Wpis w księdze wieczystej.

Witam...
Jestem opiekunem prawnym pani, która posiada w swoim majątku 2 nieruchomości z 2 księgami wieczystymi...
W obu księgach wieczystych widnieje 3 właścicieli (moja podopieczna, brat podopiecznej i matka podopiecznej).
Matka mojej podopiecznej zmarła 10 lat temu - nie było zrobione postępowanie spadkowe...
Brat mojej podopiecznej zmarł 3 lata temu po którym moja podopieczna przyjęła spadek z dobrodziejstwem inwentarza...
Teraz chciałabym wyprowadzić księgi wieczyste podopiecznej i chciałabym aby moja podopieczna widniała jako jedyny właściciel tych nieruchomości...
Proszę mi powiedzieć czy wystarczy abym złożyła do sądu na wydział ksiąg wieczystych jedynie akt dziedziczenia po zmarłym bracie ...czy muszę zrobić postępowanie spadkowe w sądzie po zmarłej matce, zanim złoże wniosek o przepisanie prawa własności po zmarłym bracie i matce na rzecz podopiecznej.
anonim cytuj
03-11-2023
Ażeby zmienić treść wpisów w ten sposób by jako właściciel w dziale II widniała tylko pani podopieczna to potrzebuje Pani także postanowienia stwierdzenia nabycia spadku po matce podopiecznej.

anonim cytuj
03-11-2023
Czy postępowanie po matce musi być zrobione jak brat podopiecznej, który również nie żyje i nie miał rodziny i jedynym spadkobierca była po bracie właśnie moja podopieczna ...
Czy spadek nie przeszedł na moja podopieczna ustawowo jak nie odrzuciła go w przeciągu pół roku ?!

anonim cytuj
03-11-2023
Podstawą wpisu w KW jest dokument stwierdzający nabycie spadku - postanowienie o nabyciu spadku, lub akt poświadczenia dziedziczenia.

anonim cytuj
03-11-2023
A czy jest możliwość dowiedzenia się czy postępowanie spadkowe było zrobione ?!

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Pozew o podwyższenie alimentów.
Złożony pozew o podwyższenie alimentów na początku sierpnia z zabezpieczeniem roszczenia. Dopiero w tamtym tygodniu sędzia zwrócił akta i pozew został wysłany do drugiej strony. Dalej brak odpowiedzi na zabezpieczenie. Czy to normalna procedura czy tylko u mnie wygląda to inaczej ? Ojciec nie utrzymuje kontaktu mimo, że są ustalone sądownie. Potrafił nie odzywać się po kilka miesięcy, w grudniu minie 3 lata jak ostatni raz widział córkę. Dziecko...
Rozpoczęcie działalności.
Witam Chcę zadać pytanie dla niektórych banalne i głupie ale dopiero mam zamiar zacząć działalność gospodarczą więc się uczę. Chcę mieć pewność, że dobrze zrozumiałem podstawy podatkowe żeby wiedzieć dokładnie jak ustalić ceny swoich produktów. Otóż będę trudził się handlem. Załóżmy że kupiłem towar 10szt za cenę 300zł netto (369zł brutto). Aby ustalić cenę dla klienta oczywiście biorę cenę dla mnie jednej sztuki netto czyli 30zł dodaje do nie...
Umorzenie zadłużenia.
Proszę o informację, czy jest szansa na umorzenie zadłużenia wobec Funduszu Alimentacyjnego? Od kilku lat sprawa jest na etapie egzekucji komorniczej. Do kogo udać się, w celu sprawdzenia kwoty zadłużenia? Osoba ta nie pracuje, nie ma dochodów, a także nie posiada majątku. Dzieci są już pełnoletnie i mają ukończone 25 i 30 lat. Zwracam się z prośbą udzielenia wskazówek, jak można pomóc takiej osobie?...
Podpisanie umowy przy zwolnieniu.
Poruszam dziś temat, który dotknął mnie osobiście, mianowicie zakończyłem wczoraj stosunek pracy z szefem (informując go w wiadomości sms, że przyjdę omówić warunki mojego odejścia). Pracowałem tam przez 1,5 miesiąca i niestety przez ten czas nie mogłem, mimo nalegań, doczekać się umowy o pracę (w założeniu obiecana była umowa - zlecenie). Dziś, podczas skandalicznie przeprowadzonej rozmowy, zostałem poinformowany, że otrzymam wypłatę 10-tego, al...

Wyszukiwarka