Wypowiedzenie umowy najmu.

Witam. Wynajmuję mieszkanie na czas określony. Umowa była na rok(była podpisywana co rok nowa przez 3 lata) i kończy się 28 lutego. W okolicach 10 lutego znaleźliśmy mieszkanie bliżej pracy i od razu zgłosiliśmy to do właściciela mieszkania. Powiedzieliśmy, że chcemy się wyprowadzić w ciągu miesiąca na co właściciel zgodził się. Odbyło się bez problemów, miło i w zgodzie dogadaliśmy się. Jednak od razu po rozmowie właściciel, wbrew temu co ustaliliśmy umawia się z ludźmi na oglądanie mieszkania. Powiedzieliśmy jemu, że chcielibyśmy chociaż część swoich rzeczy zabrać i dopiero pokazywać komuś swoje mieszkanie. Na co właściciel odpowiedział szantażem, że nie podpisze z nami polubownego wypowiedzenia umowy póki nikogo nie znajdzie. Mówi, że musimy mieszkać aż do samego końca umowy chyba, że wcześniej komuś wynajmie mieszkanie. Dodam, że wymaga od nas tego, że poda mój numer w ogłoszeniu i będę umawiać się z ludźmi na oglądanie mieszkania i przyprowadzę mu osobę chętna do zamieszkania.
Rozliczaliśmy się co miesiąc w okolicach 10-12. Na co właściciel mówi nam, że musieliśmy zgłosić wyprowadzkę najpóźniej 31 grudnia. Jak to wygląda? Jak z tego wybrnąć? Jak się zachować? Jak wygląda później sprawa z kaucja?
anonim cytuj
17-01-2024
Skoro macie umowę do 28 lutego to do tego dnia płacicie i możecie mieszkać. Wcześniejsza wyprowadzka nie zwalnia was z konieczności opłacania czynszu, chyba że podpiszecie z wynajmującym porozumienie o wcześniejszym rozwiązaniu najmu. Nie musieliście niczego zgłaszać wcześniej, chyba, że w umowie jest jakieś postanowienie o automatycznym przedłużeniu najmu.

anonim cytuj
17-01-2024
A jeśli chcemy wyprowadzić się miesiąc wcześniej?

anonim cytuj
17-01-2024
Możecie. Ale płacić musicie do końca chyba że dogadacie się z właścicielem i rozwiążecie umowę za porozumieniem stron.

anonim cytuj
17-01-2024
A co jeśli umowa (słowna) była inna?

anonim cytuj
17-01-2024
A potrafisz udowodnić te słowne ustalenia?

anonim cytuj
17-01-2024

Sugerowane Tematy

Były mąż nie płaci za prąd i wodę. Umowy prądu i wodociągów są na mnie. Co zrobić w takiej sytuacji?
W kwietniu wyprowadziłam się od męża z domu jego matki. W październiku dostaliśmy rozwód. Od kwietnia były już mąż nie płaci za prąd i wodę. Umowy prądu i wodociągów są na mnie. Długi urosły do 2 tys. Co mam zrobić ? Nie mogę się z nim dogadać w celu przepisania umowy i spłaty...... Da się coś zrobić ?????...
Dziedziczenie przez pasierba.
Proszę o poradę. Jest małżeństwo, umiera mąż. Nie mają wspólnych dzieci, mają tylko syna żony z poprzedniego małżeństwa. Mąż nie miał wspólnych dzieci z żoną. Z rodziną dawno temu się pokłócił i nie utrzymywał kontaktów. Ktoś kiedyś był jakieś rodzeństwo męża, ale nie wiadomo gdzie i kto. Mąż z żoną mieli mieszkanie, ale mąż nie zostawił testamentu. Całe życie w małżeństwie wychowywał pasierba jak syna i pasierb do śmierci się nim opiekował bo o...
Nakaz nadrabiania godzin (praktyki zawodowe)
Mądre głowy proszę o pomoc. Sprawa wygląda następująco ,mój syn uczeń 2 klasy szkoły branżowej lat 17.Ma praktyki zawodowe przez całe wakacje do tego co drugą sobotę i niedzielę ma być w pracy .Nie zostało, ustalone też większe wynagrodzenie czyli kwota za powyższą pracę w granicach 330 zł za miesiąc. Czy to zgodne z przepisami?? Jego przełożony twierdzi ,że to dlatego iż w roku szkolnym był nieobecny w pracy 10 dni i musi nadrobić te godziny....
Testament.
Hej, mam dziecko z byłą żoną. Teraz jestem w nowym związku, nie mamy dzieci. Jeśli zapisze w testamencie połowę na dziecko, połowę na moją partnerkę, czy pomimo to dziecko może kiedyś podważyć mój testament? Chodzi o to, że partnerka dużo wniosła w moje życia, nie chcemy ślubu, ale też nie chce żeby po mojej śmierci została bez niczego, bo dokładała się do remont, do samochodu itp... Chcę ich podzielić na pół, jak to będzie wyglądać?...

Wyszukiwarka