Czy inwestor musi zapłacić umówiona na początku kwotę?

Została zawarta umowa ustna między inwestorem a wykonawcą. Wykonawca miał poprawić i dokończyć pracę po kimś. Istotne było to by zrobić to szybko ze względu na pogodę. Praca i materiały zostały wycenione na 2250 zł i inwestor zgodził się na podaną kwotę. Ze względu na pogodę praca została wykonana od razu w ciągu weekendu. Zakończenie pracy zostało zgłoszone inwestorowi po czym inwestor poprosił o numer konta celem przelania ustalonej kwoty za wykonaną usługę. Po jakimś czasie inwestor poinformował, że wykonaną pracę obejrzał rzeczoznawca i wycenił ją na 1200 zł a on może zapłacić maksymalnie 1500 zł. Inwestor jest za granicą i wszystko jest załatwiane przez telefon. Są wiadomości potwierdzające umowę ustna i ustalona kwotę. O teraz moje pytanie. Czy inwestor może tak postąpić? Czy musi zapłacić umówiona na początku kwotę? Jeśli jest taka możliwość proszę o poparcie paragrafami.
Z góry dziękuję
anonim cytuj
20-10-2021
Jeżeli była umowa ustna to musi zapłacić. Każdy fachowiec ceny ma różne mógł się skonsultować z kimś innym wcześniej a jak się zgodził. Tak jest w każdej branży. Jeden jest bardziej rozchwytywany i się ceni a ktoś inny mniej bierze.

anonim cytuj
20-10-2021
Wartość usługi jest tyle warta na ile strony umowy się umówią . Rzeczoznawca w takich przypadkach nie ma zastosowania . Jest umowa ,słaba bo ustna ,ale jest .w umowie zostało zawarte ,czas ,miejsce i termin wykonania usługi oraz cena .Brak zapłaty , przedsądowe wezwanie do zapłaty ,brak reakcji ,pozew do sądu

anonim cytuj
20-10-2021

Sugerowane Tematy

Dobrowolna suma na kapitał emerytalny.
Czy pracując kilkanaście lat zagranicą, w razie powrotu do kraju mogę wpłacić dobrowolna sumę na kapitał emerytalny w ZUS i czy to podwyższy moja emeryturę w przyszłości? I czy to się w ogóle opłaca....
Złamanie zakazu ze znaku B-36 (zakaz zatrzymywania się). Czy Straż Miejska ma obowiązek udokumentować wykroczenie w postaci zdjęcia?
Szanowni Państwo, Dostałem pismo od Straży Miejskiej („SM”) za złamanie zakazu ze znaku B-36 (zakaz zatrzymywania się) z żądaniem wskazania kierującego pojazdem w dniu popełnienia wykroczenia. Ponieważ we wskazanym przez SM miejscu ciężko doszukać mi się miejsca w którym samochód mógłby zostać nieprawidłowo zaparkowany, chciałem zażądać przedstawienia jakiejś dokumentacji zdjęciowej dowodzącej nieprawidłowo zaparkowanego pojazdu. Pytania: a) c...
Zmiana nazwiska/numeru PESEL.
Witam, chciałbym zapytać czy przy zmianie nazwiska oraz dodaniu drugiego imienia powstaje nowy akt urodzenia? Jeśli tak to czy na jego podstawie mogę wnioskować o nadanie nowego numeru PESEL? Bardzo zależy mi na nowym numerze PESEL, jeśli nie jest możliwa taka zmiana to czy wystarczającym powodem do zmiany numeru PESEL będzie bezprawne posługiwanie się nim (moim numerem PESEL) przez osoby trzecie?...
Wypowiedzenie umowy o prace przez pracodawce.
W niedzielę przyszłam do pracy i szef oznajmił mi, ze mam się nie przebierać do pracy i że właśnie w tej chwili mnie zwalnia. Od dwóch tygodni szukał na siłę problemów i każdy mój nawet mały błąd wyolbrzymiał. Czy takie wypowiedzenie w formie ustnej ma taką samą wartość co wypowiedzenie na piśmie? Nie dostałam jeszcze niczego do podpisania, poinformowano mnie ze wypłatę dostane na konto a świadectwo dostane pocztą i tyle i kazał mi iść do domu. M...

Wyszukiwarka