Obowiązek alimentacyjny.

Jak ma się sytuacja odnośnie tego, gdy to nowa żona płaci alimenty przelewem ze swojego konta tytułując „ alimenty” za swojego małżonka ? Bo ten rzecz jasna, ukrywa dochody ponieważ ma problem z łożenie na dziecko. Jakieś rady do takiego zachowania
anonim cytuj
27-10-2023
Jakieś rady? Owszem. Alimenty zapłacone, przyjąć, cieszyć się, nie dyskutować. Nie ma znaczenia w jaki sposób dłużnik wywiąże się ze swojego obowiązku alimentacyjnego.

anonim cytuj
27-10-2023
Jeśli kwota jest taka, jak powinna to wszystko jest o.k. Co do rad to jedynie podwyższenie alimentów, bo to jedyne co musi łożyć drugi rodzic.

anonim cytuj
27-10-2023
Przelew może zrobić każdy , ważny jest tytuł.

anonim cytuj
27-10-2023
Jak ma się sytuacja odnośnie tego, gdy to nowa żona płaci alimenty przelewem ze swojego konta tytułując „ alimenty” za swojego małżonka ?

Zgodnie z prawem polskim, obowiązek alimentacyjny ciąży na osobie, która jest zobowiązana do płacenia alimentów, czyli w tym przypadku na mężu, a nie na jego nowej żonie. Jeżeli jednak alimenty są płatne regularnie i w pełnej kwocie, niezależnie od tego, kto dokonuje płatności, roszczenie alimentacyjne jest zaspokojone.

Nie ma znaczenia kto dokonuje przelewu, o ile tytuł przelewu oraz kwota są zgodne z wyrokiem sądowym lub umową między stronami. Ważne jest, aby kwota oraz cel przelewu odpowiadały ustaleniom.

Jeżeli jednak istnieje podejrzenie, że dłużnik alimentacyjny ukrywa swoje dochody w celu uniknięcia płacenia alimentów lub ich obniżenia, można podjąć odpowiednie kroki prawne w celu ustalenia rzeczywistych dochodów dłużnika.

W świetle przepisów kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, osoba uprawniona do alimentów może wystąpić z wnioskiem do sądu o podwyższenie kwoty alimentów, jeżeli zmieniły się okoliczności, które były podstawą do ustalenia wcześniejszej kwoty.

Mam nadzieję, że powyższe informacje wyjaśniają kwestię płatności alimentów przez osobę trzecią oraz możliwości działania w przypadku podejrzenia ukrywania dochodów przez dłużnika alimentacyjnego.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Wspólnoty mieszkaniowe.
Witam, WM powstają w określonych ustawą okolicznościach i z mocy prawa. Muszą wtedy dokonać pewnych czynności (NIP, konto, zarząd, etc.). Czy, wzgl. kto może/ma prawo kontrolować czy te czynności zostały dokonane ?...
Odebranie dziecka
Witam. Mam pytanie. Czy jest prawdopodobne odebranie dziecka w wieku 16 lat, ze względu na pracę rodziców. Chodzi o to że kurator zrobił wywiad i powiedział że złoży wniosek do sądu o odebranie córki i umieszczenie w jakieś pieczy zastępczej. Z córką nie ma żadnego problem, chodzi do liceum, tylko została tam przyłapana z klientem....
Współwłasność samochodu.
Ojciec kupuje córce samochód, na umowie są wpisani ojciec i córka. Ojciec płaci całą kwotę, córka jeździ samochodem, płaci za paliwo. Czy córce przy sprzedaży przysługuje połowa wartości samochodu?...
Rezygnacja z pracy przed zawarciem umowy.
Dzień dobry, na okres wakacji postanowiłam zatrudnić się w tzw. call center. Wczoraj przeszłam szkolenie, na moim komputerze zostało zainstalowane mi odpowiednie oprogramowanie i dzisiaj był mój pierwszy dzień pracy. Czuję, że to nie dla mnie i będzie mi ciężko wytrzymać, ale nie wiem jak podejść do rezygnacji. Umowę teoretycznie zawieram od dzisiaj, jednak dopiero dzisiaj dostałam maila z nią i jak się okazało muszę ją wydrukować, wypełnić i o...

Wyszukiwarka