Umowa zawarta przez telefon.

Dzisiaj dzwonił do mnie jeden facet z kursów nauki języków obcych i po rozmowie dostałem smsa z gratulacjami i że kurier będzie w ciągu 2 dni roboczych u mnie( niestety mają mój adres) i opłata za pobraniem będzie 397 złotych. Jak się z tego wyplątać ??Czy taka umowa jest wiążąca ????
anonim cytuj
27-10-2023
Kurier ma przywieźć materiały do nauki. Pisałem już do tego faceta co do mnie dzwonił z rana i nie odpisał mi a pisałem mu że nie zgadzam się na paczkę od kuriera i rezygnuje z kursu.

anonim cytuj
27-10-2023
Jak się z tego wyplątać ??

A z czego konkretnie?
Skąd wiadomo, czy masz prawo do odstąpienia jak nie wiadomo na co się zgodziłeś i co już spełniono?
Jak dotąd nic od nich nie dostałem.

No to nie odbieraj przesyłki i po sprawie.

anonim cytuj
27-10-2023
Dzisiaj dzwonił do mnie jeden facet z kursów nauki języków obcych i po rozmowie dostałem smsa z gratulacjami i że kurier będzie w ciągu 2 dni roboczych u mnie( niestety mają mój adres) i opłata za pobraniem będzie 397 złotych. Jak się z tego wyplątać ??Czy taka umowa jest wiążąca ????

Umowy zawierane poza lokalem przedsiębiorstwa (np. przez telefon) podlegają szczególnym regulacjom. Zgodnie z art. 27 ustawy o prawach konsumenta z dnia 30 maja 2014 r., konsument ma prawo do odstąpienia od umowy w ciągu 14 dni, bez podawania przyczyny. Prawo to dotyczy m.in. umów sprzedaży zawartych na odległość. W sytuacji otrzymania paczki, konsument może nie odbierać przesyłki lub odstąpić od umowy w ciągu 14 dni od jej otrzymania.

Kurier ma przywieźć materiały do nauki. Pisałem już do tego faceta co do mnie dzwonił z rana i nie odpisał mi a pisałem mu że nie zgadzam się na paczkę od kuriera i rezygnuje z kursu.

Wskazane jest, abyś wysłał do firmy pisemne oświadczenie o odstąpieniu od umowy w celu zachowania odpowiedniej formy i dowodu wysłania takiego oświadczenia. Możesz to zrobić zarówno drogą elektroniczną (e-mail), jak i pocztą tradycyjną. Warto również zachować potwierdzenie nadania lub dowód wysłania e-maila.

No to nie odbieraj przesyłki i po sprawie.

Nieodbieranie paczki jest jednym z możliwych rozwiązań. Jeśli nie odbierzesz przesyłki, kurier zwróci ją nadawcy. Niemniej jednak, dla pewności i uniknięcia ewentualnych problemów w przyszłości, zalecam pisemne odstąpienie od umowy.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Jakie prawa ma pracownik na zwolnieniu lekarskim?
Witam. Mam kilka pytań do prawników, proszę o szybką odpowiedź. 1. Czy pracodawca ma prawo do kontaktowania się ze mną podczas mojego zwolnienia lekarskiego? 2. Jakie są moje prawa w zakresie ochrony miejsca pracy podczas zwolnienia lekarskiego? Czy pracodawca może mnie zwolnić podczas mojego zwolnienia lekarskiego? 3. Jakie obowiązki mam jako pracownik na zwolnieniu lekarskim? Czy muszę na przykład informować pracodawcę o swoim stanie zdrow...
Czy właściciel działki zobowiązany jest do zadbania o nią?
Witam serdecznie. Czy istnieje jakiś przepis mówiący o tym, że właściciel działki zobowiązany jest do zadbania o nią? Mieszkam w domu jednorodzinnym w górach. Pod moim domem jest zaniedbana działka której właściciel mieszka jakieś 100 km od tego miejsca. Gdyby nie to, że dba się o swoje, już dawno miała bym w swoim ogrodzie ciernie i inne chwasty... Nie mówiąc już o żmijach i innych żyjątkach. Czy faktycznie tak jest ze " wolnoć Tomku w swo...
Czy będą konsekwencje z tego ze najemca będzie wnioskował o dodatek mieszkaniowy?
Jestem wynajmującą mieszkanie i osoba, która je wynajmuje, czyli najemca zapytał mnie, czy nie będzie problemu, jeśli podczas najmu zgłosi wniosek do urzędu miasta i otrzyma dodatek mieszkaniowy do czynszu? Czy ja jako wynajmująca nie poniosę z tego powodu żadnych konsekwencji? Czy ja będę musiała składać do urzędu jakieś dokumenty? Co miesiąc odprowadzam podatek od wynajmu. Czy taki dodatek mieszkaniowy wpływa w jakikolwiek sposób na ten podatek...
Zajęcie komornicze.
Dzień dobry, mam pytanie. Narzeczony ma zadłużenie ale po rozmowie z Panią komornik ustalili że nie będzie miał zajęcia na koncie bo będzie wpłacał ustalona kwotę co miesiąc. Kwota zostaje co miesiąc wpłacona taka jaka została ustalona i faktycznie zajęcia nie ma na koncie bankowym. Moje pytanie jest takie jeżeli rozliczył się z podatku to dlaczego urząd przekierował kwotę do zwrotu do Pani Komornik ? Czy jest w ogóle taka możliwość jeżeli Pani ...

Wyszukiwarka