Czy alimenty mogę płacić w gotówce?

Mam do was następujące pytanie. Czy istnieje jakaś przeszkoda żebym płacił bezpiecznie dla siebie alimenty na dziecko w gotówce ? Chodzi o to że nie jestem fanem pieniądza bezgotówkowego z różnych powodów i dlatego nie chcę wspierać tej patologii (no bo jeżeli rząd wie o każdej mojej transakcji to nie czuję się komfortowo) a dzięki gotówce jestem w 100% anonimowy. Zatem czy istnieje opcja żebym płacił alimenty w gotówce oczywiście tak żeby moja żona w razie czego nie mogła podważyć faktu że te alimenty zapłaciłem ? No bo wiadomo że gdybym płacił elektronicznie to byłyby dowody w postaci przelewów, a jak jest w sytuacji gdy chce płacić gotówką ?
anonim cytuj
18-10-2023
Możesz. Pamiętaj jednak o udokumentowaniu każdej wpłaty. Prócz płatności do rąk za pokwitowaniem, rozwiązaniem może być przekaz pocztowy.

anonim cytuj
18-10-2023
Alimenty na dziecko możesz płacić do rąk jego matki za pisemnym potwierdzeniem przez nią ich odbioru.
Jak to zostało u Ciebie uregulowane w wyroku zasądzającym alimenty?

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Sprzedaż udziału w spadku.
Moja mama jest jedynym z ok. 35 spadkobierców (dokładnej ilości nie jestem pewien) 2 działek bo jej dziadkach, którzy zmarli ok 30 lat temu. Mamie prawnie przysługuje 1/5 części tego spadku. Jako, że nikt z rodziny nie chce doprowadzić do podziału tego spadku, a podatek przez tyle lat jest płacony bez sensu, mama postanowiła skorzystać z usług firm, która skupuje udziały w spadkach. Moje pytanie jest takie, czy ktoś z obecnych tu na forum osób k...
Sprzedaż mieszkania spadkowego, bez zgody współwłaścicieli.
Mieszkanie ma 3 współwłaścicieli (mieszkanie spadkowe) Jeden ze współwłaścicieli chce je sprzedać, na co pozostałe dwie osoby się na to nie godzą. Co możemy zrobić z mężem, aby je sprzedać? Nie wchodzi w grę spłacenie przez pozostałych. Kontakt z pozostałymi i dojście do porozumienia nie istnieje. Czy są jakiekolwiek szanse na to, aby mąż mógł sprzedać mieszkanie, mimo iż pozostali się na to nie zgadzają? Jakie możemy podjąć kroki i działani...
Kiedy jest możliwość pierwokupu?
Witam. Sprawa dotyczy pierwokupu działki. Moi rodzice od 30 lat dzierżawili działki od urzedu miasta. Umowa dzierzawy byla co 3 lata przedłużana. Dzisiaj dostaliśmy pismo z informacja o wypowiedzeniu umowy dzierżawy z okresem 1miesiac. W ciągu najbliższych miesięcy Urząd Miasta wystawi działki na przetarg. Urząd twierdzi, że nie mamy możliwość skorzystania z pierwokupu, czy mają rację?...
Zakaz konkurencji.
Pracowałam 4 lata na umowę zlecenie u jednego pracodawcy w prowadzeniu zajęć dodatkowych w różnych placówkach oświatowych. Co roku podpisywałam umowy zlecenia z tym jednym zleceniodawcą w których miałam zapis o zakazie konkurencji i prowadzeniu takich lub podobnych zajęć tylko za zgodą byłego zleceniodawcy w tych konkretnych placówkach przez okres 3 lat od zakończenia umowy pod rygorem kary pieniężnej. Czy te umowy się sumują i nie mogę wykonyw...

Wyszukiwarka