Czy umowa o pracę bez podpisów jest nieważna?

W dniu 02.02 skończyła się moja umowa o pracę, dostałam kolejną umowę póki co drogą elektroniczną, ale jej nie podpisałam. Przepracowałam jeden dzień na nowej umówie, ale postanowiłam nie przedłużać jej.
Mój pracodawca niestety nie jest w porządku, nie szanuje swoich pracowników, bardzo negatywnie to wpływa na moje zdrowie psychiczne. Po przemyśleniu wszystkiego stwierdziłam, ze nie chce nawiązywać dalszej współpracy z tym zakładem.
Proszę o informacje jakie mam możliwości. Można anulować umowę jeżeli jej się nie podpisało, ale z drugiej strony przepracowało się jeden dzień?
Z tego co czytałam umowa niepodpisana ma moc prawną.
anonim cytuj
07-02-2024
To prawda, natomiast strony muszą wyraźnie zgodzić się na zaproponowane warunki. Czy w jakikolwiek sposób potwierdziłaś, że zgadzasz się na warunki pracy przedstawione w umowie wysłanej na maila ?
Już pomijam fakt, że pracodawca nie powinien dopuścić Cię do pracy skoro nie podpisałaś umowy.

anonim cytuj
07-02-2024
Przy rozmowie wstępnej w sprawie przedłużenia umowy wyraziłam chęć kontynuacji współpracy. Po otrzymaniu umowy na maila nie zaakceptowałam jej, nie odpisałam na maila.
Będę miała szansę ,,anulowania" tej umowy?
Zależy mi na tym żebym mogła podjąć kroki, które pozwolą mi na nieprzedłużenie tej umowy, ale żeby to było zgodne z literą prawa.

anonim cytuj
07-02-2024
Moim zdaniem umowa została zawarta. Należy ją wypowiedzieć. Porozmawiaj z pracodawcą. Może być tak że pracodawca zaproponuje pewne rozwiązanie które nie będzie zgodne z literą prawa, lecz dokumenty będą zgodne z literą prawa.

anonim cytuj
07-02-2024
Niestety, ale skoro pracownik pojawił się pierwszego dnia w pracy to należy domniemywać, że się zgodził na zaproponowane warunki, a co za tym idzie umowa ma moc prawną. Oczywiście jest błąd formalny związany z tym, że umowa nie jest sporządzona w formie pisemnej, ale to oczywiście nie zmienia tego, że umowa jest ważna i należałoby ją formalnie wypowiedzieć.

anonim cytuj
07-02-2024
Ok, trochę poszperałem i faktycznie pojawienie się w pracy można traktować jako akceptacja warunków umowy przedstawionej przez pracodawcę.

anonim cytuj
07-02-2024

Sugerowane Tematy

Problemy z wypowiedzeniem o pracę. Czy należy mi się 3 miesięczne wypowiedzenie i należna wypłata?
Pracowałam 5 lat na umowie o pracę w kioskoportierni. W czerwcu dostałam wypowiedzenie którego nie podpisałam gdyż data zatrudnienia na wypowiedzeniu była 1.01.22 r. Wypowiedzenie odebrałam z poczty. Pracodawca zakończył swoją działalność z datą 17.07.22. Moje pytanie jest czy należy mi się 3 miesięczne wypowiedzenie i należna wypłata. Pracodawca liczy wypowiedzenie od czerwca mimo nie podpisania przeze mnie wypowiedzenia....
Odmowa rejestracji samochodu.
Mam problem z rejestracją samochodu zakupionego w Niemczech, jest to import prywatny. Wydział Komunikacji odmawia rejestracji twierdząc że posiadam kserokopię umowy, a nie jej oryginał. Co jest zabawne bo przecież byłem obecny podczas jej spisywania i obie kartki były odręcznie wypełniane. Z tym, że długopisem z czarnym tuszem. Czy urzędnik może właściwie "na oko" stwierdzić czy dokument jest oryginałem czy kopią? No bo jeśli tak to na...
Jak dowiedzieć się czy mam ograniczone bądź zabrane prawa do dzieci?
Jestem od 19.09 w szpitalu psychiatrycznym, po próbie samobójczej. Moimi dziećmi zajmuję się moja siostra, która będzie dla nich rodziną zastępczą. Czy mam prawo dowiedzieć się czy jakaś rozprawa była? Jak dowiedzieć się czy mam ograniczone bądź zabrane prawa do dzieci? Nikt nie chce udzielić mi żadnych informacji....
Doprowadzenie do aresztu śledczego.
Problem dotyczy zatrzymania i odprowadzenia na rozprawę. Szwagier został zatrzymany przez policję. Wyglądało to tak, że dwóch policjantów przyszło do niego do domu, wieczorem. Wylegitymowali go i kazali stanąć pod ścianą. Wtedy przeszukali mu ubrania, skuli ręce z tyłu i wyprowadzili. Prosił żeby nie robili tego przy dzieciach i dali się pożegnać, ale pozwolili porozmawiać jedynie w kajdankach za plecami. Gdy zabrali go na przeszukanie biura, do ...

Wyszukiwarka