Zmiana nazwy stanowiska.

Dzień dobry, od 1.12.2023 pracodawca wdrożył nowy regulamin wynagradzania, porządkując i zmieniając tym samym nazwy stanowisk. Np. pracownik na kategorii zaszeregowania 10 do tej pory miał nazwe stanowiska Starszy Specjalista ds. ..., od 1.12 będzie miał nazwe stanowiska Specjalista ds. .... . Regulamin został ogłoszony. Jak w tej sytuacji nalezy wdrożyć nowe nazwy stanowisk? Czy ogłoszenie samego regulaminu jest wystarczające czy trzeba podpisywać z pracownikami porozumienia zmieniające?
Dodam, ze mamy kilku pracowników, którzy uważają, że zmiana nazwy stanowisk jest dla nich niekorzystna i nie zgadzają się ze zmianami, czy w tej sytuacji możemy zastosować wypowiedzenie zmieniające i jeśli pracownik nie przyjmie wypowiedzenia, wypowiedzieć umowę?
anonim cytuj
09-12-2023
Należy podać go widomości w sposób przyjęty u pracodawcy - uważam ze każdy pracownik powinien potwierdzić zapoznanie się z nowym regulaminem
SN 7 września 1999 roku (sygn. akt. I PKN 265/99)
„Zmiana warunków pracy polegająca wyłącznie na zmianie nazwy stanowiska, przy zachowaniu innych warunków pracy i płacy, mieści się w ramach pracowniczego podporządkowania i nie wymaga wypowiedzenia zmieniającego (art. 42 KP). Jeżeli jednak strony zgodnie traktują taką zmianę jako element podmiotowo istotny (np. gdy nazwa implikuje prestiż stanowiska), to może ona wymagać wypowiedzenia warunków pracy”.
Wszystko zależy jak zmiana wpływa na prestiż Odmowa na wypowiedzenie zmieniające równa się rozwiązaniu umowy o prace
Pracownik będzie miał wskazane w świadectwie pracy stanowiska na jakich pracował

anonim cytuj
09-12-2023
To zadam inne pytanie: dlaczego pracownicy uważają, że nazwa stanowiska jest niekorzystna?

anonim cytuj
09-12-2023
Skoro zmieniają Starszego Specjalistę na Specjalistę to brzmi jak degradacja.

anonim cytuj
09-12-2023
Dokładnie tak, pracownicy uważają, że to degradacja.
Rozumiem, że możemy zastosować wypowiedzenie zmieniające, ale jeśli sprawa trafi do sądu pracy, czy sąd nie zakwestionuje, ze jedynym powodem wypowiedzenia jest nie przyjęcie nowej nazwy stanowiska?

anonim cytuj
09-12-2023
To nie jest zmiana nazwy stanowiska pracy, zmiana nazwy byłaby gdyby st. specjalista ds. kadr zostałby st. specjalistą ds, personalnych (przy tym samym zakresie obowiązków).

anonim cytuj
09-12-2023

Sugerowane Tematy

Czy nowy pracodawca może widzieć terminy zwolnień lekarskich od poprzedniego pracodawcy?
Witam Sytuacja jest taka, że potencjalny nowy pracodawca nie zatrudnia osób, które przekroczyły pewny procent zwolnień lekarskich w poprzednich firmach, niezależnie od powodu. Mają jakieś wewnętrzne ustalenia z racji tego, że często na takich pracownikach się "przejechali". Czy przyszły pracodawca może zweryfikować okresy niezdolności do pracy w poprzedniej formie, poprzez np konto PUE ZUS? Wiem, że na świadectwie pracy wszystkie okr...
Praca zdalna, a L4.
Witam, czy przy pracy zdalnej przy komputerze( czyli 8 h bez wymaganego ruchu) każde L4 jest traktowane tak samo, jak przy normalnej pracy? W tym przypadku chodzi o złamaną nogę, czyli i tak w siedzeniu w żaden sposób to nie przeszkadza. Dziękuję z góry za odpowiedź....
Czy przysługuje mi chorobowe (umowa zlecenie)
Witam, Mam pytanie. Czy pracując na umowie zlecenie przysługuje chorobowe jeżeli pracodawca płaci do ZUS? Umowa, którą on podaje to tylko 1/8 etatu, natomiast wyrabiam 180h miesięcznie, więc pełny etat....
Przedawnienie długu komorniczego.
Witam jak leci czas przedawnienia długu u komornika? np. Wziąłem kredyt w 2019 roku i w w tamtym i pół roku temu się zatrudniłem od tamtego czasu i przyszło mi zajęcie na zakład. Mam najniższa krajowa więc nic mi nie może zabrać, od 2019 roku z tego tytułu nie zajal ani grosika. Więc kiedy mogę liczyć na przedawnienie tego długu?...

Wyszukiwarka