Czy pieniądze od rodziców trzeba zgłaszać do US?

Syn skończył studia, żeby zacząć pracę, musi odbyć kosztowne szkolenie za granica. Do kosztów szkolenia musimy dodać koszt pobytu i utrzymania.
Jeśli rodzice przeleją mu każde po 20 tys tytułem szkolenie i utrzymanie to zgłasza w US?
Rodzice są po rozwodzie.
anonim cytuj
26-01-2023
W ciągu 6 miesięcy powinien zgłosić darowiznę od rodziców i nie będzie płacił podatku. W tytułach przelewów wpiszcie darowizna dla syna.

anonim cytuj
26-01-2023
Darowizna? A nie czasem realizacja obowiązku alimentacyjnego?

anonim cytuj
26-01-2023
Właśnie czy można to podciągnąć pod obowiązek alimentacyjny czy lepiej zgłosić?

anonim cytuj
26-01-2023
Dopóki dziecko samo nie jest w stanie się utrzymać to ciąży obowiązek alimentacyjny.
Nie piszcie żadnej darowizny a zwyczajnie "na życie".

anonim cytuj
26-01-2023

Sugerowane Tematy

Oszacowanie wartości nieruchomości.
Witam wszystkich. Mojemu bratu ponad dwa lata temu komornik zajął nieruchomość, która została wtedy oszacowana. Jednak ze względu na covid nie odbywały się licytacje. Teraz już można to robić i brat dostał powiadomienie o terminie licytacji na wrzesień. Jednak co dziwi to, że w powiadomieniu jest wymieniona kwota oszacowania sprzed dwóch lat właśnie. Wiadomo jak ceny nieruchomości poszły w górę od tamtej pory. Czy jest to zgodne z procedurami? Je...
Rozwód z orzeczeniem o winie.
Żona złożyła pozew z orzeczeniem o mojej winie. Jestem w trakcie odpowiedzi na ten pozew, ale zupełnie nie zgadzam się z jej twierdzeniami. Posiadam liczne dowody o jej winie i co najważniejsze cała sprawa z rozwodem pojawiła się nagle. Od długiego czasu żona zarzuca mi liczne zdrady - choć to nigdy nie miało miejsca, wyzywa i stale obraża (w pozwie nawet o tym nie wspomniała). Doszedłem już do miejsca że jestem gotowy na rozwód. Zarzuca mi zn...
Świadczenia na dziecko zmarły ojciec
Witam. Mam problem…. Proszę o pomoc. Jestem w 7 miesiacu ciazy, natomiast ojciec dziecka popełnił samobójstwo… nie wiem co zrobić, poniewaz aktualnie nie pracuje. Nie byliśmy małżeństwem i nie wiem czy należą mi się jakieś świadczenia na zapomogę dziecka.. kto w takim przypadku ma płacić alimenty? ...
Przepisanie jednego pokoju w mieszkaniu.
Dzień dobry. W 2003 roku mój dziadek sporządził z sąsiadką umowę kupna sprzedaży na sprzedaż jednego pokoju w mieszkaniu. Koszt transakcji- 5000 zl. Sąsiadka zamurowała na swój koszt ścianę i temat przez lata zamknął się, dziadek nic nie mówił. 4 lata temu zmarła babcia, a pół roku temu dziadek zmarł. Spadek przejdzie na mojego tatę i on chciałby tam zamieszkać. Z dokumentów wiemy, ze dziadek płacił mniejszy czynsz, bo nie liczyli mu tego pokoju....

Wyszukiwarka