Pożyczka dla koleżanki.

Moja sprawa przedstawia się następująco. Na przełomie roku znajoma prosiła mnie o pomoc finansową, gdzie zarzekała się, że jak tylko da radę, to spłaci dług. Jak wiadomo, człowiek głupi i ufa, że ludzie są uczciwi. I tak zamiast kwota maleć to urosła do prawie 7 tys. zł. Niestety nie była podpisywana żadna umowa, ale sytuacja wygląda tak. Mam wiadomości, w których podkreślam, że jest to pożyczka i pieniądze są do zwrotu, co dana osoba potwierdza i pisze, że jak tylko da radę to odda. Jak to wygląda w kwestii przepisów? Czy obowiązuje coś takiego, jak umowa w formie pisanej? Chciałbym skierować sprawę do sądu i walczyć o swoje. Wiem, ze same screeny nie wystarczą i trzeba je zabezpieczyć notarialnie. Dodatkowo wiem także, że w wielu przypadkach pieniądze były na zupełnie inne cele niż to było wcześniej wspominane, zatem czy można to podpiąć pod -
Art. 286
§ 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. Dodam te, że dana osoba pracuje, ale nie odprowadza podatków.
Jak taka sytuacja wygląda w kwestii rozprawy sądowej?
anonim cytuj
21-01-2024
Czym innym jest odpowiedzialność za oszustwo a czym innym roszczenie o zwrot kwoty. W obu przypadkach potrzebne są dowody. Bez dokładnej znajomości treści rozmów przez komunikator, ciężko przewidywać czy i jakie są szanse na dowiedzenie pożyczki. Czy jest szansa na zwrot, to już wróżenie z fusów.

anonim cytuj
21-01-2024
Przed skierowaniem sprawy do sądu powinniście spróbować załatwić sprawę polubownie.

anonim cytuj
21-01-2024
No właśnie z tym może być średnio, dlatego wolę się już zabezpieczyć jakoś.

anonim cytuj
21-01-2024
We wnoszonym piśmie do sądu musi być wzmianka, że strony próbowały porozumieć się polubownie. Przykładowo w tym zostało wysłane wezwanie do zapłaty na które strona przeciwna nie odpowiedziała. Inaczej sąd upomni się o to. Będzie to wtedy formalny brak w treści pozwu.

anonim cytuj
21-01-2024

Sugerowane Tematy

ubezpieczenie
Zaczęłam niedawno nową pracę (11.09). Serwis pacjent.gov.pl w dalszym ciągu pokazuje mi, że nie mam prawa do ubezpieczenia. Otrzymałam informacje, że zostałam zgłoszona do ZUS już pierwszego dnia ale widocznie system jeszcze tego nie odnotował. Nie wiem co robić, bo jutro rano mam lekarza na NFZ...
Darowizna od syna.
Dostałam samochód w darowiźnie od syna. Wiem ,że muszę ten fakt zgłosić do US, trochę się gubię z wypełnieniem deklaracji, ale to jakoś ogarnę, zastanawia mnie tylko to, jaki podatek będę musiała zapłacić? Samochód wart koło 14.000 zł....
Odrzucenie spadku z Belgii
Dzień dobry mam pytanie jaki jest tryb postępowania w związku z odrzuceniem spadku po zmarłym wujku w Belgii który zostawił nieruchomość za którą nie jest uregulowany podatek od nieruchomości.Chodzi mi dokładnie o to jakie dokumenty oświadczenia itp trzeba zlożyć i do kogo?...
Kupno mieszkania przed zawarciem związku małżeńskiego.
Witam. Jak wygląda sytuacja w przypadku rozstania. Kupiłam mieszkanie przed zawarciem związku małżeńskiego. Mieszkanie zakupione było w kredycie. Po ślubie mamy wspólnotę majątkowa, mieszkamy w mieszkaniu ok 7 lat, kredyty jest opłacany już z majątku wspólnego. Po 7 latach, przez kolejne 7 lat mieszkanie jest wynajmowane i z tego dochodu opłacany jest kredyt. Jak się uczciwie rozliczyć? Czy cały okres 14 lat kredytu należy zsumować i podzielić n...

Wyszukiwarka