Czy pieniądze od rodziców trzeba zgłaszać do US?

Syn skończył studia, żeby zacząć pracę, musi odbyć kosztowne szkolenie za granica. Do kosztów szkolenia musimy dodać koszt pobytu i utrzymania.
Jeśli rodzice przeleją mu każde po 20 tys tytułem szkolenie i utrzymanie to zgłasza w US?
Rodzice są po rozwodzie.
anonim cytuj
26-01-2023
W ciągu 6 miesięcy powinien zgłosić darowiznę od rodziców i nie będzie płacił podatku. W tytułach przelewów wpiszcie darowizna dla syna.

anonim cytuj
26-01-2023
Darowizna? A nie czasem realizacja obowiązku alimentacyjnego?

anonim cytuj
26-01-2023
Właśnie czy można to podciągnąć pod obowiązek alimentacyjny czy lepiej zgłosić?

anonim cytuj
26-01-2023
Dopóki dziecko samo nie jest w stanie się utrzymać to ciąży obowiązek alimentacyjny.
Nie piszcie żadnej darowizny a zwyczajnie "na życie".

anonim cytuj
26-01-2023

Sugerowane Tematy

O co może pytać sąd?
Mam bardzo drobną sprawę o wykroczenie, ale trafiłem na wredną i upierdliwą sędzinę. Pytanie jest takie o co może pytać sąd i czy muszę na to odpowiedzieć? Jestem po pierwszej rozprawie i pojawiły się pytania m.in. takie (na które nie chcę odpowiadać): - czy leczył się Pan/Pani psychiatrynicze - jakie jest Pana/Pani wykształcenie - gdzie Pan/Pani pracuje - jaki jest Pan/Pani status majątkowy Sędzina twierdziła, że "muszę" na nie o...
Odprawa pośmiertna.
Zmarły przez wiele lat (ponad 10 lat) pracował na umowę o pracę na rzecz pracodawcy X. Później odszedł na emeryturę. Po kilku miesiącach przebywania na emeryturze powrócił do pracy na pół etatu lecz umowa o pracę nie była zawarta z pracodawcą X lecz z agencją pracy która świadczyła usługi dla firmy pracodawcy X tj. zmarły był pracownikiem tymczasowym na umowę i pracę. W trakcie trwania umowy o pracę zmarł. Czy rodzinie (dzieciom pełnoletnim) prz...
Eksmisja niezameldowanego lokatora.
Chciałam zapytać jaka jest procedura eksmisji niezameldowanej lokatorki w mieszkaniu komunalnym? Mój kuzyn jest najemcą mieszkania a wraz z nim wprowadziła się jego "koleżanka" jednak w żaden sposób prośba nie można jej zmusić do opuszczenia mieszkania. Sprawą może zając się policja?...
Podatek od obrazów i rysunków przez siebie wykonanych
Mam pytanie, jak wygląda kwestia sprzedaży obrazów i rysunków przez siebie wykonanych, jaki podatek należy zapłacić i co dokładnie zgłasza się do urzędu skarbowego?...

Wyszukiwarka