Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi, bo już nie wiem za co mam się zabrać w pierwszej kolejności... Mój mąż jest współwłaścicielem działki gruntowej, chcieliśmy wybudować na niej dom, czy jest jakiś inny sposób oprócz wzniesienia własności, czy podziału działki ażeby wybudowany przez Nas dom był tylko NASZ? Dom budowany na wspólnej działce, będzie prawnie należał również do drugiego właściciela działki... W K/W są części ułamkowe działek, ale tak naprawdę nie ma nigdzie zapisane czyja połowa jest kogo... Czy wystarczyłaby umowa spisana z drugim właścicielem, że nie będzie on wnosił roszczeń w stosunku do wybudowanego domu, że wyraża zgodę na budowę na Naszej 1/2? Jakie jeszcze powinny znaleźć się informacje w takiej umowie? Czy umowa ta musi być sporządzona przez notariusza? Czy może być to umowa spisana między właścicielami? Proszę o jakieś podpowiedzi co najlepiej zrobić w takiej sytuacji...
Nigdy w życiu bym nie zaczynał budowy domu nim by się nie podzieliło działki na dwie i na swojej własności budowało dom.
Ilość rzeczy jaka może nawywijać drugi współwłaściciel działki jest tak długa, ze nie chce mi się pisać.
anonim cytuj
15-11-2023
Nie ma czegoś takiego jak "wasza 1/2". Jesteście właścicielami 1/2 każdego centymetra kwadratowego.
Właśnie za 2 miesiące kończy mi się ważność dowodu osobistego.
Jak teraz jest z tym adresem zamieszkania (stały meldunek) ?
Ja osobiście chciałbym ten adres zamieszkania mieć w dowodzie osobistym tak jak miałem. Nie mam nic do ukrywania i jako obywatel czuję się źle bez adresu zamieszkania w dowodzie osobistym.
Ponadto nie przekonuje mnie że jakoby brak stałego meldunku w dowodzie osobistym to dla mnie kłopot ????
Jak trzeba to zapłacę jak si...
Prawo mówi, że
§ Zasiedzenie jest wyjątkowym sposobem nabycia prawa własności nieruchomości lub rzeczy ruchomej przez osobę, która nimi faktycznie władała przez określony prawem czas, jednocześnie nie będąc ich właścicielem.
Do tego:
§ Wniosek w sprawie zasiedzenia nieruchomości może złożyć każdy zainteresowany, czyli osoba posiadająca interes prawny w nabyciu własności przez zasiedzenie. W postępowaniu może wziąć udział każda osoba, której pr...
Dzień dobry
Dowiedziałem się że żona mnie zdradzała. Przyznała się do tego. Wiadomo sprawa bardzo ciężka, ale postanowiłem wziąć rozwód. Chcę to jak najszybciej skończyć, więc pewnie zrobimy rozwód za porozumieniem stron.
Mamy wspólny dom, który żona dostała w darowiźnie (2019 r. wartość w akcie notarialnym 150 tys.). Wykończyliśmy go na wysoki standard. W tych szalonych czasach powiedziałbym że jest wart około 1 mln. Z tego mojego włożenia był...
Chciałam zapytać czy dobrze rozumiem jedną rzecz. Mniej więcej nakreślę sytuacje- mój brat zmarł, jednak ma córkę (nieletnią) która w zeszłym roku w spadku nabyła część mojego rodzinnego domu z części mojego ojca, w skrócie ja i ona mamy po 1/6 domu moja mama ma 4/6. Jej matka jest złą kobietą i chce abyśmy my we dwie miały po połowie (strasznie się sądziła z nami po śmierci brata, podła baba, nie chcemy do tego dopuścić, zwłaszcza że ja nie mam ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: