Czy pieniądze od rodziców trzeba zgłaszać do US?

Syn skończył studia, żeby zacząć pracę, musi odbyć kosztowne szkolenie za granica. Do kosztów szkolenia musimy dodać koszt pobytu i utrzymania.
Jeśli rodzice przeleją mu każde po 20 tys tytułem szkolenie i utrzymanie to zgłasza w US?
Rodzice są po rozwodzie.
anonim cytuj
26-01-2023
W ciągu 6 miesięcy powinien zgłosić darowiznę od rodziców i nie będzie płacił podatku. W tytułach przelewów wpiszcie darowizna dla syna.

anonim cytuj
26-01-2023
Darowizna? A nie czasem realizacja obowiązku alimentacyjnego?

anonim cytuj
26-01-2023
Właśnie czy można to podciągnąć pod obowiązek alimentacyjny czy lepiej zgłosić?

anonim cytuj
26-01-2023
Dopóki dziecko samo nie jest w stanie się utrzymać to ciąży obowiązek alimentacyjny.
Nie piszcie żadnej darowizny a zwyczajnie "na życie".

anonim cytuj
26-01-2023

Sugerowane Tematy

Urlop na wypowiedzeniu.
Witam mam taką sytuacje zmieniam prace i w starej mam zapisany planowy urlop ,ostatniego dnia przyjeżdżam się tylko rozliczyć i sczytać kartę do tachografu. W nowej firmie jest szkolenie na bazie i 3 kursy ze starym kierowcą (takie przyuczenie ) i tu mam pytanie czy w nowej firmie mogę śmiało jeździć skoro nie mam zakazu pracy na wypowiedzeniu i wpisaniu planowanego urlopu?...
Czy mogę zwrócić towar do 30dni bez podawania przyczyny jeżeli wcześniej była podana informacja że zwrotów nie przyjmują?
Witam, proszę o podpowiedź jak wygląda sytuacja zwrotu towaru w znanym sklepie Auchan. Mogę zwrócić towar (bizuteria?) Do 30dni bez podawania przyczyny? Była karteczka 'prosimy o przemyślane zakupy ponieważ zwrotów nie przyjmujemy' ale czy faktycznie nie mogę zwrócić? Z góry dziękuję za odpowiedź ...
Zatrudnienie po okresie próbnym 3 miesięcznym.
Dzień dobry, Umowa o pracę na okres próbny do dzisiaj. W umowie zawarto że po okresie próbnym strony postanawiając zawrzeć umowę na czas określony powyżej 12 miesięcy. Czy jeżeli do dzisiaj nie otrzymałam wypowiedzenia to pracodawca jest zobowiązany do tego żeby dać mi kolejną umowę? Wiem że tak logicznie wynika z tej umowy, ale w Polsce chyba bywa różnie. Dodatkowo jak to się ma do dalszego zatrudnienia nawet jeżeli kolejna umowa została by...
Czy wpłata na konto to darowizna?
Jestem upoważniona do konta bankowego mojego partnera. Czy jak wpłacam raz w miesiącu na jego konto większe sumy tzn. 3000€ trzeba zgłaszać do urzędu skarbowego jako darowiznę? Do jakiej sumy można wpłacać żeby nie trzeba było płacić podatku?...

Wyszukiwarka