Umowa zawarta przez telefon.

Dzisiaj dzwonił do mnie jeden facet z kursów nauki języków obcych i po rozmowie dostałem smsa z gratulacjami i że kurier będzie w ciągu 2 dni roboczych u mnie( niestety mają mój adres) i opłata za pobraniem będzie 397 złotych. Jak się z tego wyplątać ??Czy taka umowa jest wiążąca ????
anonim cytuj
27-10-2023
Kurier ma przywieźć materiały do nauki. Pisałem już do tego faceta co do mnie dzwonił z rana i nie odpisał mi a pisałem mu że nie zgadzam się na paczkę od kuriera i rezygnuje z kursu.

anonim cytuj
27-10-2023
Jak się z tego wyplątać ??

A z czego konkretnie?
Skąd wiadomo, czy masz prawo do odstąpienia jak nie wiadomo na co się zgodziłeś i co już spełniono?
Jak dotąd nic od nich nie dostałem.

No to nie odbieraj przesyłki i po sprawie.

anonim cytuj
27-10-2023
Dzisiaj dzwonił do mnie jeden facet z kursów nauki języków obcych i po rozmowie dostałem smsa z gratulacjami i że kurier będzie w ciągu 2 dni roboczych u mnie( niestety mają mój adres) i opłata za pobraniem będzie 397 złotych. Jak się z tego wyplątać ??Czy taka umowa jest wiążąca ????

Umowy zawierane poza lokalem przedsiębiorstwa (np. przez telefon) podlegają szczególnym regulacjom. Zgodnie z art. 27 ustawy o prawach konsumenta z dnia 30 maja 2014 r., konsument ma prawo do odstąpienia od umowy w ciągu 14 dni, bez podawania przyczyny. Prawo to dotyczy m.in. umów sprzedaży zawartych na odległość. W sytuacji otrzymania paczki, konsument może nie odbierać przesyłki lub odstąpić od umowy w ciągu 14 dni od jej otrzymania.

Kurier ma przywieźć materiały do nauki. Pisałem już do tego faceta co do mnie dzwonił z rana i nie odpisał mi a pisałem mu że nie zgadzam się na paczkę od kuriera i rezygnuje z kursu.

Wskazane jest, abyś wysłał do firmy pisemne oświadczenie o odstąpieniu od umowy w celu zachowania odpowiedniej formy i dowodu wysłania takiego oświadczenia. Możesz to zrobić zarówno drogą elektroniczną (e-mail), jak i pocztą tradycyjną. Warto również zachować potwierdzenie nadania lub dowód wysłania e-maila.

No to nie odbieraj przesyłki i po sprawie.

Nieodbieranie paczki jest jednym z możliwych rozwiązań. Jeśli nie odbierzesz przesyłki, kurier zwróci ją nadawcy. Niemniej jednak, dla pewności i uniknięcia ewentualnych problemów w przyszłości, zalecam pisemne odstąpienie od umowy.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Ustanowienie kuratora za osobę nieznaną z miejsca zamieszkania.
W 2021 roku byłemu mężowi podwyższałam alimenty na dziecko, w związku z tym, że się ukrywa moja prawniczka w jakiś sposób ustaliła matkę kuratorem odpowiedzialnym za odbieranie powiadomień i reprezentowanie go przed sądem . Jaki paragraf o tym stanowi, żebym mogła złożyć taki wniosek, ponieważ od grudnia sąd stara się dostarczyć odpis pozwu i wyrok o zabezpieczeniu, ale bezskutecznie. Teraz muszę opłacić komornika żeby On dostarczył, ale nie wi...
skrócenenie okresu wypowiedzenia
Pracuję na umowę zlecenie z rocznym okresem. Na poczatku tego miesiąca poinformowałem zleceniodawcę o zamiaru odejścia z firmy (barber shop). Wysłał mi zdjęcie dokumentu potwierdzajacy miesiąc wypowiedzenia. Umowa jasno mówi że obowiązuje miesięczny okres wypowiedzenia. Niestety zleceniodawca stwierdził że znalazł pracownika na moje miejsce i chce skrócić okres wypowiedzenia z miesiaca do zaledwie - prawie - dwóch tygodni, bez mojej zgody. Po u...
Wypowiedzenie umowy najmu.
Czy mogę wypowiedzieć umowę najmu lokalu mieszkalnego w trybie natychmiastowym zgodnie art. 682 K.c., art. 664 § 2 K.c.? W lutym 2023r. podpisałam umowę najmu lokalu mieszkalnego na rok. Opłaty ponoszę regularnie i w terminie, lecz Wynajmujący nie wywiązał się z ustnej umowy usunięcia wady lokalu mieszkalnego ( usunięcie odpadających płytek ze ścian i podłogi w kuchni, łazienki poprzez remont/ odświeżenie kuchni, łazienki, korytarza) uniemożliwi...
Wynagrodzenie za urlop.
Dzień dobry Zwykle mam stałe wynagrodzenie składające się z 2 składników podstawa i premia , nie płaca mi za nadgodziny. Ostanie 4 miesiące na dużym projekcie pracowałem po 300 h i dyrektor płaci za nadliczbowe godziny pojawiła się kolejna pozycja na pasku o nazwie nagroda. Nagroda została doliczona do wszystkich innych składników wynagrodzenia i o podatkowana Idę na 3 tygodniowy Urlop czy powinny te wypracowane miesiące mieć wpływ na wynag...

Wyszukiwarka