Czy zgłoszenie gwałtu po 20 latach ma sens?

Czy można zgłosić gwałt po 20 latach od wydarzenia? Jest to w ogóle możliwe, aby sprawca poniósł jeszcze karę?
anonim cytuj
18-04-2023
Jeśli już minęło 20 lat, to nie (art. 101 kodeksu karnego). Zresztą ciężko byłoby to udowodnić po tylu latach.

anonim cytuj
18-04-2023
Osoba, która wyśmiała post, powinna bezapelacyjnie wylecieć z grupy.
Miałabyś jak udowodnić gwałt?

anonim cytuj
18-04-2023
Słowo przeciwko słowu.

anonim cytuj
18-04-2023
A jak po tyg. To udowodnić? Jest jakaś różnica? Może wystarczy, że się o tym komuś wtedy opowiedziało ze szczegółami... Znam osobę co 16 lat temu tak miała, nie zgłosiła za strachu.

anonim cytuj
18-04-2023
Po tygodniu to nawet w badaniu ginekologicznym może jeszcze wyjść. Wszystko zależy od brutalności aktu.
Dla sądu dowodem będą: zeznania świadków zdarzenia, rozmowy np. przyjaciółka, psycholog itp., zdjęcia, ubranie (niewyprane!), Rozmowa np. przez Messenger, badanie toksykologiczne (pigułka gwałtu) lub po prostu pobyt w szpitalu. Przy tak delikatnej sprawie wszystko może być argumentem.
W takim razie skoro minęło 16 lat, mogłabyś być świadkiem w sądzie, bo jesteś osobą która poszkodowana/y zwierzyła się.
-1  
anonim cytuj
18-04-2023
Jeśli minęło ponad 20 lat, to doszło do przedawnienia.

anonim cytuj
18-04-2023
Czy można zgłosić gwałt po 20 latach od wydarzenia? Jest to w ogóle możliwe, aby sprawca poniósł jeszcze karę?

Zgodnie z art. 101 § 1 kodeksu karnego, ściganie przestępstwa z oskarżenia publicznego ulega przedawnieniu, jeżeli od czasu jego popełnienia upłynęło co najmniej tyle lat, ile wynosi najwyższa przewidziana za to przestępstwo kara. W przypadku gwałtu, przewidziana kara wynosi od 2 do 12 lat pozbawienia wolności (art. 197 § 1 kk). Zgodnie z art. 101 § 2 kk, jeżeli jednak przestępstwo jest zagrożone karą pozbawienia wolności powyżej 5 lat, ściganie nie ulega przedawnieniu. Biorąc pod uwagę najwyższą karę za gwałt (12 lat), ściganie tego przestępstwa nie ulega przedawnieniu. Jednak w praktyce, zgłoszenie takiego przestępstwa po upływie tak długiego czasu może napotykać na trudności dowodowe.

A jak po tyg. To udowodnić? Jest jakaś różnica? Może wystarczy, że się o tym komuś wtedy opowiedziało ze szczegółami...

W przypadku zgłoszenia gwałtu po krótkim czasie, zgromadzenie dowodów jest zdecydowanie łatwiejsze. Może to obejmować badania medyczne, zeznania świadków, zabezpieczone materiały dowodowe, takie jak ubranie. Również zeznania osób, którym poszkodowany się zwierzył, mogą być ważnym dowodem w procesie.

Po tygodniu to nawet w badaniu ginekologicznym może jeszcze wyjść. Wszystko zależy od brutalności aktu.

Rzeczywiście, badania medyczne mogą dostarczyć cennych dowodów, zwłaszcza jeśli są przeprowadzane krótko po wydarzeniu. Możliwość zabezpieczenia takich dowodów maleje w miarę upływu czasu.

W takim razie skoro minęło 16 lat, mogłabyś być świadkiem w sądzie, bo jesteś osobą która poszkodowana/y zwierzyła się.

Tak, osoby, którym ofiara zwierzyła się krótko po zdarzeniu, mogą być wezwane jako świadkowie w procesie. Ich zeznania mogą przyczynić się do ustalenia prawdy.

Jeśli minęło ponad 20 lat, to doszło do przedawnienia.

Jak wcześniej wspomniano, gwałt jako przestępstwo zagrożone karą powyżej 5 lat pozbawienia wolności nie ulega przedawnieniu. Niemniej jednak przedawnienie dotyczy wykonania kary, a nie ścigania przestępstwa. W świetle art. 105 kodeksu karnego, jeżeli od upływu terminu przedawnienia ścigania przestępstwa minęło 30 lat (w przypadku przestępstw zagrożonych karą powyżej 5 lat pozbawienia wolności), wykonanie kary ulega przedawnieniu.
-1  
anonim cytuj
29-10-2023
Witam. Co zrobić w sytuacji gdzie byłam zgwa.. ok 9 lat temu. ? Nie zgłosiłam tego ponieważ bałam się wyjść tylko mój brat wszedł powiedział o co chodzi to kazali mi samej wejść i złożyć zeznania ale bałam się bo większości nie pamiętałam. Przez ponad miesiąc piłam i spałam w koncu zainteresowała się tym szkołan była policja w domu powiedziałam dlaczego bo już nie dawałam rady załatwili mi szybko psychiatre . Dostałam leki. Nigdzie sama nie wychodziłam po dłuższym czasie spotkałam obecnego męża. Teraz mam 2synow wyprowadziłam sie. ale wróciło to wszystko. Co mam zrobić? Czy mogę iść zgłosić,czy znajdą ???? Proszę o pomoc

anonim cytuj
25-02-2024
Myślałam że dam radę ale to wraca a ten typ żyje sobie normalnie. Byłam pewna że to nie wróci tym bardziej że zmieniłam otoczenie mam rodzinę a jednak. Nie potrafię poradzić sobie sama ze sobą. Co mam zrobić?

anonim cytuj
25-02-2024

Sugerowane Tematy

Pracodawca każe codziennie przychodzić do pracy 15 minut przed otwarciem.Czy pracodawca może tak robić? Jeżeli nie to co powiedzieć pracodawcy?
Umowa o pracę, pełny etat. Pracodawca każe codziennie przychodzić do pracy 15 minut przed otwarciem sklepu. Sprawdza na kamerach, czy każdy pracownik przyszedł punktualnie, minuta spóźnienia oznacza karę 100zł. Nieważne, że sklep został otwarty punktualnie. Z tego względu każdy pracownik codziennie pracuje 8h 15min. 15min nie są dodatkowo płatne. Czy pracodawca może tak robić? Jeżeli nie to co powiedzieć pracodawcy? ...
Ślub z nieletnią
Mam 26 lat dziewczyna jeszcze 17 lat. 18-nastkę kończy dopiero 15 lipca, matka dziewczyny nie zgadza się na ślub w sądzie co mamy robić bym miał nad nią opiekę, mamy wspólnego syna co, do którego mam pełne prawa rodzicielskie, zależy mi na tym bym miał nad nią opiekę, gdyż do urodzin siedzi w Placówce Opiekuńczo Wychowawczej. ...
Czy należy się spadek mojemu dziadkowi?
Witam serdecznie potrzebuje porady prawnej . Mój tata dostał w spadku ziemie(dzialkę) ale na tej działce są budynki podzielone na dwoje w spadku kto ma do tego prawo ?? Mój tata cały czas opiekował się swoim ojcem aż do śmierci i z obór zrobił pokoje i teraz tam mieszka od co najmniej 10 lat jego siostra która dostała pół tych budynków nie dokładała do niczego i nie pomagała w opiece swojego ojca . Dzwoniła ostatnio i groziła że jej się to należ...
Zwolnienie z podatku dochodowego do 26 roku życia.
Moja mama aktualnie jest właścicielem mieszkania. Będzie chciała je przekazać w darowiźnie (czyli nie jest to opodatkowane) mi, czyli jej córce. Mam 19 lat, studiuje i nie pracuje. Wiem że osoby do 26 roku są zwolnione z podatku dochodowego. Jeśli wynajmę te mieszkanie to będzie to mimo wszystko jakaś moja forma zarobku. I teraz pojawia się pytanie, czy będę musiała odprowadzać podatek za te mieszkanie czy nie?...

Wyszukiwarka