Umowa zawarta przez telefon.

Dzisiaj dzwonił do mnie jeden facet z kursów nauki języków obcych i po rozmowie dostałem smsa z gratulacjami i że kurier będzie w ciągu 2 dni roboczych u mnie( niestety mają mój adres) i opłata za pobraniem będzie 397 złotych. Jak się z tego wyplątać ??Czy taka umowa jest wiążąca ????
anonim cytuj
27-10-2023
Kurier ma przywieźć materiały do nauki. Pisałem już do tego faceta co do mnie dzwonił z rana i nie odpisał mi a pisałem mu że nie zgadzam się na paczkę od kuriera i rezygnuje z kursu.

anonim cytuj
27-10-2023
Jak się z tego wyplątać ??

A z czego konkretnie?
Skąd wiadomo, czy masz prawo do odstąpienia jak nie wiadomo na co się zgodziłeś i co już spełniono?
Jak dotąd nic od nich nie dostałem.

No to nie odbieraj przesyłki i po sprawie.

anonim cytuj
27-10-2023
Dzisiaj dzwonił do mnie jeden facet z kursów nauki języków obcych i po rozmowie dostałem smsa z gratulacjami i że kurier będzie w ciągu 2 dni roboczych u mnie( niestety mają mój adres) i opłata za pobraniem będzie 397 złotych. Jak się z tego wyplątać ??Czy taka umowa jest wiążąca ????

Umowy zawierane poza lokalem przedsiębiorstwa (np. przez telefon) podlegają szczególnym regulacjom. Zgodnie z art. 27 ustawy o prawach konsumenta z dnia 30 maja 2014 r., konsument ma prawo do odstąpienia od umowy w ciągu 14 dni, bez podawania przyczyny. Prawo to dotyczy m.in. umów sprzedaży zawartych na odległość. W sytuacji otrzymania paczki, konsument może nie odbierać przesyłki lub odstąpić od umowy w ciągu 14 dni od jej otrzymania.

Kurier ma przywieźć materiały do nauki. Pisałem już do tego faceta co do mnie dzwonił z rana i nie odpisał mi a pisałem mu że nie zgadzam się na paczkę od kuriera i rezygnuje z kursu.

Wskazane jest, abyś wysłał do firmy pisemne oświadczenie o odstąpieniu od umowy w celu zachowania odpowiedniej formy i dowodu wysłania takiego oświadczenia. Możesz to zrobić zarówno drogą elektroniczną (e-mail), jak i pocztą tradycyjną. Warto również zachować potwierdzenie nadania lub dowód wysłania e-maila.

No to nie odbieraj przesyłki i po sprawie.

Nieodbieranie paczki jest jednym z możliwych rozwiązań. Jeśli nie odbierzesz przesyłki, kurier zwróci ją nadawcy. Niemniej jednak, dla pewności i uniknięcia ewentualnych problemów w przyszłości, zalecam pisemne odstąpienie od umowy.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Spadek działki
Mam pytanie. Działka która jest notarialnie zapisana na małżeństwo które ma rozdzielność majątkowa- moja mama i moj tata. Nie maja rozwodu. Natomiast tata ma komorników. Trafił do szpitala . W przypadku jego śmierci jak wyglada to prawnie ? Nie chce przejąć długów ojca, wiem ze musze się zrzec spadku. Natomiast co się dzieje z dzialka? Mama nie ma żadnych dlugow....
Może ktoś się orientuje jak napisać oświadczenie odnośnie odrzucenia praw do mieszkania po ojcu. ?
Dzień dobry. Potrzebuje porady. Może ktoś się orientuje jak napisać oświadczenie odnośnie odrzucenia praw do mieszkania po ojcu. Dokładnie sytuacja wygląda tak, że mój mąż ma dzieci z pierwszego małżeństwa, posiadamy mieszkanie zakupione przez nas i chciałabym je zabezpieczyć w razie czego żeby nie mieć problemów później. ...
Co robić, gdy drugi rodzic nie płaci alimentów?
Witam, składam wniosek o niealimentację. Jestem w trakcie kompletowania dokumentów. Komornik nie ma z czego ściągnąć, bo delikwent pracuje na czarno, ale mam dowody na to, że zarabia. Czy takie dowody (z portalu społecznościowego) mogą być wzięte pod uwagę? On śmieje mi się w twarz, że nie będzie płacił. Ma zaległość ponad 12 tys. Co jeśli nie mam jego adresu zamieszkania a jedynie kontakt do kuratora, pod którego jest nadzorem? Czy tez cos to po...
Czy prawnie mogę starać się po takim czasie o odszkodowanie?
Witam. W lutym 2020 roku zgłosiłem szkode, zerwany dach na budynku gospodarczym po silnych wiatrach. Po oględzinach pracownika z ubezpieczalni stwierdzili , ze drzewo było zjedzone przez robaki a dach zawalił się do środka ze to podejrzane i nie wypłaca odszkodowania. Pisalem sam odwołania i nic. Czy prawnie mogę jeszcze się starać po takim czasie o odszkodowanie? Czy lepiej jakieś pismo wystosować przez prawnika ? Dodam , że po zgłoszeniu szkod...

Wyszukiwarka