Aktualnie mamy biuro i magazyn w jednym budynku ale szef zdecydował, że magazyn będzie przeniesiony do innej miejscowości. Ja pracuje jako pracownik biurowy i nie czuje się ja siłach przez tydzień pracować ciężko fizycznie i dźwigać towary, oraz ustawiać regały do wysokiego składowania. Czy jako pracownik biurowy, mam prawo odmówić jazdy 20 km do innej miejscowości? Dźwigania tam rzeczy przez cały tydzień? Oczywiście wszystko jest na słowo, nie dostałem żadnego pisma, że mam tam pracować.
Tak, możesz odmówić ustawiania regałów, tym bardziej ze przy pracy na wysokości potrzebne są badania.
anonim cytuj
24-01-2024
To nie oznacza pracy na wysokości (choć niekoniecznie). Zależne jest od procesu technologicznego montażu takich regałów. Ale jak nie pojedzie to nie przekona się. Pracownik biurowy nie powinien wykonywać takich czynności.
anonim cytuj
24-01-2024
A czy to że miejscem wykonywania pracy w umowie o pracę jest inne miasto niż nowa lokalizacja magazynu ma znaczenie? Można się tym podeprzeć w rozmowie z szefem?
Praca nie jest ja wysokości bo jest wózek widłowy ale będziemy nosić pakunki z towarem i ręcznie metalowe kraty podłogowe o wadze 30 kg przez cały tydzień . I tych krat się też boję
anonim cytuj
24-01-2024
Praca powyżej 1 m już jest traktowana jako na wysokości
Wózek widłowy nie złoży elementów wysokiego składowania
Powinieneś mieć badania lmp , instruktaż stanowiskowy na taką prace O ILE WYRAZISZ ZGODE - pracodawca nie może sie "podpierać " ewentualnym zapisem " i inne polecenia pracodawcy
anonim cytuj
24-01-2024
Bez uprawnień UDT nie dotknąłbym widlaka..
Z opisu wynika, że ma być praca na środku transportu poziomego.
Generalnie, pracodawcę poniosło, żeby nieprzeszkolonego pracownika biurowego wysyłać na magazyn jako montażystę.
Zażądałbym polecenia na piśmie i odmówiłbym również pisemnie.
W razie wypadku - prokurator dla pracodawcy.
anonim cytuj
24-01-2024
Transport poziomy to może być paleciak (bez uprawnień) Czytamy to samo a każdy widzi co chce. Cytowałem jakie prace będą wykonywane. Nie ma wzmianki o pracy na widlaku tylko że "bo jest wózek widłowy". To że on jest nie znaczy, że będzie nim jeździć.
Witam, mam 4 letnie dziecko, które chodzi do przedszkola,ale jest strasznie chorowita (brak pomocy zewnątrz) i rzadko do niego uczeszcza. Podejmując pracę o umowę o pracę i częste zwolnienia L4 są powodem do zwolnienia zgodne z kodeksem pracy?...
Witam wszystkich!.Otóż moja sytuacja wygląda tak.Pracuje w firmie,gdzie zatrudniają na kontrakt b2b.Ja nie mam własnej działalności gospodarczej,ale jest taka możliwość, aby inny pracownik który ma działalność wziął mnie pod siebie.No i tak zrobiłem,tamten pracownik dał mi umowe o prace na pół etatu,i problem pojawia się przy wypłacie.Pracuje jako kurier i tam rozliczają za adres,pod koniec wystawiają fakture,no i wiadomo składka zus i podatek do...
Witam mam pytanie odnoście wypowiedzenia umowy o pracę a mianowicie sytuacja wygląda tak: mam umowę na czas nieokreślony, postanowiłem się rozstać z obecnym pracodawcą (już mam nagraną nową pracę). Problem w tym jak mam rozwiązać z obecnym pracodawcą umowę o pracę jeśli ten nie zgodzi się na porozumienie stron. Mój nowy pracodawca został powiadomiony o takowej sytuacji że mogą być problemy a chce żebym jak najszybciej zaczął pracę u niego. Proszę...
Mam pytanie, mój syn 16 lat mieszkający w Niemczech, może po swojej prababci odrzucić spadek w Polsce? Mając tam też meldunek, czy podlega prawnie tu i powinien to zrobić tu u notariusza....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: