Czy pieniądze od rodziców trzeba zgłaszać do US?

Syn skończył studia, żeby zacząć pracę, musi odbyć kosztowne szkolenie za granica. Do kosztów szkolenia musimy dodać koszt pobytu i utrzymania.
Jeśli rodzice przeleją mu każde po 20 tys tytułem szkolenie i utrzymanie to zgłasza w US?
Rodzice są po rozwodzie.
anonim cytuj
26-01-2023
W ciągu 6 miesięcy powinien zgłosić darowiznę od rodziców i nie będzie płacił podatku. W tytułach przelewów wpiszcie darowizna dla syna.

anonim cytuj
26-01-2023
Darowizna? A nie czasem realizacja obowiązku alimentacyjnego?

anonim cytuj
26-01-2023
Właśnie czy można to podciągnąć pod obowiązek alimentacyjny czy lepiej zgłosić?

anonim cytuj
26-01-2023
Dopóki dziecko samo nie jest w stanie się utrzymać to ciąży obowiązek alimentacyjny.
Nie piszcie żadnej darowizny a zwyczajnie "na życie".

anonim cytuj
26-01-2023

Sugerowane Tematy

Zostałam oszukana
Witam! Jakiś czas temu zostałam oszukana. Pan przedstawiając się za kogoś kim nie był wyłudził ode mnie towar za który nie zamierzał zapłacić. Faktura na przelew. Odbyło się dochodzenia i sprawa karna. Pan został złapany i ustalono jego prawdziwą tożsamość. Mam od Sądu wyrok z klauzulą wykonalności. Oczywiście Sąd zobligował Pana do zwrotu pieniędzy i poniesionych przeze mnie kosztów. I co ja dalej z tym pismem powinnam zrobić. Zgłosić się do k...
Zawartość spadku.
Witam Jestem spadkobierca ustawowym, a testamentowym jest kompletnie obca osoba. Cóż takie prawo. Spadkobierca ustawowy ma zapisana nieruchomość ale jego adwokat domaga się całości spadku. Skąd ja czy sad maja wiedzieć ze nieruchomość wyczerpuje całość spadku? Wiem ze na koncie jest spora suma ,ale to gdybanie. Co z meblami i samochodami itp. Sprawa spadkowa kończy się ostatecznie w następną środę....
Zasiedzenie działki przez gminę.
Cześć wszystkim. Posiadam działkę na której gmina wybudowała budynek który nie został skończony. Budowa rozpoczęła się w 1997r. I nie jest skończona. Czy jest możliwe zasiedzenia działki przez gminę? Ile lat ewentualnie jest czasu na wszczęcie postępowania przeciwko gminie?? Czy jest możliwość przerwania tego zasiedzenia ??...
Okres ochronny przedemerytalny.
Znajoma ukończy 56 lat 31 maja tego roku. Dziś dostała wypowiedzenie z pracy, w której pracowała 15 lat, z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia, które kończy się 30 kwietnia. Niestety nie jest jeszcze w okresie ochronnym przedemerytalnym. Wypowiedzenie dostała do ręki. Co zrobić aby wypowiedzenie straciło ważność? Jak ma utrzymać się do tego okresu ochronnego przedemerytalnego?...

Wyszukiwarka