Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi, bo już nie wiem za co mam się zabrać w pierwszej kolejności... Mój mąż jest współwłaścicielem działki gruntowej, chcieliśmy wybudować na niej dom, czy jest jakiś inny sposób oprócz wzniesienia własności, czy podziału działki ażeby wybudowany przez Nas dom był tylko NASZ? Dom budowany na wspólnej działce, będzie prawnie należał również do drugiego właściciela działki... W K/W są części ułamkowe działek, ale tak naprawdę nie ma nigdzie zapisane czyja połowa jest kogo... Czy wystarczyłaby umowa spisana z drugim właścicielem, że nie będzie on wnosił roszczeń w stosunku do wybudowanego domu, że wyraża zgodę na budowę na Naszej 1/2? Jakie jeszcze powinny znaleźć się informacje w takiej umowie? Czy umowa ta musi być sporządzona przez notariusza? Czy może być to umowa spisana między właścicielami? Proszę o jakieś podpowiedzi co najlepiej zrobić w takiej sytuacji...
Nigdy w życiu bym nie zaczynał budowy domu nim by się nie podzieliło działki na dwie i na swojej własności budowało dom.
Ilość rzeczy jaka może nawywijać drugi współwłaściciel działki jest tak długa, ze nie chce mi się pisać.
anonim cytuj
15-11-2023
Nie ma czegoś takiego jak "wasza 1/2". Jesteście właścicielami 1/2 każdego centymetra kwadratowego.
Moja umowa zakończyła się z końcem stycznia. Wyplata przypadała na 10-go dnia każdego miesiąca. Dostałam pomniejszoną wypłatę o ponad 300 zł i brak wypłaty ekwiwalentu. Ile mają czasu na wypłacenie ekwiwalentu i dlaczego wyplata jest pomniejszona?...
Witam,
Mam problem i w związku z nim pytanie...
Miesiąc temu przyjęłam kota do domu tymczasowego (z fundacji). Umowa w wersji MINI tj. fundacja zapewnia wyżywienie, żwirek, opiekę wet, ja dom i opiekę.
Kot był złapany na działkach, w bardzo złym stanie, długo przebywał w lecznicy zanim prosto z niej trafił do mnie. Problem w tym, zaraził moją kocicę rezydentkę giardią (pasożyt). Sprawa ujawniła się parę dni temu, jak zrobili mu badania. Chor...
Dzień dobry!
Chciałam zapytać Was o opiekę nad dzieckiem związaną z covidem.
Pracuję w dwóch miejscach-w jednym na cały etat a w drugim mam codziennie 1 godzinę. Tę godzinę mogę pracować zdalnie,z domu. Pierwszyi pracodawca (gdzie mam cały etat) nie daje mi takiej możliwości. Mam możliwość pójścia na ten zasiłek - mam w domu 7-latka.
Czy jest opcja żeby opiekę wziąć tylko w jednej pracy (skoro jeden z pracodawców daje mi możliwość pracy zdalne...
Ponad 20 lat temu kupiłem 50% udział w domu z działką. Pozostali współwłaściciele nie żyją. Część działki była nie ogrodzona (z niewiadomych przyczyn ogrodzenie było poprowadzone przez środek działki), co jakiś czas kosił ją nasz sąsiad. Po pewnym czasie sąsiad ogrodził od drogi asfaltowej swoja i jednocześnie część mojej działki, na której zasadził świerki. Teraz przyszedł do mnie i oświadczył, że będzie chciał ją zasiedzieć. Z tego co dowiedzia...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: