Witam
Zostałam przyłapana z towarem o wartości 100.97, dostałam mandat
Jednakże według monitoringu na przestrzeni 3 miesięcy okradlam sklep na 666 złotych
Dostałam wezwanie na przesłuchanie w sprawie tych kradzieży na 666 złotych
Czy sąd będzie sumował te kradzieże?
Jakiej kary się spodziewać?
Jestem osobą z czystą kartą
Zgodnie z Kodeksem karnym, w przypadku wielokrotnych kradzieży, mogą zostać one potraktowane jako jeden ciągły czyn zabroniony, jeśli spełnione zostaną określone warunki. Artykuł 64 § 1 Kodeksu karnego stanowi, że „jeżeli sprawca popełnił kilka przestępstw przed wydaniem w stosunku do niego prawomocnego orzeczenia, sąd wymierza karę łączną”. W takim przypadku, sąd może zsumować wartość skradzionych przedmiotów, co wpłynie na wysokość wymierzonej kary.
Jeśli chodzi o wysokość kary, ważne jest, że kradzież (zgodnie z art. 278 § 1 Kodeksu karnego) jest zagrożona karą pozbawienia wolności do lat 5. Jednakże, w przypadku osoby, która do tej pory nie była karana, możliwe jest zastosowanie nadzwyczajnego złagodzenia kary (art. 60 § 2 Kodeksu karnego) lub warunkowego umorzenia postępowania (art. 66 Kodeksu karnego).
Warto również wspomnieć, że w Polsce istnieje możliwość dobrowolnego poddania się odpowiedzialności karnej i dobrowolnego naprawienia szkody, co może zostać pozytywnie ocenione przez sąd (art. 387 § 1 Kodeksu postępowania karnego).
W związku z powyższym, w przypadku zsumowania kradzieży na kwotę 666 złotych, sąd może wymierzyć karę łączną, uwzględniając jednakże indywidualne okoliczności sprawy, w tym dotychczasową niekaralność osoby oskarżonej.
anonim cytuj
22-12-2023
Słyszałam, że czasem można ubiegać się o zawieszenie wykonania kary, jeśli jest się skazanym po raz pierwszy. Jak to dokładnie działa? Czy w moim przypadku, gdzie chodzi o kradzieże na niewielką kwotę, jest szansa na coś takiego? I co trzeba zrobić, żeby sąd rozważył zawieszenie kary?
anonim cytuj
22-12-2023
Artykuł 69 § 1 Kodeksu karnego stanowi, że sąd może warunkowo zawiesić wykonanie kary pozbawienia wolności, jeśli kara ta nie przekracza 2 lat. Decyzja o zawieszeniu wykonania kary jest uzależniona od oceny postępowania sprawcy oraz prognozy jego przyszłego zachowania. W przypadku pierwszego wyroku skazującego, sąd często stosuje to rozwiązanie, uwzględniając, że sprawca do tej pory nie był karany.
Jednakże, zawieszenie wykonania kary jest związane z okresem próby, który, zgodnie z art. 70 § 1 Kodeksu karnego, może trwać od 1 do 5 lat. W tym czasie sprawca powinien zachować się nienagannie i spełnić ewentualne warunki nałożone przez sąd, takie jak np. naprawienie szkody.
Aby sąd rozważył zawieszenie kary, ważne jest przedstawienie argumentów świadczących o pozytywnych perspektywach resocjalizacji oraz zaangażowaniu w naprawę wyrządzonej szkody. Sąd może również wziąć pod uwagę okoliczności popełnienia przestępstwa oraz postawę sprawcy po jego popełnieniu.
Podsumowując, w przypadku kradzieży na kwotę 666 złotych, istnieje szansa na zawieszenie wykonania kary, szczególnie jeśli jest to pierwsze przestępstwo i jeśli sprawca wykazuje chęć naprawienia szkody oraz pozytywnie oceniane są jego perspektywy na przyszłość.
Cześć, pracuje w firmie która zatrudnia ponad 100 tys osób na całym świecie. Ostatnio u nas w Polsce większość działów dostała maila o powrocie do biura na dwa dni w tygodniu. Nigdzie w oficjalnej korespondencji nie jest wspomniane, które to mają być dni. I teraz pytanie, czy mój team leader może wybrać w których dniach mam być w biurze? np. każdy poniedziałek i wtorek mam być w biurze. Czy to jeszcze jest w jego kompetencjach? Rozumiem raz na ja...
Pożyczyłam znajomemu pieniądze, nie mam pisemnej umowy, była to kwota 1000 zł, zwrócił mi 400 zł i reszty nie chce oddać. Jako dowód mam tylko SMS do niego, gdzie potwierdza że jest mi winny te pieniądze. Co mogę teraz zrobić, czy mam szanse w sądzie, czy sama mogę napisać pozew. Mogę prosić o jakieś wskazówki....
Dzień dobry. Gdy byłem zatrudniany (salon meblowy) na moje przyjście została zrobiona inwentura, na której się podpisałem z innymi pracownikami. Natomiast od 2 miesięcy działam na innym salonie, z innym zespołem, a w pierwotnym salonie jest ktoś inny na moje miejsce. Przy tej zmianie nie była robiona inwentaryzacja. Odchodzę z końcem miesiąca, i dowiedziałem się, że ma być zrobiona inwentaryzacja w obecnym salonie. Pytanie, czy będę odpowiedzialn...
Wprowadziłem się do lokalu, którego jestem właścicielem, a w którym również zamieszkuje dwójka najemców (za sprawą pełnomocnika; umowa ustna). Dwa miesiące przed przeprowadzką nakazałem im opróżnić lokal. Niestety nie wyrobili się. Pierwszego miesiąca zawarliśmy umowę pisemną. Po jej zakończeniu na następny miesiąc była de facto umowa ustna (opłaty co 2 tygodnie). Oboje lokatorów to emeryci i pomimo werbalnych deklaracji z ich strony nie przekład...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: