Darowizna dla dziecka.

Moja córka 23 letnia za ok 1,5 roku chce wziąć ślub. Obecnie jej chłopak chce kupić mieszkanie, już podpisał umowę przedwstępną, dał zadatek i załatwia kredyt. Chciałabym dać je w darowiźnie kwotę na cel: zakup tego mieszkania.
1.)Proszę o rade kiedy, w jaki sposób prawny i jak to zrobić?
Miał być to prezent ślubny ale tez chce, żeby to były pieniądze na mieszkanie nie np.na wczasy.
2)Co w razie jeśli nie dojdzie do ślubu? Chłopak bierze kredyt na siebie
3).Czy mogę się jakoś zabezpieczyć spisując umowę darowizny np. postawić warunek opieki w zamian na starość itp.
anonim cytuj
08-12-2023
Lepiej daj ta darowiznę po ślubie i tylko dla córki. Jak chłopak kupi mieszkanie przed ślubem i weźmie kredyt to mieszkanie jest i będzie tylko jego. I jeśli nie rozszerzy własności po ślubie to wszystko co wpłaci córka ze swojego majątku będzie nakładem na jego majątek osobisty. A mieszkania nadal mieć nie będzie. Warto dobrze dokumentować wszystko i niech córka na wypadek rozwodu nie włącza tej kasy w majątek wspólny taka rada z doświadczenia.

anonim cytuj
08-12-2023
Pytanie, a nie mogą kupić mieszkania razem? Jej wkład gotówkowy i jego z kredytu? Jako współwłaściciele? Tylko nie wiem co w przypadku, gdyby nie doszło do ślubu z różnych powodów, a poza tym jak dam po ślubie i rozszerzy na własność chłopaka to co z jego kredytem? Ona spłaci mu kredyt?

anonim cytuj
08-12-2023
Ze ślubem czy bez ślubu będą współwłaścicielami. Na temat kredytu należy rozmawiać z bankiem.

anonim cytuj
08-12-2023

Sugerowane Tematy

Spisany testament notarialnie z mężem że dziedziczy po mnie 100% i na odwrót. Czy te testamenty wystarczą żebyśmy dziedziczyli tylko względem siebie?
Dzień dobry, rodzice nie żyją, jest brat z którym nie utrzymuje kontaktów i dwie przyrodnie siostry. Mam męża, dzieci brak. Spisany testament notarialnie jeszcze przed ślubem gdzie wskazuje męża( wtedy jeszcze partnera) że dziedziczy po mnie 100 %. I na odwrót mąż wskazuje mnie w 100 % Wszystko co mam kupione jeszcze przed ślubem( mieszkanie) po ślubie samochód też na mnie. Nie mamy rozdzielności majątkowej. Mąż ma dzieci z poprzedniego małżeńst...
Uporczywe nękanie ze strony brata.
Od roku jestem w konflikcie z bratem. Mieszkamy na jednej posesji jednak każdy w swoim odrębnym domu, współwłasność ułamkowa. Brat ciągle uprzykrza mi życie, czepia się o wszystko nawet, że mój pies za głośno szczeka na kuriera. W święta wparował z awanturą, że moje dorosłe już dzieci biorą narkotyki, są ćpunami i że w moim domu jest patologia. Synowie oczywiście nie biorą żadnych narkotyków, pracują, są odpowiedzialnymi ludźmi. Brat przyniósł na...
Czy mogę się nie zgodzić na rozwód za porozumieniem stron ?
Dzień dobry. Czy mogę się nie zgodzić na rozwód za porozumieniem stron ? Mąż chce się rozwieść bez podania przyczyny. Rozwód to dla mnie wyprowadzka z domu, który nie jest nasz i zostanie samej z dzieckiem. Potrzebna jest mi pomoc choćby przy odbiorze dziecka ze szkoły. Wynajem to duży koszt więc musiałabym zmienić miejsce zamieszkania, a to dla mnie i dziecka duży stres....
Dozór elektroniczny.
Otrzymałem 25.08.2023 r. Wezwanie na posiedzenie sądu penitencjarnego w sprawie dot. Uchylenia mi zezwolenia na odbywanie kary w systemie SDE. Problem w tym, że wezwanie to jest na 9.10.2023r A kara, która odbywam w systemie SDE kończy mi się 18.09.2023r. Jak mam to rozumieć?...

Wyszukiwarka