Czy pieniądze od rodziców trzeba zgłaszać do US?

Syn skończył studia, żeby zacząć pracę, musi odbyć kosztowne szkolenie za granica. Do kosztów szkolenia musimy dodać koszt pobytu i utrzymania.
Jeśli rodzice przeleją mu każde po 20 tys tytułem szkolenie i utrzymanie to zgłasza w US?
Rodzice są po rozwodzie.
anonim cytuj
26-01-2023
W ciągu 6 miesięcy powinien zgłosić darowiznę od rodziców i nie będzie płacił podatku. W tytułach przelewów wpiszcie darowizna dla syna.

anonim cytuj
26-01-2023
Darowizna? A nie czasem realizacja obowiązku alimentacyjnego?

anonim cytuj
26-01-2023
Właśnie czy można to podciągnąć pod obowiązek alimentacyjny czy lepiej zgłosić?

anonim cytuj
26-01-2023
Dopóki dziecko samo nie jest w stanie się utrzymać to ciąży obowiązek alimentacyjny.
Nie piszcie żadnej darowizny a zwyczajnie "na życie".

anonim cytuj
26-01-2023

Sugerowane Tematy

Przywłaszczenie przez pracownika dużej sumy pieniężnej.
Dzień dobry. Co może grozić pracownikowi zatrudnionemu w sklepie na zlecenie od 7 lat za ujawnione raportami, oraz monitoringiem kradzieże typu wydruki GOOGLE PLAY, PAYSAFECARD na kwotę około 50 tyś zł. Trwało to około rok czasu. Dodam, ze sprzedawany był także towar ze sklepu na lewo - pracownik nie wydawał paragonu, natomiast udokumentował sprzedaż w zeszycie z utargiem, zakreślając taka sprzedaż jako sprzedaż kartą, bo osoba ta nie wiedziała...
Urlop (do kiedy wykorzystać?)
Dobry wieczór. Proszę o informację czy zaległy urlop wypoczynkowy (za ten i poprzedni rok) muszę wykorzystać w jakimś określonym terminie, jeżeli będę wracać teraz do pracy po rocznym urlopie macierzyńskim? Jeżeli nie to ile mam czasu na skorzystanie z niego?...
Podpisałam umowę o pracę na miesiąc. Ile będzie trwał okres wypowiedzenia?
Dzień dobry. Podpisałam umowę o pracę na miesiąc, na umowie nie ma okresu wypowiedzenia. Praca niezbyt mi się podoba, a właściwie spotkało mnie coś tutaj bardzo niemiłego, ile będzie trwał okres wypowiedzenia? Można to też jakoś inaczej rozwiązać jeśli nie chcę już do niej przychodzić? Proszę o zrozumienie. Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam....
Zbyt niskie zarobki względem najniższej krajowej.
Witam ,mam problem a mianowicie pracuje w oparciu o umowę o pracę na pełny etat za najniższą krajową. I tutaj pojawia się problem bo za miesiąc lipiec wypłacono mi 2671 zł netto wliczając w to godziny nocne . A druga sprawa to umowa zlecenie także za miesiąc czerwiec wypłacono mi stawkę godzinową po 18.50 zł . Czy wszystko w porządku ? Czy to tak powinno wyglądać ?Przepracowałem pełny miesiąc, nie brałem bezpłatnego urlopu i nie jestem zapisany d...

Wyszukiwarka