Wypowiedzenie umowy najmu.

Witam. Wynajmuję mieszkanie na czas określony. Umowa była na rok(była podpisywana co rok nowa przez 3 lata) i kończy się 28 lutego. W okolicach 10 lutego znaleźliśmy mieszkanie bliżej pracy i od razu zgłosiliśmy to do właściciela mieszkania. Powiedzieliśmy, że chcemy się wyprowadzić w ciągu miesiąca na co właściciel zgodził się. Odbyło się bez problemów, miło i w zgodzie dogadaliśmy się. Jednak od razu po rozmowie właściciel, wbrew temu co ustaliliśmy umawia się z ludźmi na oglądanie mieszkania. Powiedzieliśmy jemu, że chcielibyśmy chociaż część swoich rzeczy zabrać i dopiero pokazywać komuś swoje mieszkanie. Na co właściciel odpowiedział szantażem, że nie podpisze z nami polubownego wypowiedzenia umowy póki nikogo nie znajdzie. Mówi, że musimy mieszkać aż do samego końca umowy chyba, że wcześniej komuś wynajmie mieszkanie. Dodam, że wymaga od nas tego, że poda mój numer w ogłoszeniu i będę umawiać się z ludźmi na oglądanie mieszkania i przyprowadzę mu osobę chętna do zamieszkania.
Rozliczaliśmy się co miesiąc w okolicach 10-12. Na co właściciel mówi nam, że musieliśmy zgłosić wyprowadzkę najpóźniej 31 grudnia. Jak to wygląda? Jak z tego wybrnąć? Jak się zachować? Jak wygląda później sprawa z kaucja?
anonim cytuj
17-01-2024
Skoro macie umowę do 28 lutego to do tego dnia płacicie i możecie mieszkać. Wcześniejsza wyprowadzka nie zwalnia was z konieczności opłacania czynszu, chyba że podpiszecie z wynajmującym porozumienie o wcześniejszym rozwiązaniu najmu. Nie musieliście niczego zgłaszać wcześniej, chyba, że w umowie jest jakieś postanowienie o automatycznym przedłużeniu najmu.

anonim cytuj
17-01-2024
A jeśli chcemy wyprowadzić się miesiąc wcześniej?

anonim cytuj
17-01-2024
Możecie. Ale płacić musicie do końca chyba że dogadacie się z właścicielem i rozwiążecie umowę za porozumieniem stron.

anonim cytuj
17-01-2024
A co jeśli umowa (słowna) była inna?

anonim cytuj
17-01-2024
A potrafisz udowodnić te słowne ustalenia?

anonim cytuj
17-01-2024

Sugerowane Tematy

udzielenie pożyczki znajomej osobie
Witam. Sytuacja związana jest z udzieleniem pożyczki pieniężnej osobie, którą znam lecz nie spisywaliśmy żadnego dokumentu potwierdzającego, że pieniądze mu przekazałem. Jedyne co mam to rozmowy na aplikacji Messenger (kwota pożyczki, termin spłaty oraz kwotę jaką miał spłacić). Dłużnik ma już około 1.5 miesiąca spóźnienia i raczej nie kwapi się do oddania mimo, że często pisze o spłaceniu pożyczki tego samego dnia. Czy jest jakaś realna szansa n...
mam umowę o pracę,czy mogę sobie jeszcze dorobić?
Witam. Jestem osobą prywatną. Jestem zatrudniony w firmie normalnie na umowę o pracę. Mam dodatkową zdolność/umiejętność, którą mogę wykorzystać by sobie "dorobić". Chciałbym się ogłosić na portalach społecznościowych, ale pytanie. Co muszę spełnić/zrobić żeby było to 100% legalne? Słyszałem o czymś takim jak działalność nierejestrowana. Czy mogę mieć problemy jeśli ktoś zgłosi do skarbówki, że deklaruje się na jakąś usługę nie mając...
Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza.
Dwa lata temu zmarła moja mama , wraz z bratem odrzuciliśmy spadek ze względu na długi mamy. Spadek został odrzucony także przez małoletniego syna mojego brata . Teraz jest czas na mamy siostrę. I tu jest pytanie . Czy jeżeli mama nie miała żadnego majątku ( brak mieszkania , samochodu itp.) to jak to się ma do przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza? Jeżeli mamy dług komorniczy to około 100 tysięcy złotych to do jakiej kwoty odpowiada sp...
Prawo dziedziczenia.
Jeśli zmarła osoba, nie ma męża, dzieci, jedyny brat tej osoby zmarł również, rodzice też nie żyją, to czy osobą dziedziczącą po tej zmarłej będzie jedyny syn nieżyjącego brata zmarłej? czy krąg osób uprawnionych do dziedziczenia nie obejmuje dalej niż mąż/dzieci/rodzice?...

Wyszukiwarka