Darowizna od brata.

Jakiś czas temu otrzymałem dość sporą darowiznę od brata (zgłoszone do US). On i ja posiadamy rodziny. Niedawno za podarowaną gotówkę kupiłem mieszkanie spółdzielcze własnościowe. Czy po śmierci brata jego dzieci mogą upomnieć się o zachowek z tytułu tej darowizny? Jeśli tak, czy jest w takim przypadku jakaś droga prawna by tego uniknąć? Dodam, że ja i brat w tej kwestii jesteśmy zgodni, by prawa do tego mieszkania były tylko moje (ewentualnie po mojej śmierci tylko dla mojej rodziny).
anonim cytuj
18-01-2024
Darowizna nie będzie doliczana do zachowku, jeśli od darowizny do śmierci brata minie 10 lat więc dzieci nie będą mogły żądać od Ciebie zapłaty.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Zdarzenie drogowe z dzikim zwierzęciem.
Proszę o informację na temat możliwości uzyskania odszkodowania od zarządcy drogi za kolizję z dzikim zwierzęciem: - droga w mieście której otoczenie to tereny leśne (na jej przebiegu znajduje się park uroczysko), stan pasa drogowego również pozostawia wiele do życzenia - brak oznakowania o dzikich zwierzętach - zarząd dróg posiada informację o zdarzeniach ze zwierzętami w bieżącym roku oraz latach ubiegłych (w piśmie zobowiązuje się do postaw...
Egzekucja komornicza.
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie spraw egzekucyjnych. Otrzymałam pismo od komornika o podstawienie pojazdu pod kancelarię, celem zajęcia mienia. Czy komornik moze żądać ruchomości, która prawie 20krotnie przekracza wysokosc długu? Dług opiewa na 1500 zł już z opłatami komorniczymi, wartość auta to ponad 25000. Dodatkowo, auto ma dwóch właścicieli, a postępowanie tyczy się tylko jednego z nich. Nie jest to małżeństwo. Jak rozwiązać tą sprawę? Ko...
Telefon z wadą prawną.
Kupiłam na olx telefon 4 miesiące temu i dziś wyświetlił się komunikat, że ze względu na niespłacone raty telefon został zablokowany i nie można z niego korzystać. Nie było żadnej informacji na ten temat a ja nawet nie miałam świadomości, że operator blokuję telefon w przypadku gdy raty nie zostają spłacone, więc nawet nie zadałam takiego pytania. Kontaktowałam się ze sprzedającym, jednak on nie widzi problemu i twierdzi, że kupiłam telefon a nie...
Zawieszenie komornika. Czy jest to możliwe że komornik ściągnął za dużo?
Mam pytanie odnośnie zawieszenie komornika. Sprawa wygląda tak wygrałam sprawę o podwyższenie alimentów były mąż płaci regularnie ale nie zapłacił mi pieniądze które sąd przeznaczył że ma zapłacić zaległości alimenty od złożenia wniosku w sumie wyszło to 1300 zł więc podałam go do komornika by ściągnął mu tą kwotę wszystko dostałam . A Były mąż pisze żebym poszła i zapytała bo po raz kolejny ściągnęli mu dużą kwotę. I co teraz mam zrobić ? Cz...

Wyszukiwarka