Kradzież

Witam
Zostałam przyłapana z towarem o wartości 100.97, dostałam mandat
Jednakże według monitoringu na przestrzeni 3 miesięcy okradlam sklep na 666 złotych
Dostałam wezwanie na przesłuchanie w sprawie tych kradzieży na 666 złotych
Czy sąd będzie sumował te kradzieże?
Jakiej kary się spodziewać?
Jestem osobą z czystą kartą
anonim cytuj
15-12-2023
Zgodnie z Kodeksem karnym, w przypadku wielokrotnych kradzieży, mogą zostać one potraktowane jako jeden ciągły czyn zabroniony, jeśli spełnione zostaną określone warunki. Artykuł 64 § 1 Kodeksu karnego stanowi, że „jeżeli sprawca popełnił kilka przestępstw przed wydaniem w stosunku do niego prawomocnego orzeczenia, sąd wymierza karę łączną”. W takim przypadku, sąd może zsumować wartość skradzionych przedmiotów, co wpłynie na wysokość wymierzonej kary.

Jeśli chodzi o wysokość kary, ważne jest, że kradzież (zgodnie z art. 278 § 1 Kodeksu karnego) jest zagrożona karą pozbawienia wolności do lat 5. Jednakże, w przypadku osoby, która do tej pory nie była karana, możliwe jest zastosowanie nadzwyczajnego złagodzenia kary (art. 60 § 2 Kodeksu karnego) lub warunkowego umorzenia postępowania (art. 66 Kodeksu karnego).

Warto również wspomnieć, że w Polsce istnieje możliwość dobrowolnego poddania się odpowiedzialności karnej i dobrowolnego naprawienia szkody, co może zostać pozytywnie ocenione przez sąd (art. 387 § 1 Kodeksu postępowania karnego).

W związku z powyższym, w przypadku zsumowania kradzieży na kwotę 666 złotych, sąd może wymierzyć karę łączną, uwzględniając jednakże indywidualne okoliczności sprawy, w tym dotychczasową niekaralność osoby oskarżonej.

anonim cytuj
22-12-2023
Słyszałam, że czasem można ubiegać się o zawieszenie wykonania kary, jeśli jest się skazanym po raz pierwszy. Jak to dokładnie działa? Czy w moim przypadku, gdzie chodzi o kradzieże na niewielką kwotę, jest szansa na coś takiego? I co trzeba zrobić, żeby sąd rozważył zawieszenie kary?

anonim cytuj
22-12-2023
Artykuł 69 § 1 Kodeksu karnego stanowi, że sąd może warunkowo zawiesić wykonanie kary pozbawienia wolności, jeśli kara ta nie przekracza 2 lat. Decyzja o zawieszeniu wykonania kary jest uzależniona od oceny postępowania sprawcy oraz prognozy jego przyszłego zachowania. W przypadku pierwszego wyroku skazującego, sąd często stosuje to rozwiązanie, uwzględniając, że sprawca do tej pory nie był karany.

Jednakże, zawieszenie wykonania kary jest związane z okresem próby, który, zgodnie z art. 70 § 1 Kodeksu karnego, może trwać od 1 do 5 lat. W tym czasie sprawca powinien zachować się nienagannie i spełnić ewentualne warunki nałożone przez sąd, takie jak np. naprawienie szkody.

Aby sąd rozważył zawieszenie kary, ważne jest przedstawienie argumentów świadczących o pozytywnych perspektywach resocjalizacji oraz zaangażowaniu w naprawę wyrządzonej szkody. Sąd może również wziąć pod uwagę okoliczności popełnienia przestępstwa oraz postawę sprawcy po jego popełnieniu.

Podsumowując, w przypadku kradzieży na kwotę 666 złotych, istnieje szansa na zawieszenie wykonania kary, szczególnie jeśli jest to pierwsze przestępstwo i jeśli sprawca wykazuje chęć naprawienia szkody oraz pozytywnie oceniane są jego perspektywy na przyszłość.

anonim cytuj
22-12-2023

Sugerowane Tematy

spis powszechny
Znajomy nie spisał się w powszechnym spisie. Nie dzwonił do niego rachmistrz, więc nie odmówił bezpośrednio. Dzisiaj próbował naprawić swój błąd, ale nie ma opcji aby spisać się po terminie. Czy ma jakies opcje żeby uniknąć kary?...
Przepisanie własności do lokalu.
Witam serdecznie. Mam pytanie odnośnie przepisania domu. Jestem w tym momencie na etapie składnia papierów o przebudowę. Mam już warunki zabudowy i czekam na pozwolenie. Wszystko robione w imieniu taty bo to on jest właścicielem. Czy po otrzymaniu pozwolenia na budowę może wtedy przepisach mi część domu i pozwolenia będą ważne?...
Kupiec ma prawo żądać zwrotu pieniędzy?
Witam. 1,5 miesiąca temu sprzedałem samochód z 2007 roku. Auto w dniu sprzedania było sprawne. Kupujący dostał wszystkie faktury co i kiedy było robione przy aucie. W dniu wczorajszym kupujący napisał mi wiadomość "padł silnik w aucie". Kupiec ma prawo żądać zwrotu pieniędzy?...
Wynajmujemy mieszkanie na umowę na czas nieokreślony. Informacja o chęci wypowiedzenia umowy prawdopodobnie z powodu podwyżki na którą się nie zgodziliśmy.
Dzień dobry, mam pytanie. Wynajmujemy mieszkanie na umowę na czas nieokreślony. 31 lipca dostalismy informacje o chęci wypowiedzenia umowy wynajmu mieszkania. Na zdjęciu wypowiedzenia znajduje się brak powodu, jednak zakładam, że wynika to z chęci podwyżki o 150% podwyżki czynszu, na którą się nie zgodziliśmy. Moje pytanie brzmi: Czy wypowiedzenie jest skuteczne? Czy istnieje coś takiego jak umowa na czas nieokreślony z jednomiesięcznym wypowie...

Wyszukiwarka