Umowa zawarta przez telefon.

Dzisiaj dzwonił do mnie jeden facet z kursów nauki języków obcych i po rozmowie dostałem smsa z gratulacjami i że kurier będzie w ciągu 2 dni roboczych u mnie( niestety mają mój adres) i opłata za pobraniem będzie 397 złotych. Jak się z tego wyplątać ??Czy taka umowa jest wiążąca ????
anonim cytuj
27-10-2023
Kurier ma przywieźć materiały do nauki. Pisałem już do tego faceta co do mnie dzwonił z rana i nie odpisał mi a pisałem mu że nie zgadzam się na paczkę od kuriera i rezygnuje z kursu.

anonim cytuj
27-10-2023
Jak się z tego wyplątać ??

A z czego konkretnie?
Skąd wiadomo, czy masz prawo do odstąpienia jak nie wiadomo na co się zgodziłeś i co już spełniono?
Jak dotąd nic od nich nie dostałem.

No to nie odbieraj przesyłki i po sprawie.

anonim cytuj
27-10-2023
Dzisiaj dzwonił do mnie jeden facet z kursów nauki języków obcych i po rozmowie dostałem smsa z gratulacjami i że kurier będzie w ciągu 2 dni roboczych u mnie( niestety mają mój adres) i opłata za pobraniem będzie 397 złotych. Jak się z tego wyplątać ??Czy taka umowa jest wiążąca ????

Umowy zawierane poza lokalem przedsiębiorstwa (np. przez telefon) podlegają szczególnym regulacjom. Zgodnie z art. 27 ustawy o prawach konsumenta z dnia 30 maja 2014 r., konsument ma prawo do odstąpienia od umowy w ciągu 14 dni, bez podawania przyczyny. Prawo to dotyczy m.in. umów sprzedaży zawartych na odległość. W sytuacji otrzymania paczki, konsument może nie odbierać przesyłki lub odstąpić od umowy w ciągu 14 dni od jej otrzymania.

Kurier ma przywieźć materiały do nauki. Pisałem już do tego faceta co do mnie dzwonił z rana i nie odpisał mi a pisałem mu że nie zgadzam się na paczkę od kuriera i rezygnuje z kursu.

Wskazane jest, abyś wysłał do firmy pisemne oświadczenie o odstąpieniu od umowy w celu zachowania odpowiedniej formy i dowodu wysłania takiego oświadczenia. Możesz to zrobić zarówno drogą elektroniczną (e-mail), jak i pocztą tradycyjną. Warto również zachować potwierdzenie nadania lub dowód wysłania e-maila.

No to nie odbieraj przesyłki i po sprawie.

Nieodbieranie paczki jest jednym z możliwych rozwiązań. Jeśli nie odbierzesz przesyłki, kurier zwróci ją nadawcy. Niemniej jednak, dla pewności i uniknięcia ewentualnych problemów w przyszłości, zalecam pisemne odstąpienie od umowy.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Kiedy trzeba zwrócić zasiłek chorobowy?
Cześć, byłem na 3 tygodniowym L4 (od psychiatry), które przedłużam. W trakcie l4 brałem udział w zajeciach sportowych i pracodawca uważa, że nie powinienem i będzie chciał abym oddał wypłacone L4 za ten okres tych 3 tygodni. Co jeżeli odmówie? Mam od psychiatry papier, że wskazane dla mnie są wszelkiego rodzaju aktywności oraz przebywanie w grupach ludzi. Czy sprawa trafia od razu do sądu czy będzie to załatwiane przez ZUS? Firma powyżej 20osó...
Czy sprzedawca, może odrzucić możliwość zwrotu podręczników?
Zakupiłem on-line podręczniki do nauki. Jako, że chodzi o naukę języka, który wykorzystuje zawodowo do zakupu wziąłem fakturę. Podręczniki okazały się słabe i chciałem je zwrócić. Sprzedawca odrzucił możliwość zwrotu powołując się na klauzurę: "Oświadczam, że zawierana przeze mnie umowa sprzedaży jest bezpośrednio związana z prowadzoną przeze mnie działalnością gospodarczą, a także posiada ona dla mnie charakter zawodowy wynikający z pr...
Odszkodowanie z polisy OC.
Witam, mój tata miał wypadek na rowerze. Został potrącony przez samochód (kobieta najechała na niego od tyłu), został zabrany do szpitala, na miejscu była również policja. Proszę o poradę w jaki sposób przygotować pismo do ubezpieczyciela osoby która spowodowała wypadek, jakie informacje należy w nim zawrzeć aby skutecznie wywalczyć sprawiedliwe odszkodowanie z polisy OC. Jakie załączniki dołączyć do pisma?...
174kpc
Я в этом уверен. вызвать подругу или шлюху в Балашихе по его адресу посредством наш сервис легко, [url=https://moskva-prostitutki.ru/]снять девушек по вызову Балашиха[/url] наши хакеры не принудят вас ждать долго в конце подачи заказа на страницах сайта....

Wyszukiwarka