Obowiązek alimentacyjny.

Jak ma się sytuacja odnośnie tego, gdy to nowa żona płaci alimenty przelewem ze swojego konta tytułując „ alimenty” za swojego małżonka ? Bo ten rzecz jasna, ukrywa dochody ponieważ ma problem z łożenie na dziecko. Jakieś rady do takiego zachowania
anonim cytuj
27-10-2023
Jakieś rady? Owszem. Alimenty zapłacone, przyjąć, cieszyć się, nie dyskutować. Nie ma znaczenia w jaki sposób dłużnik wywiąże się ze swojego obowiązku alimentacyjnego.

anonim cytuj
27-10-2023
Jeśli kwota jest taka, jak powinna to wszystko jest o.k. Co do rad to jedynie podwyższenie alimentów, bo to jedyne co musi łożyć drugi rodzic.

anonim cytuj
27-10-2023
Przelew może zrobić każdy , ważny jest tytuł.

anonim cytuj
27-10-2023
Jak ma się sytuacja odnośnie tego, gdy to nowa żona płaci alimenty przelewem ze swojego konta tytułując „ alimenty” za swojego małżonka ?

Zgodnie z prawem polskim, obowiązek alimentacyjny ciąży na osobie, która jest zobowiązana do płacenia alimentów, czyli w tym przypadku na mężu, a nie na jego nowej żonie. Jeżeli jednak alimenty są płatne regularnie i w pełnej kwocie, niezależnie od tego, kto dokonuje płatności, roszczenie alimentacyjne jest zaspokojone.

Nie ma znaczenia kto dokonuje przelewu, o ile tytuł przelewu oraz kwota są zgodne z wyrokiem sądowym lub umową między stronami. Ważne jest, aby kwota oraz cel przelewu odpowiadały ustaleniom.

Jeżeli jednak istnieje podejrzenie, że dłużnik alimentacyjny ukrywa swoje dochody w celu uniknięcia płacenia alimentów lub ich obniżenia, można podjąć odpowiednie kroki prawne w celu ustalenia rzeczywistych dochodów dłużnika.

W świetle przepisów kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, osoba uprawniona do alimentów może wystąpić z wnioskiem do sądu o podwyższenie kwoty alimentów, jeżeli zmieniły się okoliczności, które były podstawą do ustalenia wcześniejszej kwoty.

Mam nadzieję, że powyższe informacje wyjaśniają kwestię płatności alimentów przez osobę trzecią oraz możliwości działania w przypadku podejrzenia ukrywania dochodów przez dłużnika alimentacyjnego.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Zatarcie skazania.
Witam czy musze czekać 5 lat na zatarcie wskazania czy mogę się starać o wcześniejsze zatarcie? (Jak tak to po jakim czasie?)...
Problemy z najemcą.
Jestem właścicielem kawalerki I mam umowę najmu okazjonalnego z jedną osobą. Ta osoba teraz pracuje za granicą od dwóch lat a w tym mieszkaniu hula towarzystwo na zmianę. Tydzień syn , tydzień siostra, miesiąc ciotka, dwa miesiące koleżanka po rozwodzie itd. W umowie napisane, że podnajem i zgoda na zamieszkanie osób innych, tylko za pisemną zgodą właściciela. Ja takiej zgody nie wyrażam, by mieszkanie było hotelem. Najemca wrócił na święta i ju...
Zatrzymane prawo jazdy.
Witam. W dniu wczorajszym zostały mi zatrzymane prawo jazdy z powodu przekroczenia prędkości w terenie zabudowanym przez wideo rejestrator z alfy romeo. Na nagraniu moja średnia prędkość to 102,5km/h jednak jechałem autem wyposażonym w ogranicznik prędkości do 90 km/h oraz gps. Na wydruku z gps moja prędkość podczas zatrzymania to 90 km/h , nie przyjąłem mandatu jednak policjanci nie spisali ze mną żadnego protokołu odmowy mandatu i powiedzieli ż...
wynagrodzenie za umowe zlecenie
Dzień dobry! Wczoraj poszłam do nowej pracy, 5h w restauracji. Dzień wcześniej byłam na 2h wdrożeniu, wcześniej już pracowałam w tym zawodzie. Właścicielka rozpisała mi grafik na następne dwa tygodnie. Dziś miałam przyjść na 17. O 16.20 dostałam telefon, że rozmawiała z współwłaścicielem i doszli do wniosku, że sobie nie poradzę.Że w weekendy jest dużo gorzej niż teraz, nie umiem robić kawy. Zaprzeczyłam, bo w poprzedniej pracy to robiłam. Moje ...

Wyszukiwarka