Wpis w księdze wieczystej.

Witam...
Jestem opiekunem prawnym pani, która posiada w swoim majątku 2 nieruchomości z 2 księgami wieczystymi...
W obu księgach wieczystych widnieje 3 właścicieli (moja podopieczna, brat podopiecznej i matka podopiecznej).
Matka mojej podopiecznej zmarła 10 lat temu - nie było zrobione postępowanie spadkowe...
Brat mojej podopiecznej zmarł 3 lata temu po którym moja podopieczna przyjęła spadek z dobrodziejstwem inwentarza...
Teraz chciałabym wyprowadzić księgi wieczyste podopiecznej i chciałabym aby moja podopieczna widniała jako jedyny właściciel tych nieruchomości...
Proszę mi powiedzieć czy wystarczy abym złożyła do sądu na wydział ksiąg wieczystych jedynie akt dziedziczenia po zmarłym bracie ...czy muszę zrobić postępowanie spadkowe w sądzie po zmarłej matce, zanim złoże wniosek o przepisanie prawa własności po zmarłym bracie i matce na rzecz podopiecznej.
anonim cytuj
03-11-2023
Ażeby zmienić treść wpisów w ten sposób by jako właściciel w dziale II widniała tylko pani podopieczna to potrzebuje Pani także postanowienia stwierdzenia nabycia spadku po matce podopiecznej.

anonim cytuj
03-11-2023
Czy postępowanie po matce musi być zrobione jak brat podopiecznej, który również nie żyje i nie miał rodziny i jedynym spadkobierca była po bracie właśnie moja podopieczna ...
Czy spadek nie przeszedł na moja podopieczna ustawowo jak nie odrzuciła go w przeciągu pół roku ?!

anonim cytuj
03-11-2023
Podstawą wpisu w KW jest dokument stwierdzający nabycie spadku - postanowienie o nabyciu spadku, lub akt poświadczenia dziedziczenia.

anonim cytuj
03-11-2023
A czy jest możliwość dowiedzenia się czy postępowanie spadkowe było zrobione ?!

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy przez pracownika.
Czy podczas przebywania na L4 (chodzące), mogę jawić się w pracy celem złożenia wypowiedzenia?...
Darowizna a rozwód.
Razem z mężem kupiliśmy mieszkanie 1/2 własności, mamy rozdzielność majątkową. Pieniądze na wkład własny pochodziły z majątku męża. Tuż przed odbiorem mieszkania mąż zrezygnował z zakupu i postanowił wziąć sobie na kredyt samochód. Przy rozwiązaniu umowy deweloperskiej mąż w akcie notarialnym wyraził zgodę na przekazanie zwrotu tych pieniędzy na moje konto, ustnie ustaliliśmy, ze w ten sposób mąż pomoże mi kupić małe mieszkanie dla mnie. W chwili...
Rozwód, kontakty z dziećmi.
Teściowa lat 62 ze stopniem niepełnosprawności, pracująca zawodowo, chciałaby zebym po rozwodzie dowoziła do niej dzieci raz w miesiącu(odległość ok 160km w 1 stronę). Dotychczas do dzieci(wiek 1 i 5 lat) przyjeżdżała z mężem(mają 2 auta osobowe, mąż sprawny) raz na 2 mce. Poza tym rości sobie prawa do tego aby dzieci spędzały u niej tydzień wakacji i jakiś dzień w święta. Straszy mnie sądem rodzinnym. Co o tym myślicie? Czy może sąd mnie do taki...
Uchylenie alimentów
Dzień dobry. Syn ma 20 lat. Po dwóch latach nauki jako mechanik samochodowy przerwał naukę nie zaliczając drugiej klasy. Rozpoczął naukę w szkole dla dorosłych w LO w weekendy. Podjął pracę na budowie opartą na umowę zlecenie zarobki w granicach 2500 do 4 tyś. Od lutego 2021 zrezygnował z nauki. Sam się wypisał ze szkoły. Do teraz nie kontynuuje nauki. Zmienił prace i pracuje jako telemarketer znów opartą na umowę zlecenie zarobki około 2 tyś. Z...

Wyszukiwarka