zajęcie komornicze

Szanowni Państwo, osoba ma dochód z tytułu umowy zlecenie (najniższa krajowa) następuję zajęcie komornicze, zostaje pobrane ok 900 zł. Pytając bank dlaczego środki zostały przekazana otrzymujemy informację, że były na koncie dłużej niż 30 dni dlatego zostały przekazane do karmnika. Proszę o podstawę prawną ponieważ nie umiem jej znaleźć. (osoba której dotyczy sprawa nie zapytała a chcę jakoś pomóc to zrozumieć)
anonim cytuj
05-10-2020
Jeżeli jest tak że w danym miesiącu tyle wpłynęło i zostały środki z poprzedniego miesiąca tzn suma przekracza 1950 to bank nadwyżkę przekazuje komornikowi.

anonim cytuj
05-10-2020
podsumowując jeżeli osoba nie wyda w ciągu 30 dni całej kwoty wolnej od zajęcia, to po wpływie kolejnego wynagrodzenia, kwota przekraczającą najniższa krajową zostanie przelana na konto komornicze?

anonim cytuj
05-10-2020
dokładnie tak.

anonim cytuj
05-10-2020

Szanowni Państwo,

Po pierwsze, podstawę prawną do wyjaśnienia opisanej sytuacji można znaleźć w przepisach Kodeksu postępowania cywilnego. Zgodnie z art. 844 § 1 k.p.c., sumy pieniężne wpływające na rachunek bankowy dłużnika są wolne od egzekucji do wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę, ustalonego na podstawie odrębnych przepisów, w części przekraczającej tę kwotę, bank ma obowiązek przekazać środki komornikowi.

Po drugie, zasada ta jest stosowana do każdej wpłaty na rachunek bankowy dłużnika w danym miesiącu, bez względu na to, kiedy wpłata została dokonana. Innymi słowy, jeżeli suma wpłat na rachunek bankowy dłużnika w danym miesiącu przekracza minimalne wynagrodzenie za pracę, nadwyżka musi zostać przekazana komornikowi.

Po trzecie, jest to prawda, że jeśli dłużnik nie wykorzysta całej kwoty wolnej od zajęcia w ciągu miesiąca, nadwyżka zostanie przelana na konto komornika po wpłynięciu kolejnego wynagrodzenia. To oznacza, że wolne od zajęcia są jedynie środki do wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę, które wpłynęły na rachunek bankowy dłużnika w danym miesiącu. Jeżeli środki te nie zostaną wykorzystane przez dłużnika w ciągu tego miesiąca, mogą zostać przelane na rachunek komornika.

Mam nadzieję, że powyższe wyjaśnienie jest pomocne.

Z wyrazami szacunku.

anonim cytuj
02-08-2023

Sugerowane Tematy

Problem uciążliwego hałasu.
Witam! Chciałam zapytać, czy istnieje możliwość rozwiązania następującego problemu - w mieście, w którym mieszkam, na składzie węgla znajdują się urządzenia, które emitują bardzo uciążliwy dla mnie i mojej rodziny hałas. Hałas jest słyszalny codziennie, za wyjątkiem niedzieli (w sobotę również hałasują), w godzinach od 7.00 do 18.00 i jest tak głośny, że budzi nas rano, mimo, że nie mieszkamy w bezpośrednim sąsiedztwie strefy przemysłowej. Mierzy...
Reklamacja produktu.
Witam, 24.08.2023 - kupiłem nowy akumulator do kampera 30.09.2023 - oddałem go do sklepu na gwarancji, bo się rozładowywał bardzo szybko. Pracownik sklepu powiedział, że musi on go wysłać do producenta i zazwyczaj trwa to tydzień (tutaj wykonałem kilka telefonów prosząc o informacje i pracownik mówił zawsze, że producent tak długo zwleka) 11.10.2023 - pracownik sklepu napisał SMSa, że nagle potrzebuje zdjęcie karty gwarancyjnej i paragonu. W ...
Zarejestrowanie auta.
Mój ojciec w 2020 roku zarejestrował na mnie samochód. On to zrobił, ja niczego nie podpisywałam. Przez krótki okres użytkowałam ten samochód. Teraz dostałam pismo o zajęciu rachunku na 8k. Jest to kara za niespełnienie obowiązku ubezpieczeniowego owego samochodu. Samochód został przez mojego tatę sprzedany w 2020/21. Co teraz robić? Ojciec ma umowę kupna sprzedaż, ale jeżeli odwołam się to tak jakby przyznam się, że to ja podpisałam dokumenty, a...
Czy polisa OC przechodzi na spadkobierców ?
Witam. Jak przepisać ubezpieczenie pojazdu na siebie po zmarłej osobie tak, żeby było wszystko dobrze ?...

Wyszukiwarka