Czy mam prawo nie podawać swojego PESELU bądź daty urodzenia firmie windykacyjnej??

Witam , wydzwania do mnie firma windykacyjna dość nieuprzejmi , Czy mam prawo podawać swój PESEL bądź datę urodzenia ? Powiedziałem , że nie mam obowiązku podawać to mi odpowiedziała babka , że lepiej abym podał bo potem może źle się skończyć dla mnie i się rozłączyłem ..Jest jakiś paragraf kodeks który mogę podać przy następnym telefonie od nich ?
anonim cytuj
29-11-2022
Nie istnieje obowiązek podawania swojego numeru PESEL lub daty urodzenia firmie windykacyjnej przez telefon. W rzeczywistości, jest to kwestia ochrony danych osobowych. Prawo ochrony danych osobowych, w tym RODO (Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych), nakłada na podmioty przetwarzające dane osobowe obowiązek uzasadnienia i zabezpieczenia przetwarzania tych danych.

Jeśli nie czujesz się komfortowo podając swoje dane osobowe, masz prawo odmówić. Jeśli firma windykacyjna będzie nalegać na podanie tych danych, możesz powołać się na RODO, mówiąc, że nie wyrażasz zgody na przetwarzanie swoich danych osobowych w takim przypadku.

Warto również pamiętać, że przed podaniem swoich danych osobowych, masz prawo domagać się od firmy windykacyjnej przedstawienia informacji na temat podstawy prawnej i celu przetwarzania Twoich danych, a także informacji na temat swoich praw związanych z ochroną danych osobowych. Jeśli firma windykacyjna nie jest w stanie przedstawić takich informacji, możesz odmówić podania swoich danych.

Jeśli sytuacja się powtórzy lub będziesz odczuwać dalsze naciski, warto rozważyć skonsultowanie się z prawnikiem lub zgłoszenie sprawy do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

Podatki od nieruchomości.
Kupiłam budynek mieszkalny do remontu na działce odłączonej od gruntów rolnych. Działka o powierzchni 2123 m. W wypisie z ewidencji gruntów figuruje jako grunty rolne zabudowane. Teren zakrzewiony i częściowo zadrzewiony ( niewielki sąd).Jak to się ma do nakazu podatkowego z urzędu gminy, w którym zakwalifikowano grunt jako grunty pozostałe w tym zajęte na prowadzenie odpłatnej statutowej działalności pożytku publicznego? Nigdy nie składałam wnio...
opieka nad zdrowym dzieckiem
Dwa dni opieki nad zdrowym dzieckiem- czy pracodawca ma prawo odmówić udzielenia dnia wolnego/ wolnych godzin w ciągu dnia?...
Umowa kończy się 31 lipca, jestem na L4 które kończy się 3 sierpnia. Kto pokrywa te 3 dni?
Umowa trwa do 31 lipca, zostało podpisane na kartce że umowa tego dnia wygaśnie i nie będzie przedłużona. Rozchorowałam się i dostałam l4 na tydzień czyli do 3 sierpnia. Czy te 3 dni pokrywa ZUS czy pracodawca? Czy ja musze składać pracodawcy bądź ZUS jakieś papiery druki etc skoro nie będzie już umowy?...
nagana od pracodawcy
Pisze w imieniu koleżanki. Jest zatrudniona na umowę o pracę na czas nieokreślony. W dniu dzisiejszym przebywa na urlopie. Dowiedziała się od koleżanki, że dziś pracodawca wpisał jej naganę do akt za niewykonanie jakiegoś zadania zleconego wczoraj (nie zadanie w ramach obowiązków) w ramach polecenia. Koleżanka wczoraj wykonywała inne zadania, które wykonuje codziennie i jeśli chodzi o dodatkowe zadanie zrobiła tyle ile zdążyła. Problem w tym, ...

Wyszukiwarka