Obowiązek alimentacyjny.

Jak ma się sytuacja odnośnie tego, gdy to nowa żona płaci alimenty przelewem ze swojego konta tytułując „ alimenty” za swojego małżonka ? Bo ten rzecz jasna, ukrywa dochody ponieważ ma problem z łożenie na dziecko. Jakieś rady do takiego zachowania
anonim cytuj
27-10-2023
Jakieś rady? Owszem. Alimenty zapłacone, przyjąć, cieszyć się, nie dyskutować. Nie ma znaczenia w jaki sposób dłużnik wywiąże się ze swojego obowiązku alimentacyjnego.

anonim cytuj
27-10-2023
Jeśli kwota jest taka, jak powinna to wszystko jest o.k. Co do rad to jedynie podwyższenie alimentów, bo to jedyne co musi łożyć drugi rodzic.

anonim cytuj
27-10-2023
Przelew może zrobić każdy , ważny jest tytuł.

anonim cytuj
27-10-2023
Jak ma się sytuacja odnośnie tego, gdy to nowa żona płaci alimenty przelewem ze swojego konta tytułując „ alimenty” za swojego małżonka ?

Zgodnie z prawem polskim, obowiązek alimentacyjny ciąży na osobie, która jest zobowiązana do płacenia alimentów, czyli w tym przypadku na mężu, a nie na jego nowej żonie. Jeżeli jednak alimenty są płatne regularnie i w pełnej kwocie, niezależnie od tego, kto dokonuje płatności, roszczenie alimentacyjne jest zaspokojone.

Nie ma znaczenia kto dokonuje przelewu, o ile tytuł przelewu oraz kwota są zgodne z wyrokiem sądowym lub umową między stronami. Ważne jest, aby kwota oraz cel przelewu odpowiadały ustaleniom.

Jeżeli jednak istnieje podejrzenie, że dłużnik alimentacyjny ukrywa swoje dochody w celu uniknięcia płacenia alimentów lub ich obniżenia, można podjąć odpowiednie kroki prawne w celu ustalenia rzeczywistych dochodów dłużnika.

W świetle przepisów kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, osoba uprawniona do alimentów może wystąpić z wnioskiem do sądu o podwyższenie kwoty alimentów, jeżeli zmieniły się okoliczności, które były podstawą do ustalenia wcześniejszej kwoty.

Mam nadzieję, że powyższe informacje wyjaśniają kwestię płatności alimentów przez osobę trzecią oraz możliwości działania w przypadku podejrzenia ukrywania dochodów przez dłużnika alimentacyjnego.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Przelew od rodzica 30k
Witam, Jako, że często kupuje coś za swoje pieniądze rodzicom, a następnie oni mi oddają chciałbym zapytać jak wygląda to z zgłaszaniem do US. Czy takie przelewy 500zł/1k liczą się do darowizny? Druga sprawa, że potrzebuję od rodziców 30k, które oddam w ciągu 3m. Jako, że limit darowizny wynosi ponad 30k czy muszę to podpisać jako darowizna, czy np można z tytułem - mieszkanie/życie i przejdzie? Dodam że już kiedyś pożyczałem od nich 15k(rok te...
174kpc
Roulette is the oldest game in club , the [url=https://termanentsolutions.org/2024/10/16/the-ten-commandments-of-hashgame-mirror/]https://termanentsolutions.org/2024/10/16/the-ten-commandments-of-hashgame-mirror/[/url] always was associated with the tension that occurs between the fall of the ball and the rotation of the wheel....
O co może pytać sąd?
Mam bardzo drobną sprawę o wykroczenie, ale trafiłem na wredną i upierdliwą sędzinę. Pytanie jest takie o co może pytać sąd i czy muszę na to odpowiedzieć? Jestem po pierwszej rozprawie i pojawiły się pytania m.in. takie (na które nie chcę odpowiadać): - czy leczył się Pan/Pani psychiatrynicze - jakie jest Pana/Pani wykształcenie - gdzie Pan/Pani pracuje - jaki jest Pan/Pani status majątkowy Sędzina twierdziła, że "muszę" na nie o...
Ukrywanie testamentu i szantażowanie.
Po śmierci rodziców osoby "A" zostało wydane postanowienie Sądu o stwierdzeniu nabycia spadku (nieruchomości) w części 1/2 przez osobę "A" i 1/2 przez osobę "B" (niespokrewnioną ze spadkodawcą). Miało to miejsce ok. 30 lat temu. Od kilku lat osoba "B" szantażuje osobę "A", że ujawni rzekomo posiadany testament na podstawie którego osoba "A" nie dziedziczy po rodzicach niczego. Podejrz...

Wyszukiwarka