Czy mam prawo nie podawać swojego PESELU bądź daty urodzenia firmie windykacyjnej??

Witam , wydzwania do mnie firma windykacyjna dość nieuprzejmi , Czy mam prawo podawać swój PESEL bądź datę urodzenia ? Powiedziałem , że nie mam obowiązku podawać to mi odpowiedziała babka , że lepiej abym podał bo potem może źle się skończyć dla mnie i się rozłączyłem ..Jest jakiś paragraf kodeks który mogę podać przy następnym telefonie od nich ?
anonim cytuj
29-11-2022
Nie istnieje obowiązek podawania swojego numeru PESEL lub daty urodzenia firmie windykacyjnej przez telefon. W rzeczywistości, jest to kwestia ochrony danych osobowych. Prawo ochrony danych osobowych, w tym RODO (Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych), nakłada na podmioty przetwarzające dane osobowe obowiązek uzasadnienia i zabezpieczenia przetwarzania tych danych.

Jeśli nie czujesz się komfortowo podając swoje dane osobowe, masz prawo odmówić. Jeśli firma windykacyjna będzie nalegać na podanie tych danych, możesz powołać się na RODO, mówiąc, że nie wyrażasz zgody na przetwarzanie swoich danych osobowych w takim przypadku.

Warto również pamiętać, że przed podaniem swoich danych osobowych, masz prawo domagać się od firmy windykacyjnej przedstawienia informacji na temat podstawy prawnej i celu przetwarzania Twoich danych, a także informacji na temat swoich praw związanych z ochroną danych osobowych. Jeśli firma windykacyjna nie jest w stanie przedstawić takich informacji, możesz odmówić podania swoich danych.

Jeśli sytuacja się powtórzy lub będziesz odczuwać dalsze naciski, warto rozważyć skonsultowanie się z prawnikiem lub zgłoszenie sprawy do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

Sprawa dotyczy kontaktów z dziadkami.
Sprawa dotyczy kontaktów z dziadkami. Matka zrzeka się praw do dzieci. Ojciec wychowuje je samotnie, poślubia inną kobietę, która przysposabia dzieci. Jednak rodzice matki biologicznej chcą mieć kontakt z wnukami. Czy mają do tego prawo? Proszę o podstawę prawna....
"Bezpieczny kredyt 2%"
Może uda mi się uzyskać odpowiedzi na pytanie dot. kupna mieszkania z narzeczonym. Rozeznajemy się właśnie w temacie programu "bezpieczny kredyt 2%". Narzeczony chciałby wziąć kredyt na siebie za który kupilibyśmy mieszkanie, spłacalibyśmy go wspólnie. W związku z tym, że nie musimy pokrywać kosztów wkładu własnego i nie podzielimy tego 50/50, to jak to uregulować prawnie, tak aby mieszkanie było przepisane również na mnie?...
Jak rozwieść się z mężem który jest za granicą?
Witam, zamierzam złożyć pozew o rozwód. W związku z tym kieruje pytanie co mam zrobić jeśli mąż mieszka za granicą i nie odbierze żadnych pism i nie chce mi dać rozwodu. Nie mam środków na adwokata a boje się że to latami będzie się ciągnęło....
Jakie dokumenty są potrzebne do pozwu o alimenty?
Witam mam pytanie, pierwszy raz będę pisać pismo o alimenty na dziecko w jakiej wysokości o alimenty mogę się starać ? I co potrzeba za dokumenty do sądu ?...

Wyszukiwarka