Jakie dokumenty potrzebuje jeśli nie mogę się dogadać z mamą i bratem o podział majątku?

Jakie dokumenty potrzebuje jeśli nie mogę się dogadać z mamą i bratem o podział majątku po tacie żebym ja założyła sprawę i sąd rozstrzygnie ile co komu się należy?
anonim cytuj
29-07-2022
Macie postanowienie sądu o nabyciu spadku lub akt poświadczenia dziedziczenia?

anonim cytuj
29-07-2022
Macie postanowienie sądu o nabyciu spadku lub akt poświadczenia dziedziczenia?

Nie

anonim cytuj
29-07-2022
Nie

To wniosek o nabycie spadku, akt zgonu ojca, akt ślubu rodziców, akt urodzenia brata i Twój, jeśli zmieniłaś nazwisko to Twój akt ślubu. Po nabyciu trzeba zrobić dział spadku i tu dzieli się majątek spadkowy. Co wchodzi w skład spadku?

anonim cytuj
29-07-2022
To wniosek o nabycie spadku, akt zgonu ojca, akt ślubu rodziców, akt urodzenia brata i Twój, jeśli zmieniłaś nazwisko to Twój akt ślubu. Po nabyciu trzeba zrobić dział spadku i tu dzieli się majątek spadkowy. Co wchodzi w skład spadku?

Dom i auto

anonim cytuj
29-07-2022
Dom i auto

Jeśli jest nieruchomość to dział spadku albo zrobicie u notariusza (jeśli dojdziecie do porozumienia) lub w sądzie. Co chcesz osiągnąć? Spłate swojego udziału?

anonim cytuj
29-07-2022
Jeśli jest nieruchomość to dział spadku albo zrobicie u notariusza (jeśli dojdziecie do porozumienia) lub w sądzie. Co chcesz osiągnąć? Spłate swojego udziału?

Tak spłatę swojej część po tacie

anonim cytuj
29-07-2022
Tak spłatę swojej część po tacie

To musisz wnieść o dział spadku i zaproponować swój podział

anonim cytuj
29-07-2022
Jakie dokumenty potrzebuje jeśli nie mogę się dogadać z mamą i bratem o podział majątku po tacie żebym ja założyła sprawę i sąd rozstrzygnie ile co komu się należy?

W związku z przedstawionym problemem, musisz postąpić w następujący sposób:

Jeśli nie posiadasz postanowienia sądu o nabyciu spadku lub aktu poświadczenia dziedziczenia, pierwszym krokiem powinno być wniesienie odpowiedniego wniosku do sądu w celu uzyskania takiego postanowienia. W tym celu potrzebujesz:

Aktu zgonu ojca
Aktu ślubu Twoich rodziców
Aktu urodzenia Twojego oraz Twojego brata
W przypadku zmiany nazwiska - Twój akt ślubu
Gdy nabędziesz prawo do spadku, kolejnym krokiem będzie podjęcie działań w celu dokonania podziału spadku. Mając na uwadze, że do majątku spadkowego należy dom oraz auto, dział spadku dotyczący nieruchomości (dom) możesz przeprowadzić albo u notariusza (jeśli wszystkie strony osiągną porozumienie) albo w sądzie, jeśli porozumienie nie zostanie osiągnięte.

Jeśli Twoim celem jest spłata Twojego udziału w spadku po ojcu, będziesz musiała wnieść do sądu wniosek o dział spadku z propozycją podziału majątku, tak aby Twoja część została Tobie wypłacona.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Zrzeczenie się praw rodzicielskich.
Witam, mam następującą sytuację: jestem po rozwodzie parę lat, z małżeństwa mam dziecko. Posiadam prawa rodzicielskie. Przez te wszystkie lata nie udało mi się stworzyć z dzieckiem więzi na tyle silnej by można było mówić o ojcowaniu. Płacę alimenty, czasami się z nim widuje ale tak jak napisałem wyżej moją więź z dzieckiem jest nikła. Dziecko odczuwa to samo. Rozmawiałem na ten temat z byłą żoną i doszliśmy do porozumienia, że taka sytuacja nie ...
Czy dochód z majątku odrębnego wchodzi do majątku wspólnego?
Żona dostała w darowiźnie mieszkanie, które wynajmuje. Z wynajmu tego mieszkania otrzymuje comiesięczny czynsz. Czy jej mąż może żądać od niej aby połowę kwoty stanowiącej przychód z czynszu tego mieszkania przekazywała mu na konto?...
Umowa ustna na wynajem mieszkania,
Witam serdecznie, proszę o poradę co zrobić? Wynajmuje mieszkanie na umowę słowna, co miesiąc wysyłam koleżance rozliczenia pradu gazu, przelew wykonuje tytułem wpłata, jednak co miesiąc wysyłamy sobie rozliczenia, place również raz w roku ubezpieczenie mieszkania, również tytułem wpłata po otrzymaniu zdjecia rachunku polisy tak koleżanka sobie zażyczyła, gdyż oficjalnie nie chciała wynająć mieszkania, płace tylko opłaty czynszowe mediowe bez ods...
Samochód zastępczy z OC sprawcy.
Dzień dobry, 03.01.2024 r. miałem kolizję nie z mojej winy, od 05.01.2024r miałem samochód zastępczy z OC sprawcy, do dnia 22.01.2024r. Uznano szkodę całkowitą mojego auta i wypłacono mi odszkodowanie pomniejszone o wartość wraku, pieniądze wpłynęły na konto po południu 15.01.2024r. Dziś przyszło pismo od likwidatora szkody PZU w którym stwierdzają że samochód zastępczy z OC sprawcy należał mi się tylko do 16.01.2024r (czyli dzień po wypłaceniu ...

Wyszukiwarka