Aktualnie mamy biuro i magazyn w jednym budynku ale szef zdecydował, że magazyn będzie przeniesiony do innej miejscowości. Ja pracuje jako pracownik biurowy i nie czuje się ja siłach przez tydzień pracować ciężko fizycznie i dźwigać towary, oraz ustawiać regały do wysokiego składowania. Czy jako pracownik biurowy, mam prawo odmówić jazdy 20 km do innej miejscowości? Dźwigania tam rzeczy przez cały tydzień? Oczywiście wszystko jest na słowo, nie dostałem żadnego pisma, że mam tam pracować.
Tak, możesz odmówić ustawiania regałów, tym bardziej ze przy pracy na wysokości potrzebne są badania.
anonim cytuj
24-01-2024
To nie oznacza pracy na wysokości (choć niekoniecznie). Zależne jest od procesu technologicznego montażu takich regałów. Ale jak nie pojedzie to nie przekona się. Pracownik biurowy nie powinien wykonywać takich czynności.
anonim cytuj
24-01-2024
A czy to że miejscem wykonywania pracy w umowie o pracę jest inne miasto niż nowa lokalizacja magazynu ma znaczenie? Można się tym podeprzeć w rozmowie z szefem?
Praca nie jest ja wysokości bo jest wózek widłowy ale będziemy nosić pakunki z towarem i ręcznie metalowe kraty podłogowe o wadze 30 kg przez cały tydzień . I tych krat się też boję
anonim cytuj
24-01-2024
Praca powyżej 1 m już jest traktowana jako na wysokości
Wózek widłowy nie złoży elementów wysokiego składowania
Powinieneś mieć badania lmp , instruktaż stanowiskowy na taką prace O ILE WYRAZISZ ZGODE - pracodawca nie może sie "podpierać " ewentualnym zapisem " i inne polecenia pracodawcy
anonim cytuj
24-01-2024
Bez uprawnień UDT nie dotknąłbym widlaka..
Z opisu wynika, że ma być praca na środku transportu poziomego.
Generalnie, pracodawcę poniosło, żeby nieprzeszkolonego pracownika biurowego wysyłać na magazyn jako montażystę.
Zażądałbym polecenia na piśmie i odmówiłbym również pisemnie.
W razie wypadku - prokurator dla pracodawcy.
anonim cytuj
24-01-2024
Transport poziomy to może być paleciak (bez uprawnień) Czytamy to samo a każdy widzi co chce. Cytowałem jakie prace będą wykonywane. Nie ma wzmianki o pracy na widlaku tylko że "bo jest wózek widłowy". To że on jest nie znaczy, że będzie nim jeździć.
Mam pytanie odnośnie zajęcia przez komornika. Mam długi z tytułu niespłaconych pożyczek, dostałem też informację o zajęciu części mieszkania. Czy jeśli dostaję najniższą krajową (a więc minimum) to czy komornik może coś z tego ruszyć (zabrać jakąś część)?...
Witam. Otóż mamy problem z mężem w takiej kwestii.
Rodzice męża po rozwodzie, każde z nową rodziną, dziećmi.
Umiera ojciec męża (2tyg temu). Brak testamentu, śmierć nagła, niespodziewana i zdecydowanie przedwcześnie (50lat). Spadek przypada drugiej żonie, prawdopodobnie 2 synom macochy* (14 i 2 lata), mojemu mężowi oraz jego biologicznej siostrze.
*(młodszy syn na pewno jest synem teścia, starszy nosi jego nazwisko, ale nie wiemy czy jest syn...
Dzień dobry,
Na jednej z grup znalazłem post, gdzie jeden z członków wytyka fanpagowi błędy edukacyjne w opiece nad zwierzętami. Potwierdza to screenshotami.
Na drugiej grupie dosłownie cytowałam tekst tamtego chłopaka i wrzuciłam takie same screenshoty z fanpaga (które on zrobił)
Teraz fanpage grozi mi, że pójdzie do prokuratury za naruszenie praw autorskich. Pisze do mnie, że przekazane informację są nieprawdziwe, a udostepnianie bez jej zg...
Cześć. Jestem po ślubie 12 lat. Sprzedałam nieruchomość, która była moim majątkiem osobistym (darowizna od rodziców) i chciałabym teraz te pieniądze przeznaczyć na zakup domu. Z różnych powodów jedynym właścicielem i kredytobiorcą będzie mój mąż. Czy mogę mu zrobić przelew z mojego konta na jego bez konsekwencji? I wtedy on może tymi pieniędzmi rozporządzać? Czy - jeśli to jakiś problem, to mogę po prostu wziąć kredyt razem z mężem? W zasadzie pl...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: