Czy pieniądze od rodziców trzeba zgłaszać do US?

Syn skończył studia, żeby zacząć pracę, musi odbyć kosztowne szkolenie za granica. Do kosztów szkolenia musimy dodać koszt pobytu i utrzymania.
Jeśli rodzice przeleją mu każde po 20 tys tytułem szkolenie i utrzymanie to zgłasza w US?
Rodzice są po rozwodzie.
anonim cytuj
26-01-2023
W ciągu 6 miesięcy powinien zgłosić darowiznę od rodziców i nie będzie płacił podatku. W tytułach przelewów wpiszcie darowizna dla syna.

anonim cytuj
26-01-2023
Darowizna? A nie czasem realizacja obowiązku alimentacyjnego?

anonim cytuj
26-01-2023
Właśnie czy można to podciągnąć pod obowiązek alimentacyjny czy lepiej zgłosić?

anonim cytuj
26-01-2023
Dopóki dziecko samo nie jest w stanie się utrzymać to ciąży obowiązek alimentacyjny.
Nie piszcie żadnej darowizny a zwyczajnie "na życie".

anonim cytuj
26-01-2023

Sugerowane Tematy

wypowiedzenie umowy najmu i zwrot kaucji
Witam. Opiszę całą sytuację. 1 lutego poszłam na wynajem. Wynajem kosztował 1200 zl. Zapłaciłam wynajmującemu kaucje w wysokości 2tys zł. Oraz od razu za luty za czynsz. Umowa była zrobiona przez notariusza. Miesiąc jest wypowiedzenia. Co miesięczne rachunki otrzymywałam w postaci napisanych na kartce kwot np. " prąd 200 , woda 150 , wynajem 1200" nie otrzymywałam zdjęć rachunków, zuzycia. nic.. Dnia 24.09 napisałam do najemcy, że chce ...
Alimenty na córkę oraz niespłacony dług
Witam. Rozstałam się z partnerem z którym mam córkę. Był mi winien 5tys z czego 3tys nie oddał. Ma zasądzone alimenty 1tys zł na dziecko. W maju dostałam od niego przelew 2tys ( bez żadnego tytułu) po czym napisał,żebym te pieniądze przelała dla jego kolegi. Napisałam,że absolutnie nie i zostawiam te 2tys sobie na poczet zaległego długu. Po czym on stwierdził że w takim razie, te pieniądze mają być na alimenty za maj i czerwiec. Moje pytanie. ...
Zniesienie alimentacji.
Mąż ma córkę, która w tym roku skończyła szkołę średnią, zdała maturę i zablokowała ojca wszędzie gdzie się dało, żeby nie wiedział gdzie mieszka, co robi czy pracuje czy studiuje. Mąż złożył w lipcu wniosek o zniesienie alimentów lub obniżeniem ze względu na naszą sytuację rodzinną. Obecnie płaci co miesiąc bez żadnych opóźnień. Jak była potrzeba to dostawała więcej na swoje konto. Sąd próbuje dostarczyć jej wniosek lecz za każdym razem wraca zw...
spadek, zachowek, scheda spadkowa
Witam czy jesli Majatek mojego ojca opiewa na 1000000 i ma trojke dzieci. Ja otrzymalem dom z dzialka i budynkami gospodarczymi o wartosci 500000 bez wylaczenia ze schedy spadkowej.Kazdy z reszty rodzenstwa otrzymal w gotowce i dzialkach po 250000 z wylaczeniem ze schedy spadkowej. Czy dwojga z rodzenstwa moze wymagac jakiegos zachowku ode mnie ?...

Wyszukiwarka