Jak wygląda postępowanie karne względem policjanta, który po służbie i będąc pod wpływem alkoholu dopuścił się przestęps
Jak wygląda postępowanie karne względem policjanta, który po służbie i będąc pod wpływem alkoholu dopuścił się przestępstwa? W odpowiedzi na postawione pytanie: Jeśli policjant po służbie dopuści się przestępstwa, będzie on podlegał takim samym przepisom prawa karnego, jak każda inna osoba.
- Sprawdź wezwanie, sygnaturę, pouczenie i termin, zanim odpowiesz albo stawisz się w organie.
raczej nie usłyszy.
W odpowiedzi na postawione pytanie:
Jeśli policjant po służbie dopuści się przestępstwa, będzie on podlegał takim samym przepisom prawa karnego, jak każda inna osoba. Nie ma odrębnych przepisów karnych dla funkcjonariuszy policji w kontekście popełnienia przestępstwa po służbie.
Dokładnie, poza postępowaniem karnym, policjant może również podlegać postępowaniu dyscyplinarnemu, które może prowadzić do sankcji wewnętrznych, takich jak zawieszenie w czynnościach służbowych, obniżenie w stopniu służbowym czy nawet zwolnienie z pracy.
To prawda. Nawet poza służbą, od funkcjonariusza oczekuje się, że będzie działał w sposób zgodny z etyką zawodową. Naruszenie tej etyki, zwłaszcza poprzez popełnienie przestępstwa, może mieć poważne konsekwencje dla kariery zawodowej policjanta.
Policjant po służbie ma takie samo prawo do spożywania alkoholu jak każdy inny obywatel. Jednakże, jeżeli popełnił przestępstwo będąc pod jego wpływem, to odpowiedzialność karna jest taka sama jak dla każdej innej osoby.
To zależy od okoliczności. Jeśli działanie (lub zaniechanie) pod wpływem alkoholu można by uznać za przekroczenie uprawnień lub niedopełnienie obowiązku przez funkcjonariusza publicznego (np. używając umundurowania lub identyfikatora służbowego), wtedy zarzut taki jest możliwy. Niemniej jednak, jeżeli policjant działał jako prywatna osoba bez odnoszenia się do swojej roli funkcjonariusza, to takiego zarzutu prawdopodobnie nie usłyszy.
Dokładnie. Status funkcjonariusza nie zwalnia go z odpowiedzialności karnej w przypadku popełnienia przestępstwa poza służbą. W oczach prawa, jest traktowany tak samo jak każdy inny obywatel, który dopuścił się przestępstwa.
Podobne pytania
Wątki z tej samej kategorii
Wraz z chłopakiem dokonaliśmy kradzieży w sklepie… wiem to głupie pierwszy raz wpadliśmy na tak głupi pomysł, nigdy nie byliśmy ka...
Czy można zgłosić gwałt po 20 latach od wydarzenia? Jest to w ogóle możliwe, aby sprawca poniósł jeszcze karę?
Mam pytanie mój mąż ma jutro rozprawę na dozór elektroniczny. Gdy wyrok zapada pozytywnie. To co się potem dzieje. Czy on wychodzi...
Witam. Czy policja może przesłuchać 16 latka w charakterze świadka bez obecności rodziców? Czy ja jako matka mogę być przy tym prz...