Umowa zawarta przez telefon.

Dzisiaj dzwonił do mnie jeden facet z kursów nauki języków obcych i po rozmowie dostałem smsa z gratulacjami i że kurier będzie w ciągu 2 dni roboczych u mnie( niestety mają mój adres) i opłata za pobraniem będzie 397 złotych. Jak się z tego wyplątać ??Czy taka umowa jest wiążąca ????
anonim cytuj
27-10-2023
Kurier ma przywieźć materiały do nauki. Pisałem już do tego faceta co do mnie dzwonił z rana i nie odpisał mi a pisałem mu że nie zgadzam się na paczkę od kuriera i rezygnuje z kursu.

anonim cytuj
27-10-2023
Jak się z tego wyplątać ??

A z czego konkretnie?
Skąd wiadomo, czy masz prawo do odstąpienia jak nie wiadomo na co się zgodziłeś i co już spełniono?
Jak dotąd nic od nich nie dostałem.

No to nie odbieraj przesyłki i po sprawie.

anonim cytuj
27-10-2023
Dzisiaj dzwonił do mnie jeden facet z kursów nauki języków obcych i po rozmowie dostałem smsa z gratulacjami i że kurier będzie w ciągu 2 dni roboczych u mnie( niestety mają mój adres) i opłata za pobraniem będzie 397 złotych. Jak się z tego wyplątać ??Czy taka umowa jest wiążąca ????

Umowy zawierane poza lokalem przedsiębiorstwa (np. przez telefon) podlegają szczególnym regulacjom. Zgodnie z art. 27 ustawy o prawach konsumenta z dnia 30 maja 2014 r., konsument ma prawo do odstąpienia od umowy w ciągu 14 dni, bez podawania przyczyny. Prawo to dotyczy m.in. umów sprzedaży zawartych na odległość. W sytuacji otrzymania paczki, konsument może nie odbierać przesyłki lub odstąpić od umowy w ciągu 14 dni od jej otrzymania.

Kurier ma przywieźć materiały do nauki. Pisałem już do tego faceta co do mnie dzwonił z rana i nie odpisał mi a pisałem mu że nie zgadzam się na paczkę od kuriera i rezygnuje z kursu.

Wskazane jest, abyś wysłał do firmy pisemne oświadczenie o odstąpieniu od umowy w celu zachowania odpowiedniej formy i dowodu wysłania takiego oświadczenia. Możesz to zrobić zarówno drogą elektroniczną (e-mail), jak i pocztą tradycyjną. Warto również zachować potwierdzenie nadania lub dowód wysłania e-maila.

No to nie odbieraj przesyłki i po sprawie.

Nieodbieranie paczki jest jednym z możliwych rozwiązań. Jeśli nie odbierzesz przesyłki, kurier zwróci ją nadawcy. Niemniej jednak, dla pewności i uniknięcia ewentualnych problemów w przyszłości, zalecam pisemne odstąpienie od umowy.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Rozwód a alimenty na dzieci.
Otóż byłam do ubiegłej soboty w szczęśliwym 13 letnim małżeństwie z którego mamy 2 dzieci (4 i 10 lat). Mąż pod koniec sierpnia poszedł na szkolenie miesięczne do wojska . Po powrocie widziałam że coś jest nie tak i zgadzało się. Stwierdził że poznał tam kobietę w której się zakochał. W ciągu tygodnia kazałam mu się wyprowadzić z domu a on nagle stwierdził że przestał mnie kochać. Chciałam dogadać się z nim w kwestiach finansowych , do 10 oboj...
Czy należy sie wynagrodzenie za czas L4 i kwarantanny?
Osoba X została zatrudniona 1 września na 3/4 etatu. Po 1 tygodniu zachorowała i przeszła na L4 na 5 dni, po powrocie do pracy po 2 dniach okazało się, że osoba ta dostaje kwarantanne ponieważ w miejscu pracy jest covid. Czy osobie tej nie należy sie wynagrodzenie za czas L4 i kwarantanny? ...
W jakich godzinach sąsiedzi mogą robić głośny remont typu wiercenie, kucie, tłuczenie młotkiem?
Witam, jest blok po PGR każdy prywatnie ma na własność wykupione mieszkanie. Nie ma tu wspólnoty mieszkaniowej, żadnego regulaminu, ani zarządcy. Moje pytanie do której godziny sąsiedzi mogą robić głośny remont typu wiercenie, kucie, tłuczenie młotkiem? Od kilku dni sąsiad robi remont, rozumiem każdy ma prawo, ale od godziny 18 do prawie 21 jest hałas nie do wytrzymania....
Ile wynosi prowizja biura nieruchomości?
Czy jeśli biuro nieruchomości pobrało prowizje od najemców 1700 zł przy wynajmie mieszkania za 2000 zł to jest fair decyzja? Czyli od razu przy umowie zapłaciłam 1700 zł prowizja + 2000 zł kaucja + 1700 zł wynajem. Na ogłoszeniu było tylko napisane, że biuro pobiera prowizje. Nie pisało ile....

Wyszukiwarka