Dzień dobry, od 1.12.2023 pracodawca wdrożył nowy regulamin wynagradzania, porządkując i zmieniając tym samym nazwy stanowisk. Np. pracownik na kategorii zaszeregowania 10 do tej pory miał nazwe stanowiska Starszy Specjalista ds. ..., od 1.12 będzie miał nazwe stanowiska Specjalista ds. .... . Regulamin został ogłoszony. Jak w tej sytuacji nalezy wdrożyć nowe nazwy stanowisk? Czy ogłoszenie samego regulaminu jest wystarczające czy trzeba podpisywać z pracownikami porozumienia zmieniające?
Dodam, ze mamy kilku pracowników, którzy uważają, że zmiana nazwy stanowisk jest dla nich niekorzystna i nie zgadzają się ze zmianami, czy w tej sytuacji możemy zastosować wypowiedzenie zmieniające i jeśli pracownik nie przyjmie wypowiedzenia, wypowiedzieć umowę?
Należy podać go widomości w sposób przyjęty u pracodawcy - uważam ze każdy pracownik powinien potwierdzić zapoznanie się z nowym regulaminem
SN 7 września 1999 roku (sygn. akt. I PKN 265/99)
„Zmiana warunków pracy polegająca wyłącznie na zmianie nazwy stanowiska, przy zachowaniu innych warunków pracy i płacy, mieści się w ramach pracowniczego podporządkowania i nie wymaga wypowiedzenia zmieniającego (art. 42 KP). Jeżeli jednak strony zgodnie traktują taką zmianę jako element podmiotowo istotny (np. gdy nazwa implikuje prestiż stanowiska), to może ona wymagać wypowiedzenia warunków pracy”.
Wszystko zależy jak zmiana wpływa na prestiż Odmowa na wypowiedzenie zmieniające równa się rozwiązaniu umowy o prace
Pracownik będzie miał wskazane w świadectwie pracy stanowiska na jakich pracował
anonim cytuj
09-12-2023
To zadam inne pytanie: dlaczego pracownicy uważają, że nazwa stanowiska jest niekorzystna?
anonim cytuj
09-12-2023
Skoro zmieniają Starszego Specjalistę na Specjalistę to brzmi jak degradacja.
anonim cytuj
09-12-2023
Dokładnie tak, pracownicy uważają, że to degradacja.
Rozumiem, że możemy zastosować wypowiedzenie zmieniające, ale jeśli sprawa trafi do sądu pracy, czy sąd nie zakwestionuje, ze jedynym powodem wypowiedzenia jest nie przyjęcie nowej nazwy stanowiska?
anonim cytuj
09-12-2023
To nie jest zmiana nazwy stanowiska pracy, zmiana nazwy byłaby gdyby st. specjalista ds. kadr zostałby st. specjalistą ds, personalnych (przy tym samym zakresie obowiązków).
Zostałem zatrzymany na nie swoim skuterze, byłem bez kasku i karty motorowerowej, która posiadam lecz nie miałem jej przy sobie. Właściciel skutera znajdował się dosłownie 10 m ode mnie, poproszony zostałem o dokumenty pojazdu. Powiedziałem, że nie jest to mój skuter i zawołałem właściciela, wyszło, że pojazd był nie zarejestrowany, nie miał kompletnie nic żadnych dokumentów, zabrali nas na komisariat, skuter został na parkingu, ja dostałem wezwa...
Rocznikiem mam obecnie 21 l. W ubiegłym roku ukończyłem technikum zawodowe. Uzyskałem tytuł technika logistyka ale poległem na maturze. Pan ojciec płaci od 20 l alimenty w kwocie 200 zł jest pozbawiony praw rodzicielskich...słowem nie znam człowieka. Mama nigdy nie występowała o zwiększenie alimentów dawała radę wychować mnie sama. Przez obecny rok dorywczo pracowałem i miałem korki aby ponownie przystąpić do matury. Otrzymałem listem poleconym p...
Dzien dobry mam takie pytanie odnosnie prawa pracy a mianowicie mialam wczoraj taki incydent w miejscu pracy ze szef wezwał policje do mnie ze jestem pod wpływem alkoholu policja mnie zawiozla alkomat wykazal 00 dzis ze łzami w oczach ze wstydu poszlam do pracy cały dzien przepracowałam a na koniec zaprosił mnie do biura mówiąc ze cała załoga sie skarży na mnie itd i mógłby mi dać wypowiedzenie z art.52 mobing przeciwko jego pracownikami niby ja ...