Czy pieniądze od rodziców trzeba zgłaszać do US?

Syn skończył studia, żeby zacząć pracę, musi odbyć kosztowne szkolenie za granica. Do kosztów szkolenia musimy dodać koszt pobytu i utrzymania.
Jeśli rodzice przeleją mu każde po 20 tys tytułem szkolenie i utrzymanie to zgłasza w US?
Rodzice są po rozwodzie.
anonim cytuj
26-01-2023
W ciągu 6 miesięcy powinien zgłosić darowiznę od rodziców i nie będzie płacił podatku. W tytułach przelewów wpiszcie darowizna dla syna.

anonim cytuj
26-01-2023
Darowizna? A nie czasem realizacja obowiązku alimentacyjnego?

anonim cytuj
26-01-2023
Właśnie czy można to podciągnąć pod obowiązek alimentacyjny czy lepiej zgłosić?

anonim cytuj
26-01-2023
Dopóki dziecko samo nie jest w stanie się utrzymać to ciąży obowiązek alimentacyjny.
Nie piszcie żadnej darowizny a zwyczajnie "na życie".

anonim cytuj
26-01-2023

Sugerowane Tematy

Czy można zgłosić żonę do ubezpieczenia zdrowotnego?
Czy mąż mając swoją działalność i firmę może mnie u siebie ubezpieczyć gdybym zeszła w ciążę a nie miała żadnej umowy o pracę i ogólnie ubezpieczenia?...
Praca ponad normę.
Witam. Jakie mam prawo, gdyż pracuje ogólnie od poniedziałku do piątku. Nagle w sytuacji musze przyjść w sobotę i w niedzielę do pracy ale za te dni mi nie zapłacą. Czy też z automatu należą mi się za te dni dwa dni wolne?? Też forma pracy na orzeczeniu niepełnosprawności....
Odszkodowanie za uszkodzenie elewacji
Witam, może ktoś coś poradzi. Sąsiad zarzucił mojemu tacie, że niby podczas koszenia trawy,(traktorem) uszkodził mu elewacje domu, na elewacji jest rysa ok 3 cm z czego nie można było jej obejrzeć bo nie wpuścił na poseje. Dodam że sąsiad miał już wyrok za nękanie moich rodzicow.Co chwila wzywa na nich policję. Rodzice początkowo nie podali numeru polisy bo nie zgadzają się z zaistniałą sytuacją, bo nie mógł tego zrobić z odległości ok 100 metrów...
Anulowanie umowy zlecenia i brak wynagrodzenia.
Dzień dobry, Bardzo proszę o pomoc w takiej sprawie: wykonywałem pracę dla pewnej firmy (czynności związane z archiwizacją i dokumentacją), z którą podpisałem w styczniu 2022 roku umowę zlecenia. Umowa została zawarta na 6 miesięcy. 26 kwietnia otrzymałem informację, że z przyczyn finansowych i gospodarczych umowa została anulowana. W związku z tym nie dostanę żadnego wynagrodzenia. Wykonana została przeze mnie zlecona praca, nie skończona jeszc...

Wyszukiwarka