Jakie dokumenty potrzebuje jeśli nie mogę się dogadać z mamą i bratem o podział majątku?

Jakie dokumenty potrzebuje jeśli nie mogę się dogadać z mamą i bratem o podział majątku po tacie żebym ja założyła sprawę i sąd rozstrzygnie ile co komu się należy?
anonim cytuj
29-07-2022
Macie postanowienie sądu o nabyciu spadku lub akt poświadczenia dziedziczenia?

anonim cytuj
29-07-2022
Macie postanowienie sądu o nabyciu spadku lub akt poświadczenia dziedziczenia?

Nie

anonim cytuj
29-07-2022
Nie

To wniosek o nabycie spadku, akt zgonu ojca, akt ślubu rodziców, akt urodzenia brata i Twój, jeśli zmieniłaś nazwisko to Twój akt ślubu. Po nabyciu trzeba zrobić dział spadku i tu dzieli się majątek spadkowy. Co wchodzi w skład spadku?

anonim cytuj
29-07-2022
To wniosek o nabycie spadku, akt zgonu ojca, akt ślubu rodziców, akt urodzenia brata i Twój, jeśli zmieniłaś nazwisko to Twój akt ślubu. Po nabyciu trzeba zrobić dział spadku i tu dzieli się majątek spadkowy. Co wchodzi w skład spadku?

Dom i auto

anonim cytuj
29-07-2022
Dom i auto

Jeśli jest nieruchomość to dział spadku albo zrobicie u notariusza (jeśli dojdziecie do porozumienia) lub w sądzie. Co chcesz osiągnąć? Spłate swojego udziału?

anonim cytuj
29-07-2022
Jeśli jest nieruchomość to dział spadku albo zrobicie u notariusza (jeśli dojdziecie do porozumienia) lub w sądzie. Co chcesz osiągnąć? Spłate swojego udziału?

Tak spłatę swojej część po tacie

anonim cytuj
29-07-2022
Tak spłatę swojej część po tacie

To musisz wnieść o dział spadku i zaproponować swój podział

anonim cytuj
29-07-2022
Jakie dokumenty potrzebuje jeśli nie mogę się dogadać z mamą i bratem o podział majątku po tacie żebym ja założyła sprawę i sąd rozstrzygnie ile co komu się należy?

W związku z przedstawionym problemem, musisz postąpić w następujący sposób:

Jeśli nie posiadasz postanowienia sądu o nabyciu spadku lub aktu poświadczenia dziedziczenia, pierwszym krokiem powinno być wniesienie odpowiedniego wniosku do sądu w celu uzyskania takiego postanowienia. W tym celu potrzebujesz:

Aktu zgonu ojca
Aktu ślubu Twoich rodziców
Aktu urodzenia Twojego oraz Twojego brata
W przypadku zmiany nazwiska - Twój akt ślubu
Gdy nabędziesz prawo do spadku, kolejnym krokiem będzie podjęcie działań w celu dokonania podziału spadku. Mając na uwadze, że do majątku spadkowego należy dom oraz auto, dział spadku dotyczący nieruchomości (dom) możesz przeprowadzić albo u notariusza (jeśli wszystkie strony osiągną porozumienie) albo w sądzie, jeśli porozumienie nie zostanie osiągnięte.

Jeśli Twoim celem jest spłata Twojego udziału w spadku po ojcu, będziesz musiała wnieść do sądu wniosek o dział spadku z propozycją podziału majątku, tak aby Twoja część została Tobie wypłacona.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

nagłe wypowiedzenie
Witam. Pracowałam w przedszkolu na czas określony. W piątek nagle wychodząc z pracy otrzymałam wypowiedzenie z jakimiś krótkimi, pokrętnymi i kłamliwymi wyjaśnieniami. Było to dla mnie ogromnym szokiem, bo jeszcze w tym dniu dyrekcja pytała mnie kiedy doniosę dyplom, bo broniłam się 23.10. Na dodatek zostałam wzięta do prawie już ciemnej sali a nie do gabinetu. Na moje pytania dyrektorka praktycznie nie odpowiadała. Była bardzo zmieszana. Mam ...
Świadek
Czy na świadka do sądu na rozprawę można sobie wziąć każdego, nie pytając danej osoby o zgodę?...
Co grozi za nie opłacenie podatku od zakupu auta?
Dzień dobry. W sierpniu zakupiłam auto. Niedawno dowiedziałam się o podatku. W umowie jest zawarty punkt dotyczący urzędu skarbowego i podatku, ale jest on przekreślony. Sprzedający zapewnił, że mam się nie martwić podatkami, wtedy nie wiedziałam o co mu chodzi. Nie mam jednak takiego potwierdzenia na piśmie. Sprzedający to osoba prywatna. Czy jest jakiś sposób żeby dowiedzieć się czy sprzedający zapłacił podatek? Czy grozi mi jakaśc kara finanso...
Czy należy się spadek mojemu dziadkowi?
Witam serdecznie potrzebuje porady prawnej . Mój tata dostał w spadku ziemie(dzialkę) ale na tej działce są budynki podzielone na dwoje w spadku kto ma do tego prawo ?? Mój tata cały czas opiekował się swoim ojcem aż do śmierci i z obór zrobił pokoje i teraz tam mieszka od co najmniej 10 lat jego siostra która dostała pół tych budynków nie dokładała do niczego i nie pomagała w opiece swojego ojca . Dzwoniła ostatnio i groziła że jej się to należ...

Wyszukiwarka