Czy mam prawo nie podawać swojego PESELU bądź daty urodzenia firmie windykacyjnej??

Witam , wydzwania do mnie firma windykacyjna dość nieuprzejmi , Czy mam prawo podawać swój PESEL bądź datę urodzenia ? Powiedziałem , że nie mam obowiązku podawać to mi odpowiedziała babka , że lepiej abym podał bo potem może źle się skończyć dla mnie i się rozłączyłem ..Jest jakiś paragraf kodeks który mogę podać przy następnym telefonie od nich ?
anonim cytuj
29-11-2022
Nie istnieje obowiązek podawania swojego numeru PESEL lub daty urodzenia firmie windykacyjnej przez telefon. W rzeczywistości, jest to kwestia ochrony danych osobowych. Prawo ochrony danych osobowych, w tym RODO (Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych), nakłada na podmioty przetwarzające dane osobowe obowiązek uzasadnienia i zabezpieczenia przetwarzania tych danych.

Jeśli nie czujesz się komfortowo podając swoje dane osobowe, masz prawo odmówić. Jeśli firma windykacyjna będzie nalegać na podanie tych danych, możesz powołać się na RODO, mówiąc, że nie wyrażasz zgody na przetwarzanie swoich danych osobowych w takim przypadku.

Warto również pamiętać, że przed podaniem swoich danych osobowych, masz prawo domagać się od firmy windykacyjnej przedstawienia informacji na temat podstawy prawnej i celu przetwarzania Twoich danych, a także informacji na temat swoich praw związanych z ochroną danych osobowych. Jeśli firma windykacyjna nie jest w stanie przedstawić takich informacji, możesz odmówić podania swoich danych.

Jeśli sytuacja się powtórzy lub będziesz odczuwać dalsze naciski, warto rozważyć skonsultowanie się z prawnikiem lub zgłoszenie sprawy do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

Czy pracodawca może narzucać mi dni urlopowe?
Witam, jak to jest w Polskim prawie, czy pracownik musi wziąć 14dni urlopu ciągiem? Czy pracodawca może narzucać mi dni urlopowe? Np., że między świętami a sylwestrem muszę wziąć wolne? Czy muszę wykorzystać cały swój urlop w danym roku? Tak, aby dni zaległe nie przeszły na następny? Według mojego pracodawcy muszę. Oraz jak to wygląda z urlopem w sytuacji zmiany pracy? Kończąc pracę w jednej firmie muszę wykorzystać cały pozostały mi urlop(...
Jak odzyskać pożyczone pieniądze?
Jest szansa na odzyskanie pożyczonych pieniędzy (przelew bankowy ) osoba nie kwapi się z ich oddaniem Dodam ,że podane konto nie jest na osobę która pożyczała pieniądze....
Czy mogę unieważnić umowę sprzedaży, jeśli kupiłem używany samochód, który ma ukryte wady?
Ostatnio zakupiłem używany samochód od prywatnego sprzedawcy. W momencie transakcji byłem bardzo podekscytowany i zaufałem, że auto jest w dobrym stanie, ponieważ sprzedawca stwierdził, że samochód jest w pełni sprawny i nie ma żadnych ukrytych wad. Niestety, po zakupie okazało się, że samochód ma pewne problemy, o których sprzedawca mi nie wspomniał. Po kilku dniach użytkowania zauważyłem, że auto ma poważne problemy z układem hamulcowym, któ...
Zwrot rzeczy od osoby prywatnej.
Czy są jakieś kruczki, które mogą pomoc w zwrocie rzeczy zakupionej online od osoby prywatnej, która nie chce przyjąć zwrotu? Chodzi mi o coś więcej poza reklamacja z tytułu rękojmi....

Wyszukiwarka