Obowiązek alimentacyjny.

Jak ma się sytuacja odnośnie tego, gdy to nowa żona płaci alimenty przelewem ze swojego konta tytułując „ alimenty” za swojego małżonka ? Bo ten rzecz jasna, ukrywa dochody ponieważ ma problem z łożenie na dziecko. Jakieś rady do takiego zachowania
anonim cytuj
27-10-2023
Jakieś rady? Owszem. Alimenty zapłacone, przyjąć, cieszyć się, nie dyskutować. Nie ma znaczenia w jaki sposób dłużnik wywiąże się ze swojego obowiązku alimentacyjnego.

anonim cytuj
27-10-2023
Jeśli kwota jest taka, jak powinna to wszystko jest o.k. Co do rad to jedynie podwyższenie alimentów, bo to jedyne co musi łożyć drugi rodzic.

anonim cytuj
27-10-2023
Przelew może zrobić każdy , ważny jest tytuł.

anonim cytuj
27-10-2023
Jak ma się sytuacja odnośnie tego, gdy to nowa żona płaci alimenty przelewem ze swojego konta tytułując „ alimenty” za swojego małżonka ?

Zgodnie z prawem polskim, obowiązek alimentacyjny ciąży na osobie, która jest zobowiązana do płacenia alimentów, czyli w tym przypadku na mężu, a nie na jego nowej żonie. Jeżeli jednak alimenty są płatne regularnie i w pełnej kwocie, niezależnie od tego, kto dokonuje płatności, roszczenie alimentacyjne jest zaspokojone.

Nie ma znaczenia kto dokonuje przelewu, o ile tytuł przelewu oraz kwota są zgodne z wyrokiem sądowym lub umową między stronami. Ważne jest, aby kwota oraz cel przelewu odpowiadały ustaleniom.

Jeżeli jednak istnieje podejrzenie, że dłużnik alimentacyjny ukrywa swoje dochody w celu uniknięcia płacenia alimentów lub ich obniżenia, można podjąć odpowiednie kroki prawne w celu ustalenia rzeczywistych dochodów dłużnika.

W świetle przepisów kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, osoba uprawniona do alimentów może wystąpić z wnioskiem do sądu o podwyższenie kwoty alimentów, jeżeli zmieniły się okoliczności, które były podstawą do ustalenia wcześniejszej kwoty.

Mam nadzieję, że powyższe informacje wyjaśniają kwestię płatności alimentów przez osobę trzecią oraz możliwości działania w przypadku podejrzenia ukrywania dochodów przez dłużnika alimentacyjnego.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Odroczenie kary
Witam mam pytanko. Obecnie przebywam o 6 miesięcy na dozorze elektronicznym czy popełniłem w 2016 roku. Od tamtego czasu pracuje mam firmę itd. 2 dni temu uprawomocnil się kolejny wyrok. 10 miesięcy. Pytanie jest takie czy jest szansa na odroczenie tego wyroku że względu na pracę utrzymanie rodziny. Czy ten dozór mi w tym odroczenie może mi zaszkodzić. Dziękuję za odpowiedzi...
czy moje dzieci moga przyjać spadek po babci?
Witam. Chciałabym zapytac, czy mimo, iz minął termin 6. miesięcy od zrzeczenia sie spadku przeze mnie, a w imieniu dzieci ani nie nabylam ani się nie zrzeklam, moge zlozyc wniosek do sadu o nabycie spadku wlasnie przez dzieci? (oczywoscie są nastepne "w kolejności" do spadku)...
Zalanie mieszkania.
Witam, już któryś raz z kolei sąsiad zalewa mi łazienkę, zgłaszałam to do swojego ubezpieczyciela, wypłacił mi odszkodowanie, tydzień temu znów zalał mi łazienkę, po rozmowie z sąsiadem zaczynam się trochę obawiać czy mogę znowu to zgłosić, bo sąsiad ma pretensje , że jeśli znów zgłoszę to jemu pójdzie składka do góry, a poza tym powiedział, że wpędzam go w koszty. Obawiam się, że jak to zrobię to sąsiad zacznie być złośliwy, jak powinnam postąp...
Działka z domem otrzymana w darowiźnie.
Witam. Moja babcia (matka mojego taty) w 2020 roku przepisała na mnie jako wnuka swoją działkę i dom stojący na niej. Babcia była jedynym właścicielem tej nieruchomości. Babcia posiada dwójkę swoich dzieci tj. mojego ojca i jego siostrę (moją ciocię). Oprócz działki, którą na mnie przepisała posiadała także inną działkę z domem której właścicielami są babcia, mój tata i ciocia w proporcjach 50%-25%-25%. Babcia zmarła dwa tygodnie temu. Jak rozumi...

Wyszukiwarka