Moja córka 23 letnia za ok 1,5 roku chce wziąć ślub. Obecnie jej chłopak chce kupić mieszkanie, już podpisał umowę przedwstępną, dał zadatek i załatwia kredyt. Chciałabym dać je w darowiźnie kwotę na cel: zakup tego mieszkania.
1.)Proszę o rade kiedy, w jaki sposób prawny i jak to zrobić?
Miał być to prezent ślubny ale tez chce, żeby to były pieniądze na mieszkanie nie np.na wczasy.
2)Co w razie jeśli nie dojdzie do ślubu? Chłopak bierze kredyt na siebie
3).Czy mogę się jakoś zabezpieczyć spisując umowę darowizny np. postawić warunek opieki w zamian na starość itp.
Lepiej daj ta darowiznę po ślubie i tylko dla córki. Jak chłopak kupi mieszkanie przed ślubem i weźmie kredyt to mieszkanie jest i będzie tylko jego. I jeśli nie rozszerzy własności po ślubie to wszystko co wpłaci córka ze swojego majątku będzie nakładem na jego majątek osobisty. A mieszkania nadal mieć nie będzie. Warto dobrze dokumentować wszystko i niech córka na wypadek rozwodu nie włącza tej kasy w majątek wspólny taka rada z doświadczenia.
anonim cytuj
08-12-2023
Pytanie, a nie mogą kupić mieszkania razem? Jej wkład gotówkowy i jego z kredytu? Jako współwłaściciele? Tylko nie wiem co w przypadku, gdyby nie doszło do ślubu z różnych powodów, a poza tym jak dam po ślubie i rozszerzy na własność chłopaka to co z jego kredytem? Ona spłaci mu kredyt?
anonim cytuj
08-12-2023
Ze ślubem czy bez ślubu będą współwłaścicielami. Na temat kredytu należy rozmawiać z bankiem.
Sprzedałem osobie prywatnej odkurzacz.
Działał podobno kilka dni.
Kupujący chce zwrotu pieniędzy.
ok, nie neguje tego.
kupujący opłacił przy zakupie koszta sprzętu + wysyłka.
natomiast ja zapłaciłem z własnej kieszeni za kuriera który ten zwrot miał odebrał od klienta.
Kupujący zapłacił za wysyłkę 18 zł a ja za odbiór od niego 22 zł.
Czy mogę odliczyć koszt wysyłki od kwoty zwrotu do kupującego ?
Ja oraz kupujący jesteśmy osobami prywatny...
od 2020r do 2022r, prowadziłem działalność gospodarczą, w 2022 została zawieszona.
Aktualnie w 2023 chciałbym dodatkowo dorobić na sklepie internetowym, na zasadach działalności nierejestrowanej.
Przeczytałem sporo artykułów i dowiedziałem się że nie jest możliwe prowadzenie działalności nierejestrowanej, jeśli w ciągu 5 lat wstecz prowadziło się działalność gospodarczą.
Czy są jakieś wyjątki, uchylenia od tego ?
Co grozi jeśli prowadziłbym t...
Żona wyprowadza się do kochanka i zrywa umowę najmu mieszkania komunalnego. Głównym najemca mieszkania z którego zrezygnowała zostaje jej mąż.
W owym mieszkaniu zostały meble i sprzęty łazienkowe i kuchenne których nie zabrała przez wypowiedzeniem umowy.
Przedmioty te były kupione z pieniędzy które żona miała po sprzedaży mieszkania otrzymanego w spadku.
Teraz po wypowiedzeniu umowy żona oskarża męża o kradzież i żąda zwrotu owych rzeczy oraz ...
Jeśli pracownik ma miesięczny okres wypowiedzenia i chce wcześniej rozwiązać umowę bo znalazł inną pracę, ale pracodawca nie zgadza się na wcześniejsze rozwiązanie umowy, to czy jest jakieś rozwiązanie, żeby wybrnąć z takiej sytuacji? (L-4 nie wchodzi w grę) Czy np. pracodawca może odmówić pracownikowi urlopu bezpłatnego?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: