Wypowiedzenie umowy najmu.

Witam. Wynajmuję mieszkanie na czas określony. Umowa była na rok(była podpisywana co rok nowa przez 3 lata) i kończy się 28 lutego. W okolicach 10 lutego znaleźliśmy mieszkanie bliżej pracy i od razu zgłosiliśmy to do właściciela mieszkania. Powiedzieliśmy, że chcemy się wyprowadzić w ciągu miesiąca na co właściciel zgodził się. Odbyło się bez problemów, miło i w zgodzie dogadaliśmy się. Jednak od razu po rozmowie właściciel, wbrew temu co ustaliliśmy umawia się z ludźmi na oglądanie mieszkania. Powiedzieliśmy jemu, że chcielibyśmy chociaż część swoich rzeczy zabrać i dopiero pokazywać komuś swoje mieszkanie. Na co właściciel odpowiedział szantażem, że nie podpisze z nami polubownego wypowiedzenia umowy póki nikogo nie znajdzie. Mówi, że musimy mieszkać aż do samego końca umowy chyba, że wcześniej komuś wynajmie mieszkanie. Dodam, że wymaga od nas tego, że poda mój numer w ogłoszeniu i będę umawiać się z ludźmi na oglądanie mieszkania i przyprowadzę mu osobę chętna do zamieszkania.
Rozliczaliśmy się co miesiąc w okolicach 10-12. Na co właściciel mówi nam, że musieliśmy zgłosić wyprowadzkę najpóźniej 31 grudnia. Jak to wygląda? Jak z tego wybrnąć? Jak się zachować? Jak wygląda później sprawa z kaucja?
anonim cytuj
17-01-2024
Skoro macie umowę do 28 lutego to do tego dnia płacicie i możecie mieszkać. Wcześniejsza wyprowadzka nie zwalnia was z konieczności opłacania czynszu, chyba że podpiszecie z wynajmującym porozumienie o wcześniejszym rozwiązaniu najmu. Nie musieliście niczego zgłaszać wcześniej, chyba, że w umowie jest jakieś postanowienie o automatycznym przedłużeniu najmu.

anonim cytuj
17-01-2024
A jeśli chcemy wyprowadzić się miesiąc wcześniej?

anonim cytuj
17-01-2024
Możecie. Ale płacić musicie do końca chyba że dogadacie się z właścicielem i rozwiążecie umowę za porozumieniem stron.

anonim cytuj
17-01-2024
A co jeśli umowa (słowna) była inna?

anonim cytuj
17-01-2024
A potrafisz udowodnić te słowne ustalenia?

anonim cytuj
17-01-2024

Sugerowane Tematy

Czy można zgłosić kolizję po upływie kilku dni?
Czy mogę po 4 dniach zgłosić na Policję kolizję podczas parkowania, gdzie mam oświadczenie tej osoby, iż przyznaje się do spowodowania kolizji? Pan 76lat, próbował zaparkować pomiędzy dwoma autami, gdzie kompletnie nie było miejsca na trzecie. Wjeżdżał tyłem i zawadził nim o moje auto, powodując szkody. Wezwałem policję na miejsce, od razu po kolizji. Ale odwołałem, bo starszy pan zaczął mnie prosić, że biedny, że chory itd... Teraz ten człowi...
Udostępniłam auto koledze i on dostał mandat
Proszę o poradę! Mojemu sąsiadowi udostępniłam auto, niestety stanął na zakazie zatrzymania i ja dostałam mandat, przesłałam straży miejskiej jego dane żeby go zapłacił ale jak się okazało on przebywa teraz za granicą nie wiadomo na jak długo i nie może odebrać tego mandatu. Chciałabym zapłacić ten mandat tylko nie wiem jak to teraz odwrócić. Z góry dziękuję za pomoc...
Dyskryminacja? Nieprawidłowość? proszę o radę
Moja skarga dotyczy dyskryminacji w miejscu pracy oraz spraw związanych z urlopami. Pracuję w systemie zadaniowym 2 na 2 (dwa dni pracy dwa wolnego). Praca w ruchu ciągłym również w weekendy i święta. Od początku doświadczam dyskryminacji. Nie mam dzieci i jako jedyny jestem singlem. Kiedy któregoś z pracowników nie ma, bo jest na urlopie lub L4, zmienia się grafik i jestem wrzucany na weekend, który akurat mam wolny wg grafiku. W lipcu był...
Czy można zrobić badania lekarskie do pracy w czasie trwania L4?
Aktualnie przebywam na zwolnieniu lekarskim po wygaśnięciu stosunku pracy. W dniu dzisiejszym tj. 30.01 podpisałam przedwstępną umowę z pracodawcą o rozpoczęciu nowej pracy od 16.02. a badania lekarskie powinnam zrobić 14.02. Czy będąc na zwolnieniu lekarskim mogę wykonać tę badania? Jak to się ma do złożenia wniosku o wypłatę wynagrodzenia chorobowego z ZUS...

Wyszukiwarka