Jakie dokumenty potrzebuje jeśli nie mogę się dogadać z mamą i bratem o podział majątku?

Jakie dokumenty potrzebuje jeśli nie mogę się dogadać z mamą i bratem o podział majątku po tacie żebym ja założyła sprawę i sąd rozstrzygnie ile co komu się należy?
anonim cytuj
29-07-2022
Macie postanowienie sądu o nabyciu spadku lub akt poświadczenia dziedziczenia?

anonim cytuj
29-07-2022
Macie postanowienie sądu o nabyciu spadku lub akt poświadczenia dziedziczenia?

Nie

anonim cytuj
29-07-2022
Nie

To wniosek o nabycie spadku, akt zgonu ojca, akt ślubu rodziców, akt urodzenia brata i Twój, jeśli zmieniłaś nazwisko to Twój akt ślubu. Po nabyciu trzeba zrobić dział spadku i tu dzieli się majątek spadkowy. Co wchodzi w skład spadku?

anonim cytuj
29-07-2022
To wniosek o nabycie spadku, akt zgonu ojca, akt ślubu rodziców, akt urodzenia brata i Twój, jeśli zmieniłaś nazwisko to Twój akt ślubu. Po nabyciu trzeba zrobić dział spadku i tu dzieli się majątek spadkowy. Co wchodzi w skład spadku?

Dom i auto

anonim cytuj
29-07-2022
Dom i auto

Jeśli jest nieruchomość to dział spadku albo zrobicie u notariusza (jeśli dojdziecie do porozumienia) lub w sądzie. Co chcesz osiągnąć? Spłate swojego udziału?

anonim cytuj
29-07-2022
Jeśli jest nieruchomość to dział spadku albo zrobicie u notariusza (jeśli dojdziecie do porozumienia) lub w sądzie. Co chcesz osiągnąć? Spłate swojego udziału?

Tak spłatę swojej część po tacie

anonim cytuj
29-07-2022
Tak spłatę swojej część po tacie

To musisz wnieść o dział spadku i zaproponować swój podział

anonim cytuj
29-07-2022
Jakie dokumenty potrzebuje jeśli nie mogę się dogadać z mamą i bratem o podział majątku po tacie żebym ja założyła sprawę i sąd rozstrzygnie ile co komu się należy?

W związku z przedstawionym problemem, musisz postąpić w następujący sposób:

Jeśli nie posiadasz postanowienia sądu o nabyciu spadku lub aktu poświadczenia dziedziczenia, pierwszym krokiem powinno być wniesienie odpowiedniego wniosku do sądu w celu uzyskania takiego postanowienia. W tym celu potrzebujesz:

Aktu zgonu ojca
Aktu ślubu Twoich rodziców
Aktu urodzenia Twojego oraz Twojego brata
W przypadku zmiany nazwiska - Twój akt ślubu
Gdy nabędziesz prawo do spadku, kolejnym krokiem będzie podjęcie działań w celu dokonania podziału spadku. Mając na uwadze, że do majątku spadkowego należy dom oraz auto, dział spadku dotyczący nieruchomości (dom) możesz przeprowadzić albo u notariusza (jeśli wszystkie strony osiągną porozumienie) albo w sądzie, jeśli porozumienie nie zostanie osiągnięte.

Jeśli Twoim celem jest spłata Twojego udziału w spadku po ojcu, będziesz musiała wnieść do sądu wniosek o dział spadku z propozycją podziału majątku, tak aby Twoja część została Tobie wypłacona.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

zerwanie umowy o wynajem
Kolega wynajał mieszkanie ma umowie do sierpnia natomiast znalazł tańsze mieszkanie dzień po podpisaniu umowy za 300 zł a tam mam umowe za 800 miesiecznie właściciel twierdzi że nie ma prawa zerwać umowy i musi mu płacić za wynajete mieszkanie do sierpnia... czy Kolega ma prawo zerwać umowę?...
Wypowiedzenie umowy o pracę.
Złożyłem kilka dni temu wypowiedzenie umowy o pracę z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. Właściciel w dniu dzisiejszym kazał się spakować, oddać sprzęt i opuścić firmę. Nie dostałem żadnego dokumentu do podpisania ani informacji czy mam iść na urlop który mi pozostał itd. Co mam zrobić żeby było dobrze? Nie chce dostać dyscyplinarki bo np. na drugi dzień nie stawiłem się z pracy. Czy mogę się domagać jakiegoś papieru do podpisania żeby się zabe...
Kupiłam mieszkanie, wykończyłam je i teraz sprzedałam. Jakiej wysokości podatek zapłacę?
Kupiłam mieszkanie od dewelopera w 2020 roku za 388 500zl. Materiały plus meble pozwalające na wykończenie mieszkania pod klucz wyniosły 50 000 zł. Sprzedałam dzisiaj mieszkanie za 500 000 zł. Jakiej wysokości podatek zapłacę?...
Pomoc w założeniu numeru KW dla mieszkania.
Jestem właścicielem mieszkania, które jest objęte spółdzielczym własnościowym prawem do lokalu. Ostatnio dowiedziałem się, że warto założyć numer KW (księgę wieczystą) dla mojego mieszkania, aby zabezpieczyć swoje prawa własnościowe. Niestety, nie mam wystarczającej wiedzy w tej dziedzinie, więc chciałbym prosić o pomoc od osób z większym doświadczeniem prawniczym. Mam kilka konkretnych pytań: 1. Jakie są kroki, które muszę podjąć, aby założyć ...

Wyszukiwarka