Budowa domu na wspólnej działce.

Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi, bo już nie wiem za co mam się zabrać w pierwszej kolejności... Mój mąż jest współwłaścicielem działki gruntowej, chcieliśmy wybudować na niej dom, czy jest jakiś inny sposób oprócz wzniesienia własności, czy podziału działki ażeby wybudowany przez Nas dom był tylko NASZ? Dom budowany na wspólnej działce, będzie prawnie należał również do drugiego właściciela działki... W K/W są części ułamkowe działek, ale tak naprawdę nie ma nigdzie zapisane czyja połowa jest kogo... Czy wystarczyłaby umowa spisana z drugim właścicielem, że nie będzie on wnosił roszczeń w stosunku do wybudowanego domu, że wyraża zgodę na budowę na Naszej 1/2? Jakie jeszcze powinny znaleźć się informacje w takiej umowie? Czy umowa ta musi być sporządzona przez notariusza? Czy może być to umowa spisana między właścicielami? Proszę o jakieś podpowiedzi co najlepiej zrobić w takiej sytuacji...
anonim cytuj
15-11-2023
Nigdy w życiu bym nie zaczynał budowy domu nim by się nie podzieliło działki na dwie i na swojej własności budowało dom.
Ilość rzeczy jaka może nawywijać drugi współwłaściciel działki jest tak długa, ze nie chce mi się pisać.

anonim cytuj
15-11-2023
Nie ma czegoś takiego jak "wasza 1/2". Jesteście właścicielami 1/2 każdego centymetra kwadratowego.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

196kk
artykul ten powinien brzmieć "obraza uczucia polskich katolików" - bo do tego głównie słuzy, Jest tez w szczególności nadużywany przez różnej maści nawiedzonych. Do wywalenia i zasypania wapnem....
Zalano mi piwnicę. Właścicielka dała mi do zrozumienia, że od niej nic nie wyciągnę i mam skorzystać ze swojego ubezpieczenia. Co robić?
Witam. Dwa dni temu w nocy firma wykonująca żywność na dowóz zalała mi piwnice (pękł im wąż z wodą od zmywarki) ,szkody wyliczyłem na 3,5k zł. Dziś dowiedziałem się od właścicielki, że jej ubezpieczenie nie obejmuje zalań piwnic, bo ona nawet nie wiedziała ,że budynek jest podpiwniczony i nie zaznaczyła w wniosku ubezpieczeniowym, że jest piwnica. Dała mi do zrozumienia ,że od niej nic nie wyciągnę i mam skorzystać ze swojego ubezpieczenia. I tu...
Kontakty z dzieckiem.
Co zrobić jeśli matka nie chce dawać dziecka na kontakty ojcu. Mają ustalone sądownie, a ona wymyśla, że dziecko 6 letnie nie chce. Nie chce wypuścić nawet dziecka żeby samo powiedziało ojcu, że nie chce do niego jechać....
Ojciec w testamencie przekazuje mieszkanie opiekunce, która chcę się zrzec. Na kogo przechodzi spadek?
Umiera ojciec. W testamencie przekazuje mieszkanie swojej opiekunce. (Ojciec był po rozwodzie z dziećmi nie miał kontaktu od długich lat). Opiekunka chce się zrzec testamentu. Czy wtedy spadek przechodzi na dzieci ojca czy na dzieci opiekunki na którą zostało w spadku przepisane mieszkanie? Będę wdzięczna za pomoc. W razie dodatkowych pytań chętnie odpowiem, nie wiem co w tej sprawie może mieć znaczenie. Z góry dziękuję za pomoc....

Wyszukiwarka