchomości w drodze licytacji.
Jesteśmy małą wspólnotą - 4 mieszkania, zarządzaną wspólnie. Jeden z sąsiadów od wielu lat uchyla się od prac porządkowych. Np. sprzątanie klatki schodowej. podwórka, chodnika przylegającego do naszej działki, itp.. Jak wyegzekwować by zaczął brać w tych i innych pracach udział?
Co stanowią najnowsze przepisy dotyczące głosowania w sprawach wykraczających poza zarząd zwykły, we wspólnocie takiej jak nasza? Czy obowiązuje jednomyślność w głosowan...
Dzień dobry. Dostaliśmy z mężem wezwanie na policję jako świadkowie. Poszkodowanym jest nasz sąsiad a oskarżonym drugi sąsiad. Czy mamy prawo odmówić obecności poszkodowanego przy przesłuchaniu? Ten człowiek jest nieobliczalny, prowokuje, wzywa policję i wytacza procesy o bzdury....
Witam wszystkich serdecznie!
Proszę o pomoc w doliczeniu się terminu do kiedy mogę zrzec się spadku w imieniu małoletniego syna.
14 marca 2022 ja zrzeklam się spadku po dziadku.
9.08 złożony wniosek do sądu dla nieletnich o zgodę
23.11 Sąd wydał postanowienie o zgodzie na odrzucenie spadku.
Postanowienie przyszło pocztą odebrane 30.11
Z góry dziękuję...
Dożywocie polegało na tym że dożywotnik mieszkał sobie w przekazanym mi umową dożywocia mieszkanku, i dowolnie nim dysponował, ja płaciłam mu dożywotnia rentę, zapewniłam opiekę w chorobie, oraz sprawiłam pochówek?
...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: