Wypowiedzenie umowy najmu.

Witam. Wynajmuję mieszkanie na czas określony. Umowa była na rok(była podpisywana co rok nowa przez 3 lata) i kończy się 28 lutego. W okolicach 10 lutego znaleźliśmy mieszkanie bliżej pracy i od razu zgłosiliśmy to do właściciela mieszkania. Powiedzieliśmy, że chcemy się wyprowadzić w ciągu miesiąca na co właściciel zgodził się. Odbyło się bez problemów, miło i w zgodzie dogadaliśmy się. Jednak od razu po rozmowie właściciel, wbrew temu co ustaliliśmy umawia się z ludźmi na oglądanie mieszkania. Powiedzieliśmy jemu, że chcielibyśmy chociaż część swoich rzeczy zabrać i dopiero pokazywać komuś swoje mieszkanie. Na co właściciel odpowiedział szantażem, że nie podpisze z nami polubownego wypowiedzenia umowy póki nikogo nie znajdzie. Mówi, że musimy mieszkać aż do samego końca umowy chyba, że wcześniej komuś wynajmie mieszkanie. Dodam, że wymaga od nas tego, że poda mój numer w ogłoszeniu i będę umawiać się z ludźmi na oglądanie mieszkania i przyprowadzę mu osobę chętna do zamieszkania.
Rozliczaliśmy się co miesiąc w okolicach 10-12. Na co właściciel mówi nam, że musieliśmy zgłosić wyprowadzkę najpóźniej 31 grudnia. Jak to wygląda? Jak z tego wybrnąć? Jak się zachować? Jak wygląda później sprawa z kaucja?
anonim cytuj
17-01-2024
Skoro macie umowę do 28 lutego to do tego dnia płacicie i możecie mieszkać. Wcześniejsza wyprowadzka nie zwalnia was z konieczności opłacania czynszu, chyba że podpiszecie z wynajmującym porozumienie o wcześniejszym rozwiązaniu najmu. Nie musieliście niczego zgłaszać wcześniej, chyba, że w umowie jest jakieś postanowienie o automatycznym przedłużeniu najmu.

anonim cytuj
17-01-2024
A jeśli chcemy wyprowadzić się miesiąc wcześniej?

anonim cytuj
17-01-2024
Możecie. Ale płacić musicie do końca chyba że dogadacie się z właścicielem i rozwiążecie umowę za porozumieniem stron.

anonim cytuj
17-01-2024
A co jeśli umowa (słowna) była inna?

anonim cytuj
17-01-2024
A potrafisz udowodnić te słowne ustalenia?

anonim cytuj
17-01-2024

Sugerowane Tematy

Skarga na komornika.
Mam takie pytanie, złożyłam skargę na komornika, ponieważ od kilku miesięcy po wpłacie przez dłużnika pieniędzy nie wypłaca mi ich. Czy ja w trakcie postępowania mogę wycofać egzekucję? Z góry dziękuję za odpowiedź. Edit. Zależy mi na informacji czy podczas trwania postępowania wobec komornika mogę wycofać egzekucję?...
Bardzo proszę o wyjaśnienie - umowa wynajem mieszkania na czas określony
Bardzo proszę o wyjaśnienie - umowa wynajem mieszkania na czas określony . W treści jest że umowa zawarta od ...do ..czyli wszystko jasne . Jednak dalej jest punkt ,że; 1) Najemcy przysługuje prawo wypowiedzenia umowy z zachowaniem .....okresu wypowiedzenia ze skutkiem na koniec miesiąca kalendarzowego . 2)Wynajmujący może wypowiedzieć umowę zgodnie z art 11 ustawy o ochronie praw lokatorów. Moje pytanie - 1) czy mimo ,że zawieramy umowę na np...
Spadek sprzed 20 lat.
W 2000 roku zmarł mój dziadek, który posiadał dom i budynek gospodarczy oraz działkę, na której te nieruchomości się znajdują. Nie zostawił testamentu. Miał żonę i 3 dzieci. Wszyscy żyją do tej pory. Nie przeprowadzono postępowania spadkowego. Mój ojciec, który nadal zamieszkuje w tym domu razem z swoją matką, chce uregulować kwestie spadkowe. Rodzeństwo mojego ojca nie rości sobie praw do nieruchomości nie chce ich przejmować. Matka mojego ojca...
Służebność drogi.
Dzień dobry. Mam pytanie otóż mój tata kiedyś sprzedał działki i w zapisach oddał również służebność drogi która ma ok 5m szerokości. Teraz po trzech latach jeden sasiad który kupił działkę chce oddać sprawę do sądu z powodu że droga jest za wąska bo chce auta stawiać na drodze a nie na swojej działce, wszyscy sąsiedzi musieli by cofnąć swoje ogrodzenia lecz nikomu szerokość drogi nie przeszkadza tylko temu jednemu sąsiadowi. Czy sąd może pójść m...

Wyszukiwarka