Nieruchomość (brak testamentu, postępowania spadkowego)

Witam potrzebuje porady sprawa wygląda tak mamy dom który stoi pusty nikt z nas nie mieszka tam tata zmarł 9 lat temu. Mama po śmierci taty nie zrobiła rozpisu ani nic bo po tacie każdemu z nas się jakaś tam część należy.
Teraz chcemy to sprzedać i pytanie teraz takie czy jeśli dom stoi na mamę (po śmierci taty) byli małżeństwem nie mieli rozdzielności, czy możemy u notariusza spisać się nowemu właścicielowi czy sądownie to trzeba?
Szczerze nie znam się na tych sprawach nigdy się nie zastanawiałam nawet nad tym jak to zrobić teraz? Może ktoś pomoże i powie jak krok po kroku wyjść z tej sytuacji.
Z góry dziękuję
anonim cytuj
17-11-2020
A czy po śmierci Taty przeprowadzili Państwo postępowanie spadkowe? Czy Tata pozostawił testament?

anonim cytuj
17-11-2020
Nie, nie było testamentu ani sprawy spadkowej

anonim cytuj
17-11-2020
To może warto byłoby udać się do notariusza w celu spisania aktu dziedziczenia. Wtedy zarówno Mama , Pani i Pani Rodzeństwo staniecie się właścicielami, następnie możecie Państwo zrzec się swojej części spadku na rzecz Mamy. Wtedy Mama zostanie jedynym i pełnym właścicielem. Możecie też Państwo nie zrzekac się spadku i jako współwłaściciele zarządzać razem z Mamą swoim majątkiem wedle woli.

anonim cytuj
17-11-2020
Jako, że po zmarłym nie ( jak rozumiem ) przeprowadzono postępowania o stwierdzenie nabycia prawa do spadku przedmiot postu, tj, nieruchomość nie może być przedmiotem rozporządzania ( sprzedaży, wynajmu itp. ) przez spadkobierców. Należy zatem najpierw przed sądem lub notariuszem przeprowadzić tzw. sprawę spadkową i po prawomocnym postanowieniu o nabyciu prawa do spadku lub poświadczeniu dziedziczenia przed notariuszem ewentualnie sprzedać nieruchomość wspólnie ( lub przez instytucję pełnomocnictwa ). Jeśli zgody na np. cenę sprzedaży nie będzie - pozostaje dział spadku przed sądem czyli inaczej podział poszczególnych składników spadku wśród spadkobierców. Takie rozwiązanie jest najmniej korzystne, bo w przypadku braku konsensusu sąd postanowi o sprzedaży nieruchomości w drodze licytacji.

anonim cytuj
17-11-2020

Sugerowane Tematy

zasiłek dla bezrobotnych
Witam, w przypadku gdy rozwiązanie umowy o pracę nastąpiło ze strony pracownika (przeprowadzka do innego miasta oddalonego o 300km), to czy istnieje możliwość uzyskania natychmiastowo zasiłku dla bezrobotnych po rejestracji jako osoba bezrobotna? Przeczytałam, że gdyby to było porozumienie stron i na świadectwie pracy byłaby wzmianka o przeprowadzce to zasiłek by przysługiwał. A jak jest w przypadku wypowiedzenia ze strony pracownika?...
Licytacja mieszkania
Witam proszę o poradę. Moja mama posiada 1/2 nieruchomości budynku socjalnego na własność. Przyszło jej pismo z gminy że może wykupić druga polowe nieruchomości, więc moja mama złożyła deklaracje o wykupie mieszkania. Następnie przyszło jej pismo o licytacji mieszkania. Na który nie pojechała.. Przegapiła. Teraz przyszło jej pismo że jakaś osoba przelicytowała mieszkanie. Zastanawia mnie to czy powinno jej przyjść pismo że przystępuje jeszcze j...
Prawo do informacji o stanie zdrowia dziecka.
Witam. Mam pytanie czy moja była małżonka ma obowiązek o powiadomieniu mnie, że chodzi prywatnie do psychologa oraz psychiatry z dzieckiem i czy muszę ewentualnie wyrazić na to zgodę ? Nadmiernie, że moja ex wymyśla dziecku różne choroby i cuda. Gdy zażądałem wyników badań to ich nie otrzymałem. Przepraszam raz otrzymałem lecz gdy pokazałem je lekarzowi to stwierdził, że po tych wynikach nie wynika nic żeby dziecko miało tę dolegliwość/ chorobę....
Wniosek o podwyższenie alimentów.
Witam, 1.wniosek o podwyższenie alimentów napisałam i złożyłam samodzielnie. 2. jest już odp. powanego, którą uzyskałam z czytelni. Sąd nie podjął jeszcze kroków w naszej sprawie. 3. pozwany ma pełnomocnika, w odpowiedzi kłamstwa, oczernianie mojej osoby i twierdzenia, że żyję w dostatku, mam wątpliwości co do zarobków, które są podane w odpowiedzi. Nie wspomnę już o podważanie moich kosztów, które na prawdę uczciwie policzyłam. moje pytanie:...

Wyszukiwarka