Darowizna dla dziecka.

Moja córka 23 letnia za ok 1,5 roku chce wziąć ślub. Obecnie jej chłopak chce kupić mieszkanie, już podpisał umowę przedwstępną, dał zadatek i załatwia kredyt. Chciałabym dać je w darowiźnie kwotę na cel: zakup tego mieszkania.
1.)Proszę o rade kiedy, w jaki sposób prawny i jak to zrobić?
Miał być to prezent ślubny ale tez chce, żeby to były pieniądze na mieszkanie nie np.na wczasy.
2)Co w razie jeśli nie dojdzie do ślubu? Chłopak bierze kredyt na siebie
3).Czy mogę się jakoś zabezpieczyć spisując umowę darowizny np. postawić warunek opieki w zamian na starość itp.
anonim cytuj
08-12-2023
Lepiej daj ta darowiznę po ślubie i tylko dla córki. Jak chłopak kupi mieszkanie przed ślubem i weźmie kredyt to mieszkanie jest i będzie tylko jego. I jeśli nie rozszerzy własności po ślubie to wszystko co wpłaci córka ze swojego majątku będzie nakładem na jego majątek osobisty. A mieszkania nadal mieć nie będzie. Warto dobrze dokumentować wszystko i niech córka na wypadek rozwodu nie włącza tej kasy w majątek wspólny taka rada z doświadczenia.

anonim cytuj
08-12-2023
Pytanie, a nie mogą kupić mieszkania razem? Jej wkład gotówkowy i jego z kredytu? Jako współwłaściciele? Tylko nie wiem co w przypadku, gdyby nie doszło do ślubu z różnych powodów, a poza tym jak dam po ślubie i rozszerzy na własność chłopaka to co z jego kredytem? Ona spłaci mu kredyt?

anonim cytuj
08-12-2023
Ze ślubem czy bez ślubu będą współwłaścicielami. Na temat kredytu należy rozmawiać z bankiem.

anonim cytuj
08-12-2023

Sugerowane Tematy

Komornik zajął garaż
Witam komornik zajal garaz córce ale garaż wziela rodzicom i mama za niego placila co teraz mozna jakos sie odwolac czy co z tym robic?...
Co się dzieje z emeryturą w więzieniu?
Witam. Mam pytanie, jeśli emeryt przebywa w więzieniu to co wtedy z emeryturą?...
Czy pracodawca może sprawdzić kto opłacał mój ZUS wcześniej?
Czy pracodawca może sprawdzić kto opłacał mój ZUS wcześniej? Ponieważ mam problem ze znalezieniem pracy z powodu mojej historii zatrudnienia przymierzam się do tego by w CV wpisać same prace za granicą przez agencje pracy, utrzymywać, że świadectw pracy nie mam bo były to prace na umowę zlecenie, a o pracach w Polsce, w których faktycznie pracowałem, nic nie wspominać w CV. I teraz mam pytanie, czy pracodawca wątpiący w to, że cały czas pracowałe...
Darowizna
Dzień dobry. Potrzebuję pomocy. Mąż dostał w darowiźnie działkę przed ślubem. Po ślubie rozpoczęliśmy na niej budowę domu, która nadal trwa. Wiadomo podczas budowy koszta są ogromne, dlatego sprzedałam swoje mieszkanie, by fundusze przeznaczyć na ten cel. Ufam mężowi, ale różne historie dzieją się w życiu, dlatego obydwoje podjęliśmy decyzję o przepisaniu działki na współwłasność. Nie wiem tylko jak ugryźć temat i jak oszacować wartość (czy dodać...

Wyszukiwarka