Rozwiązania stosunku pracy.

Witam mam pytanie odnośnie rozwiązania stosunku pracy. Z racji tego że znalazłem pracę bliżej swojego miejsca zamieszkania, a do obecnej mam 30km. Czy można rozwiązać umowę o pracę za porozumieniem stron jednego dnia?????
anonim cytuj
18-10-2023
Można, jeżeli pracodawca wyrazi na to zgodę.
Tak, chce rozwiązać ja jutro, szef o tym wie wcześniej, tylko nad nim czuwa ktoś jeszcze i ta osoba będzie jutro lub w piątek. Czy to przejdzie? Czy jest to możliwe???
Co w razie odmowy? Nie chcę tracić takiej szansy jak praca pod domem.

Rozwiązanie musi podpisać osoba uprawniona.
Ale da się tak zrobić? Jeśli sie zgodzi?
Co w razie odmowy? Różnica jest jak widać praca pod domem albo dojazdy 34km w jedno stronę a mam czas do piątku.

W razie odmowy obowiązuje okres wypowiedzenia. Porozumienie stron jak sama nazwa wskazuje wymaga zgody 2 stron i 2 strony musza się zgodzić na warunki w nim zawarte.

anonim cytuj
18-10-2023
Rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron jest jednym z dopuszczalnych sposobów zakończenia stosunku pracy zgodnie z Kodeksem pracy. Wskazuje na to art. 33 § 1 Kodeksu pracy. Istotą takiego rozwiązania jest to, że obie strony - zarówno pracownik, jak i pracodawca - zgadzają się na zakończenie współpracy.

Tak, chce rozwiązać ja jutro, szef o tym wie wcześniej, tylko nad nim czuwa ktoś jeszcze i ta osoba będzie jutro lub w piątek. Czy to przejdzie? Czy jest to możliwe???

Po pierwsze, jeśli obie strony (tj. pracownik i pracodawca) wyrażą zgodę na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron, można ją rozwiązać z dnia na dzień. Jednakże ważne jest, by rozwiązanie to zostało podpisane przez osobę uprawnioną do reprezentowania pracodawcy, czyli kogoś, kto posiada takie kompetencje w świetle prawa lub wewnętrznych regulacji firmy.

Co w razie odmowy? Różnica jest jak widać praca pod domem albo dojazdy 34km w jedno stronę a mam czas do piątku.

Po drugie, jeśli pracodawca odmówi rozwiązania umowy za porozumieniem stron, pracownik musi stosować się do warunków określonych w umowie o pracę oraz w Kodeksie pracy. W przypadku umowy o pracę na czas nieokreślony, okres wypowiedzenia wynosi od 2 tygodni do 3 miesięcy, w zależności od stażu pracy u danego pracodawcy (zgodnie z art. 36 Kodeksu pracy). Jeśli jednak okres wypowiedzenia byłby problematyczny w kontekście nowej pracy, pracownik może próbować negocjować z pracodawcą krótszy okres lub inne warunki rozwiązania umowy.

W każdym przypadku decyzja o sposobie rozwiązania umowy leży w gestii obu stron. Ważne jest jednak, aby zachować wszelkie formalności prawne i pamiętać o przysługujących sobie prawach oraz obowiązkach.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Zgoda na mieszkanie po śmierci.
Dzień dobry. W razie mojej śmierci mieszkanie odziedziczą moi rodzice. Czy można wykonać zapis, żeby moja dziewczyna mogła korzystać z tego mieszkania? Czy muszę po prostu uwzględnić ją w testamencie i mieszkanie dać całej trójce? Nie chciałbym pominąć rodziców w spadku....
Zwrot pieniędzy na złe konto bankowe.
Dzień dobry, klient zwrócił pieniądze na inne konto wpisując moje imię i nazwisko i nr konta w tytule. Pieniądze poszły nie wiadomo gdzie do Citi Bank ... Nic nie mogę w tej sprawie zrobić, bo to nie ja przesyłałem pieniądze. Czuję się oszukany z o klient twierdzi, że pieniądze wysłał przesyłając mi potwierdzenie na którym widać, że nr konta jest wpisany inny niż mój. Podobno zrobił przelew zwrotny przez bank pekao i automatycznie wystąpiło taki...
Odrzucenie długów
Mam takie pytanie. Moja teściowa zmarła pod koniec roku, po czym zostawiła długi(odrzucili wszyscy najbliżsi), ale matka zmarłej nie, czy ona miała też te pierwsze pół roku, czy pół roku od odrzucenia wszystkich najbliższych(liczę w tym dzieci i męża zmarłej), teraz drugie pytanie, rodzeństwo zmarłej grozi sądem rodzinę, że oni nie będą zrzekać się spadku,że mamy wszystko spłacić itp....
Wypowiedzenie umowy po L4.
Moja siostra została zwolniona z pracy, po powrocie ze Zwolnienie lekarskiego. Była związana z pracodawca umowa na czas nieokreślony. Zwolnienie było spowodowane załamaniem nerwowym I trwało 3 miesiące. Pracodawca argumentuje swoja decyzje niekompetencja pracownika. Podając 6 dat na przestrzeni ostatniego półrocza, w których twierdzi ze siostra nie wywiązała się z powierzonych obowiązków. Kolejny argument który przedstawia to naruszenie warunków ...

Wyszukiwarka