Czy inwestor musi zapłacić umówiona na początku kwotę?

Została zawarta umowa ustna między inwestorem a wykonawcą. Wykonawca miał poprawić i dokończyć pracę po kimś. Istotne było to by zrobić to szybko ze względu na pogodę. Praca i materiały zostały wycenione na 2250 zł i inwestor zgodził się na podaną kwotę. Ze względu na pogodę praca została wykonana od razu w ciągu weekendu. Zakończenie pracy zostało zgłoszone inwestorowi po czym inwestor poprosił o numer konta celem przelania ustalonej kwoty za wykonaną usługę. Po jakimś czasie inwestor poinformował, że wykonaną pracę obejrzał rzeczoznawca i wycenił ją na 1200 zł a on może zapłacić maksymalnie 1500 zł. Inwestor jest za granicą i wszystko jest załatwiane przez telefon. Są wiadomości potwierdzające umowę ustna i ustalona kwotę. O teraz moje pytanie. Czy inwestor może tak postąpić? Czy musi zapłacić umówiona na początku kwotę? Jeśli jest taka możliwość proszę o poparcie paragrafami.
Z góry dziękuję
anonim cytuj
20-10-2021
Jeżeli była umowa ustna to musi zapłacić. Każdy fachowiec ceny ma różne mógł się skonsultować z kimś innym wcześniej a jak się zgodził. Tak jest w każdej branży. Jeden jest bardziej rozchwytywany i się ceni a ktoś inny mniej bierze.

anonim cytuj
20-10-2021
Wartość usługi jest tyle warta na ile strony umowy się umówią . Rzeczoznawca w takich przypadkach nie ma zastosowania . Jest umowa ,słaba bo ustna ,ale jest .w umowie zostało zawarte ,czas ,miejsce i termin wykonania usługi oraz cena .Brak zapłaty , przedsądowe wezwanie do zapłaty ,brak reakcji ,pozew do sądu

anonim cytuj
20-10-2021

Sugerowane Tematy

Czy pracodawca w ciągu miesiąca może zmienić grafik bez zgody pracownika?
Czy pracodawca w ciągu miesiąca może zmienić grafik bez zgody pracownika? Dajmy taki przykład, że idę na zwolnienie lekarskie i przed zwolnieniem mam 7 dni pracy od pon. do ndz, dwa dni wolne w innym tygodniu. Po przyjściu ze zwolnienia grafik zmieniony tak, żeby pracodawca był jak najmniej stratny, czyli zamiast 7 dni pracy wstawia jak najwięcej wolnego podczas choroby. Czy można tak robić, czy nie?...
Podatek od sprzedaży mieszkania.
Dobry wieczór. Szanowni Państwo, zechcielibyście wyjaśnić mi, czy prawidłowo opłaciłem podatek za sprzedaż mieszkania. W skrócie: 2014 - mój ojciec przekazał mi w formie darowizny 50% mieszkania; 2017 - po śmierci mojej matki - otrzymałam w spadku pozostałe 50% mieszkania. 2018 - sprzedałam mieszkanie, po czym odprowadziłam do US 19% wartości od całej kwoty za mieszkanie. Ostatnio zasłyszałam, że obowiązek opłaty podatku zachodzi, gdy spadko...
Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?
Od przyszłego miesiąca zatrudnia mnie i koleżanki nowa firma (rejestracja medyczna) dochodzi obowiązków w tym pobieranie płatności u nas.Pracodawca ustalił że płatność będzie u nas na rejestracji po wizytach.Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie musze gonić Pacjenta żeby zapłacił lub dokładać ze swojej kieszeni jeśli ktoś nie zapłaci a są to duże pieniądze.Czy jeśli Pracodawca chce abyśmy my w razie takiej sytuacji składały się na 'braki' to powinie...
Czy otrzymam wizę do USA z wyrokiem w zawieszeniu?
Mam taką sytuację że 2-3 lata temu straciłem prawo jazdy za jazdę pod wpływem alkoholu. Dostałem warunkowe umorzenie 2 lata zakazu i 3 lata próby. Teraz chce jechać do USA i stąd moje pytanie, żeby wyrobić wizę albo sepa jest pytanie o niekaralności. Jak USA zapatruje się na wyroki w zawieszeniu. Z góry dziękuję za pomoc...

Wyszukiwarka