Jakie dokumenty potrzebuje jeśli nie mogę się dogadać z mamą i bratem o podział majątku?

Jakie dokumenty potrzebuje jeśli nie mogę się dogadać z mamą i bratem o podział majątku po tacie żebym ja założyła sprawę i sąd rozstrzygnie ile co komu się należy?
anonim cytuj
29-07-2022
Macie postanowienie sądu o nabyciu spadku lub akt poświadczenia dziedziczenia?

anonim cytuj
29-07-2022
Macie postanowienie sądu o nabyciu spadku lub akt poświadczenia dziedziczenia?

Nie

anonim cytuj
29-07-2022
Nie

To wniosek o nabycie spadku, akt zgonu ojca, akt ślubu rodziców, akt urodzenia brata i Twój, jeśli zmieniłaś nazwisko to Twój akt ślubu. Po nabyciu trzeba zrobić dział spadku i tu dzieli się majątek spadkowy. Co wchodzi w skład spadku?

anonim cytuj
29-07-2022
To wniosek o nabycie spadku, akt zgonu ojca, akt ślubu rodziców, akt urodzenia brata i Twój, jeśli zmieniłaś nazwisko to Twój akt ślubu. Po nabyciu trzeba zrobić dział spadku i tu dzieli się majątek spadkowy. Co wchodzi w skład spadku?

Dom i auto

anonim cytuj
29-07-2022
Dom i auto

Jeśli jest nieruchomość to dział spadku albo zrobicie u notariusza (jeśli dojdziecie do porozumienia) lub w sądzie. Co chcesz osiągnąć? Spłate swojego udziału?

anonim cytuj
29-07-2022
Jeśli jest nieruchomość to dział spadku albo zrobicie u notariusza (jeśli dojdziecie do porozumienia) lub w sądzie. Co chcesz osiągnąć? Spłate swojego udziału?

Tak spłatę swojej część po tacie

anonim cytuj
29-07-2022
Tak spłatę swojej część po tacie

To musisz wnieść o dział spadku i zaproponować swój podział

anonim cytuj
29-07-2022
Jakie dokumenty potrzebuje jeśli nie mogę się dogadać z mamą i bratem o podział majątku po tacie żebym ja założyła sprawę i sąd rozstrzygnie ile co komu się należy?

W związku z przedstawionym problemem, musisz postąpić w następujący sposób:

Jeśli nie posiadasz postanowienia sądu o nabyciu spadku lub aktu poświadczenia dziedziczenia, pierwszym krokiem powinno być wniesienie odpowiedniego wniosku do sądu w celu uzyskania takiego postanowienia. W tym celu potrzebujesz:

Aktu zgonu ojca
Aktu ślubu Twoich rodziców
Aktu urodzenia Twojego oraz Twojego brata
W przypadku zmiany nazwiska - Twój akt ślubu
Gdy nabędziesz prawo do spadku, kolejnym krokiem będzie podjęcie działań w celu dokonania podziału spadku. Mając na uwadze, że do majątku spadkowego należy dom oraz auto, dział spadku dotyczący nieruchomości (dom) możesz przeprowadzić albo u notariusza (jeśli wszystkie strony osiągną porozumienie) albo w sądzie, jeśli porozumienie nie zostanie osiągnięte.

Jeśli Twoim celem jest spłata Twojego udziału w spadku po ojcu, będziesz musiała wnieść do sądu wniosek o dział spadku z propozycją podziału majątku, tak aby Twoja część została Tobie wypłacona.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy rodzice mogą mnie wyrzucić z domu?
Mam 18 lat i jestem uczennicą 3 klasy zawodowej. Mieszkam z mamą i z tatą. W domu od zawsze były problemy, awantury ale nie w tym rzecz. Przez to, że jest problem do mnie od zawsze rodzice chcą mnie wyrzucić z domu w czerwcu po ukończeniu 3 klasy. Ja chciałabym dalej się uczyć aby mieć chociaż średnie wykształcenie. Czy w czerwcu mogę ich pozwać o alimenty? Albo cokolwiek zrobić w tej sytuacji?. Mama stwierdziła że może mnie wyrzucić kiedy chce i...
Rozprawa o podwyższenie alimentów.
Dzień dobry za parę dni mam rozprawę o podniesienie alimentów pan tata ma adwokata ja bronie się sama i tu pytanie czy na rozprawie będę mogła zadawać ojcu pytania? I o co warto zapytać ?...
Ile mam czasu na rozwiązanie umowy?
Ile mam czasu kiedy pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia obowiązków pracowniczych na złożenie rozwiązania umowy bez wypowiedzenia? Pracuje w firmie na umowę o pracę na czas nieokreślony, niestety we wrześniu pracodawca wypłacił wynagrodzenie 18 września pomimo iż w umowie mam do 10 każdego miesiąca. Chciałbym wykorzystać ten fakt, aby odejść z pracy z "dnia na dzień". Oczywiście normalnie dalej pracuje i chodzę do pracy zgodni...
Fałszywe oskarżenia.
Czy miał ktoś fałszywe oskarżenia przez kobietę o przemoc? Jak się z tego wybronić? Czy wystarcza zeznania jej świadków? Nigdy jej nic w życiu nie zrobiłem....

Wyszukiwarka