zajęcie komornicze

Szanowni Państwo, osoba ma dochód z tytułu umowy zlecenie (najniższa krajowa) następuję zajęcie komornicze, zostaje pobrane ok 900 zł. Pytając bank dlaczego środki zostały przekazana otrzymujemy informację, że były na koncie dłużej niż 30 dni dlatego zostały przekazane do karmnika. Proszę o podstawę prawną ponieważ nie umiem jej znaleźć. (osoba której dotyczy sprawa nie zapytała a chcę jakoś pomóc to zrozumieć)
anonim cytuj
05-10-2020
Jeżeli jest tak że w danym miesiącu tyle wpłynęło i zostały środki z poprzedniego miesiąca tzn suma przekracza 1950 to bank nadwyżkę przekazuje komornikowi.

anonim cytuj
05-10-2020
podsumowując jeżeli osoba nie wyda w ciągu 30 dni całej kwoty wolnej od zajęcia, to po wpływie kolejnego wynagrodzenia, kwota przekraczającą najniższa krajową zostanie przelana na konto komornicze?

anonim cytuj
05-10-2020
dokładnie tak.

anonim cytuj
05-10-2020

Szanowni Państwo,

Po pierwsze, podstawę prawną do wyjaśnienia opisanej sytuacji można znaleźć w przepisach Kodeksu postępowania cywilnego. Zgodnie z art. 844 § 1 k.p.c., sumy pieniężne wpływające na rachunek bankowy dłużnika są wolne od egzekucji do wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę, ustalonego na podstawie odrębnych przepisów, w części przekraczającej tę kwotę, bank ma obowiązek przekazać środki komornikowi.

Po drugie, zasada ta jest stosowana do każdej wpłaty na rachunek bankowy dłużnika w danym miesiącu, bez względu na to, kiedy wpłata została dokonana. Innymi słowy, jeżeli suma wpłat na rachunek bankowy dłużnika w danym miesiącu przekracza minimalne wynagrodzenie za pracę, nadwyżka musi zostać przekazana komornikowi.

Po trzecie, jest to prawda, że jeśli dłużnik nie wykorzysta całej kwoty wolnej od zajęcia w ciągu miesiąca, nadwyżka zostanie przelana na konto komornika po wpłynięciu kolejnego wynagrodzenia. To oznacza, że wolne od zajęcia są jedynie środki do wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę, które wpłynęły na rachunek bankowy dłużnika w danym miesiącu. Jeżeli środki te nie zostaną wykorzystane przez dłużnika w ciągu tego miesiąca, mogą zostać przelane na rachunek komornika.

Mam nadzieję, że powyższe wyjaśnienie jest pomocne.

Z wyrazami szacunku.

anonim cytuj
02-08-2023

Sugerowane Tematy

Odzież ochronna BHP.
Witam wszystkich. Mam taki dylemat. Pracuję na dziale produkcji w firmie, wykonuje prace lekką, nie obsługuje żadnej maszyny, tylko montaż. Jako, że praca wymaga odzieży ochronnej dostaję takową od pracodawcy. I tu moje pytanie. Obuwie pracodawcy ma standard s1p i jest bardzo niewygodne, pocą się stopy i bolą po paru godzinach, już nie mówiąc o zapachu. Chciałem kupić sobie obuwie o tej samej klasie ochronnej lub wyższej ale wygodne, dopasowane d...
Czy można wypowiedzieć umowę zlecenie bez zachowania okresu wypowiedzenia?
Czy można wypowiedzieć umowę zlecenie bez zachowania okresu wypowiedzenia? W umowie jest zapis, że każda ze stron może rozwiązać umowę, zachowując tygodniowy okres wypowiedzenia. Można to jakoś obejść i się zwolnić z dnia na dzień? Mam dość mobbingu, arogancji, chamstwa i osób, które są tam "za karę". W takiej atmosferze nie da się normalnie funkcjonować....
Zleceniodawca chce rozwiązać umowę o dzieło.
Dzień dobry. Moje pytanie dotyczy rozwiązania umowy o dzieło. Jest to umowa z przekazaniem praw autorskich. Produkt miał być przeznaczony do produkcji seryjnej. Umowa zawierała wykonanie pewnej ilości prototypów i wdrożenie produkcji. Prototypy wykonałem. W momencie kiedy zlecający był zadowolony z wyniku, otrzymał wyprodukowany przeze mnie gotowy prototyp wraz z dokumentacją. Zlecający udał się do firmy, która miała zająć się produkcją. Otrzy...
Pożyczka u siostry. Czy muszę płacić podatek? Zgłaszać w US?
Hej potrzebuje waszej porady. Chcę pożyczyć od siostry 120 tys zł, które otrzymana przelewem na konto. Umówione jesteśmy ze oddam jej po 14 miesiącach. Czy muszę od tego płacić podatek? Zgłaszać to w US?...

Wyszukiwarka