Moja córka 23 letnia za ok 1,5 roku chce wziąć ślub. Obecnie jej chłopak chce kupić mieszkanie, już podpisał umowę przedwstępną, dał zadatek i załatwia kredyt. Chciałabym dać je w darowiźnie kwotę na cel: zakup tego mieszkania.
1.)Proszę o rade kiedy, w jaki sposób prawny i jak to zrobić?
Miał być to prezent ślubny ale tez chce, żeby to były pieniądze na mieszkanie nie np.na wczasy.
2)Co w razie jeśli nie dojdzie do ślubu? Chłopak bierze kredyt na siebie
3).Czy mogę się jakoś zabezpieczyć spisując umowę darowizny np. postawić warunek opieki w zamian na starość itp.
Lepiej daj ta darowiznę po ślubie i tylko dla córki. Jak chłopak kupi mieszkanie przed ślubem i weźmie kredyt to mieszkanie jest i będzie tylko jego. I jeśli nie rozszerzy własności po ślubie to wszystko co wpłaci córka ze swojego majątku będzie nakładem na jego majątek osobisty. A mieszkania nadal mieć nie będzie. Warto dobrze dokumentować wszystko i niech córka na wypadek rozwodu nie włącza tej kasy w majątek wspólny taka rada z doświadczenia.
anonim cytuj
08-12-2023
Pytanie, a nie mogą kupić mieszkania razem? Jej wkład gotówkowy i jego z kredytu? Jako współwłaściciele? Tylko nie wiem co w przypadku, gdyby nie doszło do ślubu z różnych powodów, a poza tym jak dam po ślubie i rozszerzy na własność chłopaka to co z jego kredytem? Ona spłaci mu kredyt?
anonim cytuj
08-12-2023
Ze ślubem czy bez ślubu będą współwłaścicielami. Na temat kredytu należy rozmawiać z bankiem.
Dorosły syn żony zamieszkuje w mieszkaniu bez zgłoszenia bądź meldunku.
Oficjalnie przebywa za granicą co jest nieprawdą. Nie pracuje, nie dokłada się do opłat.
Mieszkanie należy do obu małżonków.
Mąż jest wymeldowany. Na mieszkaniu pozostaje żona.
Czy istnieje jakaś podstawa prawna zobowiązująca dorosłego syna do płacenia części czynszu?...
Posiadam mieszkanie własnościowe (spółdzielnia mieszkaniowa)i płace za czynsz wraz z wodą i centralnym 650zl plus do tego fundusz remontowy i eksploatacji 570zl co daje na miesiąc prawie 1200zl. Czy ten fundusz nie jest za wysoki? Co roku sobie podwyższają o 80zl jak tylko jest jakaś podwyżka. Moim zdaniem fundusz jest za wysoki. Co mogę w takim wypadku zrobić? Można jakoś zrezygnować z tego funduszu?...
Mam w sąsiedztwie opuszczone gospodarstwo - dom i działkę rolną. Stało to wiele, wiele lat bo ostatni własiciel zmarł i brak spadkobierców.
Jakiś cwaniaczek zarejestrował tam firmę i z tego co się dowiedziałem, chce sobie to przejąć. Ci ludzie mieszkają w innej części Polski, wyhaczyli jakoś tą nieruchomość.
Dom oczywiście popada w ruinę, działka zarasta, nikt o to nie dba, nikt się tym nie interesuje. Pustostan i bałagan.
Jak można przerwać c...
Proszę o informację, czy jest szansa na umorzenie zadłużenia wobec Funduszu Alimentacyjnego? Od kilku lat sprawa jest na etapie egzekucji komorniczej.
Do kogo udać się, w celu sprawdzenia kwoty zadłużenia? Osoba ta nie pracuje, nie ma dochodów, a także nie posiada majątku. Dzieci są już pełnoletnie i mają ukończone 25 i 30 lat. Zwracam się z prośbą udzielenia wskazówek, jak można pomóc takiej osobie?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: