Rozwiązania stosunku pracy.

Witam mam pytanie odnośnie rozwiązania stosunku pracy. Z racji tego że znalazłem pracę bliżej swojego miejsca zamieszkania, a do obecnej mam 30km. Czy można rozwiązać umowę o pracę za porozumieniem stron jednego dnia?????
anonim cytuj
18-10-2023
Można, jeżeli pracodawca wyrazi na to zgodę.
Tak, chce rozwiązać ja jutro, szef o tym wie wcześniej, tylko nad nim czuwa ktoś jeszcze i ta osoba będzie jutro lub w piątek. Czy to przejdzie? Czy jest to możliwe???
Co w razie odmowy? Nie chcę tracić takiej szansy jak praca pod domem.

Rozwiązanie musi podpisać osoba uprawniona.
Ale da się tak zrobić? Jeśli sie zgodzi?
Co w razie odmowy? Różnica jest jak widać praca pod domem albo dojazdy 34km w jedno stronę a mam czas do piątku.

W razie odmowy obowiązuje okres wypowiedzenia. Porozumienie stron jak sama nazwa wskazuje wymaga zgody 2 stron i 2 strony musza się zgodzić na warunki w nim zawarte.

anonim cytuj
18-10-2023
Rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron jest jednym z dopuszczalnych sposobów zakończenia stosunku pracy zgodnie z Kodeksem pracy. Wskazuje na to art. 33 § 1 Kodeksu pracy. Istotą takiego rozwiązania jest to, że obie strony - zarówno pracownik, jak i pracodawca - zgadzają się na zakończenie współpracy.

Tak, chce rozwiązać ja jutro, szef o tym wie wcześniej, tylko nad nim czuwa ktoś jeszcze i ta osoba będzie jutro lub w piątek. Czy to przejdzie? Czy jest to możliwe???

Po pierwsze, jeśli obie strony (tj. pracownik i pracodawca) wyrażą zgodę na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron, można ją rozwiązać z dnia na dzień. Jednakże ważne jest, by rozwiązanie to zostało podpisane przez osobę uprawnioną do reprezentowania pracodawcy, czyli kogoś, kto posiada takie kompetencje w świetle prawa lub wewnętrznych regulacji firmy.

Co w razie odmowy? Różnica jest jak widać praca pod domem albo dojazdy 34km w jedno stronę a mam czas do piątku.

Po drugie, jeśli pracodawca odmówi rozwiązania umowy za porozumieniem stron, pracownik musi stosować się do warunków określonych w umowie o pracę oraz w Kodeksie pracy. W przypadku umowy o pracę na czas nieokreślony, okres wypowiedzenia wynosi od 2 tygodni do 3 miesięcy, w zależności od stażu pracy u danego pracodawcy (zgodnie z art. 36 Kodeksu pracy). Jeśli jednak okres wypowiedzenia byłby problematyczny w kontekście nowej pracy, pracownik może próbować negocjować z pracodawcą krótszy okres lub inne warunki rozwiązania umowy.

W każdym przypadku decyzja o sposobie rozwiązania umowy leży w gestii obu stron. Ważne jest jednak, aby zachować wszelkie formalności prawne i pamiętać o przysługujących sobie prawach oraz obowiązkach.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy możliwe jest wznowienie postępowania ?
Czy możliwe jest wznowienie postępowania o pozwoleniu na budowę jeśli został przekroczony termin 1 miesiąca od dnia kiedy strona dowiedziała się o ostatecznej decyzji starosty o udzieleniu pozwolenia na budowę. Dodam tylko iż strona nie ze swojej winy nie została uznana za stronę w postępowaniu a posiada tytuł prawny do nieruchomości będącej w obszarze oddziaływania....
dług alimentacyjny
Witam! Mam 23 lata, nie uczę się, pracuje w sklepie spożywczym, gdzie nie zarabiam zbyt wiele. Mój ojciec dalej płaci na mnie alimenty, ponieważ ma dług alimentacyjny który wynosi ponad 100 tyś zł. Alimenty zaczął płacić późno, miał chyba około 8/9 lat, a powinien od mojego urodzenia, a do tego nie zawsze regularnie. Ma zasądzone płacić 250 zł miesięcznie. Ale skoro mam 23 lata a do tego się nie uczę, to ma prawo przestać na mnie płacić mimo że a...
Kupiliśmy mieszkanie z mężem jeszcze przed ślubem w udziałach każdy 1/2. Potem wzięliśmy ślub, jak możemy to sprzedać??
Witam. Mam pytanie. Kupiliśmy mieszkanie z mężem jeszcze przed ślubem w udziałach każdy 1/2. Potem wzięliśmy ślub. Mamy wspólność majątkowa. Teraz chcemy mieszkanie sprzedać. Czy sprzedajemy dalej jako rozdzielnie 1/2 udziałów czy jako jedno? ...
196kk
artykul ten powinien brzmieć "obraza uczucia polskich katolików" - bo do tego głównie słuzy, Jest tez w szczególności nadużywany przez różnej maści nawiedzonych. Do wywalenia i zasypania wapnem....

Wyszukiwarka