Czy inwestor musi zapłacić umówiona na początku kwotę?
Została zawarta umowa ustna między inwestorem a wykonawcą. Wykonawca miał poprawić i dokończyć pracę po kimś. Istotne było to by zrobić to szybko ze względu na pogodę. Praca i materiały zostały wycenione na 2250 zł i inwestor zgodził się na podaną kwotę. Ze względu na pogodę praca została wykonana od razu w ciągu weekendu. Zakończenie pracy zostało zgłoszone inwestorowi po czym inwestor poprosił o numer konta celem przelania ustalonej kwoty za wykonaną usługę. Po jakimś czasie inwestor poinformował, że wykonaną pracę obejrzał rzeczoznawca i wycenił ją na 1200 zł a on może zapłacić maksymalnie 1500 zł. Inwestor jest za granicą i wszystko jest załatwiane przez telefon. Są wiadomości potwierdzające umowę ustna i ustalona kwotę. O teraz moje pytanie. Czy inwestor może tak postąpić? Czy musi zapłacić umówiona na początku kwotę? Jeśli jest taka możliwość proszę o poparcie paragrafami.
Z góry dziękuję
anonim cytuj
20-10-2021
Jeżeli była umowa ustna to musi zapłacić. Każdy fachowiec ceny ma różne mógł się skonsultować z kimś innym wcześniej a jak się zgodził. Tak jest w każdej branży. Jeden jest bardziej rozchwytywany i się ceni a ktoś inny mniej bierze.
anonim cytuj
20-10-2021
Wartość usługi jest tyle warta na ile strony umowy się umówią . Rzeczoznawca w takich przypadkach nie ma zastosowania . Jest umowa ,słaba bo ustna ,ale jest .w umowie zostało zawarte ,czas ,miejsce i termin wykonania usługi oraz cena .Brak zapłaty , przedsądowe wezwanie do zapłaty ,brak reakcji ,pozew do sądu
Witam. Dostałem z sądu odpowiedź o uzupełnienie wniosku odnośnie nabycia spadku.
1. Muszę podać adres zamieszkania, ponieważ jeden spadkobierca mieszka za granicą i specjalnie nie odebrał listu. W skrócie osoba, która nie ma kontaktu całe życie z rodziną, nikt nic nie wie. Próbowałem napisać na fb do niego to dostałem odpowiedz przez jego znajomego, że mam nie pisać do niego, bo wyciągnie konsekwencje prawne i nie chce żadnego kontaktu ze strony...
Dzień dobry.
Chciałabym się dowiedzieć jak wygląda sprawa z nadgodzinami, a mianowicie:
Zostało mi jeszcze do wykorzystania 100h urlopu, pracuję w systemie 12godzinnym. W tym miesiącu z powodu braku personelu wzięłam dwie dodatkowe zmiany. Teraz byłam zmuszona wziąć urlop na żądanie, zgłosiłam odpowiednim osobom, załatwiłam zastępstwo. Pytanie moje brzmi: Czy pracodawca może nie zapłacić mi za jedną zmianę nadprogramową w zamian za urlop na żąd...
Dzień Dobry, mam do państwa takie pytanie otóż:
Mam auto i jestem właścicielem ale te auto ma również współwłaściciela ,mojego ex ,których odszedł do innej kobiety.
Chcę te auto oddać na szrot lub sprzedać, to auto jest z 2004r, nie jest dużo wart ,ale mój ex nie chcę podpisać zgody. Chciałam te auto mu oddać ale miał mi podpisać zgodę przez notariusza i nie chcę się zgodzić.
Niestety opłaty czyli ubezpieczenie jest na moje imię i nazwisko wi...
Cześć
Od dłuższego czasu mam problem z sąsiadem,
Chodzi na policję do administracji że mój pies szczeka od rana do wieczora. Co jest nie prawdą, pies szczeka 10 minut i jest spokój. Nagrywam kiedy wychodzę z domu żeby mieć dowody.
Od lipca 2022 sąsiad zmodyfikował nagranie naszego psa i puszcza mi po 3-4 godziny w weekendy. Nie chce chodzić po sądach .... Ostatnio dowiedziałam się że chodzi po sąsiadach i zbiera podpisy żeby odebrać mi psa....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: