Wojewódzki Konserwator Zabytków.

Mam złożony wniosek do Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków. Według przepisów ma miesiąc na odpowiedz chyba, że uzna, że potrzebuję więcej czasu to powinien przysłać list, że potrzebuję jeszcze miesiąc. Niestety urząd ten jest dla petentów niedostępny, setki telefonów i nikt nie odbiera, nikt nie odpisuje. Czy jest określone że jeżeli urząd ten nie odzywa się przez dłuższy czas to uznaje się domniemaną zgodę. Urzędnicy w innych urzędach mówią, że od urzędu zabytków trzeba mieć zgodę pisemną i bez tego ani rusz. Niestety ludzie w tym urzędzie czekają na odpowiedź ponad rok i ani widu ani słychu.
anonim cytuj
14-01-2024
O co ten wniosek? To musi być w przepisie wprost to zawarte aby uznać taką domniemaną zgodę jeśli nie chce mówić pani o co chodzi.
Jednak po takim terminie przysługuje ponaglenie, a nawet 1 dzień po ponagleniu ( bez konieczności jego wcześniejszego rozpatrzenia również ) skarga do sądu administracyjnego na bezczynność.
Może pani też wnioskować o grzywnę i/ lub małe odszkodowania w skardze.
To jedyne prawne środki do popędzenia urzędu.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Zachowek po bracie.
Mieszkanie przepisane w darowiźnie ze służebnością na jednego z braci. Rodzice żyją, drugi brat żyje. Co w sytuacji gdy umiera ta osoba, na którą jest przepisane mieszkanie? Jest to osoba, która ma żonę i dziecko. Czy w takiej sytuacji można wnioskować o zachowek od żony tego brata? Bo rozumiem, że to ona dziedziczy mieszkanie po nim?...
Jakie prawa ma pracownik na zwolnieniu lekarskim?
Witam. Mam kilka pytań do prawników, proszę o szybką odpowiedź. 1. Czy pracodawca ma prawo do kontaktowania się ze mną podczas mojego zwolnienia lekarskiego? 2. Jakie są moje prawa w zakresie ochrony miejsca pracy podczas zwolnienia lekarskiego? Czy pracodawca może mnie zwolnić podczas mojego zwolnienia lekarskiego? 3. Jakie obowiązki mam jako pracownik na zwolnieniu lekarskim? Czy muszę na przykład informować pracodawcę o swoim stanie zdrow...
Pracodawca każe codziennie przychodzić do pracy 15 minut przed otwarciem.Czy pracodawca może tak robić? Jeżeli nie to co powiedzieć pracodawcy?
Umowa o pracę, pełny etat. Pracodawca każe codziennie przychodzić do pracy 15 minut przed otwarciem sklepu. Sprawdza na kamerach, czy każdy pracownik przyszedł punktualnie, minuta spóźnienia oznacza karę 100zł. Nieważne, że sklep został otwarty punktualnie. Z tego względu każdy pracownik codziennie pracuje 8h 15min. 15min nie są dodatkowo płatne. Czy pracodawca może tak robić? Jeżeli nie to co powiedzieć pracodawcy? ...
Płatność za wynajem mieszkania.
W umowie najmu kawalerki nie ma podanego nr bankowego do przelewów. Przez 3 miesiące wynajmujący przyjmował tylko gotówkę. Od tego miesiąca zgodził się na przelewy i dał mi NIEPODPISANĄ kartkę (coś niby rachunek) z nr konta i informacją ile mam zapłacić, za co i żeby w tytule przelewu wpisać "PRZELEW ŚRODKÓW". Jak powinien być przekazany nr konta do płatności wynikających z umowy? Czy musi być aneks do umowy? Czy wystarczy jak podpis...

Wyszukiwarka