Czy inwestor musi zapłacić umówiona na początku kwotę?
Została zawarta umowa ustna między inwestorem a wykonawcą. Wykonawca miał poprawić i dokończyć pracę po kimś. Istotne było to by zrobić to szybko ze względu na pogodę. Praca i materiały zostały wycenione na 2250 zł i inwestor zgodził się na podaną kwotę. Ze względu na pogodę praca została wykonana od razu w ciągu weekendu. Zakończenie pracy zostało zgłoszone inwestorowi po czym inwestor poprosił o numer konta celem przelania ustalonej kwoty za wykonaną usługę. Po jakimś czasie inwestor poinformował, że wykonaną pracę obejrzał rzeczoznawca i wycenił ją na 1200 zł a on może zapłacić maksymalnie 1500 zł. Inwestor jest za granicą i wszystko jest załatwiane przez telefon. Są wiadomości potwierdzające umowę ustna i ustalona kwotę. O teraz moje pytanie. Czy inwestor może tak postąpić? Czy musi zapłacić umówiona na początku kwotę? Jeśli jest taka możliwość proszę o poparcie paragrafami.
Z góry dziękuję
anonim cytuj
20-10-2021
Jeżeli była umowa ustna to musi zapłacić. Każdy fachowiec ceny ma różne mógł się skonsultować z kimś innym wcześniej a jak się zgodził. Tak jest w każdej branży. Jeden jest bardziej rozchwytywany i się ceni a ktoś inny mniej bierze.
anonim cytuj
20-10-2021
Wartość usługi jest tyle warta na ile strony umowy się umówią . Rzeczoznawca w takich przypadkach nie ma zastosowania . Jest umowa ,słaba bo ustna ,ale jest .w umowie zostało zawarte ,czas ,miejsce i termin wykonania usługi oraz cena .Brak zapłaty , przedsądowe wezwanie do zapłaty ,brak reakcji ,pozew do sądu
Dobry wieczór,
Jak wyglądą taka sytuacja od strony prawnej?
Żona znajomego zakupiła mieszkanie w 2015 z własnych środków co zaznaczyła w akcie notarialnym. Przez te lata znajomy zrobił remont mieszkania za około 40 tysięcy. Na dzień dzisiejszy mieszkanie jest warte ze 150 tysięcy.
Formalnie nadal są małżeństwem, ale planują rozwód. Czy w przypadku rozwodu znajomy ma jakieś prawa do tego mieszkania?...
Otrzymałem postanowienie o ustawowym nabyciu spadku po rodzicach 1/3 udziału na mój wniosek. Brak testamentu. Niestety nie jestem w stanie porozumieć się z pozostałymi spadkobiercami.(rodzeństwo) Jakie powinny być dalsze kroki zachowek i wezwanie do zapłaty oraz zawarcia ugody czy dział spadku żeby sąd ustalił i podzielił spadek? Która z opcji jest prawidłowa i powinna być szybsza do zrobienia?...
Mam pytanie, kończy mi się staż, dostałam propozycję pracy, ale na takich samych warunkach wynagrodzenia jak na stażu (czyli na dzień dzisiejszy 1565 zł). Czy takie wynagrodzenie jest zgodne z obowiązującymi przepisami? Płaca minimalna na dzień dzisiejszy wynosi 3490 zł brutto jeśli się nie mylę. Jeśli mogą mnie zatrudnić na takich warunkach (nie ukrywam, że dla mnie niekorzystnych) to czy mogę beż ponoszenia konsekwencji zrezygnować? Staż mam z ...
Dzień dobry, klient zwrócił pieniądze na inne konto wpisując moje imię i nazwisko i nr konta w tytule. Pieniądze poszły nie wiadomo gdzie do Citi Bank ...
Nic nie mogę w tej sprawie zrobić, bo to nie ja przesyłałem pieniądze. Czuję się oszukany z o klient twierdzi, że pieniądze wysłał przesyłając mi potwierdzenie na którym widać, że nr konta jest wpisany inny niż mój. Podobno zrobił przelew zwrotny przez bank pekao i automatycznie wystąpiło taki...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: