Czy mam prawo nie podawać swojego PESELU bądź daty urodzenia firmie windykacyjnej??

Witam , wydzwania do mnie firma windykacyjna dość nieuprzejmi , Czy mam prawo podawać swój PESEL bądź datę urodzenia ? Powiedziałem , że nie mam obowiązku podawać to mi odpowiedziała babka , że lepiej abym podał bo potem może źle się skończyć dla mnie i się rozłączyłem ..Jest jakiś paragraf kodeks który mogę podać przy następnym telefonie od nich ?
anonim cytuj
29-11-2022
Nie istnieje obowiązek podawania swojego numeru PESEL lub daty urodzenia firmie windykacyjnej przez telefon. W rzeczywistości, jest to kwestia ochrony danych osobowych. Prawo ochrony danych osobowych, w tym RODO (Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych), nakłada na podmioty przetwarzające dane osobowe obowiązek uzasadnienia i zabezpieczenia przetwarzania tych danych.

Jeśli nie czujesz się komfortowo podając swoje dane osobowe, masz prawo odmówić. Jeśli firma windykacyjna będzie nalegać na podanie tych danych, możesz powołać się na RODO, mówiąc, że nie wyrażasz zgody na przetwarzanie swoich danych osobowych w takim przypadku.

Warto również pamiętać, że przed podaniem swoich danych osobowych, masz prawo domagać się od firmy windykacyjnej przedstawienia informacji na temat podstawy prawnej i celu przetwarzania Twoich danych, a także informacji na temat swoich praw związanych z ochroną danych osobowych. Jeśli firma windykacyjna nie jest w stanie przedstawić takich informacji, możesz odmówić podania swoich danych.

Jeśli sytuacja się powtórzy lub będziesz odczuwać dalsze naciski, warto rozważyć skonsultowanie się z prawnikiem lub zgłoszenie sprawy do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy wcześniej niż przewiduje umowa.
To mój pierwszy post, dlatego chciałbym się na początek serdecznie przywitać. Moje pytanie dotyczy umowy dzierżawy gruntu rolnego, a dokładniej, jestem dzierżawcą stawu, w którym hoduję ryby. Umowa dzierżawy jest zawarta na czas określony do 31.12.2024 roku. Zmienił się właściciel gruntu, czyli de facto Wydzierżawiający. Czy nowy właściciel gruntu - nowy Wydzierżawiający ma prawo wypowiedzieć mi umowę i kazać mi się wyprowadzić przed czasem 31...
alimenty na rodziców
Witam.Moi rodzice poszli do opieki o pomoc finansową,Pani z opieki wydzwania po rodzinie i po dzieciach byśmy im pomogli. Sytuacja jest taka że mam z rodzicami zły kontakt. O co bym ich poprosiła nigdy nie pomogli. Proponowałam mamie za pilnowanie dzieci pieniądze ale nie chciała.Wiem że rodzeństwo rodzicom pomaga,tata ma rentę ale to nie wystarcza na pokrycie potrzeb,mòj tata lubi sobie wypić .Wiem że mogą podać mnie o alimenty sądownie. W we wr...
Podwyższenie alimentów.
Mam takie pytanie na dniach czeka mnie mediacja o podwyższenie alimentów przez mojego byłego męża który zamieszkuje z naszym synem i żąda 1.000zł alimentów miesięcznie na niego. Ile może wywalczyć ? Dodam ze jestem osobą bezrobotną bez prawa do zasiłku i wychowuje sama młodszego syna z innego związku....
Samochód osobowy po zmarłym tacie. Jakie kroki prawne powinienem podjąć, aby legalnie móc poruszać się tym samochodem po polskich drogach?
Dzień dobry. Kilka dni temu zmarł mój tato. Został po nim samochód osobowy. Ubezpieczenie na ten samochód jest do końca października. Jakie kroki prawne powinienem podjąć, aby legalnie móc poruszać się tym samochodem po polskich drogach? Czy do końca trwania ubezpieczenia można nim normalnie jeździć? Dziękuję za pomoc...

Wyszukiwarka