Czy inwestor musi zapłacić umówiona na początku kwotę?

Została zawarta umowa ustna między inwestorem a wykonawcą. Wykonawca miał poprawić i dokończyć pracę po kimś. Istotne było to by zrobić to szybko ze względu na pogodę. Praca i materiały zostały wycenione na 2250 zł i inwestor zgodził się na podaną kwotę. Ze względu na pogodę praca została wykonana od razu w ciągu weekendu. Zakończenie pracy zostało zgłoszone inwestorowi po czym inwestor poprosił o numer konta celem przelania ustalonej kwoty za wykonaną usługę. Po jakimś czasie inwestor poinformował, że wykonaną pracę obejrzał rzeczoznawca i wycenił ją na 1200 zł a on może zapłacić maksymalnie 1500 zł. Inwestor jest za granicą i wszystko jest załatwiane przez telefon. Są wiadomości potwierdzające umowę ustna i ustalona kwotę. O teraz moje pytanie. Czy inwestor może tak postąpić? Czy musi zapłacić umówiona na początku kwotę? Jeśli jest taka możliwość proszę o poparcie paragrafami.
Z góry dziękuję
anonim cytuj
20-10-2021
Jeżeli była umowa ustna to musi zapłacić. Każdy fachowiec ceny ma różne mógł się skonsultować z kimś innym wcześniej a jak się zgodził. Tak jest w każdej branży. Jeden jest bardziej rozchwytywany i się ceni a ktoś inny mniej bierze.

anonim cytuj
20-10-2021
Wartość usługi jest tyle warta na ile strony umowy się umówią . Rzeczoznawca w takich przypadkach nie ma zastosowania . Jest umowa ,słaba bo ustna ,ale jest .w umowie zostało zawarte ,czas ,miejsce i termin wykonania usługi oraz cena .Brak zapłaty , przedsądowe wezwanie do zapłaty ,brak reakcji ,pozew do sądu

anonim cytuj
20-10-2021

Sugerowane Tematy

Miałam wypadek przy pracy i trzy dni urlopu.
Witam. Ogólnie sytuacja wygląda w ten sposób. Miałam wypadek przy pracy i trzy dni urlopu. Dzisiaj po zwolnienieniu lekarskim wróciłam do pracy i kierowniczka dala mi oto takie pismo. W pracy uderzyłam głowa w metalowa szafkę i zwolnienie było od chirurga. Majster napisał notatkę, że był wypadek przy pracy i sam kazał mi do szpitala jechać. Ogólnie moja kierowniczka to straszna baba. Ma ewidentnie od samego początku jakiś problem do mn...
Złamanie zakazu kontaktowania.
W 2021 roku otrzymałam zakaz kontaktu z pewną osobą na okres dwóch lat. Dotychczas nie było żadnych problemów. Na początku sierpnia wykonałam do pewnej instytucji telefon, gdzie uzyskałam informacje na temat, który sprawiał mi bolączkę. Dopiero po tym telefonie sobie uświadomiłam, że ta osoba mogła odebrać telefon. Nie ukrywam, że obawiam się, że ten zakaz naruszyłam i obawiam się konsekwencji. Nie znam się na tym kompletnie, mam spore obawy i ni...
Uszkodzenie wypożyczonego pojazdu.
Proszę o pomoc, wypożyczyłem skuter wodny, którym podczas użytkowania wjechałem na mieliznę. Elementy silnika i napędowe zassały kamieni i mułu i skuter nie chciał odpalić. Wpłynięcie na mieliznę oczywiście nie było celowe, z uwagi na niski stan jeziora nie wiedziałem że jest tam tak płytko. Nie mam patentu na korzystanie z tego typu pojazdów. Po całym zajściu spisaliśmy oświadczenie, że pokryję koszty naprawy. Proszę o informację czy wypożycza...
Współwłasność domu.
Zajmuje się rodzicami jeżdżę z nimi wszędzie do lekarzy do tego opiekuje się nimi cały czas jak to się mówi dochowuje mam jeszcze 4 braci i żaden się nie poczuwa do obowiązku zajęcia się rodzicami . Chciałbym żeby rodzice zapisali mi połowę domu żebym był współwłaścicielem tego domu za to że się tylko ja zajmuję nimi. Po śmierci rodziców byłbym współwłaścicielem i spadkobierca w jednym moje pytanie czy mając połowę domu zapisana na siebie resztę ...

Wyszukiwarka